Reklama

Reklama

Dobrý doktor

(seriál)
  • USA The Good Doctor (více)
Trailer
USA, (2017–2024), 89 h 43 min (Minutáž: 41–43 min)

Tvůrci:

David Shore

Hudba:

Dan Romer

Hrají:

Freddie Highmore, Nicholas Gonzalez, Antonia Thomas, Hill Harper, Chuku Modu, Richard Schiff, Beau Garrett, Tamlyn Tomita, Graham Verchere, Dylan Kingwell (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(126)

Shaun Murphy, mladý chirurg s autismem se syndromem učence, se přesouvá z tichého venkova, aby se připojil k prestižní chirurgické jednotce ve velkém městě. Shaun, sám mírně ztracený ve světě "normálních lidí", používá své mimořádné lékařské nadání, aby zachraňoval životy svých pacientů a zmírnil skepticismus svých kolegů. (AXN)

(více)

Recenze uživatele Necrotongue k tomuto seriálu (19)

Dobrý doktor (2017) 

Když jsem se na seriál začal dívat, tiše jsem doufal, že by mohlo jít o záležitost z lékařského prostředí, která přijde s něčím novým, ale nestalo se tak. Postava Shauna Murphyho byla sama o sobě zajímavá a retrospektivy z jeho dětství mě zpočátku velice bavily, jenže tvůrci používali tyto flashbacky tak často, že mě už v průběhu třetí epizody omrzely. Příliš mě nepotěšilo ostatní obsazení, těch krásných telenovelových obličejů na mě bylo nějak moc. Jestli jsem to dobře pochopil, šlo původně o korejský seriál, zřejmě proto jsem si v nemocnici připadal jako v Chinatownu, asiatů postupně přibývalo, až jsem si nakonec musel najít San Jose na mapě, abych se ujistil, že jsem se nezbláznil:-) Myslím, že sérii nejvíc uškodil nedostatečně využitý potenciál hlavní postavy a přílišné hraní na city, nakonec šlo opět jen o nenáročnou zábavu na všední odpoledne. Dr. House měl Vicodin, Dr. Murphy je autista, zbytek se vlastně nijak zvlášť neliší. ()

Vůně spáleného jídla (2017) (S01E01) 

První epizoda přinesla podle mého očekávání seriálovou klasiku: seznámení s nejdůležitějšími postavami a se základní zápletkou, jasně, jinak by to přece ani nebylo možné:-) Vím, že není autista jako autista, ale i tak mě překvapilo, že Shaun nemá větší problémy s fyzickým kontaktem. Flashbacky přinášejí zajímavé informace z doktorova dětství, takže je vítám a situace v nemocnici jasně ukázala kudy se bude další děj ubírat. Zatím 3*+. ()

Výlet na horu Rushmore (2017) (S01E02) 

Druhá epizoda rozvinula příběh, který nastínil první díl: v nemocnici probíhá boj o moc a geniální posila je odstavena na vedlejší kolej.Měl jsem pocit, že se zde projevuje určitý stereotyp, který znám z podobně zaměřených seriálů, ale snad se situace zlepší. ()

Oliver (2017) (S01E03) 

Tentokrát jsem se dočkal zklamání. V první epizodě jsem chválil flashbacky do Shaunova dětství, po shlédnutí třetí epizody musím přiznat, že mě začaly dost otravovat, bude to zřejmě i tím, jak často jich tvůrci využívají. Po tom, co jsem si "užil" Chuckův příběh, začínám mít dojem, že seriál bude úplně jiný, než jsem si zpočátku myslel, té hry na city je v něm trochu moc. ()

Trubky (2017) (S01E04) 

Tentokrát jsem neměl tak silný pocit jako v minulém dílu, že by tvůrci útočili na mé city, snad jen budoucí rodiče projevovali určitou snahu, ale měli to marné, protože jsem konečně odhalil, čím mě vlastně Shaun nejvíc baví. Mluví přesně jako Mathesar! Ještě teď se pochechtávám:-) ()

0,3 % (2017) (S01E05) 

Páté epizodě jsem udělil čtyři hvězdičky, protože jsem s hrůzou očekával standardní klišé a citové vydírání, místo toho jsem se slušně zasmál a pobavil nad různým chápáním pravdy a lži a nad jejich využitím v praxi. Ale i tak stále trvám na tom, že výletů do Shaunovy minulosti je příliš mnoho. ()

Není falešná (2017) (S01E06) 

Hned zpočátku musím říct, že jsem byl příjemně překvapen tím, že se tvůrci konečně vykašlali na neustálé retrospektivní scény, díky čemuž děj přirozeněji plynul. Celá epizoda mě tentokrát bavila, že by ve mně dřímal fanda do svatebních masakrů? ()

22 kroků (2017) (S01E07) 

Sedmá epizoda byla proti předchozímu dílu podstatně horší, scénář se zas jednou pokusil zaútočit na mé city, ale má cynická slupka tak chabé zkoušce bez problému odolala. Glenova dějová linie byla jen nekonečným citovým vydíráním, ale přijde mi vtipné, že si resident z chirurgie může dovolit strávit pracovní den ve sklepě nebo na střeše. Ředitelé českých nemocnic mohou Američanům takový nadstav personálu jen závidět. ()

