Reklama

Reklama

Strážci majáku

  • Velká Británie The Vanishing (více)
Trailer 1

VOD (1)

Film Strážci majáku je psychologický thriller inspirovaný skutečnou, dosud nevysvětlenou událostí – záhadou Flannanských ostrovů. Tři muži přijíždějí na šesti týdenní směnu, při níž mají střežit maják na neobydleném ostrově 20 mil od skotského pobřeží. Thomas (Peter Mullan), James (Gerard Butler) a Donald (Connor Swindells) zahájí svou běžnou, osamělou pracovní rutinu. Nedlouho po příjezdu u ostrova ztroskotá veslice s truhlou plnou zlata. Strážci majáku udělají rozhodnutí, které změní jejich životy navždy. (iTunes)

(více)

Recenze (82)

POMO 

všechny recenze uživatele

Psychologické drama primárně o třech protagonistech na izolovaném ostrově, a o události, která jim zkomplikovala životy. Působivé lokací a její atmosférou, hereckými výkony i napínavými scénami boje o život, u kterých mrazí. Sílu dodává filmu také fakt, že je založený na skutečné události záhadného zmizení oněch strážců majáku (není spojler, dozvíme se hned v úvodu film). Velice mě potěšilo obsazení dvou nečekaných hostů. [Sitges FF] ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Staromilsky pojaté komorní psychologické drama v kulisách izolovaného ostrova se 3 strážci majáku. Film velmi podobný Světlu mezi oceány, že jsem si zpočátku skoro až myslel, že jde o jiné zpracování téhož námětu... Takové to drama svědomí, jaké už se dneska moc netočí, starosvětsky jednoduchý příběh, pomalé plynutí, působivá atmosféra odlehlosti a izolovanosti, meritum zaostřené na psychologickém vývoji postav... ()

LIVINGDEAD odpad!

všechny recenze uživatele

Tři chlapi na ostrově, maják a děsně táhnoucí nuda, kterou doslova prožíváte s hlavními postavami filmu. A film se táhne, táhne a táhne, že máte nutkání zmáčknou posuv zrychleně... až narazíte na stupidní konec! 💩💩💩💩💩 ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Režisér, který se podílel na seriálu Taboo nyní představuje svůj první celovečerní debut s Gerardem Butlerem a Peterem Mullanem. Tři chlapi jedou na 6 týdenní směnu na izolovaný ostrov strážit maják, kde však naleznou truhlu zlata a jak už to většinou tak bývá, někdo si pro ní bude chtít přijít. První hodina je výborná, skvěle tu funguje ponorková nemoc, je to i slušně napínavé a především dobře zahrané a je škoda, že ve druhé půli filmu dochází dech a nemá už čím vyloženě zaujmout. Přesto na debut slušná oldschool práce z neotřelého prostředí a vidět vyšinutého Butlera stojí za to. 60% ()

tron 

všechny recenze uživatele

Záhada (podľa skutočných udalostí! je to vskutku mrazivá. Trojica strážcov majáka zmizla za tak záhadných okolností, že už sa zrejme nikdy nedozvieme, čo presne sa na temnom ostrove stalo. V r. 2018 podľa toho vznikol film snažiaci sa poskytnúť odpovede. Tie sú samozrejme vycucané z prsta resp. je to jedno z možných vysvetlení, hoci mne sa nepozdávalo (na rozdiel od niektorých iných, ktoré sú v súvislosti s týmto incidentom prepierané častejšie, napr. otrava jedlom, halucinácie a z toho prameniaci krvavý konflikt). Horor nečakajte, je to skôr vyhrotená dráma s 15-minútovou trilerovou, nechutne napínavou pasážou. Herci sú super, rovnako nemožno nič namietať voči pôsobivej ostrovnej atmosfére majáka, v ktorého blízkosti sa 24/7 trieštia obrovské vlny. Scenár ma však trochu nudil a hlavne ku koncu upadal do letargie. Pozitívne vnímam skúsenú réžiu Kristoffera Nyholma (Tajemství Enfieldu, Taboo). ()

Asia_Power 

všechny recenze uživatele

Nikdy neotvírejte cizí kufr, pokud nechcete mít zaděláno na kolosální průser ! Mocný Leonidas, starej Pepek námořník a mladej kokot jsou spolu na samotě u majáku a žije se jim tam celkem dobře. Večer si zabékaj, přeblejsknou majáku světýlko a v posteli pohoňkaj, těšíc se zpátky na pevninu. Jenže předsedo průser ! Kde se vzala, tu se vzala mrtvola neznámýho muže i s jeho lodním kufrem. Po zjištění, že mrtvola neni mrtvá z ní mladej kokot udělá mrtvou mrtvolu a, Buddho div se, chvilku na to otevře naše trojka kufr. A co v něm není? Správně. Gold. Echt gold. Ňákej gold. Cihly zlata představujou pro lidi, co maj celej život holou prdel, velký lákadlo a tak se začnou vymýšlet plány co a jak udělat, aby si cihly užili pokud možno na svobodě. Jenže ouha ! Nyní už mrtvá mrtvola měla pár kámošů - Tlusťocha a debila. A tohle duo samo sebou vědělo, co je v kufru a chtěj to zpátky. Cesta je překvapivě zavede k naší trojici a začne hra - Kdo koho posere. A pak se stane něco tááák překvapivýho, až sem si cákla do trenek, jelikož finální jebnutí a totální pominutí (ne)smyslů jsem čekala fakt od jinýho vocasa. Každopádně sem si závěr užila a vím, že když najdu kufr plnej zlata, tak s hysterickym řevem uteču do piče. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Hodně se mi líbilo netradiční prostředí majáku, líbila se mi atmosféra, herci jsou taky super a první polovina je opravdu napínavá. Škoda, že ve druhý polovině filmu došel dech. Nečekal jsem, že se záporáci budou ze scény pakovat takhle rychle. Pak už mě to moc nebavilo. Celkově průměr. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Tak copak může stát za The Flannan Isle mystery, když vynecháme pravděpodobnou příčinu v podobě vysokých vln způsobených bouří? Godzilla? Do těchto končin to má blíž spíš Kraken. Nebo snad chamtivost? Šplouchání na maják spojené s otravou rtutí? Těžko říct, ale co vím jistě je, že Nyholm otrávil mě. Od neschopnosti udržet nějakou dusnější atmosféru přes anachronismy a nesmysly v podobě rádia a lehkého zlata až po „baptistické“ finále, kdy se křtí pocit viny. Zas na druhou stranu, buďme rádi, že Gerard neskopával kolegy z útesu se slovy: „This is Scotland!“ ()

castor 

všechny recenze uživatele

Před dvěma lety nedokázala Alicia Vikander rovněž strážci majáku Michaelu Fassbenderovi donosit dítě. Nakonec pomohl kojenecký pláč vycházející od oceánu. Dalo se ale očekávat, že to tak snadné nebude. Jednoduché to rozhodně nebude ani s dřevěným kufrem, který objeví trojice strážců majáku na maličkém ostrově nedaleko pobřeží chladného Skotska. Pochopitelně v něm nejsou knihy nebo vyšívání a jeho majitelé se brzy ozvou. Nejprve se seznámíme s podmínkami, které s sebou život na majáku přináší, užíváme si poměrně slušnou atmosféru, jenže pak naše trio svými chybami „přinutí“ majitele obsahu nalezené truhly konat. Přátelství jde stranou, nedůvěra, svědomí a paranoia mají zelenou, mnohým situacím a volbám hlavních hrdinů jsem ale nevěřil. V druhé polovině navíc všem solidně dochází dech, tempo je mdlé, závěr je za mě průšvih. Dvě až tři hvězdy. Tentokrát jdu dolů, protože moje očekávání bylo někde jinde. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Jakmile vypluje na povrch stěžejní "proč se to stalo" zápletka, a mně jako divákovi dojde, že už se nebude nijak zásadně měnit styl narace (nota bene bez dalších velikých překvapení), ztrácí snímek na přitažlivosti. Finále uprostřed a vyšumění do ztracena. ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"GET CALLED A BASTARD OFTEN ENOUGH, YOU BECOME ONE." -------------- Vedel som, že sa mi The Vanishing bude páčiť a vedel som to už od počiatku. Dôvody sú jednoduché: prostredím, počasím, vzdialenosťou daného miesta od akejkoľvek civilizácie, jednou budovou široko ďaleko, opustenosťou a samotou postáv mi to silne pripomínalo môjmu srdcu blízky film Kak ya provyol etim letom. Tým to ale nekončí, no o tom neskôr. Scény bojov o prežitie sú autentické a chladné, čo filmu svedčí a k danému príbehu/prostrediu veľmi hodí. Dialógy sú solídne a psychológia hrá dôležitú úlohu. Režisérsku ruku je tu aspoň minimálne cítiť, ale druhé Taboo z toho nebolo a vlastne ani nevieme, či vôbec chcelo. Za záver zvyšujem na štyri a záverečné titulky som sledoval s veľkou spokojnosťou. Gerard Butler vynikajúci. ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době film, u kterého mi chvílemi i běhal mráz po zádech. Může za to dobrý scénář a hlavně výkon G. Butlera. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Námet bol zaujímavý. Bavila ma ta atmosféra toho čo bude ďalej, furt akoby niečo viselo vo vzduchu. Postupne sa začal film rozbiehať, našiel sa človek, našla sa truhla, niekto ju hľadá a tak to pokračuje ďalej. Do trištvrte filmu ma to bavilo. Potom sa film zmení na komornú drámu o troch strážcoch majáku, kde som sa už začínal celkom nudiť. Jeden s tých filmov, ktorý ma dobrý námet, dobrý výber lokácii, pôsobivú atmosféru a aj hercov v pohode. No ak to ma preložiť do svojej hokejovej reči, tak mal film dobrý ťah na bránku, ale zlé zakončenie. Škoda. 65% - 3* ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Psychologický thriller ve stylu Raimiho Jednoduchého plánu o trojici strážců majáku, jimž psychické vypětí způsobené osamělostí, unikající rtuť a jedna dřevěná truhla s pokladem poněkud přerostly přes hlavu. Kristoffer Nyholm (jeden z režisérů nedávného Taboo) se za svůj celovečerní debut rozhodně nemusí stydět. Jde o dobře natočenou a trýznivou námořnickou historku, jíž bych vytkl snad jen mírně vláčný závěr - poněkud ráznější a drastičtější zakončení by bodlo. Snímku nicméně dominuje přesné obsazení - hlavně Gerardu Butlerovi role sedla jak ušitá. Myslím si, že Keepers rozhodně stojí za vidění. [Sitges 2018] ()

