Reklama

Reklama

Lenin: Cesta k moci

  • Francie Lénine, une autre histoire de la révolution russe (více)

Obsahy(1)

Petrohrad se v roce 1917 stal svědkem dramatických bojů o vládu nad největší zemí světa. Když v únoru roku 1917 propukla v Rusku revoluce, světová veřejnost tomu nechtěla zpočátku věřit. Málokdo si dovedl představit, že třísetletá monarchie Romanovců – a největší impérium světa – se tak rychle zhroutí. V říjnu téhož roku se vlády chopili bolševici. Úspěch Leninovy revoluce poznamenal celé dvacáté století. Převzetí moci malou, ale dobře organizovanou skupinou vedenou nepříliš známým radikálním politikem, takřka nikdo nepředpokládal. Svět se divil, jak k tomu mohlo dojít. Odpověď je třeba hledat v převratných a často zcela nepředvídatelných událostech, ke kterým v zemi došlo mezi únorem a říjnem 1917. A je nutné položit si otázku, zda Lenin sám byl ve vleku těchto událostí, nebo si jako neomylný vůdce proletariátu razil vlastní a jedinou správnou cestu. (Česká televize)

(více)

Recenze (9)

sepp 

všechny recenze uživatele

Tak jaksi není žádným divem, že o bolševismu či socialismu dokážou nejlepší dokumenty točit frantíci :)) ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Cenné historické záběry. Až při letošním stoletém výročí revoluce se objevilo mnoho dokumentů, pojednávajících o širších souvislostech revoluce. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Dokument diváka zavalí přehršlí faktů. Kromě historiků a vážných zájemců o tuhle etapu dějin se snad nikdo nemůže orientovat v lavině faktů o jednotlivých postavách, hnutích, několikanásobných převratech a politických intrikách zběsilého ruského roku 1917. Když tohle divák přijme jako skutečnost a nechá se zavalit, odměnou je mu snímek skvěle doplněný unikátními záběry a fotografiemi a celkovým obrazem, který se před ním zjeví: totální chaos rozkládající se Ruska, který mohl dopadnout téměř jakkoliv a snad jen iniciativa několika mála jednotlivců, pár náhod a několik dobře zvolených strategických kroků rozhodlo, že se pozdější rudá říše vydala snad tou nejpříšernější cestou, jakou tehdy mohla zvolit z mnoha jiných. ___ Komentář je občas rušivý, protože střídá pompézní fráze se suchým popisem situace, což ještě zhoršil český dabing, který se někdy uchyluje k teatrálnímu přehrávání. Jinak ale: hodně faktograficky vyargumentovaný lék na iluze o diktatuře proletariátu. ()

Honzeek95 

všechny recenze uživatele

Kvalitní dokument podaný zajímavou formou, kdy se události zakreslují do dobové mapy. Dokument je díky tomu velice přehledný a člověk si konečně udělá kompletní obrázek o socialistické revoluci. ()

PAVLIS 

všechny recenze uživatele

70% Je skoro až neuvěřitelné, ke kolika větším či menším zvratům došlo v Rusku během revolučních devíti měsíců roku 1917. Jelikož se tento dokument snaží všechny podchytit, téměř se zdá jeho 95 minut málo a vyžaduje od diváka dost soustředění. Tvůrci k nám proto mohli být vstřícnější a snažit se trochu měnit tempo a styl vyprávění. Moc nepomáhají snadnému vstřebávání informací... Pokud by se ale dokument rozdělil na dva díly, dokážu si ho představit jako kvalitní podporu vyučování ve škole. ()

SB 

všechny recenze uživatele

Sice jsem se dostal zatím jen do poloviny, ale již nyní si troufnu označit tento dokument za mimořádně podařený. Události pro pochopení popisuje dostatečně zeširoka, vše vysvětluje, takže souvislosti jsou jasné. Kde je to možné, jsou použity dokumentární záběry, jinde úryvky z filmů s vysvětlením. Vytýkat filmu přemíru informací není na místě, bez nich by nebylo možno porozumět tehdejší vskutku složité situaci, naopak úplnost oceňuju. ()

Reklama

Reklama