Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden panák – oslepnete. Dva – zemřete. Čeká na vás v trafice, v dárkové tašce od kamaráda, na svatební hostině… Víte, co pijete? Kdokoliv ho může sehnat v trafice, najít v dárkové tašce od kamaráda, dostat na svatební hostině. Případ, který spojil policii, soudy, novináře i politiky. Skutečná událost, která se může kdykoli zopakovat. Na sklonku letních prázdnin v roce 2012 zatřásly Českem události, které veřejnost, kriminalisté ani právníci nepamatují. Alkohol vyrobený ze směsi etanolu a prudce jedovatého metanolu zabil během několika týdnů nejméně třicet osm a vážně přiotrávil nejméně osm desítek lidí. Nicméně „potenciál“ namíchané směsi by mohl usmrtit 158 000 lidí... Srpen 2012. Ruda Fulín (David Máj) dělá ve firmě na výrobu ostřikovačů a hrozí mu vyhazov. O to víc potřebuje zaujmout obchodníka Malotu (Lukáš Vaculík) nápadem, jak rekordně srazit cenu lihové směsi, kterou pod rukou prodají… Uklízečka Iveta (Kristýna Podzimková) má trable s mámou (Veronika Freimanová). Obě rády alkohol ze stánku za rohem a jejich potíže rázem vypadají menší… Září 2012. Kapitán Hálek (Vasil Fridrich) si potrpí na svůj klid, ale je pověřen vyšetřováním kauzy s největším počtem obětí a obviněných od roku 1989. Jak rychle dokážou s drsným kolegou Zakopalem (Martin Finger) najít vraha v podobě 10 000 litrů otrávené směsi, aby konečně přestali umírat lidé? (Česká televize)

(více)

Recenze (365)

Disk 

všechny recenze uživatele

Metanol je sice prezentován jako dvojdílný televizní film, ve skutečnosti jde ale o fantasticky našlapanou tříhodinovou kriminálku, která tady dlouhé roky chyběla. Určitě bych ocenil případné nasazení do kin, kde by se ještě lépe dala ocenit tahle dokonalá filmařina, kterou u české produkce tolik postrádám. Naprosto ojedinělou práci se scénářem, který pregnantně ukazuje nejnižší lidské pudy, z nichž vás mrazí, skvěle doplňují herecké výkony. Excelují především Lukáš Vaculík a Martin Finger, ale ani méně známé tváře se neztratí, především David Máj naprosto přesvědčivě dokazuje, jak stačí málo, aby se pro peníze rozjelo vraždění nevinných obětí ve velkém. To vše s takřka autentickou přesností zachycuje až dokumentární kamera Pavla Berkoviče, který si zaslouží maxmální uznání. Režisérka Tereza Kopáčová si s náročnou látkou poradila fantasticky a natočila snímek, který naléhavě, ale nepateticky, varuje před pitím nejen neznámého alkoholu. Doufejme, že se podobně hrůzné události už nikdy nebudou opakovat. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Zaujímavo spracované udalosti metanolovej aféry. Večná pravda, ľudská hlúposť nemá hranice - ten Ruda, no neviem... Ale aj tí ostatní, keď sa nepremýšľa tak obyčajne prídu následky... a čo je horšie, môže prísť aj veľká tragédia. Toľko zlomených ľudských životov. Viac ma bavila tá prvá čas s rozbehom metanolového biznisu, no zlé nebolo ani samotné policajné vyšetrovanie. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Krytonův psychoskener v rukách Police ČR a policajti jak ze zahraničního filmu, ale v každém kanclu mapa ČSSR, do toho vražedný cimbál, vyšetřovatel Trachta, stavebniny Chránil a Pomáhal a pan prokurátor, jehož vyprávění "u Dubinů a na všech jejich pobočkách se strhla panika; V Bystřici pod Hostýnem zkolabovala čistička; lidi tam všude cítí zelenou a rum" zní úplně stejně jak "v Louňovicích vybrali na povstání spoustu peněz; a všechny je pak dali na ten kuželník". Nejkurióznější je ale mezi neznámé tváře zasazený Vaculík, který neumí žádnou postavu zahrát tak, aby nebyla apriori sympatická. Ostatně ona je ta postava tak i napsaná. Načež je k ní ve finále rozdmýchána nenávist pomocí goebelsovsky účinných záběrů na šťastné chvíle s rodinou s poukazem, že za pár let může jít domů. To poté, co je naznačeno, že to všechno vlastně vyprovokoval on svou hamižností a kdo ví jestli ne nějakými ďábelskými úmysly. Tak opravdu nevím, jak to s ním autoři vlastně mysleli. Při zobrazení malých českých mafiánků, gaunerků a nezávislých obchodníků (s vyloučením slovenských) se autoři nespokojili s tím, že ti skuteční před soudem vypadají vesměs jako podobné typy (s nimiž zajímavě kontrastuje pan Březina) a co nejvíce je typově rozrůznili. Abychom v tom jako jeli všichni. No a do toho ten Vaculík... Oukej, jinak dobrý. Jak snadno se dá předčasně umřít a jak snadno se dá dostat doživotí. A jak píše Niethustra, "chytřejší, sociálně citlivější a ve vynášení soudů opatrnější než..." . Formálně výborný, jeden z vrcholů naší televizní tvorby. Uchopení tématu, drajv, kladení scén. Rovněž mustr, podle kterého je to rozvrženo do dvou dílů, je vypracován skvěle. A konec konců toho Vaculíka jsem měl vždycky rád a cimbál byl super. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