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Skutečnou událostí inspirovaná báchorka starých mořských vlků o třech strážcích majáku, kteří záhadně zmizeli z izolovaného ostrova. Stroze realistický a spíš psychologický než dramatický film nicméně líčí důvody onoho "záhadného" zmizení jako čistě prozaické a prostřednictvím charakterních hereckých výkonů tří mužů v hlavních rolích vypráví o tom, jak lidi postupně mění a ničí mamon, strach, svědomí a samota. ()

SeBig odpad!

všechny recenze uživatele

A tohle má bejt jako film? Butler ještě nemá věk na to, aby hrál v takovych hovnech, co posledních 5 let hraje, ale tak vybral si to sám. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Trochu utahaný, ale námětem slušný thriller, který se sice nerozjede natolik, jak by si zasloužil, ale dokáže diváka držet v napětí. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Tak to snáď nie! Niekto tu tvrdil, že prvých tridsať minút navnadí a že potom to upadne. To je riadna lož. Prvých 30 minút je čistá otupa akéhokoľvek vnímania, potom nasleduje už len klinická smrť. Za Butlera dám aspoň hviezdu, ale keď si predstavím, že by som mal napríklad paralýzu oka a ono by mi ostalo navždy otvorené a niekto by ma pripútal k tomuto filmu, aby som ho pozeral dokola, tak to by som volil radšej trest smrti. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Ono vlastně už po nalezení zlata bylo jasné jak celý film se bude vyvíjet. Místo na film skvělé ale určitě natočit jiný příběh než tohle, herecký slušné ale film nedokáže držet pozornost bez ženské na majáku, slabší podívaná. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Prostředí majáku, studená atmosféra a herecké obsazení, to všechno bylo perfektní. Samotná báchorka je jednoduchá, ale pokud se tvůrci nechtěli omezit pouze na ponorkovou nemoc, tak příliš možností neměli. Do určité míry vyšly i psychologické hrátky, kdy zejména Butlerově postavě začalo drsně hrabat. Jenže zároveň to bylo z mého pohledu strašně dlouhé a pasáží, kdy se nic nedělo, bylo příliš. Navíc občas mi přišlo chování postav nelogické a především jsem nepochopil, kde se tam vzal ten kluk, který byl pro vývoj děje docela zásadní postavou. Jako celovečerní debut je to OK, ale přeci jenom jsem čekal trochu víc. 60% ()

Reklama

Reklama