Reklama

Reklama

Teror

(seriál)
Trailer
USA, (2018–2019), 14 h 59 min (Minutáž: 40–55 min)

Předloha:

Dan Simmons (kniha)

Hrají:

Jared Harris, Ciarán Hinds, Anthony Flanagan, Declan Hannigan, Matthew McNulty, Tobias Menzies, Adam Nagaitis, Nive Nielsen, Alistair Petrie, Paul Ready (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(20)

Natočeno na základě skutečné události, The Terror, film výkonných producentů Ridleyho Scotta, Davida Kajganiche a Soo Hugh bere diváky na trýznivou cestu. Příběh se odvíjí od riskantní plavby Královského loďstva neprobádaným územím, jehož cílem je objevit Severozápadní průplav. Zrádné podmínky, omezené prostředky, tenčící se naděje a strach z neznáma. Tomu všemu musí čelit posádka, zahnaná na pokraj záhuby. Zmrzlá a osamocená uvízne na konci světa. The Terror klade důraz na všechno, co se může nešťastně zvrtnout v případě, že skupina mužů ztrácející veškerou naději na přežití, nezápasí jen s přírodními živly, ale její členové bojují i jeden s druhým. (AMC Czech)

(více)

Recenze uživatele Necrotongue k tomuto seriálu (23)

Teror (2018) 

Seriál se mi, i přes slušnou průměrnou známku po shlédnutí obou sezón, nelíbil. Největším zklamáním v první sezóně byl odklon od kvalitní knižní předlohy, druhá řada se mi nelíbila prostě proto, se nepovedl zamýšlený mix dramatu a hororu. No, viděl jsem a už neuvidím, pro solidní zážitek doporučuji raději knihu Terror Dana Simmonse. ()

Série 1 (2018) (S01) 

Po první sérii (!?!?- proboha, o čem bude druhá???) jsem byl seriálem dost zklamaný. První epizoda mě ještě příjemně naladila, aby to pak šlo už jen z kopce ( až na dva záchvěvy naděje v závěru- 7. a 9. díl).Největší problém jsem měl s tím, že se tvůrcům nepodařilo vytvořit kvalitní atmosféru, z toho důvodu mě nedokázali ani vtáhnout do děje, pak na mě ovšem nemohlo fungovat ani napětí, protože mi byly osudy zúčastněných v podstatě ukradené. Hereckým výkonem mě zaujal jedině Jared Harris, nejzajímavějším vývojem prošla postava Jamese Fitzjamese a bavilo mě dění kolem Cornelia Hickeyho. CGI monstrum se skutečně nepovedlo a spousta záležitostí působila příšerně uměle. V pravý čas se vždy přivalila podivná mlha, zatímco postavám v údajných -50 stupních nešla pára od úst, o tom, že by stoupala z roztržených těl ani nemluvě. A ten závěr... Ne, ne, já jsem si sledování v žádném případě neužil. ()

Vabank (2018) (S01E01) 

První epizoda načala příběh, od kterého čekám pořádně hutnou atmosféru, spoustu napětí a snad i nějaké to mrazení v zádech. Zatím jsem dostal to, co jsem od pilotního dílu čekal- uvedení do děje, seznámení s jednotlivými postavami a ideální počasí do letního vedra. ()

Gore (2018) (S01E02) 

Začínám být lehce nervózní. Buď jsem se na druhou epizodu správně nenaladil, nebo mi tvůrci chystají nepěkné zklamání. Příběh sice disponuje ponurou atmosférou, ale není zatím ani zdaleka tak silná, jak jsem si představoval, napětí jsem se v podstatě vůbec nedočkal, a to ani při prvním útoku monstra. Navíc jsem měl pocit, že se v ději nachází až příliš hluchých míst, u kterých jsem se nebavil. ()

Žebřík (2018) (S01E03) 

