Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavní hrdinkou černé komedie Teroristka je Marie (Iva Janžurová), učitelka na penzi, která si jednou řekne, že už si nechce připadat jako kráva. Když jí proti arogantnímu strůjci lokálního zla (Martin Hofmann) nepomůže ani starostka (Tatiana Vilhelmová), sežene si zbraň a rozhodne se udělat to, co většinu z nás občas napadne, ale hned tu myšlenku rozumně zapudíme. Brzy však zjistí, že stejně, jako je vražda složitá morálně, je nesnadná i prakticky – přesto, že jí bývalý žák, momentálně v podmínce (Pavel Liška), dává cenné životní rady: „Kriminalita jenom vypadá jednoduše, paní učitelko, ale pak se dycky něco posere.“ (CinemArt)

(více)

Recenze (562)

Hapretor 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem narazil na český film, co má "kulky" ... Hofmann excelentní ... Dyková fešná ... Plodková a Svarinská též ... dějově mi to připomělo trochu starý dobrý Tarantinovky ... úsek v domě ... to bylo skvělé ... konečně jsem se u českého filmu srdečně zasmál ... doufám, že to byl záměr ... na české poměry konečně něco jiného ... černá komedie hustá jak "moccacino" ... a velký respekt pro paní Janžurovou ... tohle předvést v necelých osmdesáti ... to má grády a šmrnc ... tohle mě konečně potěšilo ... "czech film is not dead !" ()

Dinoroth 

všechny recenze uživatele

Zábavný film s dobre zvolenými a presvedčivými hercami. A hlavne! - na české pomery odvážna a originálna vec. Čierna komédia nie je úplný štandard a odklon od tradičného horko-sladkého mixu vzťahovej alebo rodinnej drámy-komédie je super. _____ Dá sa pochopiť, že sa niekomu zdali herci vo filme nesympatickí, že niekto dej považoval za plytký alebo sa to niekomu nezdalo vtipné, čo je úplne v poriadku. Na smiech zostávajú mudrlanti, ktorí fňukajú, moralizujú, cítia sa pohoršení a v dôsledku film (podotýkam, že čiernu komédiu) odsudzujú kvôli tomu, že sa v ňom objavuje dôchodkyňa, ktorá rieši boj so zlom prostredníctvom brokovnice a ktorá neváha zavraždiť človeka. Odporúčam im nazrieť do ich vlastných predošlých hodnotení a zvážiť, či by niečo takéto dokázali vytýkať absurdnej čiernej komédii európskej (napríklad škandinávskej) produkcie. Prípadne ľubovoľnej Tarantinovke, kde sa strieľa do ľudí celkom bežne, pričom sa krutovtipne hláškuje. Nakoniec ani superobľúbení superhrdinovia zachraňujúci svet v dnes komerčne najúspešnejších kinohitoch sa nesnažia riešiť konfilkty práve nenásilnou formou. Ale tu strieľa česká dôchodkyňa, takže pozor a bububu. _____ Naopak, na Teroristku sa dá nahliadnuť ako na paródiu dnešnej populárnej filmovej (a inej) kultúry, kde sa násilie stáva bežným a tolerovaným prostriedkom riešenia problémov. _____ Kinosál bol z polovice plný dedkov a babiek. Dôchodcovia sa smiali, až im div protézy nevypadávali. Silno pochybujem, že pôjde niektorý z nich po projekcii trénovať na strelnicu a potom riešiť spory s revolverom. Až som si povedal, že by som chcel, aby niekto točil takéto filmy, až budem dôchodca ja. A ja na ne budem chodiť do kina a chechtať sa. _____ Niekoľko nápadov, ako motobiatlon, bolo zbytočných - nebolo to vtipné, ani zvlášť dôležité pre vývin deja. Prevažovali ale vtipné dialógy a svieži dej. Je fajn, že celý osud dôchodkyne, hlavne teda scéna s puškou vo vile, nevyšumela do vetra nejakým morálnym a všetko-oslobodzujúcim záverom. _____ (Kino Lumière, film #902, komentár #4) ()

feryk 

všechny recenze uživatele

Lituju paní Janžurovou, že se propůjčila k takové ideologické sračce. Film má jediný vtipný moment, jinak je to absolutní blábol o tom, jak je asi normální a morální prosazovat svůj názor se zbraní v ruce. Scénárista neumí vymyslet pořádný děj a tak tu je záporná postava za fašouna, co vyzbrojuje mladé proti vetřelcům a v motobiatlonu s nimi střílí na nafukovací migranty na lodičkách... to ani není černý humor, to je ukázka naprosté tuposti. Film je plný hloupých klišé. Nevěřím, že se tomuhle může někdo celý film smát, jak je psáno u příspěvků níže. ()

DAPDO 

všechny recenze uživatele

Kristepane...film úplně postrádá logiku a jakejkoliv smysl. Jedna hvězda za Hofmanna a kozy té slovenky. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Radek Bajgar je pro mne člověkem, který stál u zrodu a chvíli byl i jeho šéfredaktorem a to časopisu Reflex a za to jsem mu vděčný. Leč jeho Teorie tygra byla mnohem lepší a propracovanější. Možná, že kdyby to nebylo natočeno jako komedie, ale jako drama, bylo by to lepší. Protože vtipu to opravdu moc nepobralo a ten závěr je nezvládnutý. Až do momentu, kdy paní učitelka vstoupí do Machova domu to bylo solidní, pak se to zvrhlo do bláznivé, absurdní komedie, kterou nebylo jak ukončit. Škoda. ()

