Reklama

Reklama

Akta Pentagon: Skrytá válka

  • USA The Post (více)
Trailer 1
USA / Velká Británie, 2017, 116 min

Scénář:

Josh Singer, Liz Hannah

Hudba:

John Williams

Hrají:

Meryl Streep, Tom Hanks, Sarah Paulson, Bob Odenkirk, Tracy Letts, Bradley Whitford, Bruce Greenwood, Matthew Rhys, Alison Brie, Carrie Coon, Jesse Plemons (více)
(další profese)

Film líčí příběh novinářů deníků The Washington Post a The New York Times, kteří zveřejnili tajnou zprávu označovanou jako Pentagon Papers o angažovanosti americké vlády během války ve Vietnamu. Snaha o ututlání skutečností trvající čtyři prezidentská období donutila první americkou vydavatelku Kate Graham (Meryl Streep) a ambiciózního šéfredaktora Bena Bradleeho (Tom Hanks) z deníku The Washington Post vyhlásit vládě bezprecedentní válku o zveřejnění tajné vládní zprávy Pentagon Papers. (Vertical Entertainment)

(více)

Recenze (435)

MartinS96 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem se na nového Spielberga těšil. Novinářská dramata, ale nejsou zrovna mým šálkem kávy, například oscarové Spotlight jsem se dosud shlédnout nedonutil. Steven hned na začátku servíruje záběry z Vietnamu, které dávají vzpomenout na jeho nejslavnější období. Celkově je v tom Spileberg cítit každým coulem, pohyby kamer a kompozice každé scény jsou vypiplané do posledního detailu. Po úvodní čtvrthodině, však tempo upadá a děj se jen horko těžko posouvá pomocí, ne příliš záživných dialogů. Celkově je film hodně ukecaný, čím jiným ale dvě hodiny vyplnit, když s absencí akčnějších pasáží snad počítal každý. Poté co se film přehoupl do druhé poloviny, už ale děj začal býti zajímavějším. Konec je pak ve stylu, který od Spielberga dobře známe a více se přidá i do té doby nevýrazná hudba od pana Williamse. Musím říct, že pro mě malinké zklamání, zároveň si však myslím, že se toto nevděčné téma o mnoho lépe zpracovat nedalo. „The way they lied, those days have to be over.“ 7/10 ()

herr_carter 

všechny recenze uživatele

Opět po nějaké době asi zase nadhodnocuji, ale já prostě většinou hodnotím pocitově a zatímco první polovina filmu je klasické politické plácání jater a pro filmového diváka chaotický obrázek u hlavních postav, kdo s kým, proč a proč ne, tak druhá půlka graduje naprosto famózním způsobem a chvílemi jsem se přistihl, že zapomínám dýchat ! Výborný psychologický film a už poněkolikáté vidím, že Spielberg dokáže svému dvornímu herci Hanksovi ušít film takříkajíc na míru. Tady se pan režisér s velkým R zase po nějaké době nevýrazných záležitostí opět dokonale seberealizuje a nachází. Nacpat do necelých dvou hodin takovou brutální zápletku, aby měla hlavu a patu a ještě mimo hlavní zápletku řešit rodinné věci některých zúčastněných, je těžké a tady se to povedlo do puntíku. Dokonale vykreslené to napětí a vnitřní boj všech okolo Washington Post, zda se nakonec přikloní k novinářskému kodexu a půjdou de facto proti ústavě, nebo zvítězí strach z potenciálního krachu investigativní poctivé žurnalistiky...Chválím i fakt, že kromě Streepové a Hankse se ve filmu neobjevují známější herci, což celému filmu vdechuje autentičnost......................moje hodnocení = 9 z 10. ()

Soweek 

všechny recenze uživatele

Všechny velké příběhy už jsou napsané, tak se Hollywood snaží zveličit ty méně významné. Spielberg Vás bude bohužel dobrých 90 minut silně nudit a až posledních 30 minut Vám dá to, na co jste čekali. ()

Kelly2502 

všechny recenze uživatele

Nikdy ma neprestane fascinovať spôsob, akým Spielberg dokáže vytvoriť napätie medzi postavami jednoduchým blockingom hercov a dolly zábermi. V jednoduchosti je krása a o to fascinujúcejšie je, že (vraj) všetky zábery vymýšľal kvôli časovému vyťaženiu priamo na placi, bez nejakého storyboardu. ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

