Reklama

Reklama

Buster Keaton - génius, kterého zničil Hollywood

(TV film)
  • Francie Buster Keaton, le génie brisé par Hollywood (více)

Obsahy(1)

Legendární Frigo prožil většinu svého života v pouhém stínu své někdejší slávy. V roce 1926 je na vrcholu slávy, o sedm let později se ocitá na dně. Jak je možné, že za tak krátkou dobu se tento nesporný génius němého filmu proměnil z obdivované filmové hvězdy v odepsaného, osamělého muže utápějícího se v alkoholu? Prostřednictvím ukázek z filmů Bustera Keatona přibližuje dokument dobu, během níž se tato zásadní proměna odehrála: sedm let života tohoto geniálního tvůrce konfrontovaného s praktikami hollywoodských studií – příběh věčného boje o zachování tvůrčí svobody proti finančním zájmům. (Česká televize)

(více)

Recenze (16)

Douglas 

všechny recenze uživatele

Jako dokument jde o film pohříchu romantizující, nepřesný, zjednodušující až zkreslující - a s úsměvnou zarputilostí anti-hollywoodský (inu, současná francouzská produkce); jako auteurský portrét je ovšem nicméně upřímně entuziastický, interpretačně citlivý - a hlavně filmařsky inspirativní v "kulešovovském" přetváření původního filmového materiálu do nového tvaru. Jinými slovy, jako zdroj faktů a souvislostí sice Péretiého snímek použít nelze (v tomhle ohledu doporučuji Brownlowův dvouapůlhodinový dokument "A Hard Act to Follow" z roku 1987), ovšem o to působivější je v cinefilním zachycení okouzlujících, ba zamilováníhodných aspektů Keatonova filmařského díla i génia. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Raději bych se podívala na film Buster Keaton - génius, který zničil Hollywood. Řečeno v nadsázce. Smutný příběh nadaného umělce, dokument proložený sestřihem z jeho filmů. ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"A COMEDIAN DOES FUNNY THINGS. A GOOD COMEDIAN DOES THINGS FUNNY." ------------------------------------------ Konečne som sa dostal k tomuto dokumentu vďaka vždy bombastickému programu RTVS. Som zvyknutý sledovať 2+ hodinové doku a preto som bol dosť prekvapený tým, koľko informácií, veľa užitočného a zaujímavého sa dalo zmestiť do 50 minút bez pocitu, že by tam niečo chýbalo. Stručný a vecný portrét jedného z najväčších velikánov nemého filmu, ktorý mapuje to dobré, ale aj to zlé, s jemným nádychom odporu voči štúdiovému systému. Zameriava sa na šťastné začiatky, na jeho génia, nekonečnú kreativitu, filmársky um a jeho nadčasovosť, ale taktiež aj na koniec nezávislosti, útrapy v MGM, koniec slobody a stratu umeleckej integrity. Ak niekto váha nad tým, či sa pustiť do nemých filmov, po zhliadnutí tohto dokumentu v tom bude mať celkom jasno. Buster Keaton, Charlie Chaplin, Mary Pickford, Douglas Fairbanks, John Gilbert, stačí si len vybrať. ()

nascendi

všechny recenze uživatele

Pri sledovaní tohto filmu som si uvedomil, akou škodou je, že sa mi nepošťastilo vidieť viacero Keatonových filmov a tiež, aké je škodlivé, keď niekto nakrúca životopisný film a jeho obsah plne podriadi zvolenému názvu. ()

classic 

všechny recenze uživatele

„Kiež by geniálny FRIGO n-i-k-d-y nepočúvol svojho vynaliezavého švagra, ktorý mu natáral také nezmysly, že byť nezávislý je horšie, ako byť závislý, a tak ho On počúvol a vošiel do jamy levovej ! ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Skvělý televizní střihový dokument shrnující kariéru Bustera Keatona. Právě především díky střihu (vypravěč hovoří o Busterově životě a obraz doplňuje významově adekvátní scénka z nějakého jeho filmu) a výběru doprovodné hudby se jedná o skvělou, chvílemi až strhující podívanou. 9/10 ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Buster Keaton - genius, který zničil sám sebe. Smlouvu s MGM dlouho promýšlel a konzultoval. Pře své mínění a rady přátel ji přesto podepsal. Film nám neříká proč, jen všechnu "vinu" hází na Louise B. Mayera. Přesto Frigo musel vědět, jakým stylem pracuje, a že s uměleckou "svobodou" tu bude na štíru. Možná nápadů už ubývalo, možná nechtěl riskovat, možná se bál o svůj "americký sen", možná o vystřízlivění z něj. Nicméně, pokud pominu Chaplinova "Kida" několik jeho následných filmů, neměl Buster Keaton ve dvacátých letech konkurenci. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Kterak "páni továrníci - odborníci na sny" zařízli smích. Úsměvy na rtech publika vykoupeny tíhou bytí, ústupky, přivřenými dvířky tvůrčího rozpětí hybné figury s neměnnou tvářností. Život a tvorba, jako dva partneři, měly by stejným poměrem dávat i brát. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Vraví sa, že v najlepšom sa má prestať. Buster Keaton to nechtiac urobil a nebolo to dobré. Nielen revolúcia, ale aj Hollywood požiera svoje deti a Busterovi zničil kariéru na vrchole. Veľa som o Frigovi na mašine nevedel a dozvedel som sa v podstate všetko. Životopis s ukážkami z bohatej tvorby, pričom obraz vždy dokonale sadne k textu, netuším ako dokazali nájsť také výstižné zábery. ()

Teg 

všechny recenze uživatele

Řemeslně dobře zvládnutý dokument, který mě formou biografie přesvědčil, že jsem naprostý analphabet, protože neznám Bustera Keatona a jeho filmy (myšleno upřímě). Každopádně od toho nejdou odtrhnout oči, což znamená plný počet. ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Buster tak ako Chaplin či Laurel a Hardy doplatil na príchod nových technológií. Prirovnal by som to k telefónom Nokia. Z neohrozeného vládcu trhu za pár rokov prudko ku dnu. Teraz v ére všedigitalizácie a kopírovania nápadov dokážeme oceniť invenciu týchto ľudí.. ()

Locksley 

všechny recenze uživatele

Buster Keaton. Dokonalý kaskadér, gymnasta, atlet, a smutná hvězda. Nebál se ničeho. Jackie Chan se měl kde inspirovat. Asi. ()

Reklama

Reklama