Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Venkovský veterinář se nechal spoutat maloměšťáckými konvencemi, které vládnou v rodině jeho manželky. Cítí se proto unavený - dokud nepozná novou lásku, navíc rozhodnut konečně uskutečnit i své dávné sny... Průhledná moralita o obtížném prosazování socialistické morálky byla první společnou prací v budoucnu slavné autorské dvojice, scenáristy Jana Procházky a režiséra Karla Kachyni. (Lexikon českého filmu)

(více)

Recenze (35)

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Velice dobrý psychologický film o tom, jak je někdy těžké se rozhodnout. Má člověk opustit kvůli společenským ambicím své manželky milované místo obvodního veterináře a přestěhovat se do města, kde bude úředničit na jatakách? Nebo má opustit nemilovanou manželku a odejít za svou bývalou láskou na rodnou vesnici ? Vše je úplně jinak... Není ani byt ve Zlíně ani bývalá láska, která jde slučovat družstva někam, kde se to nějak nedaří... Socialistická morálka se prosazovala těžko a želbohu, neprosadila se až do osudného roku 1989... Mnozí lidé vždycky toužili po kariéře a společenské prestiži... ()

Fifer 

všechny recenze uživatele

Je fakt, že oficiální text trochu přehaní, ale že byste tu budování socialismu vůbec nepostřehli, jak tvrdí uživatel Farmnf, to zase ne. A proto dávám tři hvězdy, protože konflikt je vlastně vyvolán uměle, družstvo chce, aby veterinář Jirka dřel od rána do noci. To, že hledá práci se snesitelnější pracovní dobou, je tu prezentováno jako jeho selhání, že se začíná kazit. Alespoň je vidět, jak je falešná celá ta ideologie, tváří se, že jim jde o člověka, ale přitom chtějí jenom člověka udřít za mizerný plat. Je to tu krásně vidět, Jirka je odborník, takže v podstatě nemá volno, zatímco vesnická cháska, která akorát kydá hnůj, se ho jménem dělnické třídy ještě nestydí kritizovat. Připomíná mi to moji známou lékařku, která taky 10 let za socialismu dřela jak kůň, domů se chodila jen vyspat a plat měla skoro stejný, jak kdejaký dělník, co se opíral o lopatu. Jirkova manželka je zde ona zlá představitelka buržoazie, pomiňme teď prosím fakt, že celý film má smyšlenou zápletku, protože se má odehrávat v roce 49 a přitom buržoazní rodina si dál bydlí ve své honosné vile. Ve skutečnosti už by jim ji strana dávno zabavila. Jirkova dávná láska Magda, je tu představitelka dobra, komunistka pracující do úmoru. Vrchní organizátorka slučování družstev, to znamená, že by to ve skutečnosti musela být strašná svině, která zavírá neposlušné sedláky ve vykonstruovaných procesech. Ale to jsem se trochu rozepsal, když budete ignorovat politickou rovinu příběhu, tak vám zůstane působivě natočené drama. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Síla rozhodnutí. Moralizující námět, v typickém stranickém smýšlení, na počátku šedesátých let, v tzv. nové vlně, ještě přetrvávající. Maloměšťácký život s prací na jatkách nebo život venkovský coby veterinář? Do rozhodování navíc zasáhne manželská krize, další žena a podpora venkovských obyvatel jeho potřebností. Psychologické drama režiséra Karla Kachyni, který lze do dnešní doby považovat po tvůrčí stránce za mistrovský. Poetický nadhled a temná psychologická stránka ve svém smyslu vytváří až napětí v rámci dalšího vývoje. Scény z veterinářských prací jsou na celém snímku doslovným vrcholem. A to divák ani neuvidí, co se vlastně dělá. Záběr jen na herce a atmosféra taková, že se až tají dech. Karel Kachyňa tímto po dobrodružných snímcích s vojenskou tématikou ukázal, že umí také něco jiného a stejně tak bravurně. Co se týče námětu, dobový zase až tak moc není. Něco takového se může stát i dnes. ()