K The Post jsem neměl ani trochu důvěru a dlouho jsem se mu vyhýbal, jelikož přeci jen jsem měl v hlavě utkvělou myšlenku, že pokud Spielberg netočí výpravný, efektní a zatraceně drahý velkofilm, tak jeho tvorbu prostě nemusím a zároveň zrovna úplně dvakrát neholduji ani těm všemožným, politicky angažovaným podívaným, které se často utápějí v lavině jmen a událostí a nezainteresovaný divák je pak dost mimo, ovšem Akta Pentagon se staly výraznou výjimkou a já jsem si z této podívané odnesl vážně lahůdkový filmový zážitek, který mohu jen a jen vřele doporučit. Zásadní pro mě každopádně bylo, že Spielbergovi se mě tu podařilo uvést do obrazu bez nějakých miliónů zbytečných informací a přesto proniknout do jádra celého příběhu, kde je ústředním tématem boj za svobodu slova v tisku, se zaměřením na jejich majitelku, která zároveň dávala v sázku jak budoucnost svých novin, tak v podstatě i svou vlastní a celé to zpracování musím označit jednoduše za dech beroucí, kdy mě především doslova až šokoval vážně parádní spád filmu, nabízející ale i spousta emočně silných a působivě vyhrocených scén, a třeba konkrétně u pasáže, kdy se postava majitelky The Post rozhodovala, zda vytisknout, či ne, u té jsem ani nedýchal, prostě strhující, napínavý, intenzivní zážitek. Když pak navíc připočtu množství opravdu výrazných a úžasně obsazených postav, po celou dobu působivou atmosféru a fungující napětí, nelze než Spielberga tentokrát upřímně pochválit a film nadprůměrně ohodnotit ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Pro amíky asi zajímavý téma, ale že by zrovna o tomhle měly být točený filmy.... No nevím, no.  Jasný, svoboda žurnalistiky a svoboda slova no. Ale od Spielberga bych čekal větší příběh. Od začátku filmy jede takovým zvláštním tempem a graduje to tím, jestli vydat nebo nevydat článek v novinách. Takže za mě celkem prdlačka. ()

DavidS. 

všechny recenze uživatele

Akademická salónní zoufalá nuda umocněná neevropským dobovým tématem...Nezáživná dějepisná a morální lekce z linie Amistadu a Lincolna...Spielberg angažovaný bez Spielberga dítěte.... ()

Silwer 

všechny recenze uživatele

Meryl je tridu lepsi nez Tom..pribeh postrada napeti a ze by se tady dalo udelat skvele..ale podivana stoji pouze na hereckych koncerteh hvezd..jinak pribeh je bohuzel plytky a kazdy vi jak to skonci... ()

Testament 

všechny recenze uživatele

Po mega-giga dlooooouhé době, přidávám komentář k novince s mým oblíbeným Tomem Hanksem. Novinářské drama s excelentní dvojkou Hanks+Streep a s režijní jedničkou v zádech Spielbergem, nemůže znamenat snad průšvih. On to ani průšvih není, ale ani vrcholné dílo. Je to taková ta stárnoucí (pořád ještě ne senilní) "udržovačka", na pohodu. Hodně se tu konverzuje, občas se tu mihne slečna Nuda, protože je to roztahané až běda a patetický skoro-závěr nechybí - stejně jako u Mostu špionů... Ovšem úplný závěr (cca 2 poslední minuty) ťukne onen pověstný hřebíček na hlavičku. Líbilo se mi to, jen bych výsledek zkrátil o 17 vteřin a 30 minut k tomu. :-). Místní člověk se v tom trošku ztrácí a téma pro něho není tak lukrativní. On celkově problém je v tom, že tento snímek měl být natočen tak v roce 1973, pak by to bylo něco. Takhle za mě jen 73%... ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Přestože za tím vším stojí S. Spielberg a v hlavních rolích hvězdy jako M. Streep a T. Hanks, nemůžu se zbavit dojmu, že mě to nějak nezasáhlo. Jenže ono je to tím tématem, protože válka ve Vietnamu je hlubokou rýhou v amerických dějinách, zatímco pro nás je to jakási vzdálená událost. Prostě je to pro diváky tam za velkou louží, takže proto mě to obsahově celkem minulo. Jinak samozřejmě technicky a herecky je to zmáknutý velice dobře, to se nedá zpochybnit. ()

wooozie 

všechny recenze uživatele

Zvlášť v dnešní době extrémně důležité téma, kdy si mnozí politici pletou demokraticky vyhrané volby na určité volební období s absolutismem a vůbec celkově celospolečenská nálada je nyní zvláštně nepříznivá nezávislé žurnalistice. O to víc mě mrzí, jak hrozně bezpohlavní a až nechutně na jistotu jedoucí film Spielberg natočil. Skvělý obsah, ale forma tentokrát ryze ubíjející a pronuděná. Oscarová nominace Meryl Streep v tomto případě velký úlet. ()

Wally 

všechny recenze uživatele

Filmařsky dobře odvedená práce, jedná se o důležitý historický okamžik ...ale příběh se táhne a hlavně...je to nuda... Nezachrání ani T. Hanks a M. Streep. ()

