Reklama

Reklama

Margaret Thatcherová: Železná lady

  • Velká Británie Margaret Thatcher: The Iron Lady

VOD (1)

Obsahy(1)

Život a dílo první ministerské předsedkyně Velké Británie. Po hraném filmu Železná lady, kde první premiérku v dějinách Velké Británie ztvárnila strhujícím způsobem Meryl Streepová, přichází na obrazovky České televize i celovečerní dokumentární portrét této výrazné postavy evropských dějin. Provede nás mimo jiné i jejím dětstvím a mládím, nabídne vzácné archivní záběry i rozhovory. Mezi jinými promluví samozřejmě i její filmová představitelka Meryl Streepová a režisérka Phyllida Lloydová. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

Narciska 

všechny recenze uživatele

Hodilo se přečíst si komentáře předem. Jeden z nich uznává dokumentu nedostatek objektivity a je dobré znát východiska. Samotná hodnocení její osobnosti v dokumentu jsou umírněná, nekritizují a snaží se střízlivě podat představu, kterou o ní mají. A myslím, že tento spíše pozitivní obraz pomáhá udělat si lepší představu o jejím politickém smýšlení a způsobu vedení státu. Zaznívá tam též hodně jejich vlastních slov a to nám nabízí udělat si bezprostřední představu o její schopnosti oslovit veřejnost. ()

mover 

všechny recenze uživatele

Lákavý dokument o výjimečné osobnosti světové politiky, o první ženě v britské vysoké politice. Poutavě a zajímavě vystižený popis prostředí, ve kterém vyrůstala, jejího odhodlání jít do politiky, studia aj. Ale co se týče období po zvolení premiérkou, je film zaměřen jen na technicistní procedury (kdo kolik měl kdy hlasů) a kritické momenty (Falklandy, horníci, atentát). Ale naprosto mi tady chybí ta hlavní linie, kterou se tedy 3 volební období (a tedy oblíbená úspěšná politička a její vláda) ubírala, co konkrétně prosadila, jaký to mělo dopad na ekonomiku - HDP, nezaměstnanost, rozpočty, dluhy, soc.dávky, daně, mzdy. Zkrátka popis společnosti, ve které občané žili v 70, 80 a poč.90. let, a jaký byl vliv její vlády. Ze začátku pořadu zazní silný výraz, že Margaret Thatcherová vykořenila socialismus - ale už tady není ukázáno, kdy, jak a co udělali. Je zde stručná zmínka o americko-britských vztazích opět zpochybněných situací v Grenadě. Dokument jakoby stvořil nějaký rozený tragéd (či zoufalec). Určitě se dalo pojmout zodpovědněji a v souvislostech. Člověk víceméně slyší, jak železná lady byla výjimečná a skvělá svou neústupností, aby ji vzápětí za to samé kritizovali. Divák nemá moc faktů, ze kterých by si udělal obrázek, zda byla její vláda pozitivní/negativní. ()

Reklama

waits 

všechny recenze uživatele

Skvělé připravený dokument. Tvůrci nejsou neutrální, chovají k premiérce spíše sympatie (já ostatně také), vynechávají některé diskutabilní kroky (časování inflace v 70letech, zahraniční poltika v bývalých koloniích), podávají ale přehlednou, velmi zajímavou podívanou s dobrým výběrem mluvících hlav (bývalí členové vlády, politologové a hlavně původní rozhovory se samotnou M.T.) a četnými archivními záběry. Člověku se až tají dech, jak se změnila Evropa za 40 let. Margaret Thatcher, rozhodná,nesmírně charismatická, skvělá retorka s jasnou vizí říkala věci, které jsou dnes v mainstreamu nemyslitelné a za které by dnes byla označena minimálně jako militantní nacionalistka ("Dnes se znovu probudil britský partiotismus"), možná jako fašistka, zcela jistě pak jako nekorektní asociálka. Ekonomický liberalismus, snižování daní, kontrola imigrace, ostrý střet o peníze s EHS, preference silné Británie před oblíbenou Británií. Její "Nikdy neustupujte násilí" během ostrých střetů v průběhu hornické stávky, jasné a rychlé řešení během obsazení Falkland se závěrečným "Poděkujte naším vojákům", hluboká důvěra v malé a střední podnikání, nedůvěra k odborům, opatrnost k politice evropských partnerů ("Mám velmi vyhraněný názor na Evropu"). Nebudu vyjednávat s někým, kdo chce násilím prosazovat svoje požadavky, těm lidem nejde o demokracii" Kdo by se dnes odvážil? ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Prvá časť dokumentu je o samotnej Margaret, ale druhá je už čistá politika. Kto koľko hlasov, aké sú politické preferencie a intrigy, to ma už veľmi nebavilo. Vo filme sú asi všetky podstatné vyjadrenia a výroky Železnej lady a musím uznať, že ich prednášala jasne a sebavedomo. Možno práve to prílišné sebavedomie ju na konci stálo funkciu, keď nezískala dostatok hlasov. –––– Lidé mají rádi vládu pevné ruky. ... Byla to premiérka, která ze systému skutečně vykořenila socialismus. –––– Já bych se libry nikdy nevzdala! –––– John Major je dobrý řidič, ale já umím skvěle řídit i ze zadního sedadla. ()

Peddro 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokument, ale asi nejsem objektivní, protože tato dáma je můj životní vzor. Rozhodně spolu s Reaganem a Gorbačovem největší osobnost druhé poloviny 20. století. Málokoho obdivuji tak, jako Margaret Thatcherovou. Osobnost, jakou byla dnešnímu světu a především Evropě zoufale chybí... ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama