Reklama

Reklama

Gieokeui bam

  • Jižní Korea 기억의 밤 (více)
Trailer

VOD (1)

Když se mu milovaný starší bratr po únosu vrátí jako úplně jiný člověk, rozhodne se Jin-Seok v tomto zamotaném thrilleru zjistit, co se doopravdy stalo. (Netflix)

Recenze (81)

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Výborný mysteriózní psycho thriller, který jsem málem přehlédl, děkuji tedy LangiJ za nalákání.Zpočátku se film jeví jako všední drama, kde se rodina přestěhuje do nového baráku, ve kterém je pokoj, který nemůže být otevřen a ze kterého vychází podivné zvuky. Brzy je násilně přepaden a unesen jeden ze dvou bratrů, který se po 19. dnech vrací a nepamatuje si vůbec nic,ba jeho chování se rapidně změnilo. Tohle je víceméně jen náčrt na první půli filmu, poté se film brutálně převrátí tasí na diváka jeden šokující zvrat za dalším a vrcholí brutálním vyvražděním rodiny v baráku,za což si film ode mě odnáší plnéj kotel. Je to perfektně promyšlené, originální, vygradované, napínavé a neobvyklé. Někdo sice může mít připomínky, že je to až moc překombinované a né vše by v realitě mohlo dávat smysl, ale já si tenhle thriller užil na výbornou a tyhle detaily mě z míry nevyvedou. Doporučuji. Zdá se mi to, nebo Netflix kupuje už i Koreu?? 85% ()

Asia_Power 

všechny recenze uživatele

Jelikož mám ke skoro soukmenovcům blízko a po pradědovi mi v žilách koluje i trocha jejich krve, tak bych neměla být z ničeho v tomto filmu nějak zvlášť překvapená. Leda hovno, překvapená sem byla několikrát a takovejhle mindfuck většinou zažívám po obzvlášť silném modelu THC. Nedovedu si představit co by se dělo, kdybych na tohle koukala zhulená, protože už takhle jsem se během filmu musela Alíka ptát, jestli sem si špeka fakt nedala, než sem se konečně chytla, vše si spojila a došlo mi o co tady půjde. Každopádně ta cesta za poznáním pravdy neměla chybu - Začátek hororovej, kde sem se u jedný scény málem posrala a vypískla nahlas, abych příteli opět dokázala, jak moc zbabělá sračka sem a jako bonus vzbudila našeho psa. Poté se děj odebere do jiných kolejí, následně se vše obrátí o 180 stupňů jinam, pak se to převrátí naruby a nakonec se to celý vydá úplně jinou cestou, takže sem prostě jen chrochtala blahem, jak to jihokorejci opět dokonale zvládli a znovu natočili film, kterej posere zblitek světa. Závěr byl opět dokonale jihokorejskej, já si opět pořvala a scéna, co se dostaví během titulků mě rozeřvala ještě víc. Pokud během filmu budete mít pocit, že jste za kokota, jelikož ještě čtvrt hodiny před koncem vůbec nevíte, která bije, tak klid. Vše do sebe na konci krásně zapadne a budete ušetřeni milionu konspiračních teorií, jak to teda bylo, kdo byl kdo a kdo co udělal či neudělal. ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Co je tenhle film vlastně zač? Horor s tajemným pokojem, za jehož dveřmi se určitě děje něco nepěkného, nebo psychologické drama s podivně chovajícím se bratrem? A nebo... ? Rozuzlení, ke kterému tady došlo bylo naprosto šokující a nečekané. A věřím, že nebudu jediná, koho překvapí. Mám drobné výtky k tomu konci a začátek filmu mi nebyl moc příjemný, ale jako celek je to dobrý film s precizní zápletkou. 3,5* ()

