Reklama

Reklama

Čtverec

  • Švédsko The Square (více)
Trailer 2

Cristian je kurátor prestižního muzea moderního umění, které právě chystá odvážnou konceptuální výstavu. Její ústřední myšlenkou je čtverec o rozměrech 4 x 4 metry. Uvnitř něj platí pravidlo naprosté rovnosti a tolerance. Společně s PR agenturou hledá muzeum ideální strategii, jak v roztržitém a událostmi zavaleném mediálním prostoru celou akci zviditelnit. Jenže pak Cristian při bizarní formě kapesní krádeže přijde o peněženku a mobil a jeden z jeho podřízených vymyslí geniální způsob, jak je získat zpět. Cristian se jako obvykle nedokáže soustředit na nic jiného než sám na sebe. A podobně jako celá švédská společnost se i konceptuální výstava začíná utápět v bizarním zmatku, který definuje napětí mezi liberálními hodnotami, egoismem a sobectvím. Vítejte ve čtverci jménem současná Evropa. (Film Europe)

(více)

Recenze (154)

nonick1 

všechny recenze uživatele

Asi to opět nebude snímek pro každého, ale jde o opravdu m i m o ř á d n ý film, který ve vnímavém divákovi zanechá spoustu znepokojujících otázek, týkajících se osobní volby, předsudů, pokrytectví, zbabělosti či naopak odvahy. Mimochodem: vynikající a téměř nepostřehnutelná práce s filmovými efekty by si zasloužila samostatné ocenění. ()

kamil.i 

všechny recenze uživatele

Skvelá satira. Nie však o modernom umení ako by sa mohlo zdať z popisu filmu a jeho úvodných minút. Pojednáva o povrchnosti súčasnej spoločnosti, o krehkej morálke a zdanlivej nadradenosti európskej inteligencie, či nefunkčnom liberalizme. Štvorec ukazuje aké smiešne sú bubliny (či štvorce?) umeleckej kaviarne. Fungujú iba v ideálnych podmienkach, ktoré vyprchajú už pri letmom dotyku s odlišným prostredím a vtedy sa ukáže aká predstieraná je empatia a solidarita ľudí, ktorí v nich žijú. ()

Klajnik 

všechny recenze uživatele

Spíše zajímavé než zábavné. Vlastně se jedná o přesně ten film, který kdyby byl ještě k tomu zábavný (tedy hravější, poutavější, bizarnější) tak bych si ho velmi cenil a k divákům by promlouval ještě silněji. Prostor pro to tam je, ve filmu opravdu jsou hravé momenty, bizardní dialogy, ale potenciál naplněn nebyl a natočeno je to příliš sterilně a staticky. Převládal tedy pocit nudy, z něhož mě sem tam něco vytrhlo. ()

tomashrabek 

všechny recenze uživatele

Skôr než pevným tvarom je Štvorec mozaikou viac či menej súvisiacich scén, ktoré skúmajú také množstvo sociálnych tém, že ide o skvelý materiál pre diskusiu nad vínom. Dokážem pochopiť, ak tento film nesadne každému – je voľnejší, občas nejasný, občas doslovný a občas nepríjemne utínajúci pred či po momente, keď by to bolo žiadúce. Podnetov k premýšľaniu a extrémne vtipných momentov však ponúka viac než dosť. ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Bizardní vidění světa v severském podání. Je až pozoruhodné, co seveřani vnímají jako komedii, nebo spíše tragikomedii Ne zcela nezajímavé, ale nudné, se spoustou rádoby filozofických přesahů. Největším záporem je stopáž, takto jsem se naposledy nudila snad jen u Titaniku. Doporučuji pouštět vězňům za trest v nápravných zařízeních, a kdo bude zlobit, bude se muset koukat dvakrát. 20% ()

ink flo 

všechny recenze uživatele

Film o kurátorovi, který chystá novou výstavu byl pro mě slepenec několika povedených absurdních/vtipných scén, ze kterýho mi ale na konci narozdíl od režisérova předchozího výborného filmu "Vyšší moc" nevylezlo nic moc k zamyšlení či zapamatování. Je to takový zvláštně nekonzistentní a rozpadlý. Asi jsem zrovna nebyl naladěnej na šifrování skrytých významů, takže mi jen tak nějak mlhavě došlo, že to bude pravděpodobně něco o vyprázdněné západní liberální společnosti, sobectví a přetvářce, cynismu, hranicích a významu uměni atd. ()

Fifer 

všechny recenze uživatele

Östlund má dar a hloubku, aby jeho scénky a epizodky měly hlubší význam.  Östlund není vtipnější, nebo vizuálně podmanivější než jiní režiséři. Ale jeho příběhy zůstávají v hlavách, můžete o nich přemýšlet a diskutovat o nich. Často se mi stane, že zajdu na pěkný art-film, ale zůstane jen krátký příjemný pocit a nic víc.  Östlundovy filmy zůstávají zaryté v hlavě. ()

