Reklama

Reklama

Pračlověk

  • Velká Británie Early Man (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Dug je typický neohrožený hrdina dosud žijící v celkem poklidně probíhající době kamenné. A teď, spolu se svým čtyřnohým přítelem Čenichem, musí zachránit svůj kmen a milovaný domov před velkou hrozbou. Vtrhla k nim doba bronzová v čele s padoušským lordem Bafoněm. Dug se nakonec díky náhodě ocitá přímo uprostřed nepřátelského území a tam vsadí budoucnost svého kmene do podivné hry, ve které se dvě stejně velké skupiny bojovníků snaží kopat do kožené koule. Dug má jedinou šanci: naučit sebe a dalších deset hodně nemotorných pralidí hrát fotbal a pak vyhrát zápas proti elitnímu reprezentačnímu klubu Real Bronzio. Jen tak můžou získat zpět své území. To se na začátku jeví naprosto nemožné. Vypadá to spíše na naprostou katastrofu, totální debakl a po ní následující dlouhodobou práci v dolech vítězné civilizace. Naštěstí se jim podaří na svou stranu získat velkou fotbalovou fanynku Tynu a díky jejím trenérským metodám, využívajícím i bublající sopky a vroucí gejzíry, se vše začíná obracet k lepšímu. Dokáže však doba kamenná překonat dobu bronzovou? Vyhraje Dug a jeho tým zápas a získá své území zpět? Nic není jisté. (CinemArt)

(více)

Recenze (101)

Pierre 

všechny recenze uživatele

Film dobu pravěku moc nevyužívá. Jde tady opravdu jenom o to čutání. Film o fotbale... No, bezva. Přístě bych si mohl pustit třeba něco o lušteninách. Pár vtipných věcí se najde a všichni víme o horších animácích. Ale na Aardman je tohle celkem suchá a nudná podívaná, na kterou dost brzo zapomenete. ()

Miseet 

všechny recenze uživatele

Pohádka je určeno pro nejmenší publikum, dospělí si v tom asi moc libovat nebudou. Za mě z toho vůbec nemám radost. Už jenom ta animace se mi vůbec nelíbí, ale to by šlo ještě odpustit, jelikož je to pro tvůrce specifické. Děj byl primitivní, vtipy slabé. I samotný pravěk, který byl zde popsán, by se dal lépe využít, aby se děti aspoň něco naučily. ()

(mOnkey) 

všechny recenze uživatele

Režisér za sebou může mít klidně desítky kvalitních filmů, ale jeho talent, jeho skutečná velikost se pozná podle toho, že dokáže natočit zábavný film o fotbalu. A Nick Park to s Pračlověkem dokázal, i když s výhradami. Jak všichni dobře víme mimo jiné díky knize Fotbal, zábavná stará hra od Kevina Keegana, neexistuje na světě nudnější sport než právě kopaná. Pračlověk se naštěstí nebojí si z ní mile utahovat, takže tu dojde na vtípky spojené jak s hráči, mnohdy pořádnými primadonami (svým vzhledem/chováním mají zřejmě do určité míry čerpat z reálných fotbalistů, ale nepoznal jsem pochopitelně nikoho), tak i s fotbalovými nešvary, jako je například simulování. Kromě toho se divák samozřejmě dočká i tradiční dávky britského humoru, který se však v českém dabingu (jinak mimořádně vydařeném) občas nepříjemně vytrácí. Naštěstí ale naše verze poskytuje dostatečnou náhradu v podobě kreativních vtípků na místech, kde se původně zřejmě vůbec nevyskytovaly nebo se dost lišily. Ale to si ověřím až při další projekci v původním znění, protože ačkoli Pračlověk nemá tolik památných momentů ani takový tah na branku jako Nickovy starší filmy, i díky řadě drobných fórků v druhém plánu obrazu a nápadité obrazové kompozici stojí za to vidět ho víckrát. 75% ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

talent Nicka Parka není třeba zpochybňovat,ačkoliv je pravda,že vždycky byl nejjistější u zajetých postav (Wallace a Gromit,Shaun) a navíc dokázal vždy nabídnout mnohem víc v krátkometrážních kousích,než v celeovečerních filmech.Early man je někde na půli cesty.Postavy jsou sympatické,fóry fungují (ačkoliv jich není až tolik kolik by člověk čekal) a narážky na fotbal jsou v závěru trefné.Přes to všechno je tu ale vidět,že zápletka není natolik nosná,aby utáhla hodinu a půl a tudíž občas Pračlověk kulhá na jednu nohu.Děti však určitě bude bavit...70% ()

Vyhy 

všechny recenze uživatele

Mé hodnocení je asi ovlivněno trochu tím, že mi tento způsob zpracování vůbec nevadí, a čas od času jsem ochoten jej zkousnout. Pračlověk nefunguje v jediné věci a tou je příběh. Je velmi jednoduchý a věřím, že děti dokáže zaujmout a budou s otevřenými ústy hltat každičký moment, ale pro nás odrostlejší je to pochopitelně velmi jednoduché a předvídatelné. Co nejvíc funguje, tak je humor. Místy je logicky až moc vyhrocený a padá do trapnosti, ale obecně jsem se dobře zasmál a líbilo se mi to. Skvělá myšlenka, legrační momenty. Krásná oddychovka... ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

