Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavní hrdinkou černé komedie Teroristka je Marie (Iva Janžurová), učitelka na penzi, která si jednou řekne, že už si nechce připadat jako kráva. Když jí proti arogantnímu strůjci lokálního zla (Martin Hofmann) nepomůže ani starostka (Tatiana Vilhelmová), sežene si zbraň a rozhodne se udělat to, co většinu z nás občas napadne, ale hned tu myšlenku rozumně zapudíme. Brzy však zjistí, že stejně, jako je vražda složitá morálně, je nesnadná i prakticky – přesto, že jí bývalý žák, momentálně v podmínce (Pavel Liška), dává cenné životní rady: „Kriminalita jenom vypadá jednoduše, paní učitelko, ale pak se dycky něco posere.“ (CinemArt)

(více)

Recenze (561)

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Iva Janžurová je...teroristka. Martin Hofmann místní mafián, Táňa Vilhelmová paní starostkou a Pavel Liška skoro profi kriminálníkem. Ačkoliv námět zní jako další nepovedený a trapný pokus o komedii, kterých česká kinematografie bohužel každoročně chrlí nespočet, Radek Bajgar mile překvapil. Po Teorii tygra si střihl svižnou, lehkou, ale přitom kvalitní komedii o problémech místních a chatařů v menší vesnici u Prahy. A o tom, jak se dají řešit... Iva Janžurová září, vychutnává si každé gesto staré učitelky a výborný, vygradovaný, téměř groteskní závěr snadno přebije poněkud nezáživný začátek. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Český pokus o western po dlhom čase, čiže eastern, mi celkom sadol, ale je jasné, že takýto experiment nemohol osloviť kladne všetkých, čo dobrovoľne chodia za peniaze do kina na českú tvorbu. Kým sa dostaneme k "prestrelke", prejde dosť dlhý čas a ten je vyplnený prípravou na záverečnú konfrontáciu. Pozerať sa na to rozhodne dá bez ujmy, no a tá konfrontácia zase všetko naladí do atmosféry a humoru špagetti westernov, čo zase nemusí každému sadnúť. No to pretože o skutočnú prestrelku nejde, skôr o paródiu na žáner, pričom ale postavám určite o niečo závažné ide. Všeobecný hejt je podľa mňa nezaslúžený, respektíve zbytočne k tvorcom krutý, neviem, či sa vážne čakala sociálna dráma desaťročia a útok na všetky české levy, ako zábava Teroristka podľa mňa svoj účel plní. ()

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Výrazně nevyrovnaná černá komedie, režírovaná spíš jako seriózní sociální drama, v němž se realistická dramatická rovina střetává s rovinou humornou v disharmonickém nesouladu a obě se navzájem potlačují, místo toho, aby spolupracovaly a doplňovaly se. Komediální nadsázka je přitom to jediné, co film zachraňuje před osočením, že oslavováním postavy bývalé učitelky, stylizované do takřka westernové bojovnice za spravedlnost, která se s ilegálně získanou brokovnicí v ruce rozhodne ochránit chatařskou osadu před zlým mafiánem, v podstatě obhajuje prosazování cílů střelnými zbraněmi. Záměrem tvůrců pochopitelně nebylo nebádat lidi, aby si vzali pušku na každého, kdo jim vadí v cestě, jakákoli nenásilná řešení však zároveň prezentují jako neúčinná, což zanechává hořkou pachuť z neexistence východiska pro všechny, kdo se kdy ocitnou pod nespravedlivým útlakem bezcitných či zkorumpovaných mocnářů. I jako od reality odtržená bláznivá komedie o mstící se důchodkyni (což vážně není tento případ) působí Teroristka dietně a neintenzivně. Mimo jiné hlavní hrdinka ani nemá svůj pokus o vraždu dost promyšlený - snímek je totiž podřízen tomu, že jde o křehkou seniorku, která zbraň v životě nedržela, ani za mák se nesnaží hlídat si záda a její plán na zabití je amatérský a lajdácký, kvůli čemuž se vyvrcholení filmu nese v duchu spíše rozvážného improvizovaného vaření z vody. Zároveň jde o film, v němž se ženy nechávají sexuálně vydírat jak na běžícím pásu, a kde dostatečným trestem za smrt psa má být kopanec do rozkroku. Většina diváků se v tom ale pravděpodobně šťourat nebude, vystačí si s tím, že Iva Janžurová dobře hraje, a bude se smát tomu, jak míří na lidi s brokovnicí, kterou tahá v nákupní tašce na kolečkách spolu s formou na bábovku. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Na tomto snímku je mi sympatické, že přesně ví, čím chce být a na nic většího si nehraje. Velmi příjemná černohumorná komedie o střetu generací, kdy se nikdo neštítí vzít hezky po staru zbraň do ruky. Velmi příjemné překvapení. Velmi mě potěšila vtipná role Hofmanna a Lišky, kde každý z nich hrál postavu sobě vlastní. Zejména postava místního mafiána byla velmi vtipně napsaná a Hofmann tomu dodával ten správný šmrnc a obrovský černohumorný nadhled. A to prostředí, kde se film natáčel, to bylo něco nádherného. Tam bych si dovolenou uměl představit a vychutnat. Hodně oddechový a nečekaně příjemný snímek z českých luhů a hájů. [80 %] ()

