Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladičká zdravotní sestra Marie Sahulová (A. Mihulová), „poslední panna na intru“, se rozhodne, že se stůj co stůj stane opravdovou ženou. Jenže má smůlu, vrátný ji přistihne s pacientem a ona musí za trest do zapadlé pohraniční vesničky. Její kolegyní se stane moudrá a zkušená žena, zvaná Babi (J. Jirásková), a ta dívku svérázným způsobem zasvěcuje do života a vede ji po stezkách jeho strastí i krás. Mariin příběh se vine množstvím pestrých epizod, je zalidněn rázovitými postavičkami, jejichž život je otevřený „sestřičkám“ vždy důvěrněji než jiným lidem… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (161)

progression 

všechny recenze uživatele

Výborné komediální drama z poválečného pohraničí z "dílny" Karla Kachyni. Ten takovéto filmy uměl na jedničku a dost mne překvapuje celkové (a podle mne nezasloužené) nižší hodnocení. Skvělá Jiřina Jirásková v roli "Babi" a velice dobrá Alena Mihulová ve své první filmové roli, kde hodně příjemně překvapila. Karel Kachyňa si uměl vybrat ... Ústřední dvojice se přes dvougenerační rozdíl perfektně doplňuje, spousta dalších rázovitých i zajímavých postav jen doplňuje pestrobarevnou mozaiku lidských osudů, radostí i starostí. A ani po letech tento příjemný film neztratil nic ze své působivosti, spíše právě naopak - zraje jako víno. Hodně moc dobrý ročník. ()

Marina111 

všechny recenze uživatele

Aj vtipný, aj milý, aj psychologický, aj reálny ... Úžasná Jiřina Jirásková ako zdravotná sestra odovzdávajúca svoje životné i profesionálne skúsenosti mladej, v živote neskúsenej a hľadajúcej až tápajúcej (sa) nasledovníčke. Dobré vyšpikovaná doba kolektiviázie by si zaslúžila viac pozornosti ako sexuálne (ne)skúsenosti hlavných aktérok, podobne ako by si viac pozornosti zaslúžili prípady pacientov než (ne)úspešné pokusy mladej Marie v ľúbostných sférach, no i tak ma film očaril a pobavil. Na Jiřího Růžičku ml. v roly nadržaného "pacienta" obháňajúceho objekt svojej túžby po celom gazdovstve asi tak skoro nezabudnem, ale na rozpačitý koniec by som zabudla veľmi rada. Keby sa mi to podarilo, snáď svoje hodnotenie aj zvýšim ... ()

Reklama

xenopus 

všechny recenze uživatele

Ve světle vědomí kvalit tvorby osmdesátých let jednoznačný nadprůměr. Tenhle film má všechno, co má film mít - výtečně napsaný scénář, jistou režii, charakterní a charakteristické herce, lokace poplatné myšlence a celkovému vyznění filmu, k němuž napomáhá i výrazná hudba, k tomu všemu zajímavý námět a nadčasové životní poselství, zde o předávání zkušeností z generace na generaci a nekonečné kontinuitě života. Co je mladé, bude jednou staré. Mladé a staré se na totožné věci dívá jinak, ale jisté je, že dnešní mladé to až bude staré bude vnímat úplně stejně jako to co je dnes staré. Jen opravdoví filmoví umělci dokážou podobné trvalé myšlenky zakomponovat do filmu znázorňujícího jen krátký výsek ze života mladých i starých. Škoda technické kvality filmu a poněkud televizního vzezření. P.S.: Je to životní rozhled Karla Kachyni zpodobněný mj. i v tomto filmu, co uchvátilo Alenu Mihulovou? ()

Billie777 

všechny recenze uživatele

Moc povedený, rozhodně zajímavý film. Líbí se mi i herecké obsazení, Jiřina Jirásková tu byla opravdu skvělá. Tenhle film jsem vždycky měla ráda a na pana režiséra Kachyňu jsem si vždycky potrpěla ale mám od něj radši i jiné filmy, ovšem tu čtvrtou hvězdičku jsem nakonec taky přidala. Navíc je to už taková československá klasika. ()

GMVajgl 

všechny recenze uživatele

Jestli jako já pozorujete úpadek západní civilizace, chcete pochopit jeho příčiny a usilovně se při tom snažíte se nestat misogyny, tak se snad raději vyhněte tomuhle filmu, protože to je úplný female dumpster fire a možná poslední kapka. Začíná tím, že dívčí kolektiv šikanuje protagonistku za to, že je ještě panna, načež protagonistka otevírá klín každému, kdo ji věnuje trochu pozornosti. Hlavní herečka se na tuhle roli asi náramně hodila, protože začala spát s režisérem filmu = s člověkem, co mohl být její děda. Hlavní postava se taky překotně hledá v životě, navazuje vztah se starší mentorkou a ke konci se i pokouší zaujmout autoritativnější roli, čemuž se ale nedá moc věřit, protože se jinak chová pořád stejně blbě. V kontextu kultury, která tvrdí, že ženy jsou rovny mužům, se cítím ohrožen a uražen. Snad to není skutečná sonda do ženské duše, nýbrž jen fikce z per mužských autorů předlohy a scénáře. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (20)

  • Po scéne, kde kráčala Babi (Jiřina Jirásková) a Marie (Alena Mihulová) po hnoji a padali do neho, sa herečky nemali poriadne kde umyť, až kým im predavačka z obchodu neposkytla modré prepravky na mlieko s horúcou vodou, kde si mohli umyť aspoň nohy. (Raccoon.city)
  • Úvodní titulek odkazuje dobu děje do 50. let 20. století, avšak z tohoto pohledu jsou v ději anachronismy, např. ve vitríně kina je avizován polský film natočený v roce 1962 nebo píseň „Potkal jsem jelena“ pochází z divadla Semafor, které v té době neexistovalo. (GASTON73)

Související novinky

Bořivoj Navrátil: 1933 - 2011

Bořivoj Navrátil: 1933 - 2011

01.11.2011

Po dlouhé, těžké nemoci zemřel dlouholetý člen činohry Národního divadla herec Bořivoj Navrátil. Kroměřížský rodák studoval na ekonomické škole v Jihlavě, následně na brněnské JAMU, kde absolvoval v… (více)

Reklama

Reklama