No, průser to není, hodně animáků Pračlověk strčí do kapsy (i když bohužel postrádá pořádný humor), ale žádná velká sláva taky ne. Spojit pravěk s fotbalem mi sice přišlo jako blbý nápad, ale nakonec z toho nevypadla úplně špatná podívaná. Jistá podmanivost a "napětí" v tom je, většina postav je sympatická, ale chybí tomu humor (nějaký inteligentnější než ten vyloženě dětský) a celkově to prostě je průměrné. Na jiné věci od Aardmanu, jako třeba Wallace a Gromit nebo Ovečka Shaun to prostě nemá, ale podívat se na to dá a ani za ztrátu času bych to neoznačil. Prostě průměrný animák, který vyloženě neurazí, ale nejspíš nenadchne. 3* ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Tvůrci Ovečky Shaun a Wallace and Gromit mohli být zárukou vcelku kvalitní zábavy, jak pro děti tak pro dospělé. Nakonec je to spíš čistě jen pro nejmenší publikum, protože humor byl založen hlavně na bázi směšných pádů a laciného humoru, což je za mě asi největší škoda, protože Nick Park to umí i líp. K mé smůle jsem šla na Early Mana do kina s tím, že se zasměju, ale bohužel byl v sále slyšet pouze dětský smích. Občasné narážky na fotbalisty mohli jít klidně ještě hlouběji a obecně si myslím, že potenciál pravěku zůstal silně nevyužit. Taky tu mohla být stylovější hudba a chytřejší dialogy. Za mě jen velmi průměrná, ač roztomilá pohádka, ze které si dospělý člověk rozhodně nic neodnese. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Ta modrá čísla si to nezaslouží, ale objektivně to na Aardmany je pokles kvality, když se především scénář skládá z naprosto očekávatelných a klišovitých sekvencí. Zábava to ale byla dobrá a technické zpracování je samozřejmě na špičkové úrovni, ale lepší to být určitě mohlo, ne že ne. 75% ()

Wormboy 

všechny recenze uživatele

Namet zaujimavy a niektore napady tiez, az zaboli, ze neboli lepsie vyuzite. Ako celok vsak ide o tragicky nevtipny snimok a z mojho pohladu suverenne najslabsi film od Nicka Parka. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Parka infikoval nějaký zombie z Disney. Pračlověk se scénářem totiž tak podobá disneyovkám (pokud nepočítáte za změnu to, že jako klasický roztomilý zvířecí sidekick je tu pro pro tentokrát roztomilé prase), že si člověk říká, že ten obrkačer je asi předek Donalda. Pár solidních fórků se najde, ale jinak průměr ve všech ohledech. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Že natočí Nick Park takovou nudu, bych teda nečekal. Už ze samotného námětu jsem byl dost překvapený. Hned zmínka o Manchesteru mě měla varovat, že to celé bude nesmyslně o fotbalu. Laciné a bohužel nevtipné odkazy na moderní dobu. To bylo takřka vše, co film nabízí. Pár frků bylo fajn, ale většinou jsem měl pocit, že už jsem je nebo něco podobného viděl jinde. ()

oveckaoa 

všechny recenze uživatele

Zatímco Dreamworks a Pixar mají pořád nápady pořád tak Aardmani se už vyšťavily a recyklují několikrát viděné. Filmu chybí vtip a i příběh za moc nestojí. 1 hvězda za film (všimněte si obchodu parodující Jurský Svět s názvem Jurasic Pork a Clinta Eastwooda) a 1 za obřího kačera více to nedostane ani omylem. ()

Beatle 

všechny recenze uživatele

Fotbal jsem začala respektovat až poté, co jsem poznala manžela, takže mé znalosti jsou minimální. Ale dokážu si představit, že zde bylo hned několik narážek, u kterých by se fotbalový fanda zasmál. Já ne. Bylo to tupé. Až se divím, kolik jmen se tomu upsalo. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Záměrná "ulítlost" celého námětu (fotbal jako zábava pračlověků a prostředek zápasu doby kamenné s bronzovou) znamenala rozsypání do tu více, tu méně vtipných scének, což bylo patrné nejvíce v krkolomném představení bizarního světa, s jehož pochopitelným rozčleněním či logikou si nikdo hlavu nelámal. Trochu se vyjasnilo až při tréninku a závěrečném mači, kdy si to svérázné postavičky rozdávaly na trávníku již s nějakými pravidly. Jednoznačně však musím pochválit úchvatnou animaci a vizuální stránku. ()

Hollohlaway 

všechny recenze uživatele

Horko těžko za tři. Měl jsem verzi s titulky, takže to mělo alespoň švih, komentář zápasu například. Jinak je to zoufale prázdné, abych čekal na jednotlivé gagy takovou dobu, na to nejsem u Aardmanů zvyklý. Vtipu je prostě málo, což nezachrání ani tradičně dobrá animace. A nebýt závěrečného fotbalového zápasu, kde se přeci jen něco děje, bylo by to ještě smutnější zklamání. ()

keoma26 

všechny recenze uživatele

Totální óda na fotbal, kde místo doby kamenné můžete dosadit třeba Leicester a za dobu bronzovou Manchester City, nebo San sebastian kdysi a Real Madrid, anebo nemusíte dosazovat vůbec nic a jen sedět v hledišti a užít si celý to kouzlo kopaný, který se už věky nemění... ()

DavidS. 

všechny recenze uživatele

Pokud nejste britský ultra fanda nebo jiný Prapepa, co žije pouze kulatým nesmyslem, nemá vám Nick Park absolutně co nabídnout...Neoriginální a nudné... ()

Reklama

Reklama