Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1942 přijímá fašistická vláda tzv. Slovenského štátu norimberské zákony. Zabavené židovské podniky předává do rukou prověřených slovenských občanů. Truhlář Tono Brtko (Jozef Króner), poctivý a slušný člověk, pod nátlakem chamtivé manželky a vysoce postaveného švagra neochotně přijme arizační dekret na galanterní krámek stařičké paní Rozálie Lautmannové (Ida Kamińska). Polohluchá paní nechápe, co se v zemi děje, a považuje Tona za svého pomocníka. Doma a na veřejnosti ovšem Brtko předstírá, že „arizuje". Ve skutečnosti u paní Lautmannové renovuje letitý nábytek, zatímco ona o něj pečuje jako o syna. Nadejde však den, kdy všichni Židé z městečka obdrží předvolání k transportu a Tono musí přiznat barvu... (Česká televize)

(více)

Diskuze

Zlty_Dodo

Zlty_Dodo (hodnocení, recenze)

pekne spracovana tema, len ono by to chcelo aby niekto okrem takychto filmov tocil aj veci z obdobia Uhorska a tesne po jeho zaniku... Ako sa spravali Zidia k Slovakom... len aby to bolo fer

na příspěvěk reagoval majo25

hermiona

hermiona (hodnocení, recenze)

Když někdo řekne, že se na to nemohl dívat, protože nerozumí "východoslovenštině", asi se díval na jiný film než já. V celém filmu nezazní ani jedno "vyhodňarske" slovo - zemplínské, šarišské, spišské... nic. Herci mluví normální slovenštinou, intonace je středoslovenská, t. j. taková, která je asi nejblíž spisovnému jazyku ze všech, přiměřeně době, kdy se děj odehrává. Hlavní ženská postava zatahuje jako všichni, kteří tehdy žili (a někde i dnes žijí) v polsko-rusínském pohraničí, což se slovenštinou nemá moc společného - asi stejně jako s češtinou. Snad by nikdo nečekal, že stará židovka bude mluvit pražskou češtinou...

Martin741

Martin741 (hodnocení, recenze)

Nemalo to na Kladivo na Carodejnice a ani na Spalovaca Mrtvol. Tie 2 filmy su najlepsie z ceskoslovenskej kinematografie vobec.

Nin

Nin (hodnocení, recenze)

"Scéna, v ktorej Ján Kroner hrá opitého, nebola hraná. Pred filmovaním mu nalievali biele víno a nakoniec sa opil až tak, že si nepamätal, ako ju zahral. Štáb mu musel pustiť záznam"

 

By mě zajímala, jaká scéna? Kroner je tam opitý ve filmu vícekrát :) Ale hádám, že se tím myslí finální scéna...

na příspěvěk reagoval verca79

krapek

krapek (hodnocení, recenze)

Kucííí, ja som to videl na Japonskom televízore z Kórejského DVD. Šak to je Japonsko-Kórejská koprodukcia nééé? Bože, jeden je blbší jak druhý.

Georgei

Georgei (hodnocení, recenze)

Nemyslím si, že je vhodné do tohto miešať politiku, pretože z politického hľadiska zlyhali do istej miery prakticky všetky krajiny. Čím neospravedlňujem zlo Slovenského štátu, len jednoducho politiku nenávidím vo všetkých smeroch a osobne pre mňa stojí v nepopísateľnom protiklade k umeniu. Čo chcem povedať (a tým aj plánujem uzavrieť toto moje múdrovanie), jest, že česi v Československu tvorili dominantu (v nenásilnom slova zmysle), čo znamenalo, že slováci sa natoľko nepresadili (bavíme sa o kinematografii), hoci potenciál nepochybne existoval, a to, myslím si, že vskutku slušný. Samozrejme, je to len moja mienka, moja obhajoba slovenského filmu, no mám pocit, že to je primerané zdôvodnenie toho, prečo by sa nemala slovenská kinematografia svojvoľne podceňovať. Onou kľúčovou otázkou je tiež - koľko z tých slovenských filmov sme vlastne videli (?).

Uživatel Kulmon smazal svůj příspěvek.

Twil

Twil (hodnocení, recenze)

Gryphon uz zase pise hovadiny :D aspon Georgei tady po delsi dobe napsal neco rozumneho.

Uživatel Gryphon smazal svůj příspěvek.

Georgei

Georgei (hodnocení, recenze)

Zaujala ma diskusia k tomuto filmu (nehovoriac o jeho genialite), no bol som väčšmi sklamaný z uvedených príspevkov. Myslím si, že je hlúposť hádať sa o tom, či je film český alebo slovenský, pretože: 1.Podľa histórie (navyše je to napísané pod názvom filmu) je zrejmé, že v čase vzniku diela bolo Česko a Slovensko spojené (za čo som úprimne rád, a myslím si, že to tak bolo správne), takže samostatne štáty o sebe neexistovali. Je to síce "len" oficiálna záležitosť, ale môže celkom jednoducho vyriešiť tento"privlastňovací pseudoproblém". 2. Je značne evidentné, že sa na filme podielajú česi ako aj slováci (odhladiadnuc od oficiality a územného útvaru zvaného Československo), čo je už absolútne nevyvrátiteľný dôkaz prítomnosti jedných ako druhých. To zastúpenie je podľa mňa bez tak pomerne vyrovnané - herecká oblasť - Slovensko, produkčná, režisérska stránka - Česko. Všeobecne si myslím, že sa nikdy nedá hovoriť o rýdzom (čistom) filme pokiaľ na ňom majú v značnej miere (ktorá je možno diskutabilná) zásluhy aj "inokrajní". Nie je to len kompromis - je to jednoducho fakt, a vôbec tu nejde o to, či sa tí alebo tí o film postarali dačo viac ako tí druhí, ani žiadne iné sprostosti. V tomto filme sú tobôž tie zásluhy neprehliadnuteľné. Hádate sa tu o blbostiach, až sú tie niektoré nenávistné názory dosť smutné. Dalo by sa zrejme povedať, že filmy, na ktorých sa podielali vo väčšej miere česi (po rozdelení - české), sú o čosi úspešnejšie ako tie na ktorých sa podieľali slováci (po rozdelení - slovenské), no tiež je zároveň treba dodať, že veľa tých slovenských sa na druhej strane ťažšie presadilo - je ich známych menej. Ospravedlňujem sa za zdĺhavý komentár, no nedalo mi to. Radšej ako o pôvode filmu sa tešme z toho, že taký film vznikol !

Jiljí

Jiljí (hodnocení, recenze)

hehe...zásluhu na tomto filmu má takřka ze sta procent česká produkční společnost barrandov, bez níž by film nikdy nemohl vzniknout,...grosmanův námět (mimochodem čech žijící na slovensku, nikoliv slovák) byl totiž před tím nabídnut slovenské produkci, která ho odmítla točit z důvodu jeho kontroverznosti...v šedesátkách byli holt hošové z hlinkovejch gard ještě v plný síle.. barrandov si pak vybral rejžu, kterýho měli pod smlouvou - logicky někoho, kdo má blízko k tématu, tj. rozenýho maďara - a ten se z důvodu vyšší autenticity rozhodl natočit to se svym českym kumplem rovnou ve slovenštině...stejně jako gibson točil umučení krista v hebrejštině - a je to snad izraelskej film?

Uživatel Gryphon smazal svůj příspěvek.

Uživatel Gryphon smazal svůj příspěvek.

Forsberg11

Forsberg11 (hodnocení, recenze)

Veď vy ani toho Jánošíka nemáte, chudáci komunistickí. Twill: vy sa bohužiaľ už ani nemáte čoho držať.

Twil

Twil (hodnocení, recenze)

zlabus: Kazdy kdo se na tomto filmu podilel byl v hloubi srdce pravy slovak! At uz tebou zmineny Elmer Klos nebo treba Ida Kaminska. Vsichni byli! A opovaz se naznacit neco jineho! Inak si te duch Janosika najde.

Uživatel Gryphon smazal svůj příspěvek.

zlabus

zlabus (hodnocení, recenze)

ROFL. Jen mám takový dotaz. Říká Vám nacionalistům něco předlitavsko a zalitavsko? Když jsme tak u toho kdo koho brzdil. ;)

Twil

Twil (hodnocení, recenze)

:D (: xD :) (: musim se smat na vsechny strany. Cist tu ty vase plesky :D
Ne, ale vazne. Drzte se toho mala co mate. Drzte se zuby nehty. Drzim vam palec!

Forsberg11

Forsberg11 (hodnocení, recenze)

Máš pravdu Gryphon. Slovenský štát patril počas WW2 medzi najvyspelešie ekonomiky sveta, a len vďaka tomu, že v čechách zvíťazili komunisti nás dostali na 40 rokov do izolácie a teraz musíme budovať všetko odznova. Pozrite si výsledky volieb roku 1948 v česku a na slovensku. Tam je vidieť inteligencia a vyspelosť národa. A po 2.: nech si hovorí kto chce čo chce, Obchod na korze bude vždy SLOVENSKÝ film.

Uživatel Gryphon smazal svůj příspěvek.

zlabus

zlabus (hodnocení, recenze)

V našich bratrech se nějak bouří nacionalistické hormony. Pan Slota by měl radost. :))

otík

otík (hodnocení, recenze)

prosím jak končí film Obchod na korze? neviděl jsem posledních pět minut - viděl jsem jen, jak starou paní Tono zavře někam do sklepa či skříně a pak už nevím

Bart

Bart (hodnocení, recenze)

Jinak to ani nejde. Jednak jsem sám pro sebe diskuzi na tohle téma uzavřel a na vulgární výlevy bez argumentů ani jinak nereaguju ;-) Takže v poho.

