Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Československý prapor, vedený kapitánem Hlouškem, dobude slovenskou podhorskou vesnici dva dny před Štědrým večerem roku 1944. Z nedalekých německých pozic se ozývá vánoční a klasická hudba. Vojáci získají od svých velitelů souhlas k vánočním oslavám. Proti je jen strohý podporučík Jílek, o jehož minulosti se vyprávějí různé fámy a kterému vojáci nedůvěřují. Kapitán Hloušek se rozhodne pro průzkum nepřátelských pozic, který navzdory menšímu incidentu proběhne bez potíží. Svátky klidu a míru mohou začít jak u našich, tak u nepřátel.

Režisér Karel Kachyňa se ve svých prvních samostatných filmech (po spolupráci s Vojtěchem Jasným) věnoval vojenské tematice. Drama Tenkrát o vánocích natočil s řemeslnou zručností, projevil však velký cit pro vnitřní život a složitou psychologii svých hrdinů. Mohl se ostatně opřít o kvalitní herecký ansámbl, v čele s Otomarem Korbeláře, který ztvárnil kapitána Hlouška. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (39)

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Hodně starý válečný film, ze kterého si odnesu tak jedině samotné válečné sekvence, kdy čsl. vojáci s puškama v rukou leží zahrabáni ve sněhu a jedou na ně německé tanky, podporované pěchotou. Ještě nezapomenutelné byly ty obrovské ampliony, položené na sněhu, ze kterých zněla až přehnaně hlasitá Stille Nacht. Bohužel vlivem stáří filmu nejsou ty záběry tak úchvatné, stejně jako celý tento film. Jedná se o lehce nadprůměrný snímek, ovšem ve svém žánru průměrný. Inu i Karel Kachyňa nějak začínal. [407. hodnocení, 30. komentář, 66%] ()

GIK 

všechny recenze uživatele

Jeden z posledních filmů, jehož fragmenty jsem si pamatoval z dětství, ale nemohl si vybavit název. V paměti mi utkvělo vyhrávání z amplionů, čímž chtěli fašisti zamaskovat přesouvání tanků a blížící se útok. Jeden ze svých nejlepších výkonů zde podává P. Haničinec. Update 28.12.2021: Film začíná datem 22.12.1944. Začátek: vojáci leží schovaní za sněhovou bariérou v domnění, že sníh se nedá prostřelit. Ve vánočním filmu nemůže chybět Vala a jeho tradiční průpovídky: „Nezmrzněte nám tady mladá pani a rači běžte zadělat na vánočku. Přijdeme na koledu.“  Člověk se aspoň dozví, co to je kanafas. Mudrování o vánočních stromečcích. Všichni chtějí slavit Vánoce, až by brečeli. Zazní ale i rozumný názor: „Upřímě řečeno mě to nic neříká. Rybu jsem v životě nevzal do huby a na ňáký svíčičky a stromeček nejsem zvědavej.“ Rádoby křesťané ale rozumují: „Ani na Vianoce nadajú pokoj. Pohani!“ Podporučík zastává střízlivý názor: „Chtějí slavit Vánoce. Jednou jsem už něco takového zažil a do smrti na to nezapomenu.“ Pak ale zazní nejrozumnější rozkaz celé války: „Všichni okamžitě na svá místa. Ruším Vánoce.“ Ještě, že zůstala Jílkova rota, jinak by Němci pelášili s tanky až ke Stalingradu. Hláška filmu: „Já vám dám Heilige Nacht!“ Ne válečným filmům! ()

Reklama

ghatos 

všechny recenze uživatele

Pěkně, velkolepě, apoliticky!, technicky výborně natočené vojenské drama, do kterého se jakoby začíná vkrádat nová vlna přicházejících zlatých šedesátek. Na to, že se psal rok 1958 v komunistickém Československu se jedná o super počin. Šokem byl výkon Rudolfa Deyla mladšího. Takhle ho opravdu neznám...podal výkon hodný festivalových evropských vavřínů. 75%.. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser karel kachyna /Pozor, Vizita, Kral Sumavy, Zavrat 1962/ natocil vojnovy film, ktoremu ale dost chybaju vojnove sceny, skor ukauje vojakov ako ludi z masa a kosti. Slusny pribeh aj tempo, ale do siveho, sediveho priemeru film zrazaju priemerne herecke vykony a Otomar Korbelar sa nielen zucastnil filmu, ale bojoval aj v Prazskom Povstani z maja 1945. 55 % ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Kachyňa zaváhal, čo sa mu často nestávalo. Je škoda, že práve v príbehu na Dukle, ktorá ma zaujíma a bola hlavným dôvodom, prečo som filmu dal šancu sa stalo, že Kachyňa akoby nevedel o čom chce vlastne točiť. Takmer celý film sa nič nedeje, vianoce sú blízko, Nemci si už vyspevujú, ale tu na našej strane zákopov sa i tak nič nedeje. Jediným osviežením je akcia so Slovákom Benkom, ktorý ide na prieskum s ostatnými, lebo to tu pozná. Podarí sa zajať jedného Nemca. Potom opäť nuda. V závere menšia prestrelka, to je všetko. Čakal som viac a hlavne som nedostal príbeh, ktorý by film spoľahlivo ťahal. Počúvame iba povzdychy vojakov, že chcú mať na vianoce pokoj, mäkkú posteľ a nejakú peknú kyprú Slovensku v nej...Trochu málo na film od Kachyňu. Škoda. 60%. ()

Zajímavosti (4)

  • Aj napriek tomu, že František Vnouček hovoril dobre rusky, jeho postavu dôstojníka Stepanova predaboval ruský študent. (dyfur)
  • Otomar Korbelář sa vyjadril, že kapitán Hloušek bola jeho posledná veľká filmová úloha. (dyfur)
  • Točilo se i v lokalitě bývalé obce Zhůří (Čachrov). (sator)

Reklama

Reklama