Reklama

Reklama

Výlet na Západ

  • Francie Voyage en occident (více)

Obsahy(1)

Čínští turisté stihnou během desetidenního autobusového zájezdu navštívit šest evropských zemí! Francouzský dokument ve stylu humorná road movie. Zábavný i poučný, takový je dokument francouzských tvůrců, kteří mapovali trochu hektické putování čínských návštěvníků po starém kontinentu. Jak ve filmu říká čínský průvodce, Číňané rádi cestují velmi rychle. Ačkoli Evropané prý jejich počínání nechápou, oni jen chtějí toho co nejvíce stihnout a vidět. Proto stráví každý den až pět hodin v autobuse, aby pak v mírném poklusu zvládli navštívit to nejpoutavější, co daná destinace nabízí. Celkem se tak podívají během deseti dnů do šesti evropských zemí. S humorem i porozuměním dokument rozkrývá kulturní a společenské rozdíly mezi Čínou a Evropou. Boří se stereotypní pohled na stále početnější střední třídu v Číně, zároveň nám turisté poodhalí obrázek, který si utvářejí o nás, Evropanech a lidech ze Západu. (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

Marze 

všechny recenze uživatele

Toto vše procestovat za 12 dní bych nedal. Výmluvný byl pohled na unavené spící účastníky v autobusu. Pohled na Evropu očima Číňanů byl zábavný. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

„Vlastenectvo sa tu moc nenosí.“ Geniálne to popísal ten Číňan v autobuse. Síce ako Číňania sme rôznorodí a niektoré skupiny či oblasti sa navzájom neznášajú, no navonok voči svetu vystupujeme jednotne ako Číňania. Ale Európania to tak nerobia, zavrhujú všetko, čo je národné. Keď si toto všimne Číňan, bude to zjavná pravda. Taktiež som sa pobavil na historke ako šla skupina Číňanov do Amsterdamu a prostitúciu označili za kapitalistický hnus, aby sa večer celá skupina náhodne stretla v jednom z bordelov. Bolo naozaj zaujímavé sledovať, ako svet vnímajú Číňania, ako napriek všetkému tomu rozmachu, ktorý videli vo Švajčiarsku alebo vo Francúzsku, vždy chválili svoju krajinu. A tiež ich názor na Francúzky, že majú jedny z najkrajších žien na svete, lebo vyzerajú ako Isabelle Adjani (čo je prípad tak jednej zo 100). Tu by som im naozaj odporúčal ísť viac na východ a vypadli by im okále. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Evropa očima čínských turistů. 1) Snímek představuje zajímavý přehled předsudků neinformovaných turistů. 2) Pár zajímavých postřehů jsem nicméně zaznamenal: Evropa žije dneškem, Čína zítřkem. ()

Stegman 

všechny recenze uživatele

Podobně jako v dokumentech Američané v Pchjongjangu nebo Vítejte v KLDR!, i tady poznáme spíš objevující (Číňany), než objevované (Západ). Zde je to ale obzvlášť poučné, protože kolikrát jste dosud měli možnost vidět běžné Číňany, jak mluví bez zábran o světě? Navíc se tu Číňani ukazují podle mě v dost nečekaném světle, protože na TOLIK mindráků a předsudků jsem je fakt nešacoval. Ale co už. Člověk si teď aspoň bude víc vážit toho evropského přístupu ke světu. ()

DrifterSoul 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavá, vtipná a poučná reportáž o střetu kultur, rozdílných mentalit a pohledu na život, ze které Evropa nevychází až tak dokonale :-). Také milý příspěvek k bourání předsudků a k úctě vůči "těm jiným". A pro ty, kteří rádi a vášnivě cestují - spousta krásných záběrů (především ovšem přes sklo autobusu) na důvěrně známé krajiny i "městečka" Evropy.... ()

Reklama

Reklama