Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1942 přijímá fašistická vláda tzv. Slovenského štátu norimberské zákony. Zabavené židovské podniky předává do rukou prověřených slovenských občanů. Truhlář Tono Brtko (Jozef Króner), poctivý a slušný člověk, pod nátlakem chamtivé manželky a vysoce postaveného švagra neochotně přijme arizační dekret na galanterní krámek stařičké paní Rozálie Lautmannové (Ida Kamińska). Polohluchá paní nechápe, co se v zemi děje, a považuje Tona za svého pomocníka. Doma a na veřejnosti ovšem Brtko předstírá, že „arizuje". Ve skutečnosti u paní Lautmannové renovuje letitý nábytek, zatímco ona o něj pečuje jako o syna. Nadejde však den, kdy všichni Židé z městečka obdrží předvolání k transportu a Tono musí přiznat barvu... (Česká televize)

(více)

Recenze (517)

Mr.Jackass 

všechny recenze uživatele

Prvních zhruba 80 minut filmu jsem se popravdě drobet nudil. Na film jsem koukal aniž jsem věděl oč v něm má jít, rozhodně mě herecky překvapili jak Ida Kaminska tak Josef Kromer, ale až v posledních 40 minutách, kde film výborně gradoval. Rozhodně nejlepší slovenský film, který jsem doposud viděl, přesto na 5* to mělo až moc rozvláčný rozjezd. ()

mohamedsfinger 

všechny recenze uživatele

Tehdy ještě Oskary dostávaly filmy, které si to zaslouží. Jeden z velkých zážitků, které mi přenesla stanice Nostalgie...podíval jsem se hned několikrát a vždy jsem byl spokojen naprosto s každou součástí. ()

Rousse 

všechny recenze uživatele

Biely Žid je horšie ako normálny Žid! A ten v podání Josefa Kronera prostě nemá chybu. Stejně jako celý film - podle mého názoru. O problému invent-árizacie jsem do shlédnutí nic moc bližšího nevěděla. Po jeho shlédnutí už ani nechci, protože mi toho odkryl opravdu dost a podařilo se mu to všechno podat úžasně věrohodně. Silný zážitek. ()

herr_carter 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně krutý film a ještě neuvěřitelnější výkon Idy Kaminské, po prvním shlédnutí tohoto naprosto brilantního filmu, který bohužel zůstává širší veřejnosti méně znám, jsem nebyl schopen vůbec logicky a reálně uvažovat, tak moc mě "sestřelil"....................moje hodnocení = 10 z 10. ()

Melios 

všechny recenze uživatele

Tento počin Jána Kadára nepotrebuje dlhšie obkecávanie. Archivovať pre ďalšie generácie, pretože takýto skvost už nikto znova nenatočí. Za mňa najlepší Slovenský film na svetovej úrovni, aký existuje a do dnešných dní stále nadčasový. Cena Akadémie viac než len zaslúžená. A kto nevidel, tak šup-šup, kým sa nájde niekto komu to zas príde ofenzívne! ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Tohle je zvlastni film. Podobne jako Marketa Lazarova. Neni mi souzeno je dokoukat a docenit i pres jejich nezpochybnitelnou kvalitu. Vzdycky me to v pulce zacne zmahat a vetsinou to nedokoukam... zahada. ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Film o smutných dejinách nášho národa. Bola to hnusná doba a len naozajstný človek zostal človekom a neprispôsobil sa. Jozef Króner tu jasne ukázal, že bol úžasným hercom. Je smutné, že bola doba v ktorej sa ani nesmelo o tomto filme hovoriť a nie ho nebodaj niekde premietať. Za socializmu po 1968 roku bol tento film Tabu. Dnes si treba spomenúť aj na zápornú postavu veliteľa HG, ktorú zahral nedávno umretý František Zvarík. 95%. ()

Raevan 

všechny recenze uživatele

Nejen zrcadlo slovenské válečné společnosti prakticky zevnitř jednoho domu.Film o prostém člověku, který je vystaven těžkým zkouškám své morálnosti, film o morálnosti, vystavené těžkým zkouškám sebezáchovných tendencí a zbabělosti člověka.. Chtěl bych vidět sám sebe, kudy by se ubíraly mé kroky, takhle z křesla ale přirizeně.. Ačkoliv kdybych měl tu možnost asi bych si to rychle rozmyslel.. člověk je totiž takový, že neuvidí dobrou skutečnost radši, než aby riskoval že uvidí špatnou.. ()

chef 

všechny recenze uživatele

Nuž, dlho som odkladal zhliadnutie tohto kúska filmovej histórie, aby som si ho mohol konečne vychutnať. Krásne plynulá gradácia, nadčasová réžia a prelínanie veľmi silných momentov so snovými. Slováci kedysi vedeli točiť. ()

brooklyn73 

všechny recenze uživatele

Oscarovy triumf mne neovlivni v mem znamkovani. Pribeh se mi libil,ale na 5 hvezd se to u mne nevysplhalo. Btrko s hoblikem v ruce se stava spravcem obchodu, ktery stale vlastni stara pani - zidovka Lautmannova.Od zacatku filmu do konce pani Lautmannova neporozumi tomu co pan Brtko povida ci rika coz prinasi kolikrat humorne i bizarni situace.Scena kdy Brtkuv svagr prichazi na navstevu zrovna v dobe kdy si hlavni hrdina ve skopku namaci sve nohy a neni schopen pri jeho prichodu prekvapenim ze sebe vypravit ani slova je natocena velice dobre a prisla mi usmevna.Neodpustim si upozornit na psa stale cupitajiciho okolo sveho pana a nedopravajiciho mu ani spetku samoty.Ve filmu se objevi tolik scen s timto ctyrnohym zivocichem az mi to prislo nepatricne a to i v pripade ,ze si ho panove - tvurci Klos a Kadar chteli takto pripravit na zaver filmu,kde tim v podstate jakozto tresnickou ozdobili zaverecne veseni. ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Vynikajúca tragikomédia s ešte lepším hereckým obsadením, v ktorom Ida Kaminska a Jozef Króner doslova excelujú. Nie náhodou si tejto slovenskej perly kinematografie všimli aj za morom.Ono film, v ktorom je tak nenásilne vygradovaná atmosféra , dej príbehu nepláve len na povrchu a film má znaky komédie,vojnovej a komornej drámy a pritom nie je žiadnym žánrovým zlepencom sa v našich končinách len tak často nevidí. ()

