Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden panák – oslepnete. Dva – zemřete. Čeká na vás v trafice, v dárkové tašce od kamaráda, na svatební hostině… Víte, co pijete? Kdokoliv ho může sehnat v trafice, najít v dárkové tašce od kamaráda, dostat na svatební hostině. Případ, který spojil policii, soudy, novináře i politiky. Skutečná událost, která se může kdykoli zopakovat. Na sklonku letních prázdnin v roce 2012 zatřásly Českem události, které veřejnost, kriminalisté ani právníci nepamatují. Alkohol vyrobený ze směsi etanolu a prudce jedovatého metanolu zabil během několika týdnů nejméně třicet osm a vážně přiotrávil nejméně osm desítek lidí. Nicméně „potenciál“ namíchané směsi by mohl usmrtit 158 000 lidí... Srpen 2012. Ruda Fulín (David Máj) dělá ve firmě na výrobu ostřikovačů a hrozí mu vyhazov. O to víc potřebuje zaujmout obchodníka Malotu (Lukáš Vaculík) nápadem, jak rekordně srazit cenu lihové směsi, kterou pod rukou prodají… Uklízečka Iveta (Kristýna Podzimková) má trable s mámou (Veronika Freimanová). Obě rády alkohol ze stánku za rohem a jejich potíže rázem vypadají menší… Září 2012. Kapitán Hálek (Vasil Fridrich) si potrpí na svůj klid, ale je pověřen vyšetřováním kauzy s největším počtem obětí a obviněných od roku 1989. Jak rychle dokážou s drsným kolegou Zakopalem (Martin Finger) najít vraha v podobě 10 000 litrů otrávené směsi, aby konečně přestali umírat lidé? (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (365)

Flego 

všechny recenze uživatele

Režisérka Tereza Kopáčová sa pustila do tzv. metanolovej kauzy v Čechách, kde zomreli desiatky ľudí po požití alkoholu. Scenár jej ponúkol silný príbeh výrobcov, distribútorov a napokon aj obyčajných ľudí a ona ho využila. Kompaktný príbeh, rozdelený do dvoch častí, rieši v prvej časti rozbeh obchodu a v druhej samotné vyšetrovanie. V princípe nemá hlavného hrdinu a tento spôsob sa mi pozdával. Skutočné, desivé, emotívne. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tady Česká televize trefila bingo svým námětem a bohudík svým zpracováním nic nezprasila, takže divácké koncese pro jednou byli kvalitně investovány. Nechci ještě propadat bujarímu veselí, že se v zemi mlékem a strdím oplývající konečně něco podařilo, když ještě čekáme na druhý díl, ale první krok šel správným směrem. Takhle si představuji moderní thriller, s dynamickou kamerou a tahem na bránu. Prakticky debutující Terezka Kopáčová z lehkostí válcuje zkušené televizní režisérské matadory. Vysoko nastavenou laťka z prvního dílu se podařilo udržet, dokonce emotivní dopad díky scéně u soudu byl ještě vyšší a musím říct, že krom pachatelů považuju za lidský dobytky všechny ty právníky, které hájí prokazaletný zmrdy a vrahy a říkají tomu práce. Jediný co ve druhém díle nepovažuji za úplně vydařené, byla orientace v postavách a v distribuci chlastu. To, ale nemění nic na pocitu, že jsem viděl velmi kvalitní záležitost. ()

