Reklama

Reklama

Buster Keaton - génius, kterého zničil Hollywood

(TV film)
  • Francie Buster Keaton, le génie brisé par Hollywood (více)

Obsahy(1)

Legendární Frigo prožil většinu svého života v pouhém stínu své někdejší slávy. V roce 1926 je na vrcholu slávy, o sedm let později se ocitá na dně. Jak je možné, že za tak krátkou dobu se tento nesporný génius němého filmu proměnil z obdivované filmové hvězdy v odepsaného, osamělého muže utápějícího se v alkoholu? Prostřednictvím ukázek z filmů Bustera Keatona přibližuje dokument dobu, během níž se tato zásadní proměna odehrála: sedm let života tohoto geniálního tvůrce konfrontovaného s praktikami hollywoodských studií – příběh věčného boje o zachování tvůrčí svobody proti finančním zájmům. (Česká televize)

(více)

Recenze (16)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Buster Keaton - genius, který zničil sám sebe. Smlouvu s MGM dlouho promýšlel a konzultoval. Pře své mínění a rady přátel ji přesto podepsal. Film nám neříká proč, jen všechnu "vinu" hází na Louise B. Mayera. Přesto Frigo musel vědět, jakým stylem pracuje, a že s uměleckou "svobodou" tu bude na štíru. Možná nápadů už ubývalo, možná nechtěl riskovat, možná se bál o svůj "americký sen", možná o vystřízlivění z něj. Nicméně, pokud pominu Chaplinova "Kida" několik jeho následných filmů, neměl Buster Keaton ve dvacátých letech konkurenci. ()

Douglas 

všechny recenze uživatele

Jako dokument jde o film pohříchu romantizující, nepřesný, zjednodušující až zkreslující - a s úsměvnou zarputilostí anti-hollywoodský (inu, současná francouzská produkce); jako auteurský portrét je ovšem nicméně upřímně entuziastický, interpretačně citlivý - a hlavně filmařsky inspirativní v "kulešovovském" přetváření původního filmového materiálu do nového tvaru. Jinými slovy, jako zdroj faktů a souvislostí sice Péretiého snímek použít nelze (v tomhle ohledu doporučuji Brownlowův dvouapůlhodinový dokument "A Hard Act to Follow" z roku 1987), ovšem o to působivější je v cinefilním zachycení okouzlujících, ba zamilováníhodných aspektů Keatonova filmařského díla i génia. ()

Reklama

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"A COMEDIAN DOES FUNNY THINGS. A GOOD COMEDIAN DOES THINGS FUNNY." ------------------------------------------ Konečne som sa dostal k tomuto dokumentu vďaka vždy bombastickému programu RTVS. Som zvyknutý sledovať 2+ hodinové doku a preto som bol dosť prekvapený tým, koľko informácií, veľa užitočného a zaujímavého sa dalo zmestiť do 50 minút bez pocitu, že by tam niečo chýbalo. Stručný a vecný portrét jedného z najväčších velikánov nemého filmu, ktorý mapuje to dobré, ale aj to zlé, s jemným nádychom odporu voči štúdiovému systému. Zameriava sa na šťastné začiatky, na jeho génia, nekonečnú kreativitu, filmársky um a jeho nadčasovosť, ale taktiež aj na koniec nezávislosti, útrapy v MGM, koniec slobody a stratu umeleckej integrity. Ak niekto váha nad tým, či sa pustiť do nemých filmov, po zhliadnutí tohto dokumentu v tom bude mať celkom jasno. Buster Keaton, Charlie Chaplin, Mary Pickford, Douglas Fairbanks, John Gilbert, stačí si len vybrať. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Vraví sa, že v najlepšom sa má prestať. Buster Keaton to nechtiac urobil a nebolo to dobré. Nielen revolúcia, ale aj Hollywood požiera svoje deti a Busterovi zničil kariéru na vrchole. Veľa som o Frigovi na mašine nevedel a dozvedel som sa v podstate všetko. Životopis s ukážkami z bohatej tvorby, pričom obraz vždy dokonale sadne k textu, netuším ako dokazali nájsť také výstižné zábery. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama