Reklama

Reklama

Carole King

(TV film)
  • USA Carole King: Natural Woman (více)

Obsahy(1)

Portrét slavné americké pop-rockové písničkářky. S manželem textařem tvořila zpívající autorka a klavíristka C. King (1942) úspěšný tandem. Nahráli více svých hitů: Locomotion, Chains, Will You Love Me Tomorrow… Její druhé sólové album Tapestry (1971) má folkrockovou bezprostřednost hippies a moderní ženské odhodlání najít své místo; patří více k popu než k rocku, je přitom věrohodná a osobní, když buší do kláves a zároveň se svěřuje s ženským údělem a těší se z mistrně napsaných songů. (You Make Me Feel Like A) Natural Woman znamenitě nazpívala také Aretha Franklin. You’ve Got A Friend patří k evergreenům. Tapestry získalo čtyři ceny Grammy. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

nascendi

všechny recenze uživatele

Rád som si pozrel dokument o žene, ktorá sa významnou mierou podieľala na obraze hudobnej scény v období, ktoré mám tak rád. Vždy ma poteší stretnutie sa s melódiami a interpretmi, ktorých dôverne poznám. A vďaka filmu som si mohol ozrejmiť, čo všetko táto nevšedná žena pre hudbu toho obdobia znamenala. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Carole King začala psát vlastní písně na konci 50. let a v oboru si rychle udělala jméno. Za svou kariéru napsala přes stovku hitů, její vliv na své písně zmiňovali i členové The Beatles (kteří nahráli její píseň Chains) a když se na začátku 70. let z autorky stala i interpretkou, následoval další famózní úspěch. A tenhle televizní dokument to celkem přehledně všechno shrnuje. ()

progression 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý portrét vynikající zpěvačky, klavíristky a především skladatelky Carole King, který kombinuje jak skutečnosti z jejího profesního, osobního i hudebního života. Hudební úryvky mapují její skladatelskou kariéru se zvýšeným důrazem na její legendární album Tapestry, které je právem považováno za jeden z milníků populární hudby minulého století. Určitě zaslouženě obdržela v roce 2013 prestižní Gershwinovu cenu za celoživotní přínos populární hudbě (jako 5. laureátka této ceny a první žena). Může se pyšnit, že se dostala do společnosti takových legend jako Paul Simon, Stewie Wonder, Paul McCartney a Burt Bacharach. Myslím si, že zcela zaslouženě, její nadčasové písně stále zařazují do repertoáru i významné hudební ikony současnosti. ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Dokument o jedné ze svých nejoblíbenějších skladatelek (a zároveň i výborné zpěvačce) jsem si nemohl nechat ujít. A to i přesto, že po většinou špatných zkušenostech s podobným typem filmů (hlavně zámořské provenience) jsem předem počítal s tím, že se dostaví zklamání z tradiční smršti bezobsažných oslavných tirád v podobě jalových sedmivteřinových „výkřiků do tmy“ a bulvárních informací, kvůli kterým pak zbývá malý prostor pro muziku. Tentokrát se ale obavy nenaplnily, naopak. Výpovědi směřovaly k podstatě věci, tzn. tvorby, osobní život byl s profesním dobře propojený a podaný bez prvků senzacechtivosti, zazněly tu dostatečně dlouhé ukázky nejlepších písní Kingové a dokonce došlo i na i patřičné vyzdvihnutí alba Tapestry (1971), které patří k nejzásadnějším v celé historii pop music. Rád bych věřil, že i ČT art se časem naučí líp přebírat ze zahraničí - zatím tam v žánru popu a rocku bohužel převažují hudební dokumenty povrchnějšího typu. -------- V titulcích filmu uvedeno: slovenský název Carole Kingová: Skutočná žena. ()

Reklama

Reklama