Reklama

Reklama

Teror

(seriál)
Trailer
USA, (2018–2019), 14 h 59 min (Minutáž: 40–55 min)

Předloha:

Dan Simmons (kniha)

Hrají:

Jared Harris, Ciarán Hinds, Anthony Flanagan, Declan Hannigan, Matthew McNulty, Tobias Menzies, Adam Nagaitis, Nive Nielsen, Alistair Petrie, Paul Ready (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(20)

Natočeno na základě skutečné události, The Terror, film výkonných producentů Ridleyho Scotta, Davida Kajganiche a Soo Hugh bere diváky na trýznivou cestu. Příběh se odvíjí od riskantní plavby Královského loďstva neprobádaným územím, jehož cílem je objevit Severozápadní průplav. Zrádné podmínky, omezené prostředky, tenčící se naděje a strach z neznáma. Tomu všemu musí čelit posádka, zahnaná na pokraj záhuby. Zmrzlá a osamocená uvízne na konci světa. The Terror klade důraz na všechno, co se může nešťastně zvrtnout v případě, že skupina mužů ztrácející veškerou naději na přežití, nezápasí jen s přírodními živly, ale její členové bojují i jeden s druhým. (AMC Czech)

(více)

Recenze (160)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Knižní předlohu neznám, dle anotace a názvu jsem tak čekal něco trochu hororově přímočařejšího a s hordou lovecraftovských potvor, jimž budou muset polárníci čelit. A on je to nakonec hlavně takový tíživý sestup do temných koutů lidských duší, okořeněný benadějí a inuitskou mytologií. Potvora nakonec není lovecraftovská ... a upřímně řečeno, bez ní by to snad i bylo lepší, moc hrůzy ten CGI méďa nevzbuzoval. Trochu zamrzí taky dojem papundeklovosti, neměl jsem příliš pocit, že se děj skutečně odehrává za polárním kruhem. Hrdinové vypadali příliš málo zmrzle. I přes uvedené výtky jsem ale moc rád, že takovýto seriál vznikl, čtyřhvězdičkovou kvalitou to má až překvapivě konstantní, od začátku do konce bez větších výkyvů. Příjemně nepříjemně strávené dva víkendové večery. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Mrazivé, drsné, zakryté rúškom tajomna. Určite by to chcelo v niektorých momentoch viac prepracovať ale aj tak slušná úroveň. /75%/ ()

