Reklama

Reklama

Pohyby aneb Za tajemstvím hlubinných procesů Země

  • Česko Pohyby (více)

Obsahy(1)

Čeští badatelé vymýšlejí přístroje a zkoumají na Špicberkách nejnepatrnější pohyby horských masivů. Jsou schopni předpovědět i strašlivě ničivá zemětřesení, jako bylo například to v Japonsku v roce 2011. Daleko na arktický sever se každoročně vydává skupina českých geologů z Ústavu struktury a mechaniky hornin AV ČR. Jejich cílem je Hornsund. Nejjižnější zátoka ostrova Západní Špicberky, kde vědci už 6 let pomocí unikátního přístroje pravidelně monitorují pohyby země a mapují dosud neprozkoumaný terén, který byl dříve hluboko pod ledem. Na svou poslední expedici za polární kruh se badatelé Josef, Honza, Filip a Miloš rozhodli přizvat i dva filmaře. Uprostřed nádherné i drsné přírody Špicberských ostrovů, v přívětivém a milém zázemí polské polární stanice, tak vznikl pozoruhodný materiál, který divákovi nabídne blízký vhled do nitra české polární expedice a lidský pohled na vědce samotné. Dokumentární film divákovi postupně odkrývá, co vše badatelé svým citlivým a trpělivým pozorováním přírody dokáží vyčíst nejen z terénu, ze samotných kamenů, ale i z těch nejmenších, neznatelných a doposud nepředvídatelných tektonických pohybů země. Na pozadí úchvatné arktické přírody se tak odvypráví příběh o tom, jak zásadní informace o naší planetě nám může přinést skupina právě těchto vědců. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

Marze 

všechny recenze uživatele

Milé seznámení s prací geologů. Do takovéhle studené šutrovité černobílé země bych nejel ani placeně.Jednou tam pojede měřit posuny země autonomní robot, který si sám koupí letenku. ()

ArsenalEagle 

všechny recenze uživatele

Pro nadšence výborný lidský dokument, který kromě spousty faktů a ukázek každodenní práce geologů nabídne i jejich poznámky, čímž celý snímek oživí. Bohužel jen pro velmi omezené publikum, do kterého se sám počítat nemohu. ()

janesX 

všechny recenze uživatele

V našich končinách unikátny dokument o unikátnej práci, ktorej ešte raz istotne budeme ďakovať. Aj keď s pomalším tempom a tým pádom menej dát, na druhej strane tak vysvetlené a jednoducho graficky dokreslené, že aj dieťa pochopí aká významná je to vec. ()

Iono 

všechny recenze uživatele

Civilně a sympaticky pojatý dokument o tom, co je možné na začátku 21. století zjišťovat o (dlouho sledované a zdánlivě dobře probádané) tektonice Země s použitím relativně jednoduchých metod, spousty práce a hlavně velké invence. Jako výrazné plus hodnotím inteligentní scénář, dobrou kameru, zajímavou hudbu a skromné pojetí snímku (i když polární záběry jsou rozhodně pěkné - mě zaujal led ve všech podobách). Od prvního záběru je vidět, že jde o hodně zajímavý film, kterému určitě pomohlo atraktivní prostředí, ale pro mě byli dokonce zajímavější právě protagonisté snímku a jejich bezprostřednost i "vědecký optimismus" ve zkoumání světa a přírody. Blahopřeji k jistě zasloužené výhře na AFO. Není bez zajímavosti, že film byl podpořen AV ČR. Pokud Akademie půjde v propagaci vědy tímto směrem, tak si zaslouží velkou pochvalu, protože tohle je přesně styl, kterým může zaujmout inteligentní vědecké i nevědecké publikum a ukázat, co se vlastně v těch laboratořích a měřících stanicích děje přelomového. Těším se na další umělecká zpracování i jiných oblastí zájmu českých vědců, týmu filmařů pak přeji spoustu úspěchů. ()

Reklama

Reklama