Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1942 přijímá fašistická vláda tzv. Slovenského štátu norimberské zákony. Zabavené židovské podniky předává do rukou prověřených slovenských občanů. Truhlář Tono Brtko (Jozef Króner), poctivý a slušný člověk, pod nátlakem chamtivé manželky a vysoce postaveného švagra neochotně přijme arizační dekret na galanterní krámek stařičké paní Rozálie Lautmannové (Ida Kamińska). Polohluchá paní nechápe, co se v zemi děje, a považuje Tona za svého pomocníka. Doma a na veřejnosti ovšem Brtko předstírá, že „arizuje". Ve skutečnosti u paní Lautmannové renovuje letitý nábytek, zatímco ona o něj pečuje jako o syna. Nadejde však den, kdy všichni Židé z městečka obdrží předvolání k transportu a Tono musí přiznat barvu... (Česká televize)

(více)

Recenze (518)

Fender 

všechny recenze uživatele

Upřímně mě film dost dlouho nudil, ale poté si mě tou postupně plíživou gradací ke konci dostal, protože to bylo tak silné, že film objektivně i subjektivně nemohu hodnotit podprůměrně. Atmosféra byla lehce syrově zobrazena přesně tak, jak to v té době kdysi bylo a jak ji prožívali prostí lidé, kteří si vše uvědomovali až postupně. Je to hodnotný film, zobrazující lidskou svobodu v nesvobodě, empatii a dobré vlastnosti, které strach dokáže během určitých okolností okamžitě zničit na několik kousků a přetvořit je ve zbabělost a hrůzu. ()

ZetDaElO 

všechny recenze uživatele

Žiadnemu československú filmu sa tak dokonale nepodarilo zachytiť miestnu dedinskú prostorekosť, malomeštiactvo, alkoholizmus a zároveň gardistické Slovensko a najsmutnejšiu etapu našich dejín. Ústredná dvojica je excelentná, tak ako aj spracovanie celého filmu. ()

Dvojirakri 

všechny recenze uživatele

Grandiózní biják! Druhá polovina snímku je něco neuvěřitelného! Nechápu jak to že jsem za celé ty roky Obchod na korze nepotkal v televizi a dostal se k němu až ve více než třiceti letech. Nerozumím programovým ředitelům českých televizí, tohle je skutečné umění, strhující dílo z doby kdy byla československá kinematografie na světové úrovni! ()

Lendak 

všechny recenze uživatele

"Ustanovili ma za arizátora vašej živnosti. To znamená, pani, že ja som ten váš árijec a vy ste moja Židovka."_____ Film v základe tak jednoduchý, zato geniálny a vo finále majstrovsky vygradovaný, ktorý nerobí predlohe žiadnu hanbu, ba naopak ju vyzdvihuje a v niektorých momentoch aj prekonáva. Film by nebol tak dych berúci nebyť úžasnej Liškovej hudby, využívajúca jak veselé meštianske melódie s pomocou huslí, bubnov a trubky, tak aj hlboké chorály, ktoré sa človeku zaryjú pod kožu, tak aj (na svojú dobu) inovatívnu a často sa pohybujúcu kameru, čoho využili hlavne vo finále. Kamínska a Króner tu predvádzajú, už, legendárne výkony, o tom netreba písať slohovú prácu, proste je to tak.Jeden z ďalších kamienkov do mozaiky zvanej "Zlatá éra československej kinematografie", ktorý mal zásadný vplyv nielen na vnímanie našej produkcie, ale aj kinematografie celkovo. Výnimočný film, a to nielen čo sa týka Československa. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci príbeh o pomeroch v Slovenskom štáte počas arizácie. Výborný scenár aj produkcia. Vynikajúce výkony Jozefa Krónera, Idy Kaminskej aj všetkých ostatných hercov. Bohu, vodcu... Tono Brtko je obyčajný stolár, ktorý nie je veľmi nadšený zmenami na Slovensku, ale vďaka švagrovi gardistovi sa stane arizátorom. Dokonca aj jeho žena je zaslepená vidinou bohatstva. Stretnutie so starou pani Lautmannovou dokoná jeho vnútornú zmenu z pasívneho pozorovateľa.  Neustále je však lomcovaný protichodnými emóciami a nevie sa rozhodnúť či bude lepšie nahlásiť, že na starú pani zabudli alebo ju skryť. Alkohol a úzkosť dokonajú jeho osobnú tragédiu. ()

Skunkiee 

všechny recenze uživatele

Nejdříve jsem měl problémy s jayzykem ale po chvíli mi to už vůbec nepřišlo....Nejsilnější český filmový zážitek...Naprosto fenomenální herecké umění Jozefa Kronera a Idy Kaminské....Film začíná nenápadně, ale neuvěřitelně graduje až do nevyhnutelného konce....Několikrát jsem se i od srdce zasmál (pan Krtko :D )....Po odeznění závěrečných titulků jsem jen seděl s otevřenou pusou a hlavou mi vířily tisíce myšlenek...Naprostý klenot, umístění v první padesátce nejlepších filmů i oscar, vše je zasloužené. Smekám.... ()

