Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ja su haviř, kdo je vic! Příběh (z) doby, kdy se socialisticky žilo, kapitalisticky pracovalo a kdy poslední z posledních byli prvními. Dvoudílný televizní film o osudech rodiny elitního havíře na pozadí největší důlní katastrofy druhé poloviny 20. století. 
1. část:
Osmnáctiletý Petr přivede do jiného stavu svou první lásku Janu. Aby získal byt, nastoupí přes odpor rodičů do dolu, ve kterém pracuje jeho otec Milan. Elitní havíř pronásledovaný záchvaty klaustrofobie po prožitém závalu. Petrovýma očima poznáváme drsné parťáctví i fyzicky a psychicky nepředstavitelně tvrdou práci 600 metrů pod zemí. Práci, při které jde každý den o život. A na povrchu? Tam Jana tráví dny s Petrovou matkou Marií. Ráznou ženou, která křehkou dívku nemůže vystát.
2. část: 7. 7. 1961. Marii se rozpadá rodina. Petr hrubne, zhrouceného Milana přeřadili na hůře placené místo a Jana vyzradí Mariino nejtemnější tajemství. Ten den se Důl Dukla promění zanedbáním bezpečnostních pravidel v hořící peklo. Strach, chaos, panika, ale také statečnost a odhodlání zachránit ty, kteří zůstali pod zemí. A na povrchu? Ženy vyhlížející manžely, syny, milence. (Česká televize)

(více)

Diskuze

JosephineM

JosephineM (hodnocení, recenze)

Ostrava má ty nejlepší činoherce v republice a za tím si budu stát až do hrobu. Takže samozřejmě nasadíme debilní Pražáky. Například Komorní scéna Aréna byla 4x !!! nejlepší divadlo v republice. Dál Národní divadlo moravskoslezské, Divadlo Petra Bezruče, za všechny dám ruku do ohně. Za jejich talent, kvalitu všech činoherních souborů! 

na příspěvěk reagoval knihovna

JosephineM

JosephineM (hodnocení, recenze)

Souhlasím s Telefonky. Ostravština je krásná a jak jen můžu, tak si užívám mluvit po našimu! A to jsem mladší než ona/on. 

JosephineM

JosephineM (hodnocení, recenze)

Pražáci! Přestaňte se vrcholně ztrapňovat a hrát si na Ostravaky! Vypadáte jako debilové a idioti dohromady !!!

JosephineM

JosephineM (hodnocení, recenze)

Martha Issová to značně kazí :-( Jako vždy.  Pražáci snažící se mluvit po našimu je vždycky nehorázná trapnost.

Telefonky

Telefonky (hodnocení, recenze)

Musím některé diskutéry zklamat. ;-) Od narození žiju v Ostravě - Výškovicích a mluva Marty Issové mě vrátila do dětství. Koncem 70 a začátkem 80 let se ve Výškovicích mluvilo přesně takhle. Skladba slov, vět, intonace, všechno. Mluvili jsme takhle doma, venku, když jsme lítali s děckama. Cigáni ve Výškovicích prakticky nežili.

Je pravda, že do 90 let se toto nářečí skoro úplně ztratilo. Předpokládám hlavně kvůli zvýšenému sledování televize. :-)

na příspěvěk reagoval Ainy

shuster

shuster (hodnocení, recenze)

Skurvene fosilne paliva... Ale aspon sa nepalili zive lesy, ako teraz :(

Ainy

Ainy (hodnocení, recenze)

ComicBookGuy

aha, Mirka ... no, ono by to samozřejmě celé vypadalo jinak, kdyby na pozice havířů z ostravského regionu dosadili našince, na pozice čehůňů Čechy, protože když slyším Issovou mluvit jak kdyby ji vyhrabali z cigánského ghetta, tak se mi obrací žaludek. Slováci a Poláci tam byli taky slyšet a to bylo v pořádku, proti tomu nic nemám, ale jinak ... hrůza. Opravdu je až s podivem, jak dokáže celkový dojem z očekávaného filmu pokazit špatné hraní. Myslím tím špatně naučený dialekt nějakého kraje. Díky té špatné "ostravštině" jsou některé výkony přehrávané. Je to škoda, opravdu. Příběh jako takový je určitě silný o tom žádná.

Ainy

Ainy (hodnocení, recenze)

strašné ... těšila jsem se, ale netušila jsem, jak mi to bude trhat uši. Pražáky zprzněná ostravština vyhnaná do absurdna. Díky tomu jsem si nemohla film vychutnat tak, jak bych chtěla a jak jsem se těšila. Už chápu, jak se musí cítit dejme tomu anglicky mluvící země, když jim tam nějaký Čech nebo Maďar začne zpívat po jejich. Jim to musí uši trhat taky.

na příspěvěk reagoval ComicBookGuy

ALIENka_

ALIENka_ (hodnocení, recenze)

Dadel

no právě :D mně přijdou ty český lvi fakt o ničem, stejně vždycky získá cenu nějaká tragikomedie o rakovině :DD

Dadel

Dadel (hodnocení, recenze)

ale třeba to v prosinci pustí na týden do jednoho kina :-DDD

aknel1967

aknel1967 (hodnocení, recenze)

Příšerně mi vadila přehrávající Issová. A to nářečí mi taky moc nesedlo - a to nejsu ostravak. 

