Reklama

Reklama

Akta Pentagon: Skrytá válka

  • USA The Post (více)
Trailer 1
USA / Velká Británie, 2017, 116 min

Scénář:

Josh Singer, Liz Hannah

Hudba:

John Williams

Hrají:

Meryl Streep, Tom Hanks, Sarah Paulson, Bob Odenkirk, Tracy Letts, Bradley Whitford, Bruce Greenwood, Matthew Rhys, Alison Brie, Carrie Coon, Jesse Plemons (více)
(další profese)

Film líčí příběh novinářů deníků The Washington Post a The New York Times, kteří zveřejnili tajnou zprávu označovanou jako Pentagon Papers o angažovanosti americké vlády během války ve Vietnamu. Snaha o ututlání skutečností trvající čtyři prezidentská období donutila první americkou vydavatelku Kate Graham (Meryl Streep) a ambiciózního šéfredaktora Bena Bradleeho (Tom Hanks) z deníku The Washington Post vyhlásit vládě bezprecedentní válku o zveřejnění tajné vládní zprávy Pentagon Papers. (Vertical Entertainment)

(více)

Recenze (435)

dopita 

všechny recenze uživatele

Příběh není nikterak košatý a jeho natažením na dvě hodiny se z filmu stává nuda, která je možná ušlechtilá, ale pořád nuda. Spielberg opět pracuje sotva na půl plynu, opět svoji práci trestuhodně odzíval, podobně jako kdysi Amistad, nebo z nedávné doby třeba Válečného koně. A vzhledem k tomu, že je to film z Americké historie, je opět trapně přeceňovaný, podobně jako sterilní Lincoln. Za co akademici nominovali Streepovou na Oscara vážně nevim - poslední dobou mám pocit, že i kdyby vzala roli v reklamě na žrádlo pro psy, tak z toho zase bude minimálně nominace... ()

Tessie 

všechny recenze uživatele

Steven Spielberg velmi potěšil pojetím a jsem ráda, že takové filmy vznikají. Jak by se asi filmovalo v České republice v roce 2018, kdy náš pan premiér vlastní velkou část našich sdělovacích prostředků.. jