Reklama

Reklama

Leonard Bernstein učí mladé hudebníky

(TV film)
  • Západní Německo Leonard Bernstein in Salzau
Západní Německo, 1988, 60 min

Obsahy(1)

Pohled do tvůrčí dílny legendárního dirigenta v severoněmeckém zámku Salzau. Leonard Bernstein zde založil v roce 1987 orchestrální akademii, kde po dva týdny pracoval s nejlepšími mladými muzikanty z celého světa. Udávat takt umí každý, jenže... Ze značného množství uchazečů porota vybrala v roce 1987 jedenáct mladých dirigentů ze Spojených států, Brazílie, Anglie, Francie, Švédska a Německa. Dostali pak pozvání do Salzau, aby tu ve společnosti Leonarda Bernsteina (1918–1990) a festivalového orchestru strávili dva týdny tvůrčí prací. Pro všechny účastníky měl kurs nesmírný význam. Od té chvíle totiž mohli uvádět v životopisu, že dirigovali pod vedením Leonarda Bernsteina. Organizační výbor se proto snažil pojmout celý průběh kurzu pokud možno nebyrokraticky a neakademicky. L. Bernstein: „Hlavní úloha dirigenta je stmelit hudebníky v orchestru v jediný celek. Jinými slovy — musí jednotlivé muzikanty přimět zahrát všechny noty náležitě, ve správném rytmu a upozornit je na případné chyby. Něco podobného měl kdysi na starosti kapelník. To byla ovšem poněkud odlišná profese. Dirigent je o stupínek výš. Kromě vedení orchestru navíc muzikantům celou kompozici objasňuje. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

honajz 

všechny recenze uživatele

Souhlas s otikem. Český název dokumentu by měl znít Leonard Bernstein učí mladé dirigenty, pak by to mělo smysl. A na rozdíl od jiných vzdělávacích pořadů, kde se Bernstein i zabývá dějinami hudby, zde, pokud nejste dirigent, vám pořad nic navíc nedá. Takže je to o správném dirigování, správném načasování, a ze skladeb uslyšíme vždy jen nějaký ten kousek. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Tohle je pouze pro opravdové fajnšmekry a pro hudební odborníky. Jinak to nevidím. Na poměrně dlouhém formátu Leonard Bernstein pomáhá mladým dirigentům ve své akademii a následně dva vybere k závěrečnému dirigování slavnostního koncertu. Žádné známé skladby nečekejte, spíše vážné skladby a spousta kecání. ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Učil jsem se sedm let na klavír, ale tohle je extraliga pro supertalenty. Asi bych přišel s papírem plným poznámek v notách , jako ten nešťastný student Bernsteinova workshopu. Jak jednou řekl rocker Ozzy Osbourne "Na kytaru může hrát každý, kdo dokáže bouchat v rytmu do stolu, nebo dupat do podlahy". Hudební ukázky jsou pěkné. ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

V titulcích filmu uvedeno: český název Leonard Bernstein učí mladé hudebníky: „Udávat takt umí každý. Jenže...“; originální název Leonard Bernstein in Salzau: „Taktschlagen kann jeder, aber...“; režie Horant H. Hohlfeld; rok výroby 1988. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Dokument, ktorý je určený len totálnym fajnšmekrom, ktorí majú radi dirigovanie a samozrejme nehovorím o dirigovanie manželkou. Dá sa vidieť už len snáď na ČT Art alebo aj tu. ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama