Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Československý prapor, vedený kapitánem Hlouškem, dobude slovenskou podhorskou vesnici dva dny před Štědrým večerem roku 1944. Z nedalekých německých pozic se ozývá vánoční a klasická hudba. Vojáci získají od svých velitelů souhlas k vánočním oslavám. Proti je jen strohý podporučík Jílek, o jehož minulosti se vyprávějí různé fámy a kterému vojáci nedůvěřují. Kapitán Hloušek se rozhodne pro průzkum nepřátelských pozic, který navzdory menšímu incidentu proběhne bez potíží. Svátky klidu a míru mohou začít jak u našich, tak u nepřátel.

Režisér Karel Kachyňa se ve svých prvních samostatných filmech (po spolupráci s Vojtěchem Jasným) věnoval vojenské tematice. Drama Tenkrát o vánocích natočil s řemeslnou zručností, projevil však velký cit pro vnitřní život a složitou psychologii svých hrdinů. Mohl se ostatně opřít o kvalitní herecký ansámbl, v čele s Otomarem Korbeláře, který ztvárnil kapitána Hlouška. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (39)

monolog 

všechny recenze uživatele

Další z docela dobrých a zapomenutých českých válečných filmů. Válka není idealizovaná, lidé nejsou hrdinové nemohoucí se bojování dočkat, nikdo není neprůstřelný a i o tom se divák přesvědčí v posledních desítkách minut. Předcházející část není, jak jsme tomu obvykle zvyklí z amerických válečných dramat té doby, suchým vypravováním, proč se to a ono stalo tak, jak se to stalo. Ale jedna hodně podobná proprieta tu je, jeden znalý a vědoucí chlapík, díky kterýmu přeci jen nebudou tak nepřipravení, jako by byli bez něj. Lidé jsou dobře popsaní a v téměř každé i menší roli dobrý herec dělají z tohoto filmu něco víc, než jen obyčejný válečný snímek. Navíc se tvůrcům povedlo se vymanit trochu z té odporné propagandy a tak se na tenhle film dá dívat i dnes bez nějaké duševní újmy. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Jako malého mě ten film dost bral. A i dnes o něm můžu říct, že to kupodivu je o dost výš, než by odpovídalo době vzniku. Nesoudruhuje se, je to slušně zahrané a docela civilní. Samozřejmě se nejdná o veledílo, ale tři body si zaslouží. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Ledem obalená socha Ježíše Krista v zimní šedi a rozbitý lepený betlém vtiskuje filmu zádumčivou atmosféru. Myšlenková osnova bezstarostné pohody podbarvená koledami v době války kdesi ve slovenských Karpatech je jímavá, leč zub času je na tom už hodně znát. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Kachyňa zaváhal, čo sa mu často nestávalo. Je škoda, že práve v príbehu na Dukle, ktorá ma zaujíma a bola hlavným dôvodom, prečo som filmu dal šancu sa stalo, že Kachyňa akoby nevedel o čom chce vlastne točiť. Takmer celý film sa nič nedeje, vianoce sú blízko, Nemci si už vyspevujú, ale tu na našej strane zákopov sa i tak nič nedeje. Jediným osviežením je akcia so Slovákom Benkom, ktorý ide na prieskum s ostatnými, lebo to tu pozná. Podarí sa zajať jedného Nemca. Potom opäť nuda. V závere menšia prestrelka, to je všetko. Čakal som viac a hlavne som nedostal príbeh, ktorý by film spoľahlivo ťahal. Počúvame iba povzdychy vojakov, že chcú mať na vianoce pokoj, mäkkú posteľ a nejakú peknú kyprú Slovensku v nej...Trochu málo na film od Kachyňu. Škoda. 60%. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý válečný film, který se nesnaží předvést hrdinné bojovníky, ale lidi z masa a kostí, vojáky unavené dlouhým válčením. Vojáci touží po jedné noci v čisté posteli a k dokonalému štěstí by jim stačilo, kdyby mohli oslavit Vánoce společně s vesničany. Dobrý příběh, dobrá režie i dobré herecké výkony jsou doprovázeny enervující hudbou bez jakéhokoliv nápadu. Otomar Korbelář si jedinkrát zahrál ve válečném snímku, což je poněkud překvapivé, když uvážíme, že se jako jeden z mála českých umělců války osobně aktivně zúčastnil. Za svoje nasazení v Pražském povstání byl po válce vyznamenán. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Takže vojna a Vianoce. Bude sa oslavovať, alebo bojovať? Bude sa ožierať a spievať, alebo umierať za slobodu? Odpoveď dostaneme v záverečnej časti filmu. Kachyňa natočil slušný vojnový film, ktorý má patričnú atmosféru, známych hercov a tempo, ale ktorý vyznieva iba ako slušné neosobné remeslo. Zabíjať Nemcov zo zákopu nie je žiadna veda, oni vám predsa budú utekať oproti. Hlavne však treba ostať v zákope a zbytočne nevyliezať. K celkom slušnému množstvu postáv nie je kedy si utvoriť vzťah, ale zase taký pohľad na okuliare v snehu emócie určite vyvolá. Film som sledoval za účelom vyplňovania si prázdnych poličiek pri mene Kachyňa, inak by sa mi doňho nechcelo investovať čas. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Poslední velká příležitost pro jednoho z největších herců českého divadla a filmu Otomara Korbeláře ve výborném dramatu z války. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Ty chytrej, po válce se všichni zedníci zblázní z práce !! Dyť půlka světa je na hadry.." Výtečný biják, který jakoby ani nebyl Kachyni.. A kapitán Hloušek mě vždycky pobaví.. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Tak na dobu vzniku velmi slušný film. Žádná prvoplánovitá propaganda, žádné urááá a kamuňisty vperjod. Na to, že se jedná o válečný film, je to film pojednaný dost civilně, vlastně s Práčetem by mohl tvořit jakýsi diptych. 3, 5 *. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Třetím filmem se Karel Kachyňa konečně vymanil z okovů trapné agitky a propagandy a natočil drama z konce druhé světové války, které nepostrádá vypjaté válečné scény, na svou dobu technicky kvalitně zvládnuté. Hudbu pouze z temných varhanních partů složil Miloš Vacek, v ději se zajímavě prolínající s koledami, které němečtí vojáci pouštějí z reproduktorů v zákopech a celkově podtrhují kouzlo vánočních dnů. Scénář by chtělo trošku doladit, tímto filmem Karel Kachyňa teprve vystrčil růžky, jeho první velký majstrštyk přišel o rok později s Králem Šumavy, kde již naplno zúročil svůj jedinečný styl, který v dalších letech dovedl k dokonalosti. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Ve své době asi zajímavé, dnes nic moc. 1) Zpočátku jsem se domníval, že by mohlo jít o verzi vánočního příměří, jaké se odehrálo v roce 1914 na západní frontě. Divil jsem se a uvažoval, jak se jen podařilo cenzorům takový námět protlačit. Ale vyústění je daleko prostší a ideově bez vady. Nakonec film, bohužel, navzdory nenápadným náznakům (možná, byť neuskutečněná pointa, nedůvěra k veliteli, vojáci se starali hlavně o holky) dostál ideovým požadavkům doby._____ 2) Dobově typické kožené chování protagonistů a neživotné dialogy snižují radost ze sledování snímku, je-li jaká._____ 3) Zajímavý koment: Snorlax****, rozum i cit****. ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

moje zaujímavosti: Aj napriek tomu, že František Vnouček hovoril dobre rusky, jeho postavu dôstojníka Stepanova predaboval ruský študent. (dyfur) Filmovanie prebiehalo v okolí Hartmaníc. Štáb sídlil v Sušiciach. (dyfur) Otomar Korbelář sa vyjadril, že kapitán Hloušek bola jeho posledná veľká filmová úloha. (dyfur) ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser karel kachyna /Pozor, Vizita, Kral Sumavy, Zavrat 1962/ natocil vojnovy film, ktoremu ale dost chybaju vojnove sceny, skor ukauje vojakov ako ludi z masa a kosti. Slusny pribeh aj tempo, ale do siveho, sediveho priemeru film zrazaju priemerne herecke vykony a Otomar Korbelar sa nielen zucastnil filmu, ale bojoval aj v Prazskom Povstani z maja 1945. 55 % ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Válečný film s vynikajícím hereckým obsazením a postavený na zajímavých základech, které se ale proměňují v až těžko snesitelnou dávku patosu. Děj je nadšenecky naivní o chrabrosti československých vojáků při osvobozování Slovenska na konci roku 1944, kteří se statečně a odhodlaně postaví zákeřnosti německých vojáků. Ale českoslovenští vojáci jsou uvědomělí a zodpovědní a zaženou Němce na útěk. Z postav. kapitán Hloušek (Otomar Korbelář), rozumný velitel této jednotky, lidský nadporučík Váňa (František Hanus), z minulosti poučený a přespříliš uvědomělý podporučík Jílek (Petr Haničinec), Vondráček (Rudolf Deyl), který všechno zařídil, kuchař Karlíček (Jiří Sovák), zamilovaný Vítek (Jiří Vala), snaživý Benko (Otto Lackovič), a jeho přítelkyně (Eva Klepáčová), Lojza (Vladimír Menšík), a další a další. Svátky klidu a míru se i velkou měrou naivity mění v líté boje o život a dobyté pozice. S vítězným a vlasteneckým nádechem. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Štědrý, neštědrý, na vojně to máte všechno jedno..." První řekl bych plnohodnotný film Karla Kachyni. Na to, že film vznikal ještě v 50. letech, je docela pozoruhodné, že v něm není žádná prvoplánová propaganda (např. se tu vůbec "nesoudruhuje"). Vlastně mi to v něčem připomnělo Kachyňův pozdější film Práče (minimálně díky postavě Menšíka). Úvodní (pak i závěrečná) varhanní hudba mi zas trošku evokovala atmosféru filmu Polnočna omša. Po většinu času je ale film spíše poklidný, nechybí humor ale dojde i na dojemnou scénu, když Haničinec líčí, jak to bylo s jeho degradací u Kyjeva za opilectví. Když z německých příkopů začne vyhrávat vánoční hudba, člověk by řekl, že všechny čekají příjemné vánoce. Touha všech po konci války je silná, což ale může být někdy velmi zrádné... ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Dobře a profesionálně udělaný film z války na Slovensku. Důstojníkům se tu říká pane a ne soudruhu, jak to Kachyňa dokázal, záhada. Film nemapuje válečné operace, soustřeďuje se na vztahy lidí. Obsazeno českými hvězdami. ()

lucascus 

všechny recenze uživatele

Scénář je velice zajímavý - má dobrý příběh, ale jinak mi to připadá, že ti herci vůbec neumí hrát. Většina herců předvádí naprosto toporné výkony, jakoby pro ně tento film byla nějaká bokovka....ale jinak dobrý... ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Pěkně, velkolepě, apoliticky!, technicky výborně natočené vojenské drama, do kterého se jakoby začíná vkrádat nová vlna přicházejících zlatých šedesátek. Na to, že se psal rok 1958 v komunistickém Československu se jedná o super počin. Šokem byl výkon Rudolfa Deyla mladšího. Takhle ho opravdu neznám...podal výkon hodný festivalových evropských vavřínů. 75%.. ()

Reklama

Reklama