Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Lyrické vyprávění o citově se probouzejícím dvanáctiletém děvčátku, které se jako jediný člověk dokáže spřátelit s nezkrotným černým koněm... Příběh je zasazen do krásné jihočeské přírody a byl realizován ve spolupráci se Státním plemenářským ústavem v Písku. Vedle několika domácích cen získal několik mezinárodních uznání, zejména na festivalech věnovaných filmům pro děti a mládež (Benátky, Cannes, Mar del Plata). (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (48)

fragre 

všechny recenze uživatele

Karel Kachyňa & Jan Pocházka - to je pomalu sázka na jistotu. Tomu filmu vlastně neschází mnoho k dokonalosti - poutavý příběh, nádherná kamera (jak jen dokáže zachytit nekonečný prostor krajiny i vypíchnout zdánlivě banální detail), působivá hudba a skvělý výkon Jorgy Kotrbové, která je více jedné krve s nepoddajným hřebcem než se svými lidskými vrstevníky. Je to vlastně československá odpověď na Lamorissův film Bílá hříva , který dokonce v jedné pasáži filmu hrdinka sleduje v televizi a ve snové sekvenci se v něm dokonce ocitá. Oproti Bílé hřívě je Trápení ještě poetičtější. Svobodná jízda hrdinčina noční opuštěnou krajinou je dokonalost sama. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Na pozadí budovatelského filmu natáčí Karel Kachyňa lyrický příběh o pubertě, o konci dětství, o době hledání, nejistoty, transformaci citu. Klukatá hrdinka Lenka, které už nestačí hrát si ,,na pokoje", naváže silné citové pouto s vraníkem Primem (ve vztahu k němuž si kompenzuje budoucí mateřský pud). Čistý příběh je jedním z mnoha pro Kachyňu tak typických poetických snímků točených z perspektivy dětských očí a je až s podivem, jak ryze dívčí je tenhle film dvou výrazných mužských tvůrců, totiž pana Kachyni a pana Procházky (a to i při vědomí faktu, že jde v podstatě o ohlas francouzského filmu Crin-Blanc, tedy Bílá hříva, který je nakonec přímo citován i v Trápení, když sekvence z něj sleduje Lenka s rodiči na domácím černobílém televizoru). Jasná je jedna věc, totiž že únik do dětství umožnil tvůrcům obejít schematismus dobových budovatelských filmů z kolektivizované české vesnice... ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Velmi procítěný snímek o vztahu samostatné odvážné dívky a týraného hrdého koně. Příjemný a na "dětský" film asi příliš umělecký, i když jsem ho jako dítě bohužel neviděl. Kachyňa se nezapře, především scény sbližování Lenky s nepoddajným koněm jsou opravdu působivé. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Kolo jsem Hudečkovi spravil.“ - „Dostal od něho 3 facky.“ - „Nekecej, že 3!“ - „Tak 2, ale mastný!“ Chudák odmítaný ctitel Ruda…Hlavní hrdinka Lenka je odvážná, svobodomyslná, nezávislá a nezapadá do kolektivu (klučičího ani holčičího). Rodiče navíc nemají pro její „klukoviny“ pochopení. Což se ještě zhorší od chvíle, kdy Lenka začne být až magicky přitahována ke stejně nespoutanému koni, který nezná nic než bič a nadávky. Dívka nehledí na zákazy a snaží se každou volnou chvíli trávit s novým kamarádem a pomáhat mu. Náhle se švihnutí bičem stane tím nejstrašlivějším zvukem a každá jeho rána jako by bolela ji samu. Ale co když je už na záchranu přítele pozdě…Přestože mě Kachyňa málokdy zklame, od Trápení jsem příliš nečekal, a o to víc mě v rámci žánru dětského filmu mile překvapilo. Dominuje mu čarovná Illíkova kamera, dramatická Novákova hudba, celkově niterná atmosféra a nejedna napínavá chvíle, kdy Lence fandíte, aby nebyla odhalena. S koncem jsem byl také spokojený a filmu rád přiklepnu solidní 4*. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Trápením začíná Kachyňova spolupráce s Janem Procházkou a také niternější pohledy do lidských duší. Trápení je příběh děvčátka,které se odlišuje od svého okolí, děti se jí spíše straní. V ohradě nachází tvora, stejně osamělého jako je ona. Překoná strach a proleze ohradou .... Uzavřený prostor jakoby značil vězení, ve kterém se kůň nachází, sympatizující dívenka je pro něj cestou na svobodu. Vzájemné souznení mezi režisérem a scénáristou spolu s výbornou kamerou se podepsaly na výsledné kvalitě filmu. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Jó to byly časy :-) když ještě uměli filmaři pro děti natočit nádherný film. Nevím, čím to je, co si nedovedu pořádně vysvětlit, že po zhlédnutí tohoto filmu, jsem měl dlouho prima pocit nepromarněného času. Proto mám vlastně rád filmová témata o zvířatech, která jsou mi vnitřně blízká. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