choze 

všechny recenze uživatele

Za vlasy zábavně přitažený a zašmodrchaný thriller. Moo-yeol Kim mě hodně bavil, musím mrknout na nějaké další filmy s ním. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Už dávno ma nejaký film tak nemiatol, že s akým žánrom mám vlastne tú česť, ale juhokórejská produkcia bola v kombinovaní žánrov vždy najlepšia a síce už to nie je presne to, čo bývalo, ale potvrdila to aj tentoraz. Forgotten vtiahne už od začiatku, už od úplne prvej sekvencie v aute trochu cítiť, že nie je všetko úplne v poriadku a po nasťahovaní do domu je to už jasné, film ponúkne viacero výborných motívov z odlišných žánrov a tak som si vôbec nebol istý, čo bude mať vlastne pre dej najpodstatnejší význam a aký žáner bude hlavný. Film miestami pripomína horor, mysteriózny film s tajomnou atmosférou, napínavý thriller alebo zaujímavú kriminálku a najlepšie je, že každý tento žáner funguje a sekvencie z jednotlivých žánrov som si užíval. No prednosť má aj tak nepredvídateľný dej s množstvom otázok a tak som bol veľmi zvedavý, ako sa bude vyvíjať. V druhej polovici už ale film niektoré tajomstvá odhalí, vrátane žánru, takže už možno trochu stratí na atraktivite, ale dejovo mi to aj tak prišlo veľmi zaujímavé a našťastie celkové vysvetlenie nie je až tak jednoduché, aby ho v rýchlosti prezradila nejaká pointa a tak jeho vysvetľovanie je postupné a podľa mňa veľmi dobre zvládnuté, pričom aj celkom originálne, s niečím takýmto som sa asi ešte nestretol. Síce si nie som istý, či som niečo takéto v úvode chcel, ale na konci som bol s vysvetlením spokojný. A aj úplný záver je typicky kórejský, takže tu si nemôžem sťažovať. Film sa môže oprieť aj o postavy, celá štvorčlenná rodina je dobre obsadená a aj veľmi dobre zahraná, prednosť majú očakávane hlavný hrdina a jeho brat, ale aj rodičia majú niečo do seba a napríklad taká sekvencia s matkou v daždi bola výborná. A okrem nich tu má nejaký priestor vlastne len polícia. Režijne je to očakávaný vysoký štandard, kde nemám čo vytknúť. Pred rokmi tvorila takéto filmy juhokórejská produkcia v podstatne väčšom množstve a možno aj kvalite, už to nie je, čo bývalo, ale Forgotten predsa len podstatne uspokojilo moju chuť po podobných filmoch, dobrá práca. 77% ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Kórejci opäť “pojedli” besné huby, aby dali dokopy originálny thriller, ktorý sa len ťažko môže s niečim zrovnávať. Ich nápaditosť opätovne dosiahla úroveň “za plot”, a mňa tak napáda, na čom tamtí ľudia “šliapu”, že dokážu vymyslieť niečo tak atypické. Jediné, čo ma však naozaj mrzí, je fakt, že samotná story je akosi príliš “prekombi”, čím sa rapídne vymyká stráviteľnej realite. Vďaka rozuzleniu sa možno pýta štvrtá, no zrejme bude lepšie zostať pri III. ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Trochu na styl Old Boy. Korejský snímek, kde nic není tak, jak se zdá a za vším stojí jeden velký anonymní zločin, který je ale vyvolán obdobnou tragédií úplně beze jména. Vynikající stupňující se atmosféra. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Jsem spokojenej. Přiměřeně napínavý, s dobrými zvraty a i když je to místy divný, pořád to docela dává smysl. Nechápu, proč Korejci můžou točit takový věci a u nás se furt produkujou státem dotovaný laciný vztahový sračky. ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Hodne dobry film, kdyby nebylo toho protahovaneho konce, dal bych 5. Ze super našlapaného napětí to přešlo v jedno velké drama, škoda. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Tohle byla od jihokorejských soudruhů pěkná zákeřnost. Čekal jsem předvídatelný děj a tradiční korejské přehrávání a pitvoření, namísto toho jsem dostal perfektně fungující thriller, u kterého jsem chvílemi nebyl jistý, jestli jsem já opravdu já, nebo jestli se náhodou někomu (případně i sám sobě) zrovna nezdám. Ani teď si tím nejsem jistý, a to mě ještě čeká lustrace mých nejbližších, čekám, že to u nás celé zakončí vichr z hor. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Vskutku chytře vystavěný a zručně natočený psychologický thriller, mí Korejci mě opět nezklamali. Pomalé tempo, klidná kamera, ponurá atmosféra, mysteriózní až horrorový děj a jedna tak extralibová lekačka, že jsem z ní měl zvýšený tep a doznívající husinu asi deset vteřin. Čím blíž závěru, tím víc se mysterióznost až horrorovost vytrácí a rozuzlení (které jsem částečně uhádl už brzy) je vcelku prozaické. A já si přiznal, že už jsem přece jenom viděl působivější korejárny a pátou hvězdu nechal v měšci. Ovšem pro typicky asijské unhappyendy mám velkou slabost. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Zlepenec, v ktorom sa dotyčný snažil použiť každý jeden prvok, ktorým sa kórejská kinematografia za posledné dekády preslávila. Bez vlastného vkladu, bez invencie. Úvod je rutinne natočený mysteriózny thriller s prvkami hororu. Nasleduje šokujúci zvrat, avšak v krajne nepresvedčivom podaní. Krimi dráma následne ústi do predvídateľného finále z kategórie "psychologická tortúra" a vzápätí (nestačilo im) do najstupídnejšieho "meditatívneho" epilógu, aký som kedy mal tú možnosť vidieť... a pokiaľ všetko do onoho epilógu môže slúžiť ako príklad ešte celkom pohodlne pozerateľného gýču (nech je ako je), epilóg je už gýč najhrubšieho zrna. Hej, gýč je popri zlepenci druhé slovo, ktoré tento zabudnutia hodný výlet vystihuje... vlastne neviem, čo sa tu toľko rozpisujem!? ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Tak zase budem za kverulanta, ale toto sa vôbec nepodarilo. Pribeh o tragickom prepleteni osudov dvoch rodin je prvu polovicu filmu podany ako Hitchcockovsky thriller. Dokonca aj hudba neraz pripomina Herrmannove motivy. Hlavny hrdina postupne zistuje, ze v jeho rodine nieco nesedi. Bohuzial je to podane tak strasne vazne a nasilu sa tlaci na napätie, ze ja som sa nonstop na vsetkych tych nezmyselnych lakackach smial. Dokonca som prakticky okamzite odhalil co je v jeho rodine v neporiadku. Akurat som samozrejme nepoznal motivaciu tych ludi preco to robili. Tu sa zacneme dozvedat celu druhu polovicu filmu, ktora je jednou nekonecnou a totalne absurdnou vysvetlovackou plnou nepravdepodobnych nahod. Ak by sme sa dozvedeli, ze za vsetko môzu mimozemstania alebo iluminati, tak by ma to uz vôbec neprekvapilo. V prvej polovici filmu som sa bavil aspon na ucet tvorcov a ich prehnanej snahy o seriozne vykreslenie pribehu. Druha ma tym nekonecnym vysvetlovanim zacala nudit az otravovat. Ale posledna scena v ktorej sa ukazuje totalne absurdna prepletenost osudov tych rodin ma zase rozosmiala, tak tomu nakoniec dam aj tu tretiu hviezdicku. Divak sa pri tom urcite zabavi. Ci uz tuto absurdnu zapletku prijme alebo sa bude bavit na jej ucet. Podla mna by film snad lepsie fungoval ak by bol podany chronologicky. Alebo ho natocil nejaky ovela lepsi reziser typu Alejandro González Iñárritu. 5/10. ()