eileen 

všechny recenze uživatele

Rozhodně to není komedie, možná jedné scéně z toho filmu se můžeme smát. Ale řekla bych, že film dost silně evokuje naší politickou scénu, tedy převedenou do nižších politických sfér. A to mě nutí spíš plakat, než se smát, kam jsme to dotáhli. Ale jako obraz současné doby dosti pravdivé. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Po pozitívnej odozve na film som bol zvedavý, čo sa pod filmom "Teroristka" reálne ukrýva. Trailer celkom navnadil a Iva Janžurová je proste pani herečka, takže rozhodne mal film čím zaujať. Celkovo poviem, že som s filmom spokojný. Myslím si, že ak je účel komédie nás pobaviť a ja som sa na tom smial, tak je to dobrý signál. Prvá polka filmu, kde dostávame info je pre mňa trošku pomalá. Keď sme videli trailer, tak viac chceme vidieť tie časti, kedy sa to všetko začne dávať do pohybu. Je to pochopiteľné. Ale na druhú stranu potrebujeme informácie ako to celé začalo. Len pravda je taká, že sú tu 2 skvelé scénky. Meranie hluku a vypnutie hluku. Tie časti ma pobavili. Potom však nastane zlomový moment. A naša hlavná hrdinka je rozhodnutá, že musí to celé vyriešiť, lebo nikto iný to neurobí. A inak to nepôjde. A od toho momentu to ide celé veľmi rýchlo hore. A postupne to dospeje až k záverečným momentom, ktoré nemajú chybu. Padne tu pár dobrých hlášok a najmä keď zistíme, že to musela byť robota absolútneho profesionála. To ma fakt dostalo. Čo sa hercov týka, tak Janžurová s Liškom sú absolútne vynikajúci. Martin Hofmann je v role, ktorá mu asi sedí najlepšie, takže tradične dobrý. Tatiana Vilhelmová mi však miestami príde až moc tupá na to, v akom postavení je. A miestami spôsob akým podáva svoje vety má istú dávku trápnosti. Záver je ale uspokojivý, má to vtipné momentky a rozhodne to ukazuje, že niekedy nie je treba dlho chodiť s džbánom po vodu. Lebo keď sa to ucho utrhne, tak sa pri tom môže aj strieľať. Hodnotenie: B ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Vynikajicí černá komedie po česku, kde si některé dialogy budu pro pobavení přehrávat ještě dlouho. " Měl bych takovej návrh, my ho zabít nemůžeme, paní starostka by byla svědek, ale kdyby se tady paní starostka obětovala a zabila ho sama, tak bychom byli všichni vlastně spokojení, my svědčit nebudeme, že? Tak jak, byla byste ochotná se toho ujmout?---A tak teda, když...., jo" Teroristka se rozjíždí vcelku pomalu, netlačí na pilu, ale postupně gagů a vtipných situací přibývá a černočerné finále si škodolibý divák rozhodně užije. Hofmann rulez! ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Tohle mělo potenciál jako komedie i jako drama. Tvůrci ovšem zvolili klasickou českou „zlatou střední cestu“, takže výsledek nakonec není ani vtipný ani dramatický. Hodnotit herecké výkony by byl už vůbec oříšek, protože z výsledku ani netuším, co po kterých z herců režisér vůbec chtěl (možná opravdu po každém něco jiného). Takže tento film nakonec nemá šanci zachránit ani Iva Janžurová. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Jen se s Janžurkou smát... Teroristka je čistě odpočinková záležitost, která má pobavit svého diváka – a to se jí bez problémů daří. Hledat v tom cokoli jiného by byla pošetilost. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Budete muset v jedné chvíli rozdýchat, že se to stát nemůže resp. že takhle to dál nepůjde. Když se přes to přenesete, dostanete prima nekorektní porci humoru Luďana z Mostu, jemuž skvěle sekundují Liška, Vilhelmová, Plodková a Svarinská, s profesorským dozorem jako vždy dokonalé Janžurové. Ten konec je můstkem pro dvojku? Podobné filmy: Kill Bill! ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Psát, že mne překvapila Iva Janžurová, by bylo přinejmenším poťouchlé (nicméně potěšilo, že se jí po delší době dostalo možnosti hlavní role v zajímavém filmu a rozhodně nezklamala). Teroristka jako film mne ale překvapila velice. V obklopení prachbídného stavu české komedie 21. století přichází Radek Bajgar s velice svěžím kouskem, který nejen oplývá na domácí poměry nebývalou dávkou černého humoru, navívc se vedle zábavy nebojí rovněž poukázat na společenský problém ze součanosti a pojmenovat ho. Hlavní postava je zde konečně originální a film se možná ani nepohybuje daleko od pravdy, když říká, že staří lidé jsou podceňování a nikdo nebude z případné vraždy podezírat slušnou bývalou učitelku v důchodu. Jelikož jde v první řadě o komedii, jejíž účelem je pobavit, nebudu se zabývat morálním poselstvím, pevně věřím, že cílem tvůrce nebylo navrhovat inspiraci pro jakési vyřešení marného boje za spravedlnost v reálné situaci. Nutno říct, že tohle řešení předkládá s valnou nadsázkou, díky níž můžu klidně zahodit pomyšlení nad tím, zda není celý příběh trochu přitažený za vlasy. Možná byl, ale já se několikrát musel smát nahlas a scéna, kde se všichni nečekaně sejdou v poměrně absurdní situaci v domě pana Macha, má teprve nevídané grády! Chvilku trvalo, než jsme se seznámili s postavami a problémem, ale poměrně brzy se rozjela slušná zábava. Snímek drží pohromadě, pěkný rozměr mu dodává i westernově laděná hudba a dokonce nejen Pavel Liška, ale i ta Holubová je tu překvapivě zajímavá. Za výborný scénář a za tu naději, že i česká komedie může být znovu vzkřísena, přihazuju s přihmouřením očí i pátou hvězdičku. 85% ()