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prvá séria 4*, druhá 2*. Prvá ponúkla divákovi mrazivú hrôzu. Druhá sa na to pokúsila ísť cez japonskú mystiku. To vôbec nebol zlý nápad! Skôr naopak, Žiaľ, urobila tak značne nudne a nezáživne. Je otázne, či je The Terror hororový seriál. Na prvej sérii boli najhororovejšie veci, ktoré stvárali obyčajní ľudia z mäsa a kostí. Ostatne, dávno sa vie, že horor, aký je schopný spraviť človek človeku, je oveľa desivejší, ako akékoľvek nadprirodzené záležitosti. Snežná "vec na ľade" bola v 1. sérii trochu navyše, ale to aj vo (výbornom) románe Dana Simmonsa (vyšiel aj v češtine). ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Desítky námořníků, dvě lodi, jedno monstrum a nekonečná kostka ledu. Terror je pomalej a intenzivní, má fantastické herce a ještě lepší scénář, asi nejvíc pro něj ale pracuje atmosféra. Z drobných zádrhelů se stanou menší potíže, ty přerostou v poměrně vážné problémy, ze kterých se postupně a nutno dodat nevyhnutelně stává bezvýchodná situace, po které už přichází jen jedna věc. Teror. Je to intenzivní, mrazivý a poměrně dost depresivní. Situace se navíc několikrát zkomplikuje i způsoby, kterými byste to nečekali (a nikomu v životě nepřáli), takže těch deset epizod je nakonec docela boj byť jen ustát, natož si to nějak víc užít. Pokud je ale tahle beznaděj přesně to, po čem na obrazovce toužíte, pak nebudete zklamaní. Já nebyl, ale znova už si to fakt nikdy nedám. Škoda slabšího finále s pár divnými momenty, ani to mi ale celkový zážitek nezkazilo a těch 10/10 si to po právu zaslouží. Vedle Altered Carbon zatím nejlepší novinka tohohle roku. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Vydržel jsem všech 10 dílů jen díky slibnému námětu (mám rád lovecraftovské horory a hry jako Penumbra nebo Cryostasis), bohužel ale ve skutečnosti nejde o horor, ale o konverzační drama. I to by bylo ok, ale je to špatné a nudné konverzační drama, které se skoro celé odehrává v ateliéru mezi ledovci z polystyrenu nebo na jednom kamenitém plácku s nezajímavými a zaměnitelnými postavami, které občas umřou a vám je to jedno. Ale věřím, že kniha je dobrá. ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Posádka dvoch lodí je na ceste za majestátnym objavom. Ich túžbou je nájdenie prieplavu, ktorý by umožnil zjednodušenie obchodných stykov a objavenie nových území. Drsným prírodným podmienkam lode nedokážu odolať a posádka uviazne v nehostinnom prostredí. Jej členovia musia odolávať brutálnej zime a nájsť spôsob, ako prežiť. - Velká hororová udalosť, ktorá skončila ako marketingový prepadák, keď sa všetky časti dostali na internet krátko po premiére, čo AMC skrížilo ich plány. Vo svojej podstate ide o kvalitný seriál so silným produkčným zázemím. Problémom je to, že som mal stále pocit, že sa všetko zorganizovalo príliš rýchlo, a tak tvorcom ani nebolo jasné, ako to má vo výsledku pôsobiť. Ako Monster Horror to jednoznačne zlyháva, pretože monštrum vyzerá ako z nejakej PC hry vyrobenej v deväťdesiatych rokoch. Ako Survival The Terror tiež nezažiari kvôli slabej práci s postavami a celkovej neprehladnosti medzi nimi. Ako Horror Drama by to trošku fungovať mohlo, keby bola práca s flashbackmi aspoň trochu premyslená. Jediné, čo sa tvorcom podarilo zakomponovať slušne, je Supernatural Horror, ktorý funguje vďaka neopozeranej kultúrnej línii s domorodými obyvatelmi. Velmi ma tento seriál nepotešil a je smutné, že do toho tvorcovia neinvestovali viac. Ešte aj v interviews hovoria, že sú unavení a na ďalšej sérii už nechcú spolupracovať. No díky moc teda. Ale ak to má znamenať, že pán David Kajganich investoval svoju energiu namiesto tohto seriálu do Suspirie a Pet Sematary (oba remaky, takže sa chlapec musí hoodně snažiť, inak hororových fanúšikov nahnevá), tak mu bude tento projekt v mojom prípade odpustený. + herec z The Quiet Ones a Poltergeist + herec z The Woman in Black + herec z Underworld: Blood Wars + herec z Victor Frankenstein + herec z Fortitude ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Osudy tragické Franklinovy výpravy se záhy po jejím zmizení staly předmětem nesčíselných dohadů, spekulací a pověstí. I přes zmapování pohybu výpravy a shromáždění množství důkazů o jejím konci zbývá množství záhad a obří prostor pro fantazii těch, co se snaží konec posádek obou lodí smysluplně vysvětlit. Je až s podivem, že se nikdo atraktivním námětem nezaobíral už dříve, na druhou stranu je logické, proč s ohledem na trvání a velikost výpravy zvítězila forma seriálu nad celovečerním filmem. Námět i trailery musely nutně v značné části fanoušků vzbudit dojem vyhraněně hororové akční podívané, ale tvůrci šli jinou cestou. The Terror není ani realistickou podívanou, ani čistokrevným hororem. Dominuje v něm mysteriózní forma vyprávění. Rozumím zklamání části diváků, když zhlédli v podstatě komorní drama s lehce duchařským motivem. Za sebe bych dal přednost tomu, aby se mysteriózní rovina příběhu vůbec nekonala, zvlášť ne ta, kde mi bubáka ukazují v celé kráse. Nejlépe funguje jen tušené nebezpečí někde ve sněžné vánici, nejasné stíny, zvuky něčeho velkého kdesi v dálce, které se dají vykládat i jako pohyby ker a ledovců. Prostě kolísání na hraně halucinace a obrazotvornosti vybuzené pověrčivostí a strachem z nehostinné krajiny. Duchařský motiv tady funguje vlastně jako berlička, protože ve skutečnosti to probíhalo podstatně pomaleji, umíralo se po jednom vysílením, zoufalstvím a hladem. Seriál má slušné a funkční obsazení, místy je sice vidět finanční omezení, a tudíž studiové kulisy, ale to pro mě nebylo na překážku. The Terror jsem si užil, jen příliš nerozumím projektu druhé série. Neumím si ani při největší snaze představit, kudy se má vyprávění dále ubírat a hlavně s kým. Celkový dojem: 80 %. ()

