Reklama

Reklama

Kim Dotcom: Lapen v síti

(festivalový název)
  • Nový Zéland Kim Dotcom: Caught in the Web (více)
Trailer

Obsahy(1)

V roce 2012 byl zakladatel webové stránky Megaupload spektakulárně zatčen zásahovou jednotkou se samopaly a obviněn z internetového pirátství. Kdo je vlastně Kim Dotcom, zločinec a parazit, nebo bojovník proti cenzuře a oběť tajných služeb? Prostřednictvím výpovědí samotného Dotcoma, jeho nejbližších přátel, spolupracovníků, právníků, ale i oponentů film nabízí napínavý a spletitý životní příběh milionáře a bývalého hackera. V 90. letech s nástupem internetu pohádkově zbohatl, později vstoupil do politiky, ale také se dotkl dna a přišel o všechno. Na základě velkého množství unikátních archivních záběrů ze zákulisí se postupně skládá obrázek aktivit tohoto kontroverzního podnikatele, který nabízí náměty k zamyšlení, zda je Kim věrozvěstem nezištného sdílení, nebo skutečně zločinec, který přispěl k porušování autorských práv a připravil tak hudební vydavatelství a hollywoodská studia o jejich právoplatné zisky. (Jeden svět)

(více)

Recenze (26)

DonBraso 

všechny recenze uživatele

On vlastně ten Kim byl pohodovej chlapík,který se nebál USA,koupal se zásadně v triku,jeho vilka byla docela šik,kde večírky byly jeho denním chlebem i mimo,nabrknul si pěknou ženu,měl všechno a přesto bojuje stále a je jasný,že něco děsně smrdí v pozadí.Záleží jestli berete hacking jako modlu nebo přečin.Celou dobu dokument ukazuje doopravdy hodně informací,rozhovorů a i nějakou tu menší akcičku.Vlastně je to skoro jako typická složka bohatství,kdy si užíváte ve všem,ale jednou to přijít prostě musí. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

A zas tá skurvená Amerika a jej forma domáhania spravodlivosti. No kto by to bol povedal, že aj na Novom Zélande sa nájdu rovnakí dementi bez znalostí práva a jeho vymáhania. Inak pre tú Filipínku muselo byť naozaj náročné, zamilovať sa do tak krásneho, 320 kilového Nemca, čo vyzerá ako múkou posypaný hroch krížený s postavičkou od Michelinu. ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"MY CLASSMATES WANTED TO BE FIREFIGHTERS, RUBBISH COLLECTORS. I WANTED TO BE A MILLIONAIRE." ------------- Kvalitný, precízne natočený dokument s geniálnou réžiou. Nespočetne veľa dôležitých záberov, o ktorých existencii som ani nevedel, od úplných začiatkov až po tie tohtoročné. Páčil sa mi osobnejší prístup Dotcoma k dokumentu, reakcie, postrehy, backstage. Kompletne zdokumentovaná Kimova činnosť a jeho život, vplyv Hollywoodu na Biely Dom, vplyv peňazí na celý svet a vplyv moci na bezmocnosť sveta. Na záver som chcel už iba dodať niečo v zmysle Kim vs. The World - 1:0, avšak skóre je pomerne neprehľadné. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Slušný procesní thriller. Vykreslení rozdílu mezi slávou, chamtivostí, autorskými právy a technologií. Dotcom působí jako kombinace vesmírného upoceného monstra bez emocí, ajťáka týdny zavřeného ve sklepě a kriminálníka. Ať si to budeme racionalizovat jakkoli, například že chudá žena z předměstí má právo si stáhnout film nebo písničku zdarma, drobná krádež to je. Druhá půlka filmu už mě nebavila, protože připomíná Rathovu kauzu, kterého chytli přímo při činu a stejně to nevedlo alespoň k symbolickému odsouzení. ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Hodně netradiční, originální a svěží filmový dokument, který rozhodně stojí za to vidět, a to zejména pokud jste filmoví a pirátští online nerdi! Kim Dotcom je příběh sledující stejnojmenného muže a.k.a. původního zakladatele “pirátských stránek” a výborně kombinuje dokumentární stránku, kdy se dozvídáme celý proces formování pirátských webů včetně soudní dohry, spolu s filmovou stránkou, která solidně dávkuje důkazy a o napětí není nouze. Přesně proto film nesklouzne do nudného stereotypu, který by po čase přestal bavit, ale naopak podněcuje divákovu zvědavost až do samotného konce. Zábavný, napínavý a informativně přínosný snímek o tom, jak vlastně v počátku začaly stránky podobně dnešním pirate torrentům. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Kim Dotcom mi pripomína Larryho Flinta. Vyžratá sviňa, ktorá využíva diery. Teda diery v zákone a nechutne sa obohacuje na veciach, ktoré nie sú úplne košer. Ale aj keď sa jeho činnosť veľa ľudom nemusí páčiť, tak to neznamená, že je nejaké zlo, ktoré treba zavrieť do chládku. Celá tá kauza okolo neho sa podľa mňa nesprávne sústredila práve na jednu jedinú službu, ktorá mala byť exemplárne uzavretá a vyžratá sviňa potrestaná, len preto, že si obrovské spoločnosti nevedeli presadiť zakázanie všetkých možných úložísk, ktoré naďalej fungujú. Takže zneužili svoju moc a použili nátlak na najvyšších miestach, vďaka čomu z démona urobili mučedníka, ktorý sa vrhol do politiky. Tento dokument je natočený veľmi pútavo a svižne. Keďže o Dotcomovej minulosti veľa neviem, tak ma najviac bavila prvá tretina o jeho začiatkoch. Druhá tretina o vzostupe a páde Megauploadu bola názornou ukážkou zneužitia moci obrovských gigantov, ktorým sa nechcelo zmeniť svoju distribučnú politiku. Ale Kim ich porazil už tým, že ukázal cestu úplne legálne čistým nasledovníkom typu Netflix, Spotify alebo Steam. Posledná tretina ktorá sa venuje Dotcomovmu vstupu do politiky ma už nebavila. Upaľovaním podobizne svojho politického protivníka sa znova prahupol do pozície démona. Kim rozhodne nie je svätec, ale nápad ohľadom služieb typu Megaupload bol super. Som zvedavý jak ten jeho boj bude pokračovať ďalej. Rozhodne sa ešte neskončil. 8/10. ()