Sice jsem třetí epizodu ohodnotil třemi hvězdičkami, což je vlastně lehce nad průměr, ale doopravdy jsem celkem zklamaný. Nejatmosféričtější částí seriálu je totiž provedení úvodních titulků včetně hudby, vytvořit atmosféru v samotných hraných pasážích se tvůrcům příliš nedaří a na rozdíl od knihy necítím ani žádné napětí. ()

Potrestán, jako chlapec (2018) (S01E04) 

Hodnotím stejně jako v předchozím případě, protože jsou obě epizody ve srovnatelné kvalitě. Pokud si ovšem tvůrci řekli, že když obě lodě zamrzly, nechají stagnovat i děj, půjdou příště hvězdičky dolů. Musím každopádně vyzvednout deLaFereho komentář- stručný, výstižný a vtipný:-) ()

Tratoliště (2018) (S01E05) 

Jak chcete, já jsem vás varoval. Tvůrci se mě pokusili oblbnout CGI tunbakem, poskytli mi i akční souboj v takeláži Terroru, ale tím u mě kvalitní atmosféru i dobře vygradované napětí nenahradí. Kniha Dana Simmonse mě bavila velice velmi, ale jeho temný, hororový příběh byl přetaven v nezáživné vyprávění bez náboje. ()

Smilování (2018) (S01E06) 

Mám pocit, jako by tvůrci tak trochu vařili z vody. Zřejmě jim došlo, že seriálu něco chybí, a tak se pustili akčnější cestou a napětí s atmosférou zřejmě definitivně zašlapali do prachu. Vážně tomu nerozumím, zatímco jsem se od knižní předlohy nemohl odtrhnout, tohle je vcelku nuda. ()

Hrozivá večeře (2018) (S01E07) 

Tak tohle byl opravdu pořádný nárůst, co se týče kvality. S tím, že seriál The Terror vlastně není horor jsem se už smířil, díky postavě Cornelia Hickeyho však měla sedmá epizoda až nečekaně zajímavý děj. Konečně jsem se mohl u sledování dobře bavit. ()

Rozdělení (2018) (S01E08) 

Tak nevím, kde je chyba? Sotva jednu epizodu pochválím, protože se v ní tvůrci díky Hickeymu konečně pokusili vytvořit nějakou tu atmosféru, přijdou s dílem narvaným umělou mlhou, ještě umělejším rádobynapětím a poněkud bizarním bojem s CGI člověkomedvědem. ()

Moře, moře, širé moře (2018) (S01E09) 

S radostí konstatuji, že se po minulém zklamání opět vrátila atmosféra, Brutus šel do sebe, takže se z nejprotivnějšího blba nakonec vyklubala jedna z nejsympatičtějších postav, ale o nejsilnější momenty se opět postaral největší záporák seriálu (ne, opravdu nemám na mysli tunbaka). ()

Už nejsme (2018) (S01E10) 

Ach jo, tak takhle fakt ne. Upřímně, když už bych měl někoho sníst, rozhodně bych si ho nedal na raw způsob jen proto, aby scénárista uspěl se svým nablblým nápadem s marinováním. Kniha sice měla dost zvláštní závěr, ale ten na rozdíl od televizního alespoň dával smysl. ()

Zvěrstvo (2019) (S02) 

Průměrným výsledkem po deseti epizodách byly původně tři hvězdičky, ale svévolně jsem ho snížil o jeden kousek, protože druhá sezóna na nadprůměr (ani lehký) v žádném případě neměla. Zpočátku jsem měl radost z toho, že se tvůrci rozhodli zasadit dění do japonské komunity v USA v průběhu 2. světové války, ale rychle se ukázalo, že jim situace přerostla přes hlavu. Měli se soustředit jen na jedno z témat, protože, jak by řekl Trauttenberk, drama nebylo dost dramatické a horor nebyl dost hororový. Tedy...na horor vlastně vůbec nedošlo. Přestože jsem od druhé řady nic velkého neočekával, jsem zklamaný. ()

Vrabec ve vlaštovčím hnízdě (2019) (S02E01) 