Kulda24 

všechny recenze uživatele

Pro mě už je Ruben Östlund režisérská špička, tohohle borce neskutečně žeru a rozplývám se nad každým jeho filmem. I v tomto případě nám dává podmět k zamyšlení a tentokrát to je absurdita a satira moderního umění. Ve filmu pro mě vše působí skvěle ať už se jedná od kamery po scénář a i když má trochu delší stopáž neskutečně jsem se do toho zažral a nakonec mi to uteklo jako nic. Vše podtrhuje sekvence s opičím mužem, která trvá snad 15 minut a koukal jsem na ní s otevřenou pusou a žasl jsem nad jejím zpracováním. Pro mě asi nejpodivnější, ale zároveň nejlepší sekvence roku. 90% ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Veľmi rozporuplný snímok oscilujúci od úplne vtipných k úplne trápnym momentom. A to bol zrejme zámer. Vedel by som to zostrihať na 90 minút a bolo by to na prospech väčšiny divákov.. ()

Vabr 

všechny recenze uživatele

Trailer na film vypadal dobře zajímavě a zvláštně(v dobrém).STOP!!!POZOR!!!STOP!!!Ne oni z toho udělali opravdu nudný film bez děje a o ničem. Film trvá 2 hodiny 30 minut. Celý film se točí okolo příšerně špatné výstavy, kluka, kterého naštval nějakým dopisem a opravdu zvláštní večeře, když myslím opravdu zvláštní, tak opravdu. Film byl nudný bez děje o životě malíře (což málo koho zajímá!) o výstavě a jeho rozmazlených dcerách, které si nechtějí kreslit a místo toho paří minecraft nebo jinou rakovinu. Do filmu pořád cpali bezdomovce bez nějakého významu. Film jsem občas přeskočil, ale nakonec po namáhavém koukání jsem se dostal na konec. Opravdu nedoporučuji.1 hvězdičku za dobré záběry a zpracování. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Chápu o čem ten film chce vyprávět. Je to o lhostejnosti, pokrytectví a o tom, že odmítáme nést zodpovědnost za své činy. Jsou tu silné momenty a dobré scény, jako např. ta, když se Elisabeth "Handmaid" Moss přetahuje s Christianem o prezervativ. Také to "vrcholné umění" v podobě hromádek štěrku nebo performance Opočlověka - Olega je síla! Celkově i kvůli dlouhé stopáži působí film nudným dojmem a já vím, že už jej víckrát neuvidím. P.S. Hodně se tady hraje na nevyváženost společnosti. Na jedné straně miliardáři a na druhé žebráci, kterých tady je spousta. Opět však je tady povzdech, že by ti bohatí všechny strasti života mohli vyřešit a to rychle. Ano, rozdělte se boháči, nasypte prachy mezi chudinu a všichni se budou mít dobře!!! Omyl tak to nefunguje!!! ()

Porp 

všechny recenze uživatele

Trochu som sa tohto filmu bál, ale nakoniec to nebolo až tak hrozné. Celkom vydarený satirický humor, no a scéna s opičím mužom - Uf! Veľmi silné a veľmi znepokojujúce. Už dlho som vo filme nezaznamenal niečo, čo by mnou tak otriaslo. ()

Dinoroth 

všechny recenze uživatele

Pristihli ste sa niekedy v situácii, kedy mal náhodný cudzinec nejaký problém a vy ste radšej vyčkávali, kým pomôže niekto iný z davu? Prípadne ste sa až následne hrdo pridali a cítili sa na medailu za statočnosť? Pseudoznalecky ste ospevovali a nadhodnocovali v skutočnosti dosť priemerný kúsok "umenia" len preto, že vyhral prestížnu cenu? Alebo jednoducho preto, že bol uložený v múzeu alebo galérii a nie pohodený u niekoho v pivnici? Napísali ste niekedy niekomu zásadné vyznanie, ospravedlnenie alebo čokoľvek dôležité prostredníctvom internetu alebo cez telefón, aj keď ste mali chvíľu predtým možnosť to spraviť naživo, z očí do očí? Urobili ste alebo vytvorili ste niekedy niečo prvoplánovo šokujúce len preto, aby ste na seba upútali pozornosť? Potom to bol film aj o vás. A o nás. _____ Divák by si možno ešte viac užil, keby bol dopredu varovaný - skôr než bezducho hľadať hlavnú dejovú linku a snažiť sa nájsť v každej scéne nejaké prepojenie s inými sa oplatí vnímať čiastkové významy. Kritika je všadeprítomná - nechať si priestor na zamyslenie. Bol som niekoľkokrát konfrontovaný sám so sebou. Napriek tomu, že mi to prostredie bolo tak cudzie a tí hrajúci ľudia ma nikdy nevideli. A to je fajn (a nepríjemné zároveň). _____ Nie, už to pravdepodobne nikdy v živote nebudem potrebovať vidieť. Áno, myslím, že by to vedelo byť rovnako pôsobivé aj pri kratšej stopáži. Ak je legitímna kategória "feel-good" filmov, toto by som zaradil na vrcholné priečky mojich "feel-bad&disturbed" filmov. Áno, napriek tomu je to skvelé. Svojou špecifickou drásavosťou a absurditou pre mňa podobné filmom od Y. Lanthimosa. Narozdiel od jeho tvorby to ale ani nepotrebovalo žiadne nadprirodzeno. Ľudia vedia byť dostatočne desiví sami o sebe. _____ (film #808, komentár #2) ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"Nebuď takovej Švéd, vyser se na tu politickou korektnost!" Ano, o ní, ale i o lidském strachu a odvaze je tohle drama s, pro mne, "nezávislou" režií, bizarním scénářem a extravagantním hereckým provedením i hudebním projevem. ()