V době, kdy je naše kinodistribuce v rámci českých filmů na naprosto mrtvém a ostudném bodě, vytasí se česká televize s tímto. Jen tak dál! A jdu si na to dát panáka. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Momentálně nejlepší česká televizní režisérka se obula do všeobecně známého případu, o němž prakticky nikdo neví mnoho z jeho pozadí. Velmi zajímavé bylo i seznámení s výběrem z poškozených, s opilými povaleči by se divák těžko identifikoval, takhle jen koukal a říkal si, že se to mohlo stát i jemu. Druhá část by si zasloužila i rozdělení do dvou dílů, tolik v ní bylo informací. Ale vše podáno srozumitelnou formou, byť ve velmi ostrém tempu. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Skvělé téma a vysoce nadprůměrné zpracování (hlavně míra komplexity, serióznosti a v neposlední řadě diváckosti je až udivující). Na poměry současné ČT takřka zázrak... 80 % ()

Sonnery 

všechny recenze uživatele

Metafora ČT. Kdysi točila sračky, co otrávily spoustu lidí. Ale pak jí začalo záležet na surovinách a je z toho kvalitní kolkovanej chlast. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Obrovská škoda, že se do tohoto televizního filmu nezapletli lepší herci a herečky. Šíleně to srazilo dojem z filmu, který byl po ostatních stránkách naprosto luxusní. Líbil se mi jen a pouze výkon Lukáše Vaculíka, který byl prvotřídní. Ostatním jsem měl hrozný problém jejich role uvěřit. Divácká úspěšnost byla zajištěna už jen divácky atraktivním tématem. Režisérka se ukázala býti maximálně schopnou osobou a smekám před ní. Snad nám ještě něco přinese. Myslím, že uchopila celé téma skvěle. Kamera i hudba byly na české poměry něco úžasného. Dokonce jsem přivítal i husí kůži, což je u českého filmu věc nevídaná. Opravdu mistrovsky odvedený kus filmařiny. Co se týče inspirací skutečností, tak se mi úplně nechce věřit, že pánové prodávali nevyzkoušený produkt, který vyrobili na základě přetransformovaných informací z wikipedie, spíše bych to viděl jako pohádku pro soudy, která měla snížit tresty. Parádní film, který bych se nebál doporučit komukoli v této malebné, alkoholem prosáklé, zemičce. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Mám k tomu určité výhrady. Nicméně ty jsou spíš k našim méně inteligentním, chudším spoluobčanům. Jinak povedené. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Pred časom som sa rozhodol, že nebudem hodnotiť, ale iba komentovať dokumentárne filmy, pretože si myslím, že za svoj úspech vďačia vo veľkej miere atraktivite námetu. Dvojdielny televízny film Metanol som vnímal ako hraný dokument s vysokou atraktivitou, ktorý bol nakrútený podľa skutočných udalostí spred niekoľkých rokov a tak mám problémy s jeho hodnotením. Otrasný príbeh ukázal aké rozmery môže nadobudnúť chamtivosť v spojení s nedostatočnou erudíciou. Sústredil sa na hlavných aktérov a priebeh vyšetrovania. Údajne boli nasadené maximálne počty policajtov, ale potom mi nebolo jasné, prečo sa hlavní vyšetrovatelia sťažovali na nedostatok ľudí a nemohli sa ani poriadne vyspať. Chýbala mi tam zmienka o pôvode nálepiek a ochranných známok, inak povedané o úlohe Colnej správy. Opätovne som sa utvrdil o negatívnej úlohe obhajcov a sudcov pri nastoľovaní spravodlivosti. Pozitívne som vnímal výber a výkony hercov, osobitne Lukáša Vaculíka. Prečítal som si údaje o toxicite metanolu a prvé dve vety obsahu filmu považujem za zavádzajúce. Celkovo považujem film za veľmi významný z hľadiska osvety, pretože chamtivosť ľudí ostáva nezmenená a o nejaký čas môže nejaký truľo prísť s ešte geniálnejším nápadom. Najmä ak bude nezvládnuteľne túžiť po bazéne. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Chvíli jsem docela zíral, že za tím vším vlastně byl jen blb, co chtěl za barákem bazén... Jelikož alkohol konzumuji pouze sporadicky, tak jsem to tehdy moc nesledoval. Tahle hraná rekonstrukce na poměry ČT funguje až překvapivě dobře, i rozdělení na dva odlišně zaměřené díly dává smysl. Kritizovat by se daly jen drobnosti, převažují pozitiva. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Moc dobré, atmosféra by se dala stáčet. V začátku jsem filmu nevěřil, přišlo mi to strojené, hrané, říkal jsem si: hlavně teď nezačínejte pitvat jednotlivé smutné příběhy (Freimanová), ale bylo toho akorát tak dost ke ztotožnění se s kauzou, a nic víc. Atmosféra strachu postupně převálcovala televizní formát. Líbila se mi vyšetřovací skupina včetně namachrovaného státního zástupce a spojky se soudci, nejvíc ze všech Vasil Fridrich. Za všechny postavy stačí říct, že u někoho jsem si nebyl jistý, jestli je hercem a nehraje sám sebe. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Výborně moderně nasnímaný snímek se slabším scénářem a občasnýma banalitama. Rytmus vyprávění brzdí výčet ohnisek nákazy. Režisérka dovedně buduje místní buranství. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Je zvláštní a trochu smutné, že nejlepší český film, za posledních cca 20 let je filmem televizním. Detailní rozbor kauzy pančovaného alkoholu, který mrzačil a zabíjel, funguje nejen jako rekonstrukce, ale i jako sociální drama a napínavý krimi thriller. Vše zde funguje na výbornou a podobné kvality jsem u českého filmu v kině neviděl snad od Tmavomodrého světa. I přes TV produkci film nevypadá ani trochu lacině, ba naopak překvapuje přesnými hereckými výkony, kdy se nikdo nesnaží vyčnívat. Vše podtrhuje padnoucí hudba a vynikající ruční kamera. Není to dokonalý film, ale kvality jsou nezpochybnitelné a já jen zíral, jak funguje film, kde jsou neznámí, zapomenutí nebo herci z pochybných "nováckých" seriálů. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

