Reklama

Reklama

Píše se rok 1876 a na Divokém západě řádí legendární banda kolem bratří Youngerových a Jamesových, proslulá kontroverzním přepadáváním vlaků, dostavníků a bank. Zatímco pro missouriský lid představují hrdiny, pro bankéře a železničáře zosobňují špinavé zločince, kteří patří za mříže, nebo do hrobu. V Missouri vzbuzují jejich vyhlášené činy velké společenské vášně. Na zasedání státní správy se dokonce vede vážná diskuze o mírovém řešení a jejich amnestii, jenže mocní železničáři dávno předtím najali nesmlouvavého detektiva Pinkertona, aby konečně zneškodnil nepohodlnou bandu psanců. Posedlý Pinkerton se svou armádou lovců odměn neváhá rozpoutat peklo na zemi a úplatní úředníci následně zavrhnou celou amnestii. Cole Younger (Cliff Robertson) a Jesse James (Robert Duvall) proto neváhají znovu spojit síly, vyrazit do akce a zosnovat vyloupení té největší banky na západ od Mississipi v Northfieldu. (Česká televize)

(více)

Recenze (19)

movie 

všechny recenze uživatele

I Philip Kaufman si v začátcích natočil western a popral se s ním velmi slušně. Cliff Robertson je jako Cole Younger výborný, Robert Duvall je naopak v roli Jesseeho Jamese naprosto nesympatický a jeho postava zcela odpudivá. Naštěstí byl James šest let po přepadení Northfieldské zastřelen ze zadu. 70% ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. No, pro mne je to však nudný a filmařsky nepovedený western. Bez kapky napětí a ukecaný, neakční a spíše nefilmově televizní. Viděl jsem tohle už jako čtvrtý film o Jesse Jamesovi a jeho bandě a je jednoznačně nejhorší. Doporučuji o tomhle tématu raději film Psanci (1980) s Davidem Carradinem http://www.csfd.cz/film/4340-psanci/, nebo moderněji pojatý Američtí psanci - Psanci Ameriky (2001) s Collinem Farrellem http://www.csfd.cz/film/18208-psanci-ameriky/. Solidní a drsný byl i western Jesse James (1939) http://www.csfd.cz/film/24215-jesse-james/. Takže, bohužel, patrně všechny zajímavé záběry z uvedeného filmu Velká Northfieldská loupež jsou v traileru: http://www.theinsider.com/videos/3308534_The_Great_Northfield_Minnesota_Raid ()

betelgeuse 

všechny recenze uživatele

Film patří do skupiny westernů mladých režisérů, kteří na počátku 70-ých let zanechali na Divokém západě stopy realismu, humoru, obdivu k desperádům a progresivní filmařiny. Tenhle kousek má navíc slušnou psychadelickou scénu. ()

sud 

všechny recenze uživatele

I tvůrce slavné "Invaze lupičů těl" ve svých začátcích natočil western. A povedl se mu. Vzal si na paškál Jesse Jamese a slavné vyloupení banky v Northfieldu, které skončilo krvavou přestřelkou. Film je velmi příjemně natočen, neztrácí tempo a závěrečná přestřelka je velmi efektní. V roli Jesse Jamese Robert Duvall, Cola Youngera si zahrál Cliff Robertson. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 5/10 Děj 5/10 Hudba 4/10 Efekty 6/10/// +dobré přestřelky -zdlouhavé/// Docela zvláštní, podivný western. V některých momentech dobrý, v jiných průměrný a zdlouhavý. Cliff Robertson měl charisma, zato Robert Duvall byl dost nesympatický. Zpracování docela ušlo, ale znám mnoho lepších westernů, tohle je jen zajímavý průměr./// Celkem 50%/// ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Poněkud drsnější kousek, který se asi navždy vryje do paměti postavou muže se zahalenou spodní čelistí a českým divákům i vcelku povedeným dabingem s výrazně dominantním vypravěčem. V českém znění: Aleš Procházka - Cliff Robertson (Cole Younger), Vladislav Beneš - Robert Duvall (Jesse James), Kamil Halbich, Stanislav Lehký, Rudolf Jelínek, Karel Urbánek, Rostislav Čtvrtlík, Otto Rošetzký, Viola Zinková, Marcela Nohýnková, Jan Skopeček, Zuzana Fišárková, Karel Hlušička, Jiří Havel, Ivo Kubečka, Hana Ulrichová, Adolf Filip, Jiří Krejčí. ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Westernov, pojednávajúcich o Jamesovsko-Youngerovskom gangu bolo natočených viacero, v máloktorom sú však ústrednými postavami bratia Youngerovci (najmä Cole), pričom Jesse a Frank Jamesovci sú odsunutí na vedľajšiu koľaj. Duvallovo stvárnenie Jesseho Jamesa je možno blízke reálnej podobe tohto legendárneho banditu, z filmového hľadiska je však absolútne nezaujímavé. Inak je ale Veľká Northfieldská lúpež vo všetkých ohľadoch iba priemerným westernom, v ktorej sa divák iba zriedka dočká nejakých dramatických momentov či pútavých prestreliek. ()

