Reklama

Reklama

Pračlověk

  • Velká Británie Early Man (více)
Trailer 9

Obsahy(1)

Dug je typický neohrožený hrdina dosud žijící v celkem poklidně probíhající době kamenné. A teď, spolu se svým čtyřnohým přítelem Čenichem, musí zachránit svůj kmen a milovaný domov před velkou hrozbou. Vtrhla k nim doba bronzová v čele s padoušským lordem Bafoněm. Dug se nakonec díky náhodě ocitá přímo uprostřed nepřátelského území a tam vsadí budoucnost svého kmene do podivné hry, ve které se dvě stejně velké skupiny bojovníků snaží kopat do kožené koule. Dug má jedinou šanci: naučit sebe a dalších deset hodně nemotorných pralidí hrát fotbal a pak vyhrát zápas proti elitnímu reprezentačnímu klubu Real Bronzio. Jen tak můžou získat zpět své území. To se na začátku jeví naprosto nemožné. Vypadá to spíše na naprostou katastrofu, totální debakl a po ní následující dlouhodobou práci v dolech vítězné civilizace. Naštěstí se jim podaří na svou stranu získat velkou fotbalovou fanynku Tynu a díky jejím trenérským metodám, využívajícím i bublající sopky a vroucí gejzíry, se vše začíná obracet k lepšímu. Dokáže však doba kamenná překonat dobu bronzovou? Vyhraje Dug a jeho tým zápas a získá své území zpět? Nic není jisté. (CinemArt)

(více)

Videa (15)

Trailer 9

Recenze (101)

(mOnkey) 

všechny recenze uživatele

Režisér za sebou může mít klidně desítky kvalitních filmů, ale jeho talent, jeho skutečná velikost se pozná podle toho, že dokáže natočit zábavný film o fotbalu. A Nick Park to s Pračlověkem dokázal, i když s výhradami. Jak všichni dobře víme mimo jiné díky knize Fotbal, zábavná stará hra od Kevina Keegana, neexistuje na světě nudnější sport než právě kopaná. Pračlověk se naštěstí nebojí si z ní mile utahovat, takže tu dojde na vtípky spojené jak s hráči, mnohdy pořádnými primadonami (svým vzhledem/chováním mají zřejmě do určité míry čerpat z reálných fotbalistů, ale nepoznal jsem pochopitelně nikoho), tak i s fotbalovými nešvary, jako je například simulování. Kromě toho se divák samozřejmě dočká i tradiční dávky britského humoru, který se však v českém dabingu (jinak mimořádně vydařeném) občas nepříjemně vytrácí. Naštěstí ale naše verze poskytuje dostatečnou náhradu v podobě kreativních vtípků na místech, kde se původně zřejmě vůbec nevyskytovaly nebo se dost lišily. Ale to si ověřím až při další projekci v původním znění, protože ačkoli Pračlověk nemá tolik památných momentů ani takový tah na branku jako Nickovy starší filmy, i díky řadě drobných fórků v druhém plánu obrazu a nápadité obrazové kompozici stojí za to vidět ho víckrát. 75% ()

balcazar 

všechny recenze uživatele

Dobrú polovicu som sa pýtal sám seba jediné: wtf? Potom som si však animák začal užívať a prišiel som na kĺb štýlu, spracovaniu, grafike a hlavne humoru. Vtipné hlášky sú tak neskutočne bizarné, že sa v jednu chvíľu sám seba pýtam vetu "čo to vlastne sledujem?", v druhú však sám seba pristihnem pri tom, ako sa smejem. Oceniť musím aj nápad: nepamätám si na animák, ktorý by bol založený na športovej, špeciálne futbalovej myšlienke. A animák z doby praveku? Opäť: WTF? :) ()

Reklama

silentname 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že keby si "Early Man" zvolí trošku iný koncept, tak by to mohlo byť lepšie. Lebo reálne mám pocit, že príbehovo je to staré a známe, no súčasne sú tam aj veci, ktoré ma bavia. Minimálne vizuálny humor filmu je skvelý a veľakrát som sa pristihol ako sa na niektorých scénkach smejem. Áno, pripomínalo to miestami Flinstonovcov, ale nerušilo ma to. Futbalový zápas na záver je super a má pár dobrých momentiek, no povedzme si pravdu, vieme presne ako to nakoniec dopadne. Videli sme to veľakrát a moc nového to neprináša. Príbeh je dobre odhadnuteľný. Ale postavy sú podľa mňa na tom o dosť lepšie. Sú zapamätateľné, sú vtipné, sú celkom dobre napísané a hoci sú tu niektoré klasické typy, tak ma to vôbec neotravovalo. Najmä z titulu, že ma vedeli dobre pobaviť a srdce filmu je na správnom mieste. Animácie sú podľa mňa super. Aardmani sú v tomto smere veľmi talentovaní a vždy sa rád pozerám na filmy z ich dielne. A tento je opäť skvelo vyzerajúci. Možno nie najlepšie vyzerajúci, no stále dosť dobré animácie. Pre fanúšikov Aardmana je to povinnosť a myslím si, že aj fanúšikovia animovaných filmov si tu môžu prísť na svoje. Záleží len na tom, čo od filmu reálne očakávate. Nemám pocit, že by ma to nejako výrazne sklamalo. Ako celok to vypálilo podľa mňa dosť dobre. Hodnotenie: B+ ()

Vyhy 

všechny recenze uživatele

Mé hodnocení je asi ovlivněno trochu tím, že mi tento způsob zpracování vůbec nevadí, a čas od času jsem ochoten jej zkousnout. Pračlověk nefunguje v jediné věci a tou je příběh. Je velmi jednoduchý a věřím, že děti dokáže zaujmout a budou s otevřenými ústy hltat každičký moment, ale pro nás odrostlejší je to pochopitelně velmi jednoduché a předvídatelné. Co nejvíc funguje, tak je humor. Místy je logicky až moc vyhrocený a padá do trapnosti, ale obecně jsem se dobře zasmál a líbilo se mi to. Skvělá myšlenka, legrační momenty. Krásná oddychovka... ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Parka infikoval nějaký zombie z Disney. Pračlověk se scénářem totiž tak podobá disneyovkám (pokud nepočítáte za změnu to, že jako klasický roztomilý zvířecí sidekick je tu pro pro tentokrát roztomilé prase), že si člověk říká, že ten obrkačer je asi předek Donalda. Pár solidních fórků se najde, ale jinak průměr ve všech ohledech. ()

Galerie (96)

Zajímavosti (7)

  • Režisér Nick Park také sám propůjčil svůj hlas jedné z postav - Hognobovi. (ČSFD)
  • Dva dinosaury z úvodnej scény sa volajú Ray a Harry. Sú pomenované po Rayovi Harryhausenovi - jednému z najväčších a najslávnejších amerických filmových animátorov techniky stop-motion. (Eeve)

Reklama

Reklama