Reklama

Reklama

The Ballad of Lefty Brown

Trailer 2

Obsahy(1)

Balada o Lefty Brownovi je příběhem z Montany roku 1889. Z Období, kdy se starý dobrý divoký západ pomalu mění a Spojené státy si postupně rozdělují mezi sebe železniční magnáti. Poptávka po propojení Severní Ameriky kolejemi je enormní. Edward Johnson (Peter Fonda), senátor a majitel ranče v Montaně, si to však nemyslí. Je mužem starého západu. Musí však odjet do Washingtonu, a tak ranč přenechává na starost svému starému příteli Lefty Brownovi (Bill Pullman). Těsně před odjezdem mu dělníci z ranče sdělí, že mu někdo ukradl tři koně. Edward nedbá rad, že teď má důležitější práci ve Washingtonu, a stejně jako vždy v takových případech sedá s Leftym na koně a jede vstříc rozlehlému obzoru pro svůj majetek. Netuší, že stopy kradených koní jej vedou i s jeho parťákem do léčky a kradení koně jsou jen návnadou... (Big Bear)

(více)

Recenze (29)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Bill Pullman si vychutnáva úlohu starého, neveľmi bystrého kovboja, ktorý v živote neurobil nič správne, tak chce aspoň poriadne pomstiť vraždu dlhoročného priateľa, prípadne aspoň "die trying". Obstojný starecký western má dobrý, tak trochu detektívny príbeh s dobre prekreslenými postavami a dostatkom akcie. Len to mohlo byť lepšie zrežírované a zostrihané (najmä v prestrelkách je to trochu chaos) a chcelo to lepšie obsadenie (napríklad Tommy Flanaghan v úlohe chľastajúceho šerifa čeliaceho ťažkej dileme sa síce snaží, ale toto je postava presahujúca jeho schopnosti a celkovú charizmu). Zľahka nadhodnocujem, je to max. tak 7/10. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Balada o chlapovi, co měl větší štěstí než rozum. Neobvykle řešenej revenge western s detektivní podzápletkou, skvělým Pullmanem, ale proklatě průměrným zbytkem. 6/10 ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

O Chlapech pro chlapy. Western bez zbytečných moderních fíglů a zlepšováků. Tak trochu snaha o poctu klasickým flákům se silným příběhem chlapáctví, přátelství, zrady, pomsty. Sice jednoduchý, přímočarý děj, ale Bill Pullman v parádní roli senilního cowboye, který se rozhodne vzepřít času a ukáže, že ještě nepatří tak úplně do starého železa. Jeho nejuhrančivější role od Indepence Day. Pro fandy westernů one level up. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Moje slovo síce nikdy nič neznamenalo, ale v tomto prípade znamená..." Vždy sa poteším , keď v tomto žánri vznikne niečo nové. Western o chlapíkovi, ktorého nikto neberie vážne zaujeme hlavne netradičnou hlavnou postavou, ktorá má od hrdinu a drsného pištoľníka poriadne ďaleko. Príbeh o pomste je zaujímavo rozohratý, na konci už je to klasika, ktorá veľmi neprekvapí, ale ani neurazí. Pochválim hudbu a jednoznačne výkon Billa Pullmana, ktorého som v ničom lepšom nevidel. A tá pieseň k filmu v záverečných titulkoch je tiež super. 70%. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