alisa.upir 

všechny recenze uživatele

Je škoda, že ani novozélandský bývalý premiér, ani nikdo ze strany žalobců, nechtěli odpovídat na dotazy tvůrců. Člověku to pak jen přidá na podezření, že celé to obvinění opravdu bylo jen vykonstruované a celé je to takové shady. Dotcoma člověk nemusí mít úplně rád, mě se ale moc líbí myšlenka, za kterou si stál. Jenže když prostě šlapete USA na kuří voko jehlovým podpatkem, a žijete takovým životním stylem co on, je prostě jen otázkou času, kdy si prostě i jen vymyslí důvod, na základě kterého vás budou chtít zlikvidovat. Což na druhou stranu mě překvapuje, že je ještě naživu. Jsem zvědavá, jak se to bude dál vyvíjet, rozhodně budoucnosti decentralizovaných systému věřím a sázím na ně. Celkově dokument na super úrovni. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Chytří Němci jsou do světa aneb torrenty škádlí producenty v Hollywoodu! Podnětný dokument o tom, jak někdo kontinuálně šidí a po zatčení se ještě podivuje jako Rambousek nad institutem zajišťovacích příkazů. Proč si 50 kilogramová Thajka vzala 170 kilogramového obézního ajťáka ví každý, a těžko této křehké krásce zazlívat, proč po zahájení trestního stíhání vzala nohy (a hlavně šperky) na ramena. 85% ()

Skeksis 

všechny recenze uživatele

Je jedna vec porušovať práva spoločností, s ktorými autori podpísali zmluvy, alebo (tým pádom) okrádať štát o dane, druhá vec je porušovať autorské práva samotných autorov. Ja som tiež autorka, viem, ako sa museli cítiť. Na Slovensku je autorský zákon našťastie už neviem od akého roku ošetrený, takže nik nemá právo "duševné vlastníctvo" rozposielať kade chce. Tá podivná dvestokilová nemecká knedľa (je mi síce ľúto, že ho otec mlátil, ale možno mu pridrbal po hlave priveľmi) je obyčajný zločinec, ktorý sám evidentne nič nevytvoril, preto nikdy nerozumel duševnému vlastníctvu. ()

cyphercz 

všechny recenze uživatele

Viděno v rámci festivalu Jeden svět 2018. Hodně dobře zpracovaný dokument, snad časem Hollywood nebude taková útlocitná passy a natočí o tomhle člověku film ve stylu Vlk z Wall Street, ten jeho životní příběh za to stojí, už jenom záběry toho obřího buřta na velkolepých párty s různýma celebritama:)) Jediný co mi trochu vadilo bylo to, že tvůrci poněkud adorují Kima a zlehčují to, co dělal, přece jen vyjebával se systémem a bylo to ilegální, ale samozřejmě jsem si i já z Megauploadu stahoval nejrůznější soubory;) Co vím, tak novozélanďané ho ale opravdu v lásce nemají ()

Dm1tr1j 

všechny recenze uživatele

Krajina, ktorá má históriu naloženú v krvi ľudí, ktorí mali tú smolu, že sa nachádzali na mieste od ktorého práve niečo potrebovali aby zbohatli, sa pustila do súkromného podnikateľa s dátovým úložiskom. Celý svet im to prepáčil ako vždy ale Kim to ustál aj keď jeho rodina nie. Objektívne vzaté sen si splnil ale čo z toho, keđ možno ešte zhnije vo väzení. Nebol drogový barón ani nepredával zbrane len uľahčoval ľuďom život a židom sa to nepáči. ()

marek29 

všechny recenze uživatele

Deep shit :D nedělám si naděje, že to na něho nenarafičili. Jsem jen rád, že jsem zažil MEGAUPLOAD, navždycky si budu pamatovat to oranžový rozhraní a nespočet mp3, který jsem s jeho pomocí stáhl. Měli napsaný obchodní podmínky o tom, že se nemají šiřit autorsky chráněný soubory? Měly. Podle mě tudíž nejsou odpovědní oni, ale lidi, kteří uploadovali pirátěnej obsah. Celej film (dokument) navíc působí velice teskným dojmem v jaké společnosti to žijeme, když se může odehrát takovej příběh. A ano jsem asi lehce na jeho straně. ()

Reklama

Reklama