Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1942 přijímá fašistická vláda tzv. Slovenského štátu norimberské zákony. Zabavené židovské podniky předává do rukou prověřených slovenských občanů. Truhlář Tono Brtko (Jozef Króner), poctivý a slušný člověk, pod nátlakem chamtivé manželky a vysoce postaveného švagra neochotně přijme arizační dekret na galanterní krámek stařičké paní Rozálie Lautmannové (Ida Kamińska). Polohluchá paní nechápe, co se v zemi děje, a považuje Tona za svého pomocníka. Doma a na veřejnosti ovšem Brtko předstírá, že „arizuje". Ve skutečnosti u paní Lautmannové renovuje letitý nábytek, zatímco ona o něj pečuje jako o syna. Nadejde však den, kdy všichni Židé z městečka obdrží předvolání k transportu a Tono musí přiznat barvu... (Česká televize)

(více)

Recenze (516)

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Strhující drama o nelidskosti fašistů a o strachu. Jelikož jsem měl tu možnost navštívit koncentrační tábor, velmi na mně tenhle film zapůsobil. Nedokážu si představit v jakých podmínkách to tehdy probíhalo, ale tenhle film to asi dobře vystihuje. Skvělé herecké představení dodalo filmu věrohodnost. Určitě zasloužený Oskar 95% ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Neuveriteľný, úžasný film o dvoch malých človiečikoch, ktorých zomlela doba valiaca sa okolo nich. Tóno Brtko neschopný podieľať sa na arizácii židovského majetku a využívať jej prínosy pre chamtivcov využívajúcich dejinnú príležitosť a pani Lautmannová nechápajúca čo sa okolo nej a s jej majetkom deje. Takto rozohranú drámu mohli pokaziť iba herecké výkony. Ale to by tam nemohla byť dvojica Kroner - Kaminska, ktorá si strihla svoje životné výkony. Oscar za najlepší zahraničný film sa nemohol dostať do správnejších rúk. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Tragédie malého člověka v soukolí velkých dějin jako svazek dvou lidí, kteří si vzájemně nerozumí. Tedy, Idě Kamińské jsem občas nerozuměl ani já, a ne jen když si mumlala něco v jidiš. Famózní výkon předvádí zejména Jozef Króner a byl zato se svojí hereckou partnerkou po právu oceněn zvláštní cenou na MFF v Cannes. A jak už to tak u nás bývá, po velkém úspěchu skončil film na dalších dvacet let v trezoru... ()

klerik

všechny recenze uživatele

Klasika. Slovenská pýcha... Ale Kroner hrá zase len svoju klasickú postavu sympatického ťuťmáka a úvodná opilecká žúrka je riadne otravná. Roztomilá babička drží film... ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Obchod na korze jsem viděl naposledy ještě dávno před maturitou, už poprvé na mě hodně zapůsobil a dlouhá léta jsem se neodhodlal k opakovanému zhlédnutí. O to víc mě tento týden potěšila příležitost zajít si u 100. výročí slovenské kinematografie na speciální promítání tohoto filmového klenotu přímo v židovské synagoze v Košicích. Filmu možná lze z dnešního pohledu vyčítat pomalejší tempo, minimálně do scény prvního setkání Tóna s paní Lautmannovou jakoby film postrádal větší dramatičnost a scény z rodinné pijatiky se mi zdály trochu dlouhé, na druhé straně brzy poté jsem si uvědomil, jak má zdejší celistvé vyprávění velký význam, protože s pečlivým vykřeslením doby, prostředí a postav, o kterých se toho zde hodně dozvíme, nás pak ještě víc dokážou osudy hlavních protagonistů ve vypjatých momentech zasáhnout. Společné scény excelentního Jozefa Kronera a ne méně vynikající Idy Kaminské uprostřed malého židovského krámku v období Slovenského štátu vytvářejí hodně silné lidské drama... V souvislosti s tématem lidských osudů postižených dobou mi hodně působivé připadá i to, že ústřední hrdinové zde neskončí jako oběti válečných poprav, střel nebo násilných transportů, ale stávají se oběťmi spíše nepřímými a vrchol tragedie se zde odehrává v uzavřeném prostoru. I když se Tónovi daří schovávat paní Lautmannovou před nemilosrdným zákonem, sám se už neschová před konfrontací s lidskými běsy na náměstí ani před zevnitř vypuděnou touhou zachránit si v první řadě vlastní kůži, která s propadnutím démonu zvaného alkohol při krutém poznání začla svádět nezastavitelný boj s dosavadním hrdinstvím a dobrosrdečností. Už jen kvůli poslední půlhodině, která mě pocitově znovu rozsekala, nemohu jinak, než zůstat i s odstupem času u plného hodnocení. Výtvarně okouzlující snové scény, doprovázené jako vždy dechberoucí hudbou Zdeňka Lišky, k tomu v úžasném kontrastu ještě více zesilňují už tak silný emocionální zážitek. Klenot nejen československé, ale i evropské kinematografie... [90%] ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Opravdu skvělý československý snímek ze kterého chvílemi až mrazí. Skvělí herci, perfektní scénář. Jen ten konec se těžce rozdýchává. ()