"Klukatá...klukatá...!". Ale charakterově silná, spravedlivá, nebojácná, rázná a nádherně osobitá. Krásné, upřímné přátelství a starost, i když o někoho, kdo nemůže poděkovat, vlastně ano, kůň mluví očima a moc dobře ví, koho k sobě pustit, stejně jako Lenka. Setkání dvou samotářů svých světů je doprovázeno skvělou hudbou, lehkými politickými narážkami, nadčasovou kamerou a klasickou precizností režie od mistra podobných dětských, šťastných dramat. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Nádherný snímek s krásnou kamerou a vynikajícím výkonem Jorgy Kotrbové. Generace hamburgrožroutů už nepochopí poetiku tohoto filmu. Což je také odpovědí na stesky některých uživatelů, proč tento filmový skvost neuvádí současné televize. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

V tomto poetickom filme s množstvom krásnych scenérií i nežných citových pohladení ukázal Karel Kachyňa, akým je majstrom pri prehľadávaní zákutí duše dospievajúceho dievčaťa. Prekvapilo ma, že onou herečkou je Jorga Kotrbová, ktorú si pamätám až z Boháčka. Napriek všetkým kladom nemôžem dať viac ako tri hviezdičky, aby som zachoval proporcie, i keď som bol s filmom veľmi spokojný. ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Kachyňa je společně s Vláčilem mému srdci nejbližší český režisér a zde se mi to už poněkolikáté potvrdilo. Je až neuvěřitelné, že dětský snímek ze 60. let je dnes považován za umělecký a něco to vypovídá o stavu tehdejší a dnešní kinematografie. Ono se té většině dnešních diváků není co divit - na poetiku, jakou je Trápení naplněno až po okraj, dnes nenarazí nikde, stejně jako na vyprávění především obrazem a ne tunami zbytečných, prázdných a afektovaných slov. Téměř každý záběr je krásně zkomponovaný a vypiplaný k dokonalosti. Stejně tak mladinká Jorga Kotrbová je ve své roli hrdého děvčete výtečná, opět zafungoval Kachyňův pověstný čich na mladé talentované herečky. Ještě bych zmínil závěr, který na první pohled není ničím zajímavý, ale přece je. Je šťastný, ale přesto uměřený a zbavený jakéhokoli zbytečného patosu. Kdo to dneska umí? ps: napodruhé a z filmového pásu ještě lepší, vlastně dokonalé. Bez přehánění jeden z nejlepších českých filmů vůbec. ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Je skvělé, když může být autor knižní předlohy zároveň spoluautorem scénáře, jako je tomu i v tomto případě. Karlu Kachyňovi se pak podařilo půvabnou dětskou knižku Jana Procházky Divoké prázdniny, která pojednává o vyvzdorovaném přátelství neposlušného dvanáctiletého děvčete a vzpurného koně, přenést na plátno velmi citlivě a věrohodně. ()

6thSun 

všechny recenze uživatele

Já nechci bejt jako nějak moc lacinej, ale název tohoto filmu přibližně přesně vystihuje můj divácký "zážitek". ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Černobílý film o černém koni a blonďaté holčičce, která koně hodlá chránit před všemi nespravedlnostmi světa. Trochu černobílý pohled a hlavně - a to je u dětského filmu pro mě horší - mě film neskutečně nudil. Dlouhé záběry, tklivá hudba a děvče (Jorga Kotrbová) neustále hledící z koně do kamery. ()

Karlas 

všechny recenze uživatele

Jako patetický obdivovatel poetických příběhů jsem byl unesen nádherou tohoto, pro mne dosud neznámého, filmu. Tváří v tvář romanci o dívce a koni, si člověk uvědomuje vulgárnost naší doby a hrubost současné filmové tvorby. Karel Kachyňa byl režisérem kouzla života a film Trápení je toho dalším hezkým důkazem. ()

veronikav 

všechny recenze uživatele

Nádhera -děti + zvířátka - koho by to nedostalo. Tohle má navíc moc poetický nádech -dá se hodně přemýšlet . Š´koda -že dnešní děti to už asi nebude zajímat :( ()

reqiuem 

všechny recenze uživatele

Skutecne po mnoha strankach pusobivy film, za kterym se skryva vice, nez co byste hledali pod zanrovou nalepkou rodinny. ()

d-fens

všechny recenze uživatele

ocenenia : MFF Mar del Plata 1962 - Špeciálna cena poroty ('For the purity of its spirit, the formal achievements in the direction and its exceptional photography') ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Scenárista Jan Procházka pojmenoval nejspíš hlavní hrdinku podle své vlastní dcery. Pro mě má toto jméno ale ještě zcela zvláštní konotaci, takže i kdyby Kachyňův film nebyl dokonalý (což je, nenapadá mě jediná slabina), stejně bych vytáhl nejvyšší hodnocení. ()

Reklama

Reklama