Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Carnage formou komediálně laděného mockumentu popisuje postupnou proměnu dnešní masožravé společnosti směrem k veganství. Tento příběh autor vypráví optikou generace žijící ve Velké Británii roku 2067, kdy je všudypřítomná konzumace zvířecího masa, mléka a vajec již jen těžko pochopitelnou minulostí. Slovo "veganství" přestalo existovat, protože se stalo normou a lidé bojující za zachování konzumace zvířat se nazývají "karnisty". (Soucitne.cz)

(více)

Recenze (19)

Marze 

všechny recenze uživatele

Celkem zábavný propagační film. Film vyvolává mnohé otázky, na které neodpovídá. Například zdravotní důsledky veganství a vegetariánství, nebo nezamýšlené důsledky. Ty vznikají téměř vždy. Například platí, že když vzroste HDP a ekonomický blahobyt, vzroste počet sebevražd , rozvodů a klesne počet narozených dětí. Když se zlikviduje 160 tisíc krav v našich chovech, co se udělá s uvolněnou půdou? Zalesní se? Ekologové říkají, že kapacita planety je 9 miliard lidí, protože už nikde není volné půda a moře jsou přelovená. Kdyby byli všichni vegetariáni, země by prý uživila až 30 miliard obyvatel, ale nebyl by nezamýšleným důsledkem likvidace přírody, změna klimatu a války o základní zdroje jako voda (nemluvě o"rare erths" pro elektroniku jako např. lithium)? Predátoři dělají v přírodě svou práci a udržují druhy, aby se nepřemnožili. Také se můžeme zamyslet, jestli není lidské usmrcování zvířat méně bolestivější než od predátorů (zvířeti se při chycení predátorem tvoří v těle látky na tlumení bolesti). Scéna s nahými vegany v supermarketu je kouzelná, ale mírně genderově nekorektní. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Výborně jsem se u filmu bavil, přestože jsem přesně ten typ člověka, na kterého tato záležitost cílí. Respektive byl bych, kdybych jedl. Takto pouze uznávám, že měli tvůrci zčásti pravdu, ale na druhou stranu úplně zasklili celou řadu protiargumentů, z nichž některé hezky vypíchl Marze. Takže jsem se pobavil, ale teď jdu zarputile nachystat kočce kapsičku z králičího masa, protože ona na nějakou agitaci kašle. ()

schizmo 

všechny recenze uživatele

Fiktivní dokument z budoucnosti satyrickou formou přináší absurditu utrpení zvířat. Retrospektivní forma vzpomíná na doby krutosti a bezhlavé konzumace masa, vzestup veganství až po terapeutické přijmutí vlastní ukrutné minulosti. Těším se, až to bude pravda a na tuhle šílenou dobu budem vzpomínat se zatajeným dechem. ()

snob 

všechny recenze uživatele

Veganský džihád o krásném novém světě. Samotnou, a jistě nosnou, myšlenku odmítání masa, žel bohu, podělali odpuzujícím fanatismem. Bylo to tak zlé a vymezující se. Och jé, takhle se to nedělá. ()

MikyAff 

všechny recenze uživatele

Masokr je pojatý až ironicky, ale přesto splňuje svou myšlenku a poslání. Přestože se dnes může styl natočení zdát směšný, třeba jednou v budoucnu to tak všechno opravdu bude. Jenže je to bohužel až moc růžová budoucnost plná duh a jednorožců, než aby se mi zdála realizovatelná. ()

Danqo 

všechny recenze uživatele

Bolo to krásne, mrazivé a smutné. Stálo to za každú minútu, ktorú som tomu venoval. Do hry sa vrátila proces prechodu z vege na vega. ()

KosiR_ksr 

všechny recenze uživatele

Zajímavé a zábavné podání veganství a ekologické zamyšlení se, které do jisté míry přinutilo k zamyšlení i mě masožravce - zda bych alespoň nezvládl "McCartneyho" Meat Free Mondays. Bylo pár okamžiků, se kterými jsem se příliš neztotožnil nebo se přes ně nemohl úplně přenést, ale snažil jsem se v tom vidět nadsázku, se kterou je potřeba sledovat snímek celý. ()

kochanskiT 

všechny recenze uživatele

Geniální pseudo-dokument, ve kterém se (chápete-li britský humor) budete smát v těch nejvážnějších momentech... A jste-li vegan, tak vás naplní nadějí dost realisticky vykreslená utopická vize budoucnosti :) ()