bassator

všechny recenze uživatele

36. LFŠ UH 2010 - VISEGRÁDSKÝ HORIZONT - Legenda: Ján Kadár (Obchod na korze / THE SHOP ON MAIN STREET / Obchod na korze) ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Obchod na korze jsem viděla poměrně pozdě, pakliže vezmu v potaz, že o film se zajímám od mládí... Každopádně jsem ho viděla v době, kdy už jsem měla v podstatě srovnané životní hodnoty. Zasáhlo mě to navždy. Zasloužený Oscar a memento, které je stále aktuální... Bohužel. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Mimoriadne herecké výkony, silná téma, škoda len, že farba chýbala. Pritom nemusela. Film je to dobrý, to nepochybne, ale po rokoch sa dá zamyslieť nad určitými vecami. Že je to jediný oscarový slovenský film je samozrejme úspech, ale asi to niečo hovorí aj o tých oscaroch, kde sa vždy pretláča do popredia len istá téma, etnikum, menšiny. A to už desaťročia. Tiež je na pováženie, že v Sabinove stojí dnes od leta 2021 bronzová socha Kronera alias Tóna Brtka, zatiaľ čo v tom istom čase súdia iného človeka za citácie štúrovcov... Ako spoločnosť sa posúvame určitým smerom a nezdá sa mi, že šťastným. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Z doposud tří českých/československých držitelů prestižního Oscara je podle mě Obchod na korze filmem, který si zlatou sošku zaslouží bezpochyby nejvíce. Zpočátku pozvolný příběh s několika humornými momenty se mění v psychologické drama s neodvratným koncem. Snímek realisticky přibližuje atmosféru během druhé světové války v jedné ze slovenských vesnic. Přirozené a přesvědčivé herectví Kronera a Kaminské dodává filmu na kvalitě. Samozřejmě nejpůsobivější sekvencí jsou poslední scény s deportací židů a se smutným koncem, který se rázem mění v závěr plný optimismu, naděje a spásy (nechci spoilerovat). Zkrátka velice pěkný, autenticky udělaný a zahraný snímek, který mě rozesmál, dojal i ohromil - a to mluví za vše. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Famózna tragikomédia vynikajúcej režisérskej dvojice, ktorá dokázala urobiť Jozefa Kronera nesmrteľným... Jeho výkon si zasluhuje najvyššie ocenenia, lebo postave arizátora Tona Brtka dal všetky človečenské vlastnosti. Toto dielo pichá, štípe, hryzie... ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Fantastický Kroner, fantastický závěr a snové scény-tu úplně závěrečnou bych se nebál označit za jednu z nejlepších v historii. Jako celek mi ale film nechutnal úplně na sto procent. Snad to bylo mírnou roztahaností, snad tím, že jsem se v kombinaci polskoněměckyvýchodně slovenské řeči občas ztrácel. Historicky je to však nesmírně důležitý film. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Když už se chce člověk jednou za život taky svézt na pootočeném kole dějin, tak holt musí mít na to žaludek.... ()

MM11 

všechny recenze uživatele

Neodpustitelně kousavá sebereflexe, výstavní zrcadlo, které nejde rozbít. Kam až dojde lidská malost a zbabělost v situaci tísně ukázal Kadár s Klosem děsivě realisticky. Plastický obraz Slovenského maloměsta v čase studu nepotěší oko, ale posílí smysly. Vždyť Kronerův Tono Brtko vskutku není špatný člověk, stělesňuje poslušnou většinu. Ve chvíli, kdy se má dopustit morálního bezpráví na nechápající Idě Kamińské, tak koná. Dokazuje, že poslušná většina dokáže v čase tísně projevit až nehraničící nelidskost. Bohužel, chvíle zásadního rozhodnutí přichází často ve chvíli, kdy je třeba projevit odvahu. A té většina není schopna. Je na divákovi, jak bude Kronera vnímat. Obchod na korze je film spousty otázek, místy až tragikého humoru pramenícího z paradoxů a skvělých výkonů. Oscar je důkazem, že podobné je téma celosvětové a malost není Slovenská, nýbrž lidská... ()

Související novinky

Kino na hranici: hvězdy na těšínském nebi

Kino na hranici: hvězdy na těšínském nebi

22.07.2021

Letos se v obou Těšínech budou slavit prázdniny s filmem. Na přelomu července a srpna se po pandemické přestávce diváci setkají naživo v rámci filmové přehlídky „Kino na hranici”. Co je čeká? „Loňský… (více)

Švankmajer letos na Oscary nedosáhne

Švankmajer letos na Oscary nedosáhne

18.01.2007

Americká filmová akademie už oznámila užší výběr pro nominace na Oscara v kategorii Nejlepší cizojazyčný film. Z šedesáti tří filmů vybrala devět titulů, které se ještě poperou o místo v nominační… (více)

Reklama

Reklama