Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Lyrické vyprávění o citově se probouzejícím dvanáctiletém děvčátku, které se jako jediný člověk dokáže spřátelit s nezkrotným černým koněm... Příběh je zasazen do krásné jihočeské přírody a byl realizován ve spolupráci se Státním plemenářským ústavem v Písku. Vedle několika domácích cen získal několik mezinárodních uznání, zejména na festivalech věnovaných filmům pro děti a mládež (Benátky, Cannes, Mar del Plata). (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (48)

evapetra 

všechny recenze uživatele

Je skvělé, když může být autor knižní předlohy zároveň spoluautorem scénáře, jako je tomu i v tomto případě. Karlu Kachyňovi se pak podařilo půvabnou dětskou knižku Jana Procházky Divoké prázdniny, která pojednává o vyvzdorovaném přátelství neposlušného dvanáctiletého děvčete a vzpurného koně, přenést na plátno velmi citlivě a věrohodně. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Presto, ze mam ke konim spise negativni vztah, me tento film velmi zaujal. At uz laskou male holky (vyborna Jorga Kotrbova) ke zvireti, tak hlavne pribehem a zpracovanim. Kachyna mel neskutecny cit a smysl pro detail a po technicke strance nebyl v nicem horsi nez Vlacil. Nadherne plasticky obraz, dobra hudba. Nemam co vytknout a Trapeni povazuji za jeden z nasich nejlepsich rodinnych filmu... ()

Reklama

laik_60 

všechny recenze uživatele

kluci ! kam jdete ... na dálnici koukat na naklaďáky Ach jo tak táto Kachyňova prvotina vyvolala vo mne nostalgicke spomienky na roky v ktorých sa točil tento film, a ked sme v dedine postávali (alebo blbli) pri hlavnej ceste a rátali sme počet nákladných aut prechádzajúcich okolo nás. V sobotu to bývalo tak 6 -7 aj to isli s drevom z lesa na vlakovú stanicu. Film nádherne vystihuje obdobie v ktorom sa dej odohráva so špecifickým zameraním na dušu a city mladéej Lenky. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Na pozadí budovatelského filmu natáčí Karel Kachyňa lyrický příběh o pubertě, o konci dětství, o době hledání, nejistoty, transformaci citu. Klukatá hrdinka Lenka, které už nestačí hrát si ,,na pokoje", naváže silné citové pouto s vraníkem Primem (ve vztahu k němuž si kompenzuje budoucí mateřský pud). Čistý příběh je jedním z mnoha pro Kachyňu tak typických poetických snímků točených z perspektivy dětských očí a je až s podivem, jak ryze dívčí je tenhle film dvou výrazných mužských tvůrců, totiž pana Kachyni a pana Procházky (a to i při vědomí faktu, že jde v podstatě o ohlas francouzského filmu Crin-Blanc, tedy Bílá hříva, který je nakonec přímo citován i v Trápení, když sekvence z něj sleduje Lenka s rodiči na domácím černobílém televizoru). Jasná je jedna věc, totiž že únik do dětství umožnil tvůrcům obejít schematismus dobových budovatelských filmů z kolektivizované české vesnice... ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Herecký debut mladičké Jorgy Kotrové. Jde nejen o úžasně poetický snímek (s řadou dokonalých záběrů kamery), ale i lidsky silný příběh o sblížení odvážného děvčete s klučičími rysy s týraným koněm. Lenka si díky svému temperamentu lépe rozumí s kluky než holkami, za což sklízí posměch. Ale nezdá se, že by to nějak těžko nesla. Co ji ale trápí je, když vidí, jak lidé na statku zachází s vraníkem jménem Primus. Ten je hodně divoký, ale zdá se, že není zlý. Jen na vlastní kůži až příliš pocítil bič. Lenka má sice ze začátku k Primusovi respekt, ale postupně se k němu dokáže přiblížit jako nikdo jiný. A tak je nakonec trápení konec. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (15)

  • Československo tehdy film prodalo do 34 zemí. (Silencia90)
  • Velká část filmového štábu tehdy bydlela po rodinách ve vesnici Dolní Nerestce. (Silencia90)
  • V 58. minutě je vidět, že si děti hrají s německou helmou WH M35 (používanou za druhé světové války). (Winster)

Reklama

Reklama