kilobyte 

všechny recenze uživatele

Dost jsem se bavil i když je to docela strašidelná představa budoucnosti a to nejen pro lidi. Až by krávy musely makat, aby měly na ubytování a stravu, tak by se ještě rády nechaly "zneužívat". První zima a už by bušily na dveře, jestli si nedáme steak a trochu mlíčka. ()

desade 

všechny recenze uživatele

Keby to nebolo pravdivé a smutné, bola by to možno aj sranda. Spomenul som si, že v prvej triede zákl. školy sme sa učili, že kravička nám dáva mliečko, sliepočka nám dáva vajíčka ... ako keby to bolo prirodzené (od prírody). P.S.: ... a nie som vegán... ()

elimS 

všechny recenze uživatele

70% - komentář 20ti slovy: Tak mě to zblblo, že jsem odložil hambáč a začal okusovat fíkus na stole a pít vodu z květináče. Každopádně 80% k zamyšlení a 20% k pobavení. ()

eMko 

všechny recenze uživatele

Viete si predstaviť, že by svetové vlády prijali zákon, ktorý by trestal zotročovanie, chov a zabíjanie zvierat? Že ľudia by nerozumeli tomu, prečo bol niekto schopný kedysi zjesť mäso či vypiť pohár mlieka? Presne o tomto je budúcnosť vegánskeho sveta ako ju vidí Simon Amstell vo svojom mockumente Carnage. Tešila som sa na britský humor, veď označenie filmu sľubovalo komédiu. No smiech akosi neprichádzal a skôr sa mi tisli do očí slzy. Scény z muzikálu či bývalých jatiek, ktoré sú prirovnané ku koncentračnému táboru boli také silné, že som ich musela stopnúť a pustiť si ich o pár minút neskôr. Absurditu tomu celému dodávala slečna, ktorá sedela vedľa mňa v autobuse a napriek tomu čo videla na obrazovke môjho počítača pokojne jedla svoju žemľu s fašírkou ďalej. Kedy konečne prestaneme byť ľahostajní voči životom a utrpeniu zvierat kvôli chuti, zábave, zisku či nezmyselným tradíciám? Takúto budúcnosť sveta, kde si budeme vážiť každé živé stvorenie by som si veľmi priala. No dúfam, že sa aspoň dožijem toho, že slovo vegán nebude urážkou a naopak slovo karnista bude bežným pomenovaním. Tých, ktorí si ešte stále myslia, že jesť niečiu menštruáciu alebo zabiť niekoho dieťa len preto aby mohol piť jeho mlieko je správne a úplne normálne. ()

Luckyboy 

všechny recenze uživatele

Chytřejší vypjatá agitka. Pokud by byly dotažené některé věci veganství do důsledku, tak bych tomu zatleskal, takhle se to dá brát jen jako agitační cvičení, na které se nevadí dívat. ()

nudlis 

všechny recenze uživatele

Komedie a fikce? Ano, už jen proto, že spousta lidí se chová přesně jako herci v tomhle filmu - jako totální bezmozci, propagující jen tu svoji cestu jako jedinou správnou. A přesně takovým lidem se s radostí směju do xichtu, s řízkem v ruce. ()

neojk 

všechny recenze uživatele

Pamatuji si, kdyz Dan Landa vydal muzikal Klíč králů. Po predstaveni jsme sli za nim do satny, kde sedel s hlavou v dlanich. Kdyz jsme se ho ptali, co se deje, proc je sklesly, vzdyt sklidil potlesk ve stoje, odpovedel: "Protoze jsem stal a koukal na ty lidi, kteri nam tleskaji, jasaji a pri pohledu do jejich oci pochopil, ze nic nepochopili a odejdou domu s naprosto stejnym nastavenim mysli, jako kdyz prisli." Presne takovy, je i tenhle film. Dosadte si to do vsech veci, ktere se deji kolem nas a bystrejsim to urcite dojde. P.S. Vzpomente si na otroctvi, kdy jeste pred 150 lety bylo normalni, ze LIDE byli v okovech, tyrani a zachazeni ne jako s lidskyma bytostma, ale jako s vecma.. Opravdu sila tohle. ()

Reklama

Reklama