Dogfish 

všechny recenze uživatele

Ten rozjezd je hodně pozvolný. Paní učitelka, distingovaná je nasraná na místního bose, který s chatovou osadou podnikatelský zájem. Pominu pár nelogických drobností, jako motobiatlon, ukradená brokovnice a borec z basy, který je v podmínce a vlastní slušný zbrojní arzenál, který ochotně zapůjčí. Jasně, je to příběh - komedie, dejme tomu. Ale 2 * celého filmu dělá Luďan a jeho hlášky... ()

Ozzy2 odpad!

všechny recenze uživatele

Když se na scéně objevil trapák Hofmann, který je ve všem naprosto stejný-otravný,arogantní a namistrovaný a když jsem viděl, jak tam čumí Koukalová a pan nerežisér z ní nedokázal vymáčknout ani kapku herectví, vypnul jsem to a jak tu vidím, o nic jsem nepřišel. ()

kluzo 

všechny recenze uživatele

Taková divadelní inscenace v plenéru. Za mě skvělý počin. Absurdní drama. Místy jsem se válel smíchy. "Třeba tady paní starostka by ho mohla zabít, ona se sama neudá, tady Mach bude mrtvej a všichni budou spokojeni. Vy byste byla ochotná, paní starosto?", "Nechcete voheň pane Mach?". Natočit to Tarantino, tak tady odborníci slintají blahem... ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"No mami! Říkáš slova jako kretén a celá jako bys omládla!" A na tom to stojí. Na skvělé Ivě Janžurové, ale je pravda, že Pavel Liška i Martin Hofmann dobře sekundují. Takže mě tohle černé komediální drama nezklamalo. "Přijdu jindy!" ()

Drom 

všechny recenze uživatele

Pár měsíců zpět jsem viděl tak asi čtvrtinu od začátku. Tak trochu jsem tedy doufal, že by to mohlo gradovat k nějakýmu tomu drámatu. K mému zklamání se tak ale nestalo, protože film má tendenci všechny stěžejní situace odlehčovat. Nakonec se dostane kamsi k lehké komedii, s některými poměrně absurdními momenty a konstrukcemi, upadne do předvídatelnosti a konec? No z téhle strany tedy dejme tomu a hodnocení by bylo tak nějakej horší průměr, což ostatně vidíte. Celkem pobavilo, ale hlavně to táhnou herci. Zejména mě (v poslední době) baví Martin Hofmann, i když zde, opět, představuje pochybnej charakter. Ale stejně mě mrzí, že ten poneciál námětu byl takhle nevážně použit, že charaktery nebyly hlubší a situace tíživější. Úplně nejvíc je pak škoda té scény v Machově domě. Po střihu jinam umřely všechny mé zbývající naděje a namísto poslední šance zvrhnout vše v opravdové drama se trousili přicmrndávači. Skoro jako Přátelé... až na ty zbraně. Horší tři tedy... ()

helraiser 

všechny recenze uživatele

Tady zřejmě půjdu proti proudu, ale tohle byl prostě nářez. Z tohoto filmu plyne poučení, neserte důchodce, aneb učitelka v důchodu si jde vyřídit účty s místním mafiánem. Závěrečná dvacetiminutovka byla prostě nářez. ()

Kingjiri 

všechny recenze uživatele

Já teda nechápu, co tu někteří v bijáku hledaj za jinotaje. Ale já ho celej bral jako černou komedii, kdy člověk sáhne po poněkud radikílnim řešení, aby se zbavil svojí frustrace ze stavu věcí, který jinym způsobem nemůže změnit a nakonec si ho tak i vcelku užil. Jen je teda škoda první poloviny, kdy se toho moc neděje a bez motobiatlonu nebo Koukalový bych se fakt obešel. Ale od přímý konfrontace Janžurová - Hoffman hodně slušná a nahláškovaná jízda. A ani mi nijak nevadil Liška ve svý klasický roli prosťáčka, naopak jsem ho tentokrát uvítal. Se záživnějšim úvodem bych se čtvrtou hvězdou vůbec neváhal, takhle tři jistý hvězdy. ()

Dave Lister 

všechny recenze uživatele

Moc jsem nečekal a byl jsem velmi překvapen jak mě film bavil. S českým filmem mám problém, ne každý je dobrý. Toto byl takový malý, český Tarantino. Na české poměry odvážné a drsně vtipné. Nedám nízké hodnocení jen proto, že jde o český film. Iva Janžurová jako revenge woman a Martin Hofmann jako lokální mafoš. Bavilo mě to celou dobu a finále s cyklisty bylo geniální. ()

Související novinky

Kino na hranici - on-line na konci listopadu

Kino na hranici - on-line na konci listopadu

10.11.2020

Po dvou nezdařených pokusech uspořádat filmový festival Kino na hranici v tradiční podobě se organizátoři rozhodli, že letošní ročník uspořádají on-line. Bude se konat ve dnech 23.–29. listopadu.… (více)

Čeští filmaři si rozdělili peníze

Čeští filmaři si rozdělili peníze

15.06.2018

Státní fond kinematografie čerstvě rozdělil celkem 65 milionů mezi devítku vybraných filmových projektů. Největší částku 15 milionů korun obdržel chystaný snímek Davida Ondříčka (Ve stínu) Zátopek,… (více)

Reklama

Reklama