The Ballad of Lefty Brown je snímkem, který chce vzdát hold svým předchůdcům a zároveň dostát svému poetickému názvu a rozjímat nad chlapstvím, ctí a přátelstvím v divokém období, kdy oko za oko bylo stále platnějším zákonem než zákon skutečný. Příjemný zážitek primárně pro ty, kteří s otevřenou náručí vítají každou komornější americkou produkci, jež se nechce zavděčit masově a spoléhá na přízeň vnímavějších filmových žroutů. Nejedná se zdaleka o tak kvalitní dílo, jak by si zasloužili přítomné herecké persony, ale pokud si chcete na sto minut odfrknout u jednoduchého, hezky vypadajícího westernu s hlavní postavou, kterou budete mít rádi, za pozornost určitě stojí. Více zde ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak jsem zase po čase dostal chuť na film s komboji jak jim říká mé potomstvo a byl jsem zvědav i jaké westerny se točí dnes. Ten poslední - In a Valley of Violence se mi líbil a tady ten byl s Billem Pullmanem, Jamesem Caviezelem, Kathy Baker, takže zvědavost byla ještě větší. Začátek byl takový řekněme nepřehledný. Nerozumněl jsem moc tomu co a proč se děje. Konec ale vše krásně spojil jak lepidlo sestavený puzzle obrázek. The Ballad of Lefty Brown je moderním westernem a teď to nemyslím s ohledem na dobu jeho vzniku, ale na dobu kdy se odehrává. Montana 1889. Kdo se trochu orientuje na časové ose ví, že to je doba vrcholu průmyslové revoluce. Evropa byla lačná po zboží z Ameriky, Státy exportovaly neskutečné množství prakticky všeho od potravin po dřevo, sklo, ocel... Aby se doprava zefektivňovala bylo nutno budovat lepší cesty a zejména železniční tratě. S nástupem nového typu ocele unesly koleje těžší vlaky, parním lokomotivám nepraskaly kotle a bylo možno zapojovat více vagonů. Nezbývalo už nic jiného než Ameriku spoutat kolejemi nejen od Pacidiku k Atlantiku, ale i z těch nejzastrčenějších koutů země udělat civilizaci. A v téhle době se odehrává náš příběh. Je to vlastně střet lidí starého a nového západu. Pullman hrál skvěle, James Caviezel byl charismatický jako vždy a fajn byla i hudba. Nádherné byly i vybrané scenérie, kde se příběh odehrál. Kdo měl nakonec se svojí vizí pravdu na konci divák porovná sám. Pokrok se prostě zastavit nedá a i když se mu někdo brání nic s tím nenadělá. Závěr v tomto ohledu z dnešního pohledu končí zbytečně westernovsky, ale pohledem těch posledních můžů divokého západu ani jinak skončit nemohl. A koneckonců, film sám je western tak copak .-) ! A tak spokojeně láduji 4 náboje do remingtonu! * * * * ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Svěžím vánkem v dnes už pomalu mrtvém žánru Balada o Lefty Brownovi není.  Je to totiž především ta balada, místy lyrické, skoro vůbec epické a pomalu se šinoucí vyprávění o vzepření se  novotám. Malé a typicky nezávisle netradiční.  Hlavním hrdinou je na první pohled trochu zbabělý stařík, který má evidentně nejlepší léta za sebou, ale  smrt nejlepšího přítele v něm nakonec probudí zapomenutého draka, který všem hajzlům spálí prdele.  Akce není nijak bombastická, spíš taková samozřejmá a závěrečná kočkování s hlavním padouchem jsem přece jen čekal  aspoň trochu westernovější, ale jako žánrový fanoušek a vlastně starej chlap mám pro tyhle sentimentality pochopení. Tři ale budou tak akorát. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Je to příjemně koukatelné - američtí filmaři prosazují od vzniku kinematografie jasnost a motivovanost svých postav. Krásné přírodní scenérie a chytře natočené. Zápletka je westernově banální, ale s katarzním závěrem v němž diváci pociťují zadostiučinění. Pánové, jde o silnou westernovou nostalgii - nespoutanost přírody (pouště, lesy) a života staré neuspěchané doby. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Western je prakticky mrtvým žánrem a jen výjimečně se objeví nějaký nový kousek, proto jsem rád za každý, přestože jejich kvalita nebývá valná. Stejně tak je tomu i v tomto případě. Viděl jsem film před 14 dny, nepamatuji si z něj jedinou scénu, ale vím, že se na to koukat dalo. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Bill Pullman je velkou devízou, ale jeho postava je zároveň i kámenem úrazu celého filmu. Samotný přitroublý charakter hlavního hrdiny mi zase až tak nevadil, ale na dané stopáži dostal příliš prostoru, což mělo za následek, že po čase už neměl co říct. Navíc ději by slušela větší dynamičnost, což se vzhledem k výše zmíněnému nemohlo podařit a těch pár přestřelek to vytrhnout nemohlo. Kor když nebyly příliš podařené. Je to škoda, protože to zase nebylo špatně vymyšlené a vedle Pullmana se podařilo i casting dalších rolí. Právě herci to tahají alespoň lehce nad průměr. 55% ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Westerny se vracejí ve větší míře a docela v dobré formě. Snímek "The Ballad of Lefty Brown" není z těch, které jsou úchvatné, ale je z těch, které jsou prostě dobrou prací. V první řadě herecky, kdy Bill Pullman exceluje a roli si užívá, ale i příběhem, jehož poklidné plynutí vás stejně dovede strhnout. ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Jo,jo,Bill Pullman hraje opravdu dobře,a asi jedna z jeho nej rolí v poslední době..Zároveń ovšem jeho postava působí jako rušivej element pro mě v tomhle filmu.A tak tenhle film víc než tři hvězdy ode mě dostat nemůže.50%. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Westernový příběh o věrnosti, přátelství a neúnavném úsilí o spravedlnost. Westernů se už tolik netočí a tak když se nějaký objeví, přirozeně budí zvědavost. Příběh není nijak složitý. Prostě se tu honí padouch aby pykal za vraždu. Ale nejedná se o příběh rodokopsový, tedy nějak akční. V příběhu se zdvihává lidskost a porozumění, což na divokém západě není nic jednoduchého. Kritika velmi chválí Billa Pullmana a nedá se jinak než souhlasit. Jeho výkon je hodný k ocenění. Na western s takovým příběhem je tempo docela pomalé, ale zase díky tomu vynikají charaktery postav. Takže se jedná spíše o westernové drama, které však překvapí dějovými zvraty. Film si sice nezíská každého, ale svůj potenciál má. ()

Torpid 

všechny recenze uživatele

V dnešní době každej film, kterej nemá za cílovku dospívající děcka nebo festivalový rozumbrady, zaslouží hvězdu navíc. Tady se točilo pro 40+, pro lidi který už tak nějak tuší, že moudrost stáří jde ruku v ruce s demencí. Western, revenge, krimi zápletka, to všechno podle mýho tvoří jen podklad pro obrovskej prostor intimního herectví, který bohužel využívá pouze Pullman, ten však geniálně. Druhou hlavní roli má Tommy Flanagan, kterej určitě není špatnej, ale já sí na jeho místě pořád představoval Jeffa Bridgese. Jinak dávám 5*, hlavně pro to, že tuhle utahanou, nudnou litanii o přátelství brzy zdejší adrenalinoví odborníci pošlou pod 60%, což v kontextu hodnocení např. Marvel produkce je víc než smutný. ()

desade 

všechny recenze uživatele

Konečne pozerateľný western. Normálne by som hodnotil za tri, tú štvrtú šerifskú hviezdu som dal od radosti, že sa nenaplnili moje obavy, že to bude zase nejaký záznam z amatérskeho divadelného predstavenia, ktoré sa v tomto žánri v poslednej dobe vyrojili, ako napr. "Western Religion", "The Timber", "In a Valley of Violence", alebo "Hickok". A možno za to môže/u (ako tu prízvukuje guvernér Montany) len "these changing times". Dík za titulky J.e.t.h.r.o. ()

Reklama

Reklama