Rovensky

Rovensky (hodnocení, recenze)

Jako nedal jsem to. Tady to má sice 83% (kazit to nebudu), ale já prostě nedokázal snést ve 154 minutách tolik příšerné Marthy Issové s její cikánštinou. Nemám rád její herectví, nesnáším jak špatně mluví (tím myslím i normálně - každá reklama, kde je její hlas, je naprosto nezaměnitelná neschopností správně vyslovovat), a tady jí bylo víc než moc. Co jsem ještě zvládl, tak tam jsem moc nepobral, jak může být takové tintítko, jako hlavní náctiletá postava, k něčemu v dole se svým somatotypem, ale to už je takový detail...

ledzepfan

ledzepfan (hodnocení, recenze)

adakraj

To je důlní prach.. kdyby to měli každý den dřít do čista, tak jim slezou oči... Holt, kdo tu tenkrát přijel na návštěvu, ten měl dojem, že je to tu samej buzerant a transka :D

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Hanver

Hanver (hodnocení, recenze)

Tak ne, druhy dil nevyuzil naboje prvniho. Issova desna a Spacilova za ty svy recenze asi dostala slusne nasypano, jinak si to nelze vysvetlit. V kontextu obou dilu to staci jen na 3*.

Esgalnor

Esgalnor (hodnocení, recenze)

Částečně i díky úspěchu Dukly se Ondříček konečně dočkal na třetí pokus zafinancování dlooouho chystaného filmu o Emilu Zátopkovi. Jako režisér má vysoké kvality, jestliže to chce podat jako sportovní příběh, který by mohl zaujmout napříč světem, jak někde říkal, tak se těším.

adakraj

adakraj (hodnocení, recenze)

Oskar Hes má v některých částech namalované oči? A nebo se mi to jen zdá?

na příspěvěk reagoval Dadel

hippie2222

hippie2222 (hodnocení, recenze)

Bohužel donutit pražský herce do jakýhokoli nářečí je vždycky předem prohraná bitva. Kdykoli se o něco takovýho někdo ve filmu pokusil, srazilo to výsledek o nějakejch 50%, bez ohledu na to, jak dobrý to jinak mohlo bejt. Já Ostravaky znám, mám tam plno kamarádů a tu jejich řeč mám v uchu. A tak se mi z tohoto dílka kroutěj uši do kornoutu. Jinak by to asi nebylo tak zlý. Zhodnotím až po obou dílech.

Hanver

Hanver (hodnocení, recenze)

Zatim jen po prvnim dile, na komentar a hodnoceni je brzy, tak snad jen tolik, ze pribeh i prostredi vypadaji dobre, ovsem srazi to Langmajer a hlavne nemotorna Issova, kteri se marne snazi napodobit ostravstinu a spis pripominaji cikany z UNL. Ovsem ti by v te poloze byli alespon prirozeni, ale Issove to proste nemuze verit nikdo, prehrava a pusobi smesne. Snad ve druhem dile nedostane tolik prostoru a diky tomu se provedeni zvedne.

Rejže

Rejže (hodnocení, recenze)

Viděla jsem na filmovém festivalu, tak nebudu prozrazovat příliš. V kině to pořádně dunělo :-) 1. díl je více zaměřen na příběh postav, v 2. díle máte pocit áčkově natočeného thrilleru. Ke vztahové linii bych jen podotkla, že to co bývalo přísně střeženo za dob socialismu, je dnes bohužel běžností :( Osudy hrdinů jsou proto k zamyšlení. "Změna protagonisty" aneb změna charakterů se mění a říkáme si v průběhu komu fandit a kdo překvapí. :) Po technické stránce je ČT opět o kus dál a palec nahoru při televizním formátu - především v kameře a osvětlení. Natáčení proběhlo v reálné lokaci dolů na Rakovnicku a Ostravsku, takže diváka lokace pěkně vtáhnou do děje. Kam se hrabe 3D? Někdy je důležitější to vtáhnutí a to vytváří ten efekt efektivněji.

Uživatel Rejže smazal svůj příspěvek.

pesbara

pesbara (hodnocení, recenze)

viděl jsem premiéru v kině a jsem naprosto nadšený. Něco tak dobrého ČT ještě neudělala. Skvělý scénář, dokonalá režie, výprava, kostýmy, masky, herecké výkony. Je až neuvěřitelné jak dobré věci umíme dělat když chceme:o)

Reklama

Reklama