Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1942 přijímá fašistická vláda tzv. Slovenského štátu norimberské zákony. Zabavené židovské podniky předává do rukou prověřených slovenských občanů. Truhlář Tono Brtko (Jozef Króner), poctivý a slušný člověk, pod nátlakem chamtivé manželky a vysoce postaveného švagra neochotně přijme arizační dekret na galanterní krámek stařičké paní Rozálie Lautmannové (Ida Kamińska). Polohluchá paní nechápe, co se v zemi děje, a považuje Tona za svého pomocníka. Doma a na veřejnosti ovšem Brtko předstírá, že „arizuje". Ve skutečnosti u paní Lautmannové renovuje letitý nábytek, zatímco ona o něj pečuje jako o syna. Nadejde však den, kdy všichni Židé z městečka obdrží předvolání k transportu a Tono musí přiznat barvu... (Česká televize)

(více)

Recenze (517)

Baron Noktur 

všechny recenze uživatele

Excelentná dráma s božským Krónerom a nemenej anjelskou Idou Kaminskou. Pri záverečnom volaní židovských mien Hlinkovou gardou, ktoré nie a nie skončiť, pričom depresívna atmosféra sa stupňuje, ma zakaždým mrazí. Mám ale jednu výhradu, hudba občas dosť ruší vyznenie scén, no inak je to klenot. 9/10 ()

junxi91 

všechny recenze uživatele

K tomuto filmu jsem nejprve přistupoval s nedůvěrou, ale nakonec jsem nebyl ani omylem zklamaný. Geniální soundtrack, který si pořád rád pouštím, ať už Husári Husári nebo tu oblíbenou babky Lautmanky. Já jsem Váš árijec a vy jste moje židovka! Akorát nejsem úplný zmrd, takže se nějak dohodneme a vy tu zůstanete pracovat. Moje stará je sice celkem kost, ale jinak je to hrabivá kráva a zaslouží si občas trochu propleskat. Švagr je v Hlinkových gardách a dává pozor na všechny židobolševiky, ale pod svícnem je přece největší tma. A to monstrum na náměstí je čím dál tím větší!  Jo, ale pořád si myslím, že to měli Slováci za války jednodušší. Měli svůj štát a netrpěli tolik pod bičem nacistické okupace. ()

TomJ 

všechny recenze uživatele

Super. Asi jediny film v slovencine o Hlinkovych gardach a aj ten hned ziskal Oskara. Absolutne nechapem preco sa netoci viac takychto psychologickych alebo historickych dram. A nech mi niekto nehovori, ze toto stalo tazke prachy. Na Slovensku to naozaj nie je vzdy iba o peniazoch. ()

winstonik 

všechny recenze uživatele

Málo filmov reflektuje ponuré dejiny nášho ponurého konania a ešte menej filmov ich zobrazuje presne. Päsť medzi oči pre všetkých, čo za pravdu hnoja. Pardon, horia. ()

Tanner 

všechny recenze uživatele

Výborný film o ohodně smutné kapitole ze slovenských dějin. Bylo by ale lepší, kdyby ho nebylo podle čeho natočit. ()

merlik 

všechny recenze uživatele

Film, na který se nezapomíná. Jozef Króner s hloubkou a přesvědčivostí zachytil přerod dobrého, slušného člověka v kreaturu, jenž v zájmu zachování svého života obětuje jiný. Rovněž Ida Kaminská podává výborný herecký výkon. Scénář mapuje dobu, jež mele lidi k obrazu svému. Hudba Zdeňka Lišky provází příběh v přesných melodiích, dokresluje scény a čaruje s emocemi diváků. Film skončil tak, jak skončit musel, přerod dobrého, slušného člověka v kreaturu se nezdařil, protože život dotyčného již nepokračuje. Slušný a dobrý se lekl svého činu a nemohl s ním žít dál. Kamera v detailech zachycuje strach v záběrech tváří, jedinečný je pohled na opuštěnou skobu na stropu. ()

xenopus 

všechny recenze uživatele

Když jsem tenhle film dokoukal poprvé, říkal jsem si, že mi něco nesedí. Z nějakého důvodu jsem se zdráhal dát pět hvězdiček. Následujících několik dní jsem o filmu neustále přemýšlel, v mysli se mi zjevovaly některé obrazy z filmu a zněly dvě melodie - ta valčíková hraná orchestrem na náměstí a potom ta zvláštní kombinace houslí a cimbálu, která doprovází scénu, kdy Tóno sedí večer na zápraží, kouří, rozmotává šňůru na prádlo a je nucen jít spát do izby. Nějak jsem to všechno nemohl dostat z hlavy... Po několika dnech jsem dvd vložil do mechaniky podruhé - a najednou - jako mávnutím kouzelného proutku - jsem začal film vnímat úplně jinak - jeho umělecké ztvárnění, výrazové prostředky, hudbu, herectví, ale především myšlenku a obsah. A najednou jsem byl stoprocentně přesvědčen, že to byl jeden z nejlepších filmů, co jsem kdy viděl, a jeden z mála nejlepších filmů, co vznikly na území ČR a SR. Možná vlastně ani nevím, co tímto filmem chtěli tvůrci říci. Obsah, děj, psychologii chování postav - to vše jsem schopen nějak popsat. Ale je tu něco víc, co zatím prostě nechápu (a možná ani nikdy chápat nebudu) - něco vyššího, snad cosi o Bohu. Kéž bych na to jednou přišel... Naprosto nevšední, komplexní zážitek. ()

polonius 

všechny recenze uživatele

Perla čsl. kinematografie. Skvěle vykreslené charaktery postav , výrazný podíl na scénáři měl i Arnošt Lustig. ()

