Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Slovenský rybář Jánoš Gabay (Rade Marković) vzpomíná na osudové události posledních dnů. Spolu s tchánem Michalem (Jaroslav Marvan) a synem Petrem (Ján Boldiš) vylovili z řeky tajemnou krásnou dívku Anadu. Za pomoci Jánošovy ženy Zuzky (Milena Dravićová) se jim podařilo přivést ji k životu. Zuzka se doma cítí sama, a tak trvá na tom, aby u nich Anada zůstala. Ale Jánoš pocítí ke krásné návštěvnici milostnou vášeň. Usiluje, aby odešla, a marně se pokouší dozvědět se něco o Anadině minulosti. Nakonec se Anada stane jeho milenkou. Zuzka však zároveň onemocní tyfem. Muž se musí mezi oběma ženami rozhodnout. Ponechat volbu na osudu však není prozíravé… Snímek podle románu maďarského spisovatele a dramatika Lájose Zilahyho Valamit visz u víz (Něco nese voda) byl první česko-americkou koprodukcí (Filmové studio Barrandov a newyorská firma MPO Productions) a zároveň posledním společným filmem Jána Kadára a Elmara Klose. (Česká televize)

(více)

Recenze (34)

Lima 

všechny recenze uživatele

Přestože snímek vznikal ve velmi špatné společenské atmosféře a samotný Kádár se od něj distancoval, výsledek nepůsobí až tak zle. Poetické vyprávění o náhle zrozené vášni k mladé ženě, žárlivosti a jejímu tragickému vyústění stojí především na kráse přírody v Podunají, přesvědčivému herectví pro mě do té doby neznámého Rade Markoviče a jako vždy bezchybné Lišově hudbě, ktera příběhu dodává větší emocionální rozměr. Nicméně v porovnání s majstrštyky Kádára a Klose z předchozího desetiletí neobstojí, schází hlubší myšlenka a převládá pocit, jakoby se nedávné tíživé události a tvůrčí neshody podepsaly na režijní virtuozitě obou pánů. Tvůrčí únava, chce se říct. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Docela slušné psychologické drama o lásce a vině kde následuje i trest. Beznadějná zamilovanost je někdy krutá. Zvláštností tohoto filmu je, že to produkoval americký producent a do filmu prosadil půvabnou americkou fotomodelku do role dívky Anady. ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

... a ta modelka měla překrásného bobra. Sorry, couldn't resist... Jinak se jedná o jediný barevný a rovněž také z mého pohledu druhý nejslabší film dvojice Kadár-Klos (překonává jej pouze Únos). ---- PS pro HenryS a bullshitski: kolegové, to si vyřídíme jindy a jinde. Bavíte mně... kdybyste aspoň měli konstruktivní připomínky a opravili mně, že Anada je ve skutečnosti druhým barevným filmem téhle režisérské dvojice... ale to nee, bobr je udeří do očí a dál už se nehnou... jako malí, jako malí:-) ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

První česko-americká koprodukce podle maďarské předlohy i maďarského scénáře, se srbskými herci a americkou modelkou bez hereckých zkušeností v hlavních rolích. A všichni (včetně Jaroslava Marvana) byli nakonec nadabováni do slovenštiny. Nelineární vyprávění si autoři vyzkoušeli už v Engelchenovi, tady do něj ještě přimíchali horečnaté představy, podvědomí a noční můru, k tomu erotické pnutí a psychologické drama muže, který se odhodlává definitivně odstranit z cesty vlastní manželku. Hudba Zdeňka Lišky je jako obvykle vynikající. Já film považuji za povedený. Možná, že kdyby se v době natáčení nespikly proti filmařům okolnosti, mohl být podobně výborný jako jejich předcházející tři majstrštyky (70%). ()

HenryS. 

všechny recenze uživatele

Karle Karle, nezapomeň uvést kolik hvězdiček za bobra a kolik za zbytek filmu. Na tvou připomínku nám, kolegům bych ti musel odpovědět takovou starou známou dětskou říkankou... ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Tak nějak mi to přišlo o ničem, a ani to venkovské prostředí u řeky mne nějak neuchvátilo. A vlastně ani ta tajemná dívka a její zvířena, tedy kozy a bobr. Některé scény mi přišly dokonce i tak trochu mimo mísu. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Zrádná touhy hra aneb hrst plná vody. Pozoruhodný kousek s podmanivým kouzlem, zvláštním střihem a působivou hudbou, herecky velmi příjemný od hlavních rolí až po pidiroličky, celková spokojenost. Přiznávám, že jsem v závěru sklouzla k tomu, aby mi bylo hlavní postavy líto, asi za to může Rade Marković... ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Já netuším, proč si pánové Kádár a Klos vybrali zrovna tento scénář, příběh je docela nevýrazný. Ale je zasazen do krásných a podmaňujících exteriérů. A fim sám má v sobě něco, co nedokážu popsat, ale co se ve mně ještě dlouho po zhlédnutí převaluje a nedovoluje mi dát jen tři hvězdičky. Ještě se někdy podívám znovu. ()

garmon 

všechny recenze uživatele

Příběh viny, ničivé lásky, žárlivosti. Nechápu to nízké hodnocení. Geniální Liškova hudba, skvěle vystavěný scénář, velmi zvláštní střih filmu. Není to holt pro každého. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Bohužel je na snímku vidět, že vznikal v napjatém období okupace v osmašedesátém a dokončen byl až v roce 1971. S oscarovým Obchodem na korze se vůbec nedá srovnat, to je jako nebe a dudy. Přesto má film zvláštní snivou atmosféru, výborné mezinárodní herecké obsazení a podmanivou Liškovu hudbu. Věřím, že kdyby Kadár nemusel během natáčení emigrovat, určitě by zpracování dopadlo mnohem lépe. Další geniální tvůrce, jakými byli Jan Kadár a Elmar Klos ti zkurvení bolševici zničili. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Baladický film o túžbe, nenávisti, žiarlivosti a melanchólii. Zaujímavý mix hereckého obsadenia: Slováci, Česi, Srbi, Maďari a jedna krásna tmavovlasá Američanka. Dej nie je nejako prenikavý, aj po režisérskej stránke je to iba priemer, ale niečo na tej balade je. Hodnotenie: 60% ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Pádná, vnadná. Palebná, síla šalebná. Památná, tajemná, cizí. Fantazijní panna Siréna z dalekého neznáma. Nečekané setkání, vábení, mámení křivek. Nebezpečných spodních hlubin z proudů vynořených. ()

Kacounek 

všechny recenze uživatele

Přes krásné obrázky maličko nudné. Vadila mi slabost hlavního hrdiny. Jaká osudová láska....Přestože měl krásnou ženu, normálně se z té krasavice málem po. Co si plánoval říci a udělat neučinil jakmile mu byla na blízku. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Psychologické drama působící na mě dojmem lehké nedokončenosti a deprese. Filmu hodně přidává hudba a tmavé prostředí. ()

Reklama

Reklama