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Z priemernej, autorsko-narcisticky rozsiahlej a rozťahanej predlohy sa zrejme žiadne zázraky vykresať nedali, ale ani tých pár vecí, čo na nej bolo dobrých sa tu preniesť nepodarilo. Mrazivú atmosféru, napínavé útoky monštra ani rastúcu beznádej a súcit s postavami som tu bohužiaľ nenašiel. Len niekoľko bezhlavo vyselektovaných pasáží, zlepených do nevýraznej desiatky častí, v neuveriteľne odfláknutom, umelom vizuále ako z lacného seriálu Syfy kanálu, degradované pochybnými hereckými výkonmi a pochované ignorantsky nezaujímavým dianím. Ledva za dva. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zklamání velké, kniha se četla jedním dechem. Bohužel, film ji vykastroval a zpohodlněl, řeší se úplně jiné věci, co smrdí "současnými problémy"... tedy pseudoproblémy. Takže důraz je na to, jak posádka ošklivě nahlíží na domorodce, rasisti jedni, místo boje o přežití vidíme nudné kecy. Také jsem zvědav, zda z předlohy zůstane jiný sex než homosexuální, chybí jim tam v kajutě duhový prapor a #metoo. Čekal jsem od seriálu bezvýchodnost, vražedný mráz ("zima jak na Terroru"), pošmourno, oděvy ztěžklé zmrzlým potem a v pozadí hrůzu z magické přítomnosti v místech, kde skončila země lidí. Vidím herce převlečené do dobových hadrů co předstírají, že se točí v mrazu a odříkávají repliky, jimž nevěří. Tak uvidíme, jestli to bude vůbec mít cenu dokoukat. (po 4. dílu). // Edit po konci: Jedna z nejhorších adaptací knihy, co jsem poslední leta zažil. Kniha fakt dobrá, ač drobet brak, tak nepříjemně dloubající do mozku, mnohovrstevná, šťavnatá, řemeslně velmi zdatná. Adaptace ořezaná jak prase a nezáživná -- buď se měli úplně obejít i bez Tuunbaqa, nebo nechat celou jeho mytologii a původní smysl a konec. Ale ne, tvůrci museli divoce interpretovat a vytvářet vlastní symboliku v kolizi s knihou. // Přes to všechno solidní až výborní herci, kteří ten marasmus byli schopni ustát. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Lepšie, ako "G.S." by som to nenapísal. Do bodky vystihuje moje pocity, akurát, Ja predlohu nepoznám, pre mňa to bolo niečo "novšie", vďaka námetu "neopozerané", a zato tá tretia na hrane ... ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Terror je čistá lahôdka, ktorú som si úžasne užila. Dávnejšie som dostala ako darček audioknihu, a teraz mám chuť ju začať počúvať, kým si pamätám seriál. Jared Harris aj Ciarán Hinds sú moji obľúbení herci, plus tam boli ďalšie skvelé herecké výkony, občasné dojmy štúdiových kulís človek odmávne rukou, lebo po všetkých ostatných stránkach je ilúzia dokonalá. Prilepenie druhej nesúvisiacej série absolútne nechápem (ale nie som sama) a len pri hodnotení pôvodného Terroru zavadzia a škodí. Zatiaľ ju pozerať nemienim. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Z toho dvouhodinového mála, které jsem zatím viděl, ve mně zůstává jediný dojem: kniha je zejm. po atmosférické stránce úplně někde jinde. Takže ano, opravdu si stále myslím, že adekvátně zfilmovatelné literární kusy v mnoha a mnoha případech prostě neexistují. Z nějakého důvodu (možná úcta k psanému slovu??) k tomu nedokáži přistoupit k jako samostatné televizní (anebo příběhové) jednotce, a s odstupem času jsem tak dnes nyní už konečně rozhodnut, že dokoukávat nebudu... Čekají mne maratony Billions, Homelandu a Bosche a další, a čas je čím dál zákeřnější. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Povedz mi čo ješ a ja ti poviem kto si..." Mám rád dobrodružné filmy a tento mi urobil fakt radosť. Obsadenie je polovica úspechu a tu sa to podarilo, nemáme tu superhviezdy, ale pre mňa to hviezdy boli. Popravde neviem si predstaviť, že by tu hral B. Pitt alebo M. Damon. Plagát k filmu trochu zavádza pretože skúsený C. Hinds je tu asi len v 3-4 dieloch. Najväčšiu pozornosť na seba právom strháva J. Harris a dobre mu sekunduje aj T. Menzies, zhodou okolností obidvaja sa objavili nedávno v úspešnom seriály Koruna. Harris hraje kapitána alkoholika, je to však správny a spravodlivý chlap, ktorého posádka rešpektuje aspoň do istého času... Dialógov je tu spočiatku požehnane, no časom posádka uviazne v hromade ľadu a medzi postavami to začína vrieť, preto sú dialógy k veci a nenudia. Film má skvelú atmosféru a rád by som napísal, že aj hudbu, ale tá ma nepresvedčila vždy. Vedel by som si predstaviť temnejšiu a údernejšiu. "Príšera" s ktorou máme tú česť film skôr ubližuje ako pomáha a je to vlastne aj dôvod prečo nejdem na plný počet. Určite by som radšej videl veľkého medveďa alebo viacerých, s ktorými by si posádka nevedela poradiť. Od momentu keď lode uviaznu v krajine ľadu má film omnoho reálnejšie kontúry a od vzbury je to úplná paráda. Mr. Hickey je slušný hajzlík, téma kanibalizmu pripomenie film Alive a staré známe v núdzi poznáš priateľa tu platí dvojnásobne. Na začiatku 137 členov posádky a koľko myslíte, že ich prežije? 80%. Postava kapitána 100%. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Velkoryse natočený skvěle vystavěný příběh. V podstatě realistické vyprávění, do něhož se dlouho jakoby nehodí sekvence s hororovou příšerou. Její symboliku jsem zcela pochopil až v samotném závěru, což bylo vyvrcholení spousty nečekaných, leč logických zvratů vedoucích k působivé pointě. ()

666teen 

všechny recenze uživatele

Mrazivá atmosféra knižní předlohy je ta tam. Někdy kolem čtvrtého dílu dojde sníh a udatní polárníci se po mrazivém severu promenují v košilkách a řídkých spodkách jako Varel Frištenský. Očekávání veliká stejně jako zklamání. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Tak tento seriál je celkom sklamanie, teda aspoň pre mňa určite. V každom diely sa síce nájde niekoľko zaujímavých a silnejších scén, no tie boli žiaľ utopené v mori nezáživného deja a nudných dialógov. Navyše tu niekedy bol aj problém s orientáciou v postavách, tých vedľajších. Šťastie, že posledná časť niečo z toho napravila, ale aj tak som čakal, aspoň podľa komentárov, väčšiu atmosferickú pecku. Monster bol však parádny, to treba nechať a potešili aj gore zábery. Priemer. 60/100 ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Hoci som sa musel zo začiatku nútiť do seriálu, nakoniec mu udeľujem poctivé štyri hviezdičky. Páčilo sa mi, ako boli neuveriteľne dobre napísané jednotlivé postavy, vystavaný príbeh celkovo a stupňujúca sa tiesnivá, skľučujúca a depresívna atmosféra zahajená rúškou znepokojujúceho tajomna, ktoré navyše umocňovala skvelá muzika. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál by som rozdelil na dve odlišné časti, tú na lodi a tú na výprave a ťažko povedať, ktorá je lepšia. Chápem, ak zlom v deji a tým pádom aj atmosfére mnohých sklamal a možno aj odradil aj od ďalšieho sledovania. Som rád, že sa scenáristi a režisér fakt s ničím nesrali a ich výtvor aj napriek relatívne nadprirodzenému elementu pôsobí značne naturalisticky a realisticky. Čo v tomto prípade znamená, že sme svedkami viacerých drsných výjavov zo života na opustenom mieste so skazeným jedlom a niekoľkými bláznami. The Terror síce občas prešľapoval na mieste, ale ak si porovnáte prvú časť s tou poslednou, tak je jasné, že ušiel dlhú cestu. Otázkou zostáva, či by nebol minimálne rovnako pôsobivý ako dlhší film. ()

Související novinky

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Seriálový Terror se přesune do války

Seriálový Terror se přesune do války

24.06.2018

AMC oznámilo prodloužení kritiky uznávané novinky The Terror, která se stala druhým nejsledovanějším dramatem letošní seriálové sezóny. Zatímco první řada byla přímou adaptací stejnojmenné knihy Dana… (více)

The Terror: seriál Riddleyho Scotta na AMC

The Terror: seriál Riddleyho Scotta na AMC

26.03.2018

Jste fanoušky děsivých příběhů, ze kterých doslova mrazí v zádech? Tak to si na konci března nenechte ujít premiéru nového seriálu The Terror, při jehož natáčení se nechal režisér Ridley Scott… (více)

Reklama

Reklama