AloeB 

všechny recenze uživatele

The square prakticky popsal sám sebe ve scéně, kdy Christian mluví o tom, zda se kabelka stane uměním, vloží li ji do vitríny v muzeu. Je tento film uměním, byl-li nominovaný na Oscara? Ve skutečnosti je to těžké odhadnout, vesměs nabízí pár skvělých momentů a svým způsobem krásně rozebírá naši společnost. Za naprosto geniální scénu považuji tu zobrazenou na plakátě, kde polonahý herec předvádí hostině papalášů divoké zvíře, ale kromě této abstraktní a také mnou zmiňované scény v úvodu komentáře je zde už jen pár zajímavých scén a zbytek je uspávající patos, který možná nějakým způsobem funguje pospolu, ale to se já nedozvím, protože se na toto už nikdy nepodívám. Nakonec jde přeci jen o (možná úspěšnou) švédskou snahu o umění, kdy je paradoxně nejlepší scéna naprosto vytržená z toho nějakého děje, který je nám ve filmu představen. ()

PEZ 

všechny recenze uživatele

Vôbec by som nepovedal, že mal film takmer 2-a-pol hodiny. Vďačiť môžeme za to hlavne režisérovi, ktorý si odpustil veškerú vatu a každá scéna mala zmysel. Ale hlavne Štvorec je jedna veľká sociálna štúdia akí my - vyspelí európania - sme a ako sa správame v kritických situáciách. Scéna, v ktorej opičí muž terorizuje v sále ľudí z high society je jedna z najlepších čo som tento rok videl. Je tak krutá a tak pravdivá. Pre mňa jeden z najlepších filmov o našej spoločnosti, o narastajúcej zbabelosti a úpadku zodpovednosti. A dať do pozadia krásne pospevovanie a hmmkanie Bobbyho McFerrina bol geniálny nápad. Hlavná cena v Cannes 2017. ()

Maximilianus 

všechny recenze uživatele

¾ stopáže film skvele buduje atmosféru a ukazuje svet moderného umenia. V žiadnom filme mi nepripadali postavy také reálne, či už výzorom, prostredím, rozhovormi alebo konaním. Za vrchol filmu považujem scénu, kedy medzi "najvyššiu“ smotánku znalcov a obdivovateľov umenia pustili divoké zviera (poklona pánovi Notarymu, ktorý bol excelentý). Po tejto scéne, v poslednej polhodinke, film ako keby úplne zovšednel a prestal pôsobiť celistvo. Skôr mi to pripadalo, ako keby chcel režisér nejako to všetko ukončiť, čo sa aj tak v poslednej scéne nestalo. Každopádne súčasná spoločnosť je zobrazená veľmi presne. 7,8/10. ()

degster 

všechny recenze uživatele

Zbierka vtipných a wtf scén, prechádzajúcich zo smiechu na rozpačité obzeranie sa okolo seba a čakanie na koniec. ()

arkie 

všechny recenze uživatele

Ťažko povedať, či je toto nejaké to zrkadlo spoločnosti, keď hlavný hrdina je v princípe nekompetentný chujko, ktorý nevie čo zo svojich problémov ma riešit prv. A či ich vôbec má. A vôbec.  Kamarát sa na tomto dosť bavil, asi skúsenosti z firemného prostredia zo Slovenska. Mne to prišlo dosť fádne, a to mam dlhšiu skúsenost vo Švédsku. Videl som, sklamalo trochu. ()

Související novinky

Odstartovala zimní přehlídka BEST FILM FEST

Odstartovala zimní přehlídka BEST FILM FEST

16.12.2017

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 14. do 20. prosince tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé… (více)

Filmový festival Be2Can bude velká nádhera

Filmový festival Be2Can bude velká nádhera

02.10.2017

Čtvrtý ročník přehlídky prestižních festivalových snímků Be2Can uvede premiérově držitele Zlaté palmy z Cannes, snímek Rubena Östlunda Čtverec, který festival zahájí, film IIdikó Enyedi O těle a duši… (více)

70. ročník MFF Cannes

70. ročník MFF Cannes

28.05.2017

Jubilejní 70. ročník mezinárodního filmového festivalu v Cannes byl završen vyhlášením nositelů prestižních ocenění v neděli 28.5. Na festivalovém plakátu je letos vyobrazena herečka Claudia… (více)

Reklama

Reklama