GIK 

všechny recenze uživatele

„Od rána očkuju.“ „Vidíte ho astro-NOT-a? Právě přistál.“ Baba 1:25:27 – bere Boží jméno nadarmo! (pro K.P.!!) Socialističtí filmaři paradoxně dobře vědí, co je proti Bibli. A vpašovávají to do svých filmů. Ke konci už asi 10. změna v rozhodování veterináře, kde se teda upíchne. Naštěstí vím, že je to změna poslední. Hláška filmu: „Stejně tě to táhne k tý děvce!!“ Suma sumárum, docela to ušlo. Napínavé. Ale ožralý rozhodně nesmí za volant! Kvůli koni někoho zabít!! Výborný civilní výkon Munzara. Bez frajeřiny a umírněný. Krásný začátek s hudbou J. Srnky. Symbolika: 6:35 – Lukavský – skrytá ruka. 24:10 – doktůrek má na zdi foto nějakýho fousáče. Ani Marx ani Engels ale asi jejich kumpán Dárwin – blééé! 35:56 – to je hodně divný podání ruky – Lukavský – Prachař. ()

Chosef76 

všechny recenze uživatele

Kachyňův snímek z počátku 60. let, který nepřekypuje budovatelstvím a hrdými výkřiky soudruhů, což mu určitě přidalo na kvalitě. Celkově temná atmosféra filmu plynoucí z niterného přemítání mladého veterináře, který bilancuje a zmítá se mezi alkohol. dýchánky v rodině, kam se přiženil a svoji starou láskou, kterou představuje uvědomělá soudružka již z " nového světa". ()

caba 

všechny recenze uživatele

Půlka filmu byla točené ve tmě !!(večer ,noc,tmavé stáje...)a to nemám ráda.Chtěla jsem to vypnout,ale vydržela jsem .Nakonec myšlenka filmu a herecké výkony nebyly špatné. ()

fandadofilmu 

všechny recenze uživatele

Vynikající polozapomenutý film Karla Kachyni vznikl v době, kdy se u nás dařilo točit skvělé (možná nejlepší české) psychologické filmy (Deváté jméno apod.) Herecký koncert Radovana Lukavského, Jiřiny Švorcové aj. Jedno ze stěžejních životních děl Pana režiséra Kachyni. Je až s podivem, že musel po převratu vzniknout nový český film (který s tímto samozřejmě nemá vůbec nic společného) se stejným názvem - je čeština opravdu tak chudá? ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Nevím, zda ohodnotit herce, protože zápletka filmu je něco tak tupě banálního, že to snad ani není pravda. No, ale myslím, že pan Lukavský si to zaslouží. On ten stupidní scénář nepsal. ()

baxz 

všechny recenze uživatele

Námět a scénář J.Procházka K.Kachyňa, kamera V.Huňka, hudba J.Srnka, k tomu výborní R.Lukavský, B.Bohdanová, Z.Štěpánek i další herci, ponurá atmosféra, bláto, déšť, tma, alkohol, to vše z toho dělá podařený film. ()

Jonatthan 

všechny recenze uživatele

Výborný těžký tmavý deštivý film, který opravdu až smrdí všudypřítomným hnojem. Skvělé výkony všech zůčastněných. Kurňa, chtělo by to ale změnit ten "oficiální text distributora" - to je určitě krátkozraký blábol z hlavy toho Březiny co sestavil Lexikon českých filmů, tam je takových zaujatých názorů fůra... ()

Phex 

všechny recenze uživatele

Oficiální text distributora tak úplně nekoresponduje s obsahem. Tohle rozhodně není nějaká prvoplánovitá komančská propaganda. Ano hlavní hrdina veterinář (výborný Lukavský) sice upřednostní venkovský obvod před místem na jatkách v Gottwaldově a mohli by jsem z toho tedy cítit takový ten rudý ruralismus, ale to jsou spíš kulisy. Kulisy zajímavého realistického příběhu. ........jo a taky Jiřina Švorcová zde ještě celkem ujde jak vzhledem tak hereckým výkonem. ()

gizi 

všechny recenze uživatele

Začátek moc budovatelský, naštěstí se pak více rozjíždí normální lidský příběh, i když stále prosycen socialistickou atmosférou té doby. Hudba Srnky mi moc pod noc nejde, zde ale naštěstí nebyla nijak výrazná a nerušila - zapadala. Atmosféra deště a bláta nebyla moc povzbuzující, ovšem jeden záběr na sad po dešti po ránu byl moc pěkný. Celkově slabé Kachyňovo dílu - 65%, 26.11.12. ()

Reklama

Reklama