Forsberg11

Forsberg11 (hodnocení, recenze)

Tento film je SLOVENSKÝ a nikto nám ho nebude brať... Vtedy neboli žiadne české ale československé peniaze. Bart je zamidrákovaný nacionalista s najodpornejším avatarom aký som videl. Mám čechov rád ale tento film vám nepatrí, máte ich dosť. Toto je slovenský snímok...

Eperko

Eperko (hodnocení, recenze)

Rozbehla sa tu riadne jeblá diskusia. Nie je to ani český ani slovenský film. Je to československý film. Na vzniku tohto perfektného filmu majú rovnakú zásluhu Češi aj Slováci. A samozrejme Ida Kamińska. Bez nej by to nešlo. Takže čo tu riešite? Je to spoločný film. A k tým tipom na dobré slovenské filmy... Boxer a smrť je veľmi dobrý film, podľa ktorého američania nakrútili v 80. rokoch remake. Alebo veľký význam má aj film Slnko v sieti (aj keď podľa mňa je to nudná zlátanina - neukameňovať poprosím).

swed

swed (hodnocení, recenze)

Díky za tipy, určitě se po nějakém z těch filmů poohlédnu

Giggs

Giggs (hodnocení, recenze)

Samozrejme suhlasim, nie je ich ani z ďaleka toľko ako v Česku, ale Obchod na korze (ak je slovensky) nie je určite jediny. Tiež je otazne, ktory film môžeme považovať za vylučne slovensky, to ja neviem, ale pokiaľ je kvalitny mne je to jedno či je slovensky alebo československy alebo z Pakistanu. To ja neriešim. Ťažko vybrať konkretne filmy. Neviem sice čo si videl, ale každopadne si pozri filmografiu režiserov Martina Holleho, Paľa Bielika, Petra Solana, Vladimira Bahnu či Štefana Uhera. Par kvalitnych kuskov sa tam najde. Ak neberiem do uvahy Obchod na korze, za ja najlepšie považujem Medenu vežu a Tisicročnu včelu a Zvony pre bosých (ak ich teda považujeme za slovenske). A trochu mimo misu, za mimoriadne kvalitne aj vo svetovej konkurencii považujem dokumentarnu tvorbu Pavla Barabaša.

swed

swed (hodnocení, recenze)

Giggs: To je možné, proto budu rád, když mi nějaký slovenský film doporučíš (ale prosím jen o nadprůměrné záležitosti)

Giggs

Giggs (hodnocení, recenze)

swed.83: "pokud by byl Obchod na korze skutečně slovenský film, byl by to zároveň také jediný, který se našim sousedům nějak výrazněji povedl."
To maš teda veľke medzery.

Gryphon

Gryphon (hodnocení, recenze)

Tak to beriem, len by som to poupravil že slováci nakrútili čechom film za ich prachy. A tých 30 percent by komunistom nestačilo na vládnutie...

Bart

Bart (hodnocení, recenze)

My jsme si zvolili komunisty? A co těch 30 procent Slováků, který v roce 46 volilo KSS? ;-) A nerad bych se dál zaplétal do politiky a připomínal někomu, kdo se v roce 1939 odtrhnul a šel s otevřeně s Hitlerem... Ale tak mohli bysme to uzavřít následovně. Jsou dvě možnosti. Buď je to český film a nebo si Slováci natočili film za český peníze. To se to točí oskarové filmy za cizí prachy :-))) Tímto za sebe tuhle diskuzi končím, protože se nese jiným směrem. Zbytečně. Fakta byla jasná.

Gryphon

Gryphon (hodnocení, recenze)

no rozhodne za to že sa k moci dostali komunisti nemôžu slováci, keďže po vojne boli slováci vo voľbách prehlasovaní a komunistov si zvolili česi, a na to sme doplatili
a dobrú zábavu...

Související novinky

Kino na hranici: hvězdy na těšínském nebi

Kino na hranici: hvězdy na těšínském nebi

22.07.2021

Letos se v obou Těšínech budou slavit prázdniny s filmem. Na přelomu července a srpna se po pandemické přestávce diváci setkají naživo v rámci filmové přehlídky „Kino na hranici”. Co je čeká? „Loňský… (více)

Švankmajer letos na Oscary nedosáhne

Švankmajer letos na Oscary nedosáhne

18.01.2007

Americká filmová akademie už oznámila užší výběr pro nominace na Oscara v kategorii Nejlepší cizojazyčný film. Z šedesáti tří filmů vybrala devět titulů, které se ještě poperou o místo v nominační… (více)

Reklama

Reklama