U první sezóny Terroru jsem měl vysoká očekávání a padl jsem na hubu, od druhé řady jsem tedy nečekal nic dobrého, ale po první epizodě jsem příjemně překvapen (takovým tím opatrným způsobem). Nejenže se tvůrcům povedla slušná atmosféra, děj je navíc zasazen do období, kdy to měli Japonci v USA stejně dobré jako levičáci po válce. ()

Všichni démoni jsou dosud v pekle (2019) (S02E02) 

Napětí a nepříjemná atmosféra se zatím vyskytují jen sporadicky, jsou pevně svázány s postavou Yuko, a ta ještě nedostává mnoho prostoru. Naštěstí mi to nevadí, protože se alespoň můžu seznámit s rozdílem mezi nacismem a demokracií. Vypadá to, že ten rozdíl spočívá jen v míře použité brutality a v jednom kufru navíc. ()

Trpělivě snášet nesnesitelné (2019) (S02E03) 

No, tohle byla rozhodně slabá epizoda. Děj byl tentokrát krajně nudný, táborový život vypadal téměř idylicky, a ani ten jeden násilný moment mě zrovna nenaplnil nadšením. Pobavil mě vlastně jen japonský dabing k promítanému filmu i s dokonalým ozvučením. ()

Slabí jsou maso (2019) (S02E04) 

Po minulé velmi slabé epizodě přišel nečekaně atmosférický díl, v němž nebyla nouze o zážitky. Úvodní pomalý start na Guadalcanalu mě trochu zdeptal a měl jsem silné obavy, pak ale Yuko dostala více prostoru a rázem to bylo znát. Musím pochválit kvalitní atmosféru a tiše doufám, že to tvůrcům vydrží. ()

Roztříštit se jako perla (2019) (S02E05) 

Hmmm, tak nevydrželo (tato věta navazuje na můj komentář k předchozímu dílu). Tempo příběhu se zase o něco zpomalilo, a buď na mě byla pátá epizoda příliš folosofická, nebo mě prostě až tak moc nebavila. Dění v táboře bylo standardně nepříliš zajímavé a nebýt závěru, bylo by to na Guadalcanalu podobné. ()

Taizo (2019) (S02E06) 

První část šesté epizody byla vysvětlující a vnesla jasno do některých, zatím nejasných, záležitostí. Tato pasáž byla pro příběh podstatná, i když se mi jednu chvíli už trochu vlekla. Druhá část už se mi zdála být o něco horší a jsem si jistý, že kdyby Chester/ Taizó mluvil s panem Nakajamou takovýmto způsobem před nástupem do tábora, proplesknutí makrelou by ho neminulo. ()

Můj dokonalý svět (2019) (S02E07) 

Pokud nepočítám Frankensteinovu nevěstu (tedy nevěstu monstra, které Viktor stvořil) z úvodu epizody, byla to vcelku nudná záležitost. Což o to, ono se sice i něco dělo, jenže celému dílu chyběla atmosféra i napětí, k postavám, které tentokrát seriál opustily, jsem si ani nemohl vytvořit nějaký vztah, takže mi byl jejich osud celkem volný, a aby se situace zlepšila, chtělo by to horor. ()

Související novinky

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Seriálový Terror se přesune do války

Seriálový Terror se přesune do války

24.06.2018

AMC oznámilo prodloužení kritiky uznávané novinky The Terror, která se stala druhým nejsledovanějším dramatem letošní seriálové sezóny. Zatímco první řada byla přímou adaptací stejnojmenné knihy Dana… (více)

The Terror: seriál Riddleyho Scotta na AMC

The Terror: seriál Riddleyho Scotta na AMC

26.03.2018

Jste fanoušky děsivých příběhů, ze kterých doslova mrazí v zádech? Tak to si na konci března nenechte ujít premiéru nového seriálu The Terror, při jehož natáčení se nechal režisér Ridley Scott… (více)

Reklama

Reklama