Reklama

Reklama

S.U.M. 1

  • USA Alien Invasion: S.U.M.1
Trailer

Obsahy(1)

Ľudstvo prehralo existenčnú vojnu o domovskú planétu Zem s dobyvačnou rasou mimozemšťanov, nazývanou Nonsuch. Preživších 5% populácie bolo nútených stiahnuť sa do nedobrovoľného azylu v podzemných bunkroch. Armádny nováčik S.U.M.1 (Iwan Rheon) je vyslaný na povrch na svoju prvú 100-dňovú misiu, v rámci ktorej má hliadkovať na strážnej veži v odľahlom lese, kontrolovať obranný okruh a sledovať monitorovacie kamery. S.U.M.1 však izoláciu neznáša dobre a čoskoro začne mať pochybnosti o svojom poslaní. (Karamanlis)

(více)

Recenze (17)

honajz 

všechny recenze uživatele

Souhlas s komentářem Karamanlise. Na nízkorozpočtový film v podstatě o jednom herci skvělá první polovina s hutnou atmosférou osamělé strážní věže v hlubokých lesích, kdy není jasné, co vše už způsobuje paranoia, a co je pravda, a kdy se nedá dostat za hranice vlastního strážního obvodu, ale vadilo mi, jak tvůrci zahodili hrozně rychle všechny karty, které měli v ruce a některé dokonce zcela zabili bez dalšího vývoje (třeba tu vedlejší strážní věž a jejího obyvatele). Vzhledem k tomu, že v druhé půlce vše vsadili na „padesát na padesát“, a ani jedna ta varianta není až tak zajímavá, pokud by nepřinesla něco navíc, tak je závěrečné odhalení prostě slabé. Ano, vím, ohrožení celého lidstva i v bunkrech a tak, můžeme tam vidět různé paralely, třeba že cestu ke zlu dláždí dobré úmysly nebo že když něco nevidíš, neznamená to, že to neexistuje, ale prostě mi ten konec přijde slabý (navíc je zbytečně zcela depresivní), čekal jsem daleko víc, třeba i o lidských interakcích nebo v tom, co je "za tím". ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Sum1 je síce nízkorozpočtové, no inak nie úplne márne sci-fi, situované do bezútešnej budúcnosti, v ktorej ľudstvo prehralo existenčnú vojnu o domovskú planétu Zem s dobyvačnou rasou mimozemšťanov a bolo nútené stiahnuť sa do podzemného azylu. Prvá polovica príbehu, v ktorej prevláda deprimujúca atmosféra strachu z neznámeho nebezpečenstva je výborná a predstaviteľ hlavnej postavy Iwan Rheon herecky nad očakávania solídny. Film však akosi rýchlo stratil toto svoje prvotné čaro a hoci finálna myšlienka nebola zlá, dobrý zámer bol sprasený ohyzdným digitálnym záverom. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Je pravda, že většina rozpočtu padla na Rheona a jeho kontaktní čočky, ale na druhou stranu je nutno přiznat, že to nebyly vyhozené peníze. Sum1 je sice nízkorozpočtovka prakticky jen o jednom herci, ale Rheon hraje dobře a jeho pobyt na odlehlé základně je i přes mnohá hluchá místa celkem zábavným paranoidním výletem. Potěšil i závěr v intencích klasického béčkového sci-fi, takže i když se nejedná o kdovíco, já to vidím jako hodně slušný debut. 65% ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Ultra levné sci-fi s parádní paranoidní atmosférou. One man show Iwana Rheona. Z prvotního nulového očekávání jsem se postupně propracoval k velice příjemnému překvapení a i přes celou tu úspornost to působí napínavě i zajímavě. Po drtivou většinu stopáže. Ale takhle ukázkově posrat závěr a vyloženě tím zabít jinak dobře rozjetý film, to se jen tak nevidí. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Poslední dobou se s nízkorozpočtovými sci-fi roztrhl celkem pytel, protože je možné do nich - asi relativně levně - přidat digitální triky, ale jen do pár scén a ono to stačí. Není potřeba ani moc herců, aby to fungovalo. A docela to funguje, na ten průměr to za mě stačí. Podobné filmy mě docela začínají bavit. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Takhle, závěr mě zklamal, ale jinak se jedná o dost dobrou a napínavou scifárnu, která se skoro celá film odehrává na jedné věži. Atmosféru to má fakt silnou, stejně tak to i napíná v tom, jak to ve skutečnosti je a i když to je nízkorozpočtové, funguje to dobře. Ušlo to i herecky a kamerou, jenom ty střihy byly šílené a dost mě štvaly. Ale i přes to a ten slabý závěr se mi ten film líbil a nakonec nevidím problém v tom mu dát slabé 4*. ()

oveckaoa 

všechny recenze uživatele

V budoucnosti na Zemi zaútočí jakýsi nonsuchové a vyhubí většinu populace. Ten zbytek populace vysílá vojáky, kteří hlídají vždy nějaký perimetr, aby se tam nonsuchové neobjevily. Film se věnuje jednomu z nich co hlídá perimetr a jelikož nic pořád nevidí tak si myslí, že neexistují oni, ale existují. Těžce nízkorozpočtová záležitost o cca 5 hercích a 1 myši kde většina rozpočtu padla nejspíše na začátek a na cgi toho nonsocha na konci. 40 procent ()