Spike23 

všechny recenze uživatele

No tak na tom jsme byli v kině a byl jsem velice zvědavý, jak vypadá český film s Oscarem. Nakonec jsem si z toho odnesl pouze záchvat smíchu, který začal právě v tu chvíli, když ta babka byla zvednuta a následně hozena do skříně nehorázným způsobem a skončil nejspíš o půl hodiny později :). ()

KoRner 

všechny recenze uživatele

Keby som nevidel, že je to film z roku 1965 povedal by som, že je to dokument sledujúci príjmanie protižidovských zákonov z pohľadu jednoduchého dedinského človeka. Film mi zbehol ako voda, aj kvôli tragikomickému začiatku, ale najmä kvôli geniálne ŽIJÚCICH (čítaj hrajúcich) hercov. Všetka česť pánovi Kronerovi, herecky je medzi našimi hercami niekde úplne inde. ()

matolas 

všechny recenze uživatele

Ja... Ja tomu už naozaj nerozumiem. Prekrásne ľudské a hlavne slovenské. Kroner dokázal vytvoriť trojdimenzionálnu postavu, a zároveň byť v medziach slovenského koloritu. Naozaj dokonalý film po všetkých stránkach a pre mňa osobne najlepší pohľad na holokaust. Bez zbytočného násilia a pritom emotívnejšie ako kadejaký iný film. Poklona, pán Kroner a ďakujem. (Zatvorené z dôvodu privati-arizácie.) ()

YoZo8 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že filmy Obchod na korze a Vyšší princíp sú to najlepšie čo dokázali česko-slovenkí tvorcovia vyprodukovať v dobe minulej. Poučný príbeh o tom ako zúfalstvo a strach dôkaze dohnať človeka k osudovej chybe. Film je zaujímavý od prvých sekúnd, lebo poukazuje na ťažké časy arizácie Židov počas Slovenského štátu. Výborný výkon Jozefa Kronera, ktorý sa stupňoval až do úplného záveru. Vo filme ma okrem nadčasovej kamery a réžie potešilo aj pár scén, kde zaznela východniarčina v podaní usmievavej babušky Idy Kamińskej. Film právom ocenený Oscarom 1966. ()

CSSML 

všechny recenze uživatele

Hlavní chyba byla dívat se na tento film bez českých titulků, jelikož postavy mluví nějakým slovenským nářečím proloženým jidiš a polštinou, takže za výsledek by se nemusel stydět ani Babylon. Mé obtíže s porozuměním se navíc tragikomicky doplňovaly s komunikačními problémy dvou hlavních postav, čímž se dostávám ke druhému kamenu úrazu. On o koze, ona o voze. Jednou, dvakrát – to by ještě šlo, ale založit na tom polovinu až dvě třetiny filmu? To je opravdu otravné. Až poslední půlhodina s Brtkovými monology a běsi vnesla do děje trochu napětí, ovšem pro mě zcela nevěrohodný konec film naprosto „zabil“. – Každopádně film není nijak objevný a ještě 20 let po válce (sic), kdy už se projevila plná zrůdnost západního i východního komunismu, se nese na vlně antifašismu. Dodnes (2017) jím Marxovy následovatelé, zodpovědní za vyvražďování nenarozených, straší slovenské pravičáky. ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Nevím co napsat. Vše o tomto skvostu bylo již vyřčeno a zde napsáno. Opravdu je to tak, Obchod na korze je jedním z vrcholů čs filmu. Film který pravdu vmetl slovákům přímo do očí a který za to tehdy nenáviděli, pak zakázali a teď jsou rádi že vznikl (že i slovenský tvůrce má na to, aby dosáhl na Oscara). A přitom je to tak malý a skromný film, jenž dokáže svou tragikomičností vyvolat takový zvláštní úsměv na tváři, aby v poslední čtvrtině divákovi vrazil neskutečnou ránu do tváře. Celý tento skvost, ale leží na bedrech oné dvojce opravdu velkých herců. Kroner je výborný a je opravdu hanba, že s jeho talent se lépe nevyužil i v jiných filmech. Ale Ida Kamiňská-to nelze popsat, to se musí spatřit na vlastní oči, co ona se svou starou židovkou provedla. Bože, to se musí vidět. ()

Související novinky

Kino na hranici: hvězdy na těšínském nebi

Kino na hranici: hvězdy na těšínském nebi

22.07.2021

Letos se v obou Těšínech budou slavit prázdniny s filmem. Na přelomu července a srpna se po pandemické přestávce diváci setkají naživo v rámci filmové přehlídky „Kino na hranici”. Co je čeká? „Loňský… (více)

Švankmajer letos na Oscary nedosáhne

Švankmajer letos na Oscary nedosáhne

18.01.2007

Americká filmová akademie už oznámila užší výběr pro nominace na Oscara v kategorii Nejlepší cizojazyčný film. Z šedesáti tří filmů vybrala devět titulů, které se ještě poperou o místo v nominační… (více)

Reklama

Reklama