Jablko (2017) (S01E08) 

Klidně bych ještě jednu hvězdičku přidal, ale to by ten nácek musel dostat masivní infarkt ve chvíli, kdy by zjistil, že o něj pečuje asiatka a černoška, škoda, že Američani nemají na drsnější humor koule. Každopádně oceňuji, jak se tvůrcům podařila propagace jablek. Já je taky rád. ()

Aspekty (2017) (S01E09) 

Tohle fakt nepůjde, já s těmi nešťastnými africkými dětmi prostě nesoucítím, jde to mimo mě, neposílám ani 300 korun měsíčně, aby se Jeremiah Johnson mohl ještě nadechnout, zatímco problémy u nás bez zájmu přetrvávají. Dějová linie s nefunkčním srdcem mě tedy nezaujala, obě hvězdičky tak putují za ztraceným vzorkem. ()

Oběti (2017) (S01E10) 

Desátá epizoda byla sice lepší, než předchozí díl, ale štvou mě scény, které jsou úplně odtržené od reality. Přesně takový byl rozhovor s uklízečem v kumbálu na mopy, tuším, že v reálu by Shaun v odpověď na své otázky obdržel dobře mířený úder a ne životní zpověď. V.I.P. pacient mě na druhou stranu velice bavil, ale i tak mi v seriálu stále chybí to "něco" navíc, čím by se výrazně lišil od jiných záležitostí s lékařskou tématikou. ()

Ostrovy, část první (2018) (S01E11) 

Děj jedenácté epizody mě tentokrát slušně pobavil, obě dějové linie měly něco do sebe a jsem ochoten uznat, že dojemných scén kolem siamských dvojčat mohli tvůrci zařadit i víc, takže jsem jim velmi vděčný za to, že se tak nestalo. Road trip byl vtipný od začátku až do konce, proto hodnotím čtyřmi hvězdičkami. ()

Ostrovy, část druhá (2018) (S01E12) 

Tvůrci bez problémů navázali na děj předchozího dílu, znovu je musím pochválit za to, že neudělali z dvanácté epizody naprostý doják, a přestože citelně ubylo humoru, dobře jsem se bavil a neměl jsem žádný důvod k tomu, abych hodnotil hůře než čtyřmi hvězdičkami. ()

Sedm důvodů (2018) (S01E13) 

Po dvou nadějných epizodách se seriál vrátil ke svému standardu, kdy mě děj sice ničím neurazil, ale taky mě ani náhodou nenaplnil nadšením. Příběh se opět více soustředil na vztahy mezi lékaři a znovu jsem si měl čas uvědomit, jak telenovelově na mě působí některé postavy. ()

Ona (2018) (S01E14) 

I v tomto případě platí to, co jsem napsal v komentáři k předchozí epizodě, viděl jsem další standard bez přidané hodnoty, která by z běžného seriálu dělala něco víc. Nepotěšilo mě nasazení nové postavy, Dr. Morgan Reznick totiž představuje přesně to klišé, které zde dosud chybělo- arogantní, vypočítavou mrchu. Fakt se z toho stane typická telenovela? ()

Srdečnost (2018) (S01E15) 

Patnáctá epizoda mě celkem zklamala, třetí hvězdičku jsem přidal za výborného Dr. Parka, který dokázal během chvilky naplnit ledničku prakticky pro všechna oddělení, která provádějí transplantace. A teď upřímně, kdo a proč řekl tomu klukovi, že dostane játra sedminásobného vraha? Dětský psycholog? Charitativní tečka se podle mě taky příliš nepovedla, takže to vidím maximálně na 3*-. ()

Bolest (2018) (S01E16) 

Šestnáctá epizoda měla poměrně slabý příběh, dějová linie s vozíčkářem mohla být dobrá, kdyby se po chvíli nezačalo vše točit jen kolem jeho vztahu s manželkou, linie s implantáty mě nezaujala vůbec, protože nemám rád lidi, kteří do sebe nechávají opakovaně řezat, aby si pak mohli stěžovat, že mají stejně úžasnou mimiku jako Mickey Rourke. ()

Úsměv (2018) (S01E17) 

Proti předchozímu dílu došlo k výraznému posunu k lepšímu. Dívka bez úsměvu byla dokonalá ("Věřte mi, uvnitř řvu smíchy."), tvůrci si očividně zase jednou vzpomněli na Shauna, který byl minule dost upozaděn a pobavilo mě i sympatické navázání na šestou epizodu. ()

Víc (2018) (S01E18) 

To jsou věci, já jsem to původně tipoval na mrtvici. I tentokrát se podařilo naplno využít postavu Shauna Murphyho , fakt mě bavila jeho posedlost tumorem a hledání skalpelu mě dostávalo do kolen. Škoda, že se nepovedlo vynechat scény, které mě zřejmě měly dojmout, ale zbytečně pokazily celkový dojem. ()

Reklama

Reklama