Petro 

všechny recenze uživatele

Tahle černobílá kinematografie let minulých je krásná, má sílu. Výborně natočené, skvělý výkon hlavních představitelů a hluboce podaný příběh. Na zdánlivě vedlejším příběhu stolaře a majitelky obchodu s galanterním zbožím je vykrelena do plné hloubky NEPOCHOPITELNÁ doba druhé světové války. Snímek plně zprostředkovává pocity lidí, kteří tu dobu prožili - bezradnost, bezmocnost, nechápavost ale i sounáležitost, odvahu, lidskost a zodpovědnost za svoje činy. ()

josmart 

všechny recenze uživatele

5 kousků bez debat. Na Slovensku byly vždy silné nacionalistické tendence. Spoustě lidí Hitlerova politika kápla do noty a spousta to brala jako vítanou příležitost ke kariéře a obohacení. Tóno Brtko k nim ovšem nepatří. Je to taková čistá duše, která je svou naivní a nepříliš inteligentní ženou a svým švagrem tlačena do věcí, které nedokáže morálně zpracovat. Doba byla krutá a Krónerův výkon takový, že mě až mrazilo. ()

surprise 

všechny recenze uživatele

Film je to výborný. Otázkou zůstává proč nedám plný počet. Budu čistě subjektivní. Prostě mě úplně nerozložil. Ale učte se učte, vy mladí tvůrci. Ať je takových výpovědí a oskarů co nejvíce! ()

TommmyT 

všechny recenze uživatele

Musím napsat, že když jsem ten film viděl poprvé, tak jsem to asi nepochopil, nebo zkrátka to na mě nějak nedýchlo a byl jsem zklamaný. Pak se mi to asi nějak rozložilo v hlavě nebo jsem tomu dal druhou šanci po x letech a už o dost lepší. Postupem času jsem o tomto filmu čím dál víc přemýšlel a pouštěl si to zas a znovu a nynější závěr je 5 hvězdiček. Asi se mi nejvíc líbí ta jednoduchost příběhu- že to není nějaký velkofilm, a pak se mi líbí ta poslední část filmu. U toho konce to jsem teda pak seděl doslova zamražený s otevřenou pusou. Žádné vraždění, či střílení, ale přesto drsný a s atmosférou, která na vás dýchne a zanechá přemýšlení na delší čas. ()

cvirenka 

všechny recenze uživatele

Film natočený na základe novely Ladislava Grosmana, ktorý sa právom pýši 1. Oscarom. Tragikomický príbeh chudobného stolára, ktorého podvedie vlastný švagor a staručkej židovky pani Loutmanovej, ktorá vlastní neprosperujúci obchodík na námestí v Sabinove a Brtko, ktorý sa zachová láskavo voči starej Pani, pomáha jej, no napriek jeho snahe ju zachrániť príbeh končí tragicky. Jeden z mála filmov, ktorý prekonal literárny test. ()

Saprofag 

všechny recenze uživatele

Masakr! Čemu dávat pět, když ne tomuhle! Nebudu se rozepisovat. Už jen jméno toho psa nikdy nezapomenu! PURE ESENCE!!! ()

JimWalker007 

všechny recenze uživatele

Už viem prečo, tak skvele natočil Forman Prelet nad Kukučím hniezdom. Postavy, ktoré stvárnili Kroner a Nicholson, sú charakterové protipóly, a predsa oboch zomelie systém, s ktorým vnútorne nesúhlasia. Židovská obchodníčka, ktorá vzhľadom na vysoký vek a hluchotu už nerozumie prudko sa meniacej dobe, precitne až na slovo, ktoré vyvolený národ sprevádza celé storočia - pogrom. Pre ňu a pre jej arizátora - Tóna Brtka - je už však pozde. Napriek skvelému záverečnému finále mne sa najviac páčil famózny opilecký part majstra Kronera v prvej polovici filmu. Vtedy sa ešte divák môže na filme usmievať... ()

gizi 

všechny recenze uživatele

Film, který celkem věrně zobrazuje situaci na Slovensku v roce 1942, pro mě nebyl nijak zvlášť zajímavý, pravda až na to vyvrcholení, které nechává člověka v napětí. Dobře odvedená práce. 75%, 12.1.13. ()

migeldiablo 

všechny recenze uživatele

Silná téma, skvelé herecké výkony, z ľahkej komédie film postupne dramaticky graduje do smutného finále. Právom oceňovaný film, klenot československej filmovej tvorby. ()

mirage.cz. 

všechny recenze uživatele

"Všetkým pre výstrahu!!! všetkých židobolševikov, slobodomůrárov, plutokratov a kadějaků havět pochytáme a s nikým sa niebuděme mazliť.....Kuchára sme už lapli, teraz ho zavreme do klietky, potom ho dáme na pranier a potom ho zastrelíme ako psa, alebo obesíme....alebo oboje" Na filmy jako je tento se opravdu těžko píší recenze....od vesnické tragikomedie postupně změní do něčeho co by jsem nazval jako "nůž do zad slovenské první republice" a graduje těžkém pyschologickém dramatu, kde se v Kronerovi pere pud sebezáchovy se statečností spojené s prostou lidskostíi......v kontrastu bezelstnosti Kaminské..... ()

Související novinky

Kino na hranici: hvězdy na těšínském nebi

Kino na hranici: hvězdy na těšínském nebi

22.07.2021

Letos se v obou Těšínech budou slavit prázdniny s filmem. Na přelomu července a srpna se po pandemické přestávce diváci setkají naživo v rámci filmové přehlídky „Kino na hranici”. Co je čeká? „Loňský… (více)

Švankmajer letos na Oscary nedosáhne

Švankmajer letos na Oscary nedosáhne

18.01.2007

Americká filmová akademie už oznámila užší výběr pro nominace na Oscara v kategorii Nejlepší cizojazyčný film. Z šedesáti tří filmů vybrala devět titulů, které se ještě poperou o místo v nominační… (více)

Reklama

Reklama