5150 

všechny recenze uživatele

50%.. Zajímavý western, místy působící až dokumentárním dojmem. Bohužel mu chybí jakákoli dramatická gradace, takže i přes svoji "krátkou stopáž" působí dost rozvlekle. I tak se několik zapamatovánihodných momentů najde - mj. "basebollové utkání". ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Typický western počátku 70. let. Během filmu to u mne neustále kolísalo mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami. Říkal jsem si, že by to mohl rozhodnout konec, ale nerozhodl. 70% ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Westerny uz v 70. rokoch nemali co ponuknut, nevideli sa mi ani westerny s velikanom marlonom Brandom ....... to uz radsej spagetaky ....... plana westernova maketa a este horsie dialogy ......dal bych jedneho spunta, len ma aspon oslovilo to, ze cast obyvatelovo US statu Missouri povazuje istu tlupu za zlocincov, druha polka ludi tu tlupu chvali .......40 % ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Ry(ne)k v rukou měli. Předvést se. Vyvést zlaté. Podvést městské, ale jejich labutí píseň utichne, doplatí za snesení se na černé kaluže pýchy. ()

Ravi 

všechny recenze uživatele

Filmařsky nezvládnutý film s nepřesvědčivými výkony herců. Asi tak bych charakterizoval tento western, který je chvilku komedií, chvilku trillerem, chvilku westernem a to bez jakýchkoli spojek nebo důvodů. Dlouhé záběry skrz keře, na záda mluvících lidí, podivné střihy, hudba s elektrickou kytarou, dialogy ustřižené v půlce, pražádná dramatizace (vlastně ani nevíte, proč se na to díváte), atd. K tomu snad nejhorší výkon Duvalla, kterého jasně zastiňuje Robertson. Filmu však nejde upřít zajímavou atmosféru a příběh na pozadí postupující průmyslové revoluce, no a konečně i dialogy nezklamou. Celkově vzato mě film vůbec nenadchl, ale do odpadu také rozhodně nepatří 40% = 2/5 ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Rok 1972 byl posledním rokem, kdy počet známých westernů převyšoval desítku; další roky jich ubývalo až v osmdesátkách umřely definitivně. Ale hned ten první byl snad jeden z těch nejhorší westernů, co jsem viděl. Příběh vyloupení banky Colem Youngerem a Jesse Jamesem si vytírá zadek s historií, kdy z obyčejných lidí dělá hamižné grázly a z Jesseho a Cola hrdiny. Ti se stejně chovají jak lumpové, takže proč jim fandit? Filmařsky? Ultralaciný a odporný vizuál, retardované dialogy, nenavazující scény, mimoňské scény (baseball ve westernu!, čarodějnice, pověry a psychedelické vize!!). A navrch kopec nudy, kterou táhne nahoru jen pár krvavých přestřelek. Odpady retro filmům mimo hrůz typu Růžoví plameňáci moc nedávám, ale tohle mělo sakra blízko. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Zvláštní realistický western se zajímavým hudebním podkreslením a velice sympatickou postavou Colea. Trochu netradiční, a právě o to šlo nově nastupující generaci režisérů. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Opravdu dlouho jsem netušil, co si mám o snímku myslet. Nepřesvědčili mě ani herecké výkony, scénář a šílený střih. Děj skáče sem a tam a je složité se v něm orientovat, protože dlouho nejde nalézt nějakou posloupnost, spíše to vypadá jako série historek. Z toho nejzajímavějšího jistě vynikne něco ve westernu naprosto unikátního - baseballový zápas. Jinak je to ale strašný film. Jenže když se dívám na tvorbu Philipa Kaufmana tak mě se jeho filmy zrovna moc nelíbí, jeho styl je většinou nudný a nezáživný a zde platí totéž. ()

bertrand 

všechny recenze uživatele

Pan Bertrand dává za čtyři, možná navzdory nízkému hodnocení zde. Je to western s podzimní s tomu příslušnou atmosférou tlejího listu a ranních mlh, nutno ho ovšem vychutnat v originálním znění. Příběh se potácí kdesi a kde, postavy jsou všechno jenom ne klasické a vůbec, film je plný chuti překvapovat a dívat se na věci trošku jinak. Ne vždycky je to dotaženo k dokonalosti, ne vždycky to Kaufmánovi vyjde, ale stojí za to připomenout si tyhle filmy kdysi slibně originálních tvůrců, které Holýúd časem semlel, takže točí jeden film za uherský rok. Ach ten ztracený pták mládí... ()

Reklama

Reklama