SeBig odpad!

všechny recenze uživatele

Český trhák. Rozhodně napínavý, atmosférický a dialogy na oskara. Zápletka asi jako nevypraný prádlo. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Dost a hlavně nepříjemně mě překvapilo, jak dokázal režisér jednoho z nejlepších českých filmů posledních dvou dekád (Teorie tygra) natočit, tak nevýrazný, nudný a v některých ohledech i hloupý film, jako je právě Teroristka. I přes výborné obsazení je film až překvapivě nudný a absolutně nevtipný a po celou dobu jsem nechápal tvůrčí zájem. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Postava Janžurové je vynikající. Zábavně dojemná i dojemně zábavná hrdinka jako vystřižená ze světa Agathy Christie. Když si chodí stěžovat na hlasitou hudbu nočních mejdanů, je mírná, zdvořilá, ale tak neústupně spravedlivá, až se na zabití jeví spíše ona sama než únavně jednobarevný padouch. Místní kápo, podnikatel a nadsamec, který čachruje s pozemky, využívá starostku a řídí domobranu: větší klišé komunální politiky snad neexistuje. Daleko působivěji přitom vystihuje třaskavé napětí mezi vetřelci na motorkách a starousedlíky z osady zaprvé vyladěná filmová výprava, zadruhé řetězec vzájemných sousedských schválností. Vrchol podívané představuje ozbrojená konfrontace, která by se dala pojmenovat Dívka s pistolí na třetí. Najednou se rodí divadelní veselohra jako vyšitá, se situačními gagy, vtipnými slovními přestřelkami i stupňovaným černým humorem. Stačí zmínit kouzelnou etudu Janžurové s puškou a telefonem či její starosvětskou omluvu příští oběti „Neberte si to osobně“. Právě pro takový okamžik z rodu břitké konverzační frašky stojí Teroristka za investici do vstupného. Bohužel poté znovu spadne do kazatelské morality, kterou zčásti zachraňuje už jenom úsměvná rebelie zahrádkářů vůči cyklistům odkazující k Sedmi statečným. Dvě úzce související vady na kráse zkrátka Teroristka ani pod hereckou bravurou neschová. Jednak vratkou dramaturgickou stavbu, kvůli níž film zahodí takřka celou úvodní část, jednak polovičatou žánrovou stylizaci. Kdyby se posunula ostřeji k bizarní komedii, pomohla by jak omezené zlodušské postavě Martina Hofmanna, tak dírám v logice. Protože motivace veškerých mstitelů jsou na vražedné melodrama přece jen dost chabé, kdežto pro bláznivější nadsázku by stačily bohatě. ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Radek Bajgar je naprosto fenomenální svěží vítr v zahnilé žumpě našeho filmu. Nechápu, že tak výtečný scénárista a režisér přesedlal k celovečerní tvorbě až na prahu svoji šedesátky. Teroristka není tak pevná v kramflecích jako nedotknutelná Teorie tygra, hlavně kvůli úplně jinému žánrovému zaměření, které sahá od buranské letní komedie o chatařích, přes sociální drama po ulítlou černou krimi komedii jak vystřiženou od Tarantina. Vynikajíci dialogy, skvělé hlášky a kulervoucí scény. Finální twist ve vile naprostá komediální darda. Janžurovou sem nikdy nemusel, ale tady mi ani moc nevadila. Hofmann absolutní výkon, Liška skvělej, Plodková fajn, prostě obsazení i scénář jedna báseň. Bajgar je bůh, snad brzo natočí zase něco takhle silného, český film ho potřebuje. Hodně silné 4*.80%. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