Zmrv 

všechny recenze uživatele

Velmi dobré konverzační drama o boji amerického tisku za první dodatek a jednom z mnoha průserů amerických vlád. Spielberg prostě umí, a umí si i vybrat ty správné herce pro svoje projekty, takže Hanks je zde tradičně výborný a Meryl, mi výjimečně ani moc nevadila. Pro mě film, od něhož jsem si moc nesliboval a by jsem příjemně překvapen. 75% ()

kukuuuc10 

všechny recenze uživatele

Na to, jak hvězdné obsazení má tento film, tak zůstalo pouze u něj. Ve své podstatě je to pouze vyprávění příběhu o tom, jak americké skury nechtěly mít zkažené renomé. Žádné drama, žádné překvapení. 59% ()

jakeer 

všechny recenze uživatele

Toho Spielberga by mali zavrieť. Svojim pátosom znásilní a následne zavraždí aj veľmi potenciálne témy. Niekedy som mojich dvoch hereckých obľúbencov ľutoval, aké rádoby patriotické bláboly museli vypúšťať v rámci svojich replík z pusy. Až som čakal, že si jeden z nich rozdrapí košeľu a vyletí odtiaľ orol bielohlavý, s Nixonovou hlavou v zobáku. Pritom dej ma zaujal, bolo to "catchy", ale záver tak typicky spielbergovský, že som mal čo robiť, aby som dobehol na hajzel. ()

aquiver 

všechny recenze uživatele

Formálně skvělé, snad jen občas kamera moc dynamická, navíc oproti Mostu Špiónů je film výpravně chudší, zůstávají jen dialogy a interiér. Spotlight byl přeci jen lepší a důležitější. Herecky vysoko, ale ta Meryl Streep má přeci jen těch hereckých nominací na Oscara již mnoho, dal bych šanci už někomu novému. Očekával jsem na závěr typický americký minutový potlesk s patetickou hudbou a spletl jsem se asi o 2 vteřiny :-) 70 % ()

SpaceOdyseus 

všechny recenze uživatele

Paradni novinarske drama, kde Spielberg uzasne vypravi vedle dialogy i obrazem. Ani by nebylo potreba poslouchat zvukovou stopu. K tomu abysme rozumeli dynamice postav by stacilo jen sledovat obraz. Ta uzasna prace s prostorem, blockingem a herci mluvi snad lepe nez dialogy. ()

bloodline 

všechny recenze uživatele

Vzhľadom k súčasnej dobe a k spoločenskej situácii, účelne mierená novinársko-politická rana s presnosťou Vasilija Zajceva. Spielbergov cveng a prostriedky naservírovali technicky atraktívne spracovanú drámu s hereckými esami, ktorá skôr slúži ako povinná výplň v nominačných jazdách zámorských ocenení. Bežný divák, viacmenej, nemá šancu nájsť vlastnú niť v kope (ušľachtilého) scenáristického sena, pokiaľ sa aspoň z časti neorientuje v danej historickej problematike. Pre liberálno-kapitalistických deviantov chlieb každodenný, pre zvyšok ľudstva mierne nadpriemerný Spielberg. ()

ruhebitte2010 

všechny recenze uživatele

Ale jo, dobrý. První 1/3 jsem se v tom trochu ztrácel a rozhodně to není film pro každého, nicméně postupně jde "stravitelnost" tématu výrazně nahoru. Škoda jen, že si Spielberg neodpustí ty přehnané happyendy, přestože tady to jde překousnout. 70% ()

Související novinky

Spielberg, DiCaprio a generál Grant

Spielberg, DiCaprio a generál Grant

20.05.2018

Steven Spielberg se rozhodně nefláká. Loni vytasil novinářské drama Akta Pentagon, letos dorazila jeho sci-fi Ready Player One a příští rok se pochlubí Indiana Jonesem 5. Co režisérská legenda chystá… (více)

75. Zlaté glóby - výsledky

75. Zlaté glóby - výsledky

08.01.2018

V losangeleském hotelu Beverly Hilton byly uděleny 75. Zlaté glóby, kterými Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu oceňuje každý rok nejlepší filmové a televizní počiny. Nejúspěšnějším filmem… (více)

PF 2018

PF 2018

24.12.2017

Začíná se nám finalizovat žebříček TOP 10 nejlepších celovečerních filmů, uvedených v české a slovenské distribuci v roce 2017: 1. Thor: Ragnarok, 2. Wind River, 3. Logan, 4. Paddington 2, 5. Dunkirk… (více)

Na Zlaté glóby vyrazí Spielberg i Nolan

Na Zlaté glóby vyrazí Spielberg i Nolan

11.12.2017

Jak určitě víte, filmové ceny většinou není zas tak těžké předpovídat. Letošek ale bude jiný, jelikož zatím nemáme žádného velkého favorita, což názorně předvádějí nominace na 75. Zlaté glóby. Kdo se… (více)

Reklama

Reklama