To je tak, keď odborník na wikipediu ide robiť biznis. Kľudne to môže dopadnúť smrťou ľudí a pre takéhoto samonedouka aj doživotím. Tento prípad si skoro každý z nás zažil na vlastnej koži, pokiaľ teda má vek nad 30. Čiastočná prohibícia a zatvorenie podnikov ako za lockdownu na pár dní. Niekde aj jeden takýto deň stačil, aby Slováci pili v útrobách nejakej pivničky načierno. Aj vtedy sa ukázalo, že alkohol je v našej spoločnosti tak pevne zakorenený, že aj keby 90% fliaš bolo otrávených, stále sa nájde dostatok ľudí, ktorí to radi risknú. Film Metanol je silný svojim príbehom a príde mi až taký, že úplne nadčasový. Viem si predstaviť, že toto sa mohlo stať na našom území v akejkoľvek dobe a do budúcna sa vôbec nedá vylúčiť, že sa zopakuje. Metanol je naša mentalita. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Tohle byla jízda! Navzdory, dnes už známým, faktům, šokující, děsivé a velmi dobře natočené i zahrané drama. Podle mě: hororové drama. Lukáš Vaculík byl senzační. Celé dobré. Scénář, napětí i vypětí zúčastněných postav, příběhy postižených a zemřelých byly, přes minimalistickou stopáž, vykresleny silně a výstižné a finální scéna u soudu... tak ta byla skutečně srdcervoucí. Posmívat a vysmívat se lidem, že si dali rádi panáka ze stánku, očerňovat je a zlehčovat tak tento strašný zločin, to se mnou zametlo, jako už dlouho nic. Paní Tereza Kopáčová natočila tuto minisérii velmi kvalitně. Je to důstojná pocta všem postiženým a mě jenom těší, že se toho dryjáku z mého okolí nikdo nenapil. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Režisérka Tereza Kopáčová sa pustila do tzv. metanolovej kauzy v Čechách, kde zomreli desiatky ľudí po požití alkoholu. Scenár jej ponúkol silný príbeh výrobcov, distribútorov a napokon aj obyčajných ľudí a ona ho využila. Kompaktný príbeh, rozdelený do dvoch častí, rieši v prvej časti rozbeh obchodu a v druhej samotné vyšetrovanie. V princípe nemá hlavného hrdinu a tento spôsob sa mi pozdával. Skutočné, desivé, emotívne. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Po umělecké i řemeslné stránce téměř dokonalé a překvapující, že někdo něco takového dokáže natočit i u nás. ___ Scénář sice psal život, ale scenáristka dokázala bez většího tlačení na emoční pilu vyhmátnout epizodické příběhy, které dojmou (oběti) a šokují (pachatelé). Skákání v čase a místě v první epizodě je přehledné a přidává příběhu napětí. Druhý díl se více blíží klasické kriminálce (možná bych si odpustila občasné machrování policajtů) a naznačuje, co je evidentní – že bez uplacené spolupráce (nebo aspoň uplaceného mlčení) oficiálních složek státu (celníci?) by taková hrůza nebyla možná. Tohle je upřímné sociální drama bez patosu i nadřazenosti. ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Zručně natočené krimi vyprávěné, které v první části dobře hraje s všudypřítomným nebezpečí a hezky rozplétá velké množství osudů. Druhý díl je slabší, ale stále velmi záživný. Nadprůměr české televizní tvorby. ()

Reklama

Reklama