Reklama

Reklama

Skauti bez lilie

Trailer

Obsahy(1)

Skauti byli nežádoucí pro nacisty i komunisty, třikrát se ocitli „mimo zákon“ a vždy museli volit strategii přežití. Oddíly a hlavně jejich vedoucí se museli rozhodnout, jak dál. Ve filmu se v rozhovorech s pamětníky soustředí autoři na obnovu Junáka v roce 1968, na nucené sloučení s komunistickým Pionýrem, na život v „husákovském“ dvacetiletí. Co je pro skauting důležité? Nakolik bylo možné vést skautský oddíl bez symbolů, bez kroje, v soustavném utajování? Mohly být uchovány skautské myšlenky v pionýrském oddílu? To jsou některé z otázek, které kladli pamětníkům. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (11)

LuiCJ 

všechny recenze uživatele

Veľmi zaujímavý film, ktorý som ako skaut mal možnosť vidieť na jednom z našich oddielových stretnutí. Dokumentárne dielo zrozumiteľne sleduje vývin skautských organizácií na území Československa a mapuje problémy, s ktorými sa skauti stýkali po veľmi dlhé obdobie. Skauti bez lilie sa mi páčil, určite odporúčam hlavne skautom, ktorý ho ešte nevideli. Pripomínať by však mal každému, že jedno z najväčších celosvetových hnutí pre výchovu mládeže si prešlo niečím skutočne veľmi ťažkým a je až neuveriteľné vidieť v tejto dobe, že niečo také skutočne existovalo. ()

Marty1905 

všechny recenze uživatele

Osobní pocit z tohoto filmu mám zvláštní. Když se člověk zamyslí, že by byl v té době vedoucím a musel se rozhodnout zda se vzdát skautingu nebo v něm tajně pokračovat i s velkým rizikem pod hlavičkou pionýra? Musím uznat, že ani já sám bych se nyní nemohl pořádně rozhodnout. Na jednu stranu věnovat se mládeži a na druhou stranu si říct rozhodl jsem správně? Situace v tehdejší době rozhodně snadná nebyla a ať se tehdejší vedoucí rozhodli jakkoliv jsem rád, že je skauting zpět a zastává dobré hodnoty ;) ()

Reklama

orkadimenza 

všechny recenze uživatele

"Skauting je výchova, ne organizace." Tohle by měl každý skautský vedoucí pustit svým dětem na schůzce. Aby viděli, jak to skauting v minulosti neměl jednoduché a aby si vážili toho, že se dnes mohou ke skautu svobodně hlásit. Výběr aktérů - pamětníků se opravdu povedl, napříč všemi jejich možnými osudy za totality. Ať byly jejich cesty nanejvýš rozdílné, všem šlo primárně o výchovu dětí. A přesně takhle by to mělo vypadat. ()

camper 

všechny recenze uživatele

Krátkej dokument o tom, jaký bylo skautování, když ho komunisti zakazovali. Ve filmu jsou rozhovory s pamětníky - lidmi, kteří takto vedli své oddíly ať už tajně v ilegalitě anebo též v ilegalitě, ale pod hlavičkou jiných - komunisty povolených organizací. Tyhle rozhovory jsou prokládaný dobovými záběry z různých táboru anebo jiných akcí a divák se tak může krásně vžít do celé tíživé atmosféry té doby. Celkově je film dokonale vyváženej a těch 52 minut uplyne jako voda a člověk se ani na vteřinu nenudí. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Ani náhodou nebudu objektivní, neb v jednom takovém skautském oddíle, který od září 1970 fungoval pod jinou hlavičkou (naštěstí ne pionýrskou, to bychom asi radši oddíl opravdu rozpustili) prožil několik nejlepších let svého života. Proto si ani náhodou nedovolím kritizovat ty skautské vůdce, kteří se zachovali "oportunisticky" a pokračovali v činnosti dále legálním způsobem. Ale jak bylo řečeno, pro ty oddíly, které neměly majetek byl přechod do "ilegality" jednodušší. A líbil se mi výběr pamětníků, že tam byli i lidé z malých měst, kde se nedalo skrýt či taktizovat jako v Praze. Jen mne trochu zaráží v oficiálním obsahu ta povinnost k Bohu. Zrovna český svojsíkovský skauting byl od začátku sekulární. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama