Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Karel (Ondřej Vetchý) podle svého zvyku tráví i tuhle zimu v lese a v opuštěných chatových osadách. Nekrade, neničí, má vypracovaný systém, jak vyžít s minimem a nezanechávat stopy. Teď je ale něco jinak. I když se Karel umí lidem vyhýbat, má čím dál víc pocit, že ho někdo sleduje. Z pronásledovatele se nakonec vyklube kluk (Václav Švarc) na útěku před zákonem. (Česká televize)

(více)

Recenze (79)

Pepinec 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ze všech čtyř povídek je mně tématem tahle rozhodně nejbližší, navíc drží dobrou atmošku po celou dobu a i když je nám všem jasný, kam to směřuje, odehraje se finále aspoň rychle a bez zbytečnejch keců, což je za mě tím pádem akorát další plus. Ondru Vetchýho by mohla nasadit i Viktoria Plzeň v Lize mistrů, protože ten má v současný době takovou formu, že by přehrál i celou Barcelonu. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Karasova jistá režie (konečně dělá něco jiného než pohádku!), spolehlivý Vetchý a zajímavé téma dělá z tohoto příběhu lehce nadprůměrnou záležitost. Dolů ho pak sráží patetičnost a závěr, který tlačí na pilu dramatu až moc. Na scénáristu Vinařů a podobných seriálů rozhodně dobrý. 70%. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

„Jsem sám. Vybral jsem si to. Lidem se vyhýbám. Vídám jenom jejich věci. Je těžký přihlížet, jak si ničej životy. Chci bejt sám.“ Začátek perfektní. Silně atmosférický, odtažitý, tajuplný. Neznámý muž, o jehož minulosti divák vůbec nic neví, prochází šedivou, chladnou krajinou a prolézá různé chaty, které mu zjevně nepatří. Díky auře tajemna v kombinaci se způsobem života, přísnými pravidly a povahou je ta postava skutečně zajímavá a já byl zvědavý, jakým směrem se její putování vyvine (vlastně bych si ní dokázal představit i úplně jiný druh filmu, který by se nebál i hlubších otázek). Sázka na Vetchého byl nicméně mistrovský castingový tah (jeho nabručený, striktní nemluva Karel mu naprosto sedl). I Šoposká v roli jednodušší matky byla poměrně přesná. Potud vše v pořádku. Bohužel postavy příliš zvídavého dítěte a jeho přerostlé, „gangsterské“ verze mě i spolu s jejich představiteli strašně vadili (Švarcův herecký výkon bych označil až za ochotnický a chování Patrika nedávalo po většinu času smysl). I proto "pouze" slušné 4*. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Výborné setkání se sólovým koncertem Vetchého. Dobrý nápad, zajímavá práce s českou krajinou, odlišný pohled na to, o čem by měla televize točit. Ale jak už to tak bývá, jakmile někdo takhle vyčnívá, není úplně snadné k němu vybrat odpovídající herecké partnery. Takže v jiné kombinaci bych považovala Václava Švarce za nadějnou omladinu, ale takto všechny scény, které spoléhaly pouze na něj nebo na marnou Šoposkou (která je stejně marná už léta), byly naprosto o ničem. Vetchému by do budoucna slušely role klasického repertoáru, a klidně by mu pro příště stačil jako parťák jen malý Vítek Gajdoš. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Trocha turistiky po Českém ráji s postavou v podání Ondřeje Vetchého, o které se za celý příběh nedozvíme skoro nic. Po třech komediálně laděných epizodách ze života kupodivu přišlo trochu za vlasy přitažené kriminální drama. Rozpačitý dojem nezachránil ani Ondřej Vetchý. ()

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Stylizace je taková baladická. Nálada Londonovská. Filmová řemesla jako v celé serii vynikajicí. Mlčenlivý samotář Vetchého má svůj nezvyklý životní styl. Toulá se po lesích, přespává tajně v cizích chatách, kde uzme nejvýše pár sušenek či sáček rýže a vždy po sobě vše uklidí. Náhod jak se postavy setkaly je nějak moc. Navíc všichni jsou ztracenci. Je tu také problematický morální motiv o co je vlastně Vetchého postava „hodnější“ než ostatní když překračuje platný zákon. Vetchého postava si drží od všech citový odstup a chudáka mile bere za srdce když jeho svěřenci porušují jeho zákony. Finále je westernově laděné. Vidíme, že takovýto typ si nemá pouštět k tělu jiná, zranitelná stvoření, která rozleptají jeho ulitu. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Čtvrtá část Jak si nepodělat život se vymyká dílům předchozím. Na adventní neděli mi to přišlo drsné, byla jsem nastavená na něco úsměvnějšího, ale to není podstatné. Kvalita epizody, nad kterou přemýšlím druhý den, byla vysoká. Ondra Vetchý znovu potvrdil s kým máme tu čest, což je dobře a Marika Šoposká by měla hrát častěji. V českém filmovém minirybníku se nám totiž rozsedělo snad patnáct hereček, které se divákům začínají pomalu, ale jistě zajídat. Které pokud nehrají to svoje, přehrávají, nebo jsou prostě pokaždé stejné, protože hrají to svoje a tak pořád dokola. Šablony, škatulky, scénáře, kamrádšoft, kombinace všeho? To divák neřeší. Výjimky potvrzují pravidlo, jasně, ale většinou je to častý jev. A proto mě těší, jaký čerstvý vánek Marika vnáší do této atmosféry a že je to osvěžující, lze cítit z reakcí publika. Obsazení celkově bylo zajímavé, příběh sice lehce nereálný, ale byl originální, výborně vystavěný, kvalitně natočený a já nemám výhrad. Líbilo! Televizních pět hvězd. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