V našem kině se na konci, s úsměvem, tleskalo. Dalo by se vytknout všelico, ale nemám chuť, protože jsem se bavila. Paní Janžurová se mi líbí snad v každém filmu, i na divadle. Je to naše hvězda, která si velké role zaslouží. Zbytek zúčastněných byl rovněž v pohodě, ale kupodivu nejvíc to rozjela Vilhelmová. Neměla chybu. Sociální rovina v Teroristce je dojemná a citlivá, rovina kolem satisfakce je přepálená šílenost ode zdi ke zdi, ale mě to nijak neuráží. Dostala jsem to, co jsem čekala a dokonce něco navíc, ale rozumím i divákovi, kterému to do oka příliš nepadlo. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Pozoro spoilery!!! První polovina naprosto fantastická. Skvěle se dařilo kombinovat humor a drama. Druhá polovina se postupně kazí a závěrečný pokus o "Tarantina" nebyl zrovna podle mých představ. Tam, kde mělo vyhrát drama, zvítězila komedie a trochu celý film zparodovala - bohužel. Přesto na české poměry celkem povedené dílko. Jen mě fakt mrzí, že nebyl zcela využit potenciál příběhu. Mafián Mach mohl být drsnější, krutější a mohl páchat víc zla a skvělá Janžurka ho měla na konci odprásknout. Škoda, že se naši tvůrci bojí zabrouzdat do thrillerových rovin. 70% ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Jeden by sa mohol spýtať, ako to tá Janžurová robí, že v takmer osemdesiatke vyzerá vo filmoch spred 40 rokov? Asi to je tým, že v štyridsiatke vyzerala na 80. Ale inak komediálna herečka excelentná a tu jej sadol aj scenár, Pomstychtivá babička, zahrala to skvele. Len to okolo toho, ten dej, tá vata, všetko také poslabšie. Očakávaný vtip prišiel málokedy. A Svarinská zas nič neukázala. Teda okrem tony makeupu a chýbajúcej podprsenky. ()

Související novinky

Kino na hranici - on-line na konci listopadu

Kino na hranici - on-line na konci listopadu

10.11.2020

Po dvou nezdařených pokusech uspořádat filmový festival Kino na hranici v tradiční podobě se organizátoři rozhodli, že letošní ročník uspořádají on-line. Bude se konat ve dnech 23.–29. listopadu.… (více)

Čeští filmaři si rozdělili peníze

Čeští filmaři si rozdělili peníze

15.06.2018

Státní fond kinematografie čerstvě rozdělil celkem 65 milionů mezi devítku vybraných filmových projektů. Největší částku 15 milionů korun obdržel chystaný snímek Davida Ondříčka (Ve stínu) Zátopek,… (více)

Reklama

Reklama