HArna 

všechny recenze uživatele

Hodně nízkorozpočtový film u kterého si budete pamatovat hlavně Rheona a možná ještě krysu. Někdy je to ukrutně prázdný a nudný, což nesouvisí s penězi ale nápady, které byly v daný moment nulový. Na druhou stranu je to lepší než nový den nezávislosti. 50% ()

pilarius 

všechny recenze uživatele

Průměrné scífko, jakých vyjde každoročně několik. Průměrná hudba, průměrné množství nelogičností, povedená vozidla, kostýmy, interiéry, rekvizity, budovy. CGI, které neurazí. Celé si to se samozřejmostí vodí Iwan. Chvílemi se to ale stejně táhne, protože je ten svět příliš prázdný, a ani fantazie tak nemá materiál, se kterým by mohla pracovat. ()

Mamlas 

všechny recenze uživatele

Na to, že tam hrál prakticky 1 člověk, je to velmi dobré. Hezky natočené, napínavé, má to příběh. Dobrý film. ()

Nathaniell 

všechny recenze uživatele

Komorní scífko, které si moc zajímavým způsobem pohrává s myšlenkou - a je to pravda, nebo ne? Po dlouhé době zase hodně vydařený film jednoho herce. A tím není nikdo jiný než Iwan Rheon - známý především jako Ramsey Snow - jeden z největších zm..dů ze Hry o trůny. Přesně kvůli němu jsem tenhle film chtěl vidět. Neočekával jsem nic a dostal jsem vynikající podívanou. Mě nezajímá rozpočet ani rozsah efektů. Na to máme buzny od mrvela. Já dávám přednost myšlence. A tenhle film budu chtít vidět znova. Mínusy? Snad jen zběsile utnutý závěr. Jinak jsou všechny pohnutky hlavního hrdiny pochopitelné, i když občas trochu přehnané. Dávám 4*. ()

Pitryx odpad!

všechny recenze uživatele

Co dát filmu, kterého je dobrých posledních pět minut? Správně, takže nula. Myslel jsem dát alespoň desítku té bílé kryse, protože zahrála nejlépe. Pokud se na to chcete kouknout, pusťte si posledních 5 minut, zbytek je k ničemu. ()

Jadro 

všechny recenze uživatele

Až prekvapivý príbeh o postapokalyptyckom svete, kde po znečistení celej zeme posledné zvyšky populácie dodržujú určitý obranný perimeter na báze samostatných "outpostov", kde na každom je pridelený jeden vojak na cyklus 100 dní. Všetko sa odohráva okolo vojaka s označením SUM1, ktorý prežíva s paranojou na štýl filmu The Oblivion, no zdá sa, že všetko je inak... Príjemné prekvapenie z nemecka 55%. ()

Mejkby 

všechny recenze uživatele

Celou dobu čekám očekávané, a nakonec se stane něco naprosto nečekaného. Wow. Jak je vidět na pořádné sci-fi není potřeba zas tak velký rozpočet. ()

LoneLion 

všechny recenze uživatele

Hodně ostříhaný zajímavý téma. Film o jednom herci a pár hlasech ve vysílačce. I když pár herců se tam mihlo 4 :-) Ze začátku se film zdál jako dobře rozehraná partie, která bohužel končí fiaskem. Hlavní hrdina "a jediný" je hooodně nesymatický tele, co si hraje na vojáka někde v lese. Líto mi bylo myšky, která svým hereckým umem přetčila našeho vojáčka. Takže na závěr, žádný nadšení, ale za snahu 1 a 1/2* ......No, že to je počin našich "arabských" sousedů jsem si uvědomil až na konci :-D ()

Dalajlada 

všechny recenze uživatele

Nejdřív se nám tu krásně buduje atmosféra strachu z neznámého, konspirací a kdo ví čeho ještě a nakonec je to zabité naprosto otřesným koncem. Atmosféra pochyb o tom, jestli jsem klamán či nikoli se dá až krájet. No a pak přijde závěr a člověk si říká jestli byl jen klamán či nikoli. Takhle pokazit skvělý film se jen tak nepovede. ()

Reklama

Reklama