To mám asi za to, že jsem předchozí díl pochválil.Tentokrát nechám úplně stranou provedení i herecké výkony, tím, co mě nepěkně vytočilo, byl příběh. Předpokládám, že jsem měl soucítit s hlavním "hrdinou" Karlem, který si nese určité životní trauma, a proto naprosto férově a nezávadně narušuje cizí soukromí a vlastně ani nekrade (co je to jedna konzerva nebo trocha rýže, že jo?). No, u mě Karel nezabodoval, a když se k němu přidal oranžový cikán, šla moje nálada do kopru. Tvůrcům ale ani tohle nebylo dost, zahustili příběh dalšími postavami a dostali ze mě celé dvě hvězdičky. První je za to, jak si zloděj potrpěl na morální zásady a druhá za šťastný závěr. ()

Siegmund 

všechny recenze uživatele

Herecké mistrovství Ondřeje Vetchého ovládlo celý skvělý film. Vynikající kamera, napínavý a zajímavý děj. Moc pěkně zpracovaný příběh. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Trochu těžkopádný, ale zajímavý žánrový mix s neurčitě prokleslenými postavami a nejasným mravním poselstvím. Ale hezky se na to kouká - na herectví 57letého Ondřeje Vetchého a na mládí 26letého Václava Švarce (Patrik). ()

kajas 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Program Febiofestu tuto záležitost prezentoval jako televizní film s Ondřejem Vetchým, až na místě jsem zjistila, že se jedná o jednu ze čtyř epizod nového seriálu ČT. To bylo trochu nemilé překvapení, na druhou stranu by měly jednotlivé díly fungovat samostatně, takže tohle byla taková sympatická návnada na případné zhlédnutí celého cyklu (jehož premiéra se plánuje na podzim). A k samotnému zpracování? Zajímavý námět, skvělý Vetchý (který by si vystačil i úplně sám), místy hutná atmosféra, ale měla bych výhrady ohledně psychologie postav - nejvíce ze všeho mě zajímaly příčiny proměny hlavního hrdiny, tedy proč se rozhodl tak radikálně změnit způsob života... ()

ilemas 

všechny recenze uživatele

Shlédl jsem na doporučení pouze tuto epizodu v níž mě zaujalo prostředí přírody než samotný příběh. Ale za vidění to stálo, hlavně díky výbornému Ondřeji Vetchýmu. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tome, u mě dobrý! Ondřej Vetchý prostě umí. Proto mě mrzelo, že o životě a motivech jeho postavy jsem se mnoho nedozvěděl, na rozdíl od ostatních. Navíc bych si dovedl představit celý film jen s ním. Po úvodu, který měl napětí, byl opravdu hutný, se film změnil. Ovšem protože noví účinkující na scéně mi byli nesympatičtí, pro mě k horšímu. Závěr byl snad až přehnaný, ale působivý. ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

Nečekaně dobře zpracovaná povídka. Má to výbornou atmosféru a napětí v podstatě po celou dobu. Vetchý je skvělý jako vždy a k tomu ještě naše krásná příroda. Jen ten konec, teda alespoň na moje gusto, je už trošku přehnaný. I když dneska člověk nikdy neví. ()

sator 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hm....Příběh dvou psanců toulající se lesem by byl blíže mého srdce...sem tak přemýšlel co by bylo dál....Karel řekl povedené rodince zmizte, vzal si pistoli i tělo a oboje zahrabal v lese, čímž se dopustil trestné činnosti zatajování trestného činu.... Železniční zastávka Skalsko na Mladoboleslavsku, kde všichni čekají na vlak, by se vlaku nedočkali, trať i zastávka je mnoho let zrušena. Jednalo se o jednokolejnou neelektrifikovanou regionální trať.Jen příležitostně sem zajíždějí historické drezíny či vozidla. ()

Reklama

Reklama