6thSun 

všechny recenze uživatele

(SPOILERY)...aneb jak se dá z nejprve výtečně napínavého thrilleru (s jednou parádní hororovou scénou) udělat fraška a blábol. Jenže než se to celé zvrhne do této stupidní roviny, kdy zjistíme, že jsme celou dobu fandili prachsprosýtmu vrahovi, přičemž si tvůrci přejí, abychom mu svým způsobem zachovali sympatie až do úplně poslední scény, tak film disponuje intenzivním a velmi vtahujícím dějem, který mě přibyl k sedačce jako v poslední době máloco. Takže za ty úvodní (zhruba) dvě třetiny čtyři hvězdy, kdybych chtěl být objektivnější, musel bych jít o jednu, možná dvě níž. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Najprv hororové ladenia, ktoré vyšumí do stratena. Potom tajomná detektívka z ktorej sa vyklube uplakané drama. Dostávate teda 3 v 1, čo logicky nemôže priniesť niečo nadpriemerného. Prekombinované, zaujímavé, s neadekvátnym záverom a predovšetkým bez prítomnosti namotávacieho faktoru. ()

Ouwen 

všechny recenze uživatele

SPOILERY: Já naprosto chápu, pokud si někdo stěžuje na logiku, konstrukci příběhu, zvraty. Je to o tom přistoupit na pravidla filmu a mě ani tak samotná pointa nevadí a i zvraty bych akceptoval, mám však problém s logikou, která dostala pořádně na prdel v tom flashbacku v bytě. Když vás totiž pronásleduje mladej týpek s nožem v ruce a žadoní, aby jste neřvali a že chce odejít, přitom vám je v patách, přišlo mi to kurevsky komický a až debilní. Totálně to rozbilo, do té doby jinak kvalitně promíchaný thriller, říznutej akcí a hororovým, až Hitchckockovým feelingem. Já jsem totiž doufal, že po odhalení toho o co tam jde, to bude v závěru pojatý jinak a postavy se vůči sobě víc otevřou, ale zůstalo to pouze na povrchu. Chválím úplný konec filmu, kterej je klasicky Korejský, nekompromisní a bez happyendu. Akci tvoří jen pár pěších honiček, občas nějaká bouračka - opět, klasicky Korejské, takže adrenalin, pot a fyzično tryská na diváka, takže v tomhle si Korejci opět splnili standart. Herecké obsazení je kvalitní a nechybí ani solidní vývoj všech postav. Kdyby scénárista nezadupal k závěru logiku, tak bych byl emocionálně vyždímaný, takhle mi to v závěru přišlo nijaké. Musim ještě pochválit jednu lekačku z první čtvrt hodiny, ta mě fakt dostala. Takže jo, je to kvalitní řemeslo, ale na můj vkus v mnoha ohledech nedotažený. Chválim pointu, herecké výkony, ale nelíbil se mi průběh a rekonstrukce událostí. ()

berny2468 

všechny recenze uživatele

Joo Korejci umí míchat žánry, ale stále zachovat kontinuitu filmu jako málokdo. Forgotten začíná jako klasický thriller, kdy víte že od začátku s vámi tvůrci nehrají poctivou hru. Pocit, že je něco špatně máte téměř po celý film. Začátek spíše psycho thriller s horrorovými prvky, načež se film někde před půlkou změní na kriminální drama a film končí jako atypicky pojaté revenge movie. Je obdivuhodné, že snímek ve výsledku drží pohromadě a jednotlivé dílky skládačky do sebe přesně pasují (to se moc často nestává). Herecky je to přesné, kamera krásná. Jediná má výtka ke snímku směřuje k tomu, že čas od času plot twisty nepřekvapí tak, jak by asi měli překvapit. Ale přesto hodně povedený Jihokorejský snímek, který za vidění určitě stojí. 7/10. ()

Reklama

Reklama