Ronee 

všechny recenze uživatele

Ojójój, krásny film. A tak mrazivý. Skvelá hudba! Žasnem nad výkonom Idy Kamińskej. Klobúk dole pred všetkými hercami. (Sa rozplývam, lebo sa je nad čím:-) Určite si ho pozriem znova. A kto nevidel, nech už aj napraví! ()

celticek 

všechny recenze uživatele

Kvalita. Sice jsem ke konci čekal, kdy fašisté naběhnou do obchodu paní Lautmanové a pár věcí mi připadalo "nedotažených", ale jinak velmi zdařilé. Na 5 hvězd to ale nevidím. ()

sWONDER 

všechny recenze uživatele

Musím dať 5*. Priznávam, nepozerám často takto staré filmy, ale keď mi otec povedal, že to pozrel 3x za týždeň, neodolal som. Fantastický herci. Hlavne Kroner je neskutočný, Ida Kaminska detto , až sa mi nechcelo veriť že to hrajú. Vlastne celý film je tak vymakaný, až som mal pocit, že celé sa to odohráva teraz, úplné ma to vtiahlo do deja . Postupne sa zoznamujeme s postavami a príbehom obyčajného občana (miestami celkom vtipne), ktorý graduje až do intenzívneho konca, kde systém doženie slušného človeka do situácie s ktorej niet východiska. ()

vozralec 

všechny recenze uživatele

O tomhle filmu jsem doposud věděl jen to, že získal prvního Oscara, že ho natočil Kadár a Klos a že tam hraje Kroner. Domníval jsem se, že se odehrává na nějakém ostrově Korza. Teď můžu říct, že je to docela silný film. Pan Košťál zahrál výborně, podobně i Kamińska. V podstatě zasloužený Oscar. ()

hero_bk 

všechny recenze uživatele

Oskar za cizojazyčný film je na místě, protože film byl opravdu cizojazyčný, chvílemi by se opravdu titulky šikly, a to normálně slovensky bez problémů rozumím. ()

Equilita 

všechny recenze uživatele

Musím povedať, že ohľadom našej filmovej tvorby som úplný barbar, ale Obchod na korze ma presvedčil, že aj tu občas motyka vystrelí a vznikne takýto skvost. Páčilo sa mi, ako sa dej vyvíjal od vtipných odľahčených scén až po vážnu drámu. Určite právom vyhraný Oscar. ()

topi80 

všechny recenze uživatele

Do třetího našeho oscarového snímku jsem se pouštěl s obavami. Přecejenom Kolja patří ve Svěrákově tvorbě k podprůměru a Ostře sledované vlaky u Menzela dokonce k tomu nejslabšímu, co kdy natočil. Třetí (a asi nejméně známý) oscarový film však jednoznačně obstál. Tono se chce nějak protlouci těžkou dobou, nemá v úmyslu využívat situace k vlastnímu přilepšení a nehodlá se zaplést do ničeho, co by bylo v rozporu s jeho svědomím. Jenže nakonec "pomoc" od svého švagra přijme, což se od prvotní tragikomiky přehoupne až do závěrečného boje s vlastním svědomím, pudem sebezáchovy a bojem o samotné přežití. Tento film je skvostem. ()

Jaromír 

všechny recenze uživatele

Smutný film o tom, kam až člověka dokáže "dotlačit" válka. Myslím, že by se na něj měl podívat každý radikál. Osobně mám raději Schindler's list, který na mě nepůsobí tak depresivně. Nicméně jako krátký návrat do války, aby si člověk uvědomil, jaké to bylo, je tento film ideální. ()

Související novinky

Kino na hranici: hvězdy na těšínském nebi

Kino na hranici: hvězdy na těšínském nebi

22.07.2021

Letos se v obou Těšínech budou slavit prázdniny s filmem. Na přelomu července a srpna se po pandemické přestávce diváci setkají naživo v rámci filmové přehlídky „Kino na hranici”. Co je čeká? „Loňský… (více)

Švankmajer letos na Oscary nedosáhne

Švankmajer letos na Oscary nedosáhne

18.01.2007

Americká filmová akademie už oznámila užší výběr pro nominace na Oscara v kategorii Nejlepší cizojazyčný film. Z šedesáti tří filmů vybrala devět titulů, které se ještě poperou o místo v nominační… (více)

Reklama

Reklama