Reklama

PanZahadnyCZ 

všechny recenze uživatele

Zpracovávat nedávné události (pouze několik let dozadu...), které ovlivnily naši zemi či způsobily rozsáhlé mediální kauzy, to skutečně pro českou filmovou tvorbu není zcela běžné. Lenka Szántó a Matěj Podzimek celkem pohotově vytvořili velmi dobrý scénář a Tereza Kopáčová jej zdatně zrežírovala v dvoudílný televizní film. Tato koncepce byla velmi dobrá volba. První část filmu řeší prapůvod a pozadí toho, jak se životu nebezpečný alkohol dostal do oběhu, a kdo se na jeho výrobě a distribuci podílel. Druhá část se soustředí na vyšetřování a následné dopadení všech pachatelů. To vše je propojeno osudy postižených, z nichž na nás nejvýrazněji, nejen díky závěru filmu, působí postava, kterou ztvárnila Kristýna Podzimková. Další herecky dobrou volbou byl Lukáš Vaculík, do své role se hodil výborně. Zbylé herecké výkony občas pokulhávaly. David Máj, který na mě velmi zapůsobil v nedávných Kobrách a užovkách na mě tentokrát působil lehce nevyrovnaně (neznal hranici, kdy má jeho postava působit komediálně, kdy dramaticky), herec Tomáš Bambušek, který byl skvělý ve filmu Ztraceni v Mnichově, také nepodal kdovíjak přesvědčivý výkon. Celkově jsem ale za toto obsazení rád, konečně se na scénu dostávají nové tváře! Televizní film Metanol je počin kvalitní, atmosférou mi připomíná tempo seriálu Případy 1. oddělení a jsem rád, že celkem přehledně a věrně zobrazuje metanolovou aféru tak, jak se stala. Dobrá práce. ()

ChArLeNe 

všechny recenze uživatele

Čo sa stane, keď sa spojí ľudská hlúposť a chamtivosť na strane výrobcov a distribútorov (až mrazí z toho, ako to predávali ďalej keď zistili, že to zabíja). Na druhej strane konzumenti, čo chcú ušetriť na kupovanom alkohole. Tí, čo zarábajú málo by mali dvojnásobne vedieť, ako rozumne narábať so svojimi peniazmi. Každý človek sa musí rozhodnúť, čo má pre neho väčšiu váhu, či chľast/chvíľkový pôžitok alebo zdravie. A na tretej strane laxné opatrenia na výrobu a distribúciu alkoholu, vďaka čomu sa táto kauza mohla uskutočniť. Muselo sa stať až niečo také, aby sa sprísnili opatrenia, hanba. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Po umělecké i řemeslné stránce téměř dokonalé a překvapující, že někdo něco takového dokáže natočit i u nás. ___ Scénář sice psal život, ale scenáristka dokázala bez většího tlačení na emoční pilu vyhmátnout epizodické příběhy, které dojmou (oběti) a šokují (pachatelé). Skákání v čase a místě v první epizodě je přehledné a přidává příběhu napětí. Druhý díl se více blíží klasické kriminálce (možná bych si odpustila občasné machrování policajtů) a naznačuje, co je evidentní – že bez uplacené spolupráce (nebo aspoň uplaceného mlčení) oficiálních složek státu (celníci?) by taková hrůza nebyla možná. Tohle je upřímné sociální drama bez patosu i nadřazenosti. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (20)

  • V histórii prvá metanolová kauza bola vo vtedajšom Československu už v roku 1941. Predmetom kauzy bolo, že hostinský zakúpil z neprevereného zdroja lieh, ktorý následne pridával spoločne s vodou do nápojov a tie predával svojim hosťom. Jeden zákazník, ktorý požil alkoholický nápoj obsahujúci lieh bez overeného pôvodu o dva dni neskôr zomrel na otravu metylalkoholom. Hostinský prišiel o živnosť a rodine musel zaplatiť jednorazovo 8000 korún a každomesačnú rentu 270 korún po dobu 20 rokov. (Raccoon.city)
  • Hned ze začátku filmu, kdy se Malota (Lukáš Vaculík) seznamuje s Fulínem (David Máj) u výměny pneumatiky, se mu Malota představuje jako Karel Hofman. Poté nechá pozdravovat Sikoru od Maloty, tedy jeho pravého jména. O pár okamžiků později, když pozdrav vyřizuje, tak vysloví jeho celé jméno – Jiří Malota. To se ale nikdy nemohl dozvědět. (HolyKeeper)
  • Budova Krajského soudu, kterou můžeme vidět ke konci 2. části, je ve skutečnosti Zlínská poliklinika. Dále budova Krajského ředitelství policie je ve skutečnosti budova č. 32 ve Svitu. Skutečné Krajské ředitelství je od toho filmového vzdáleno asi 250 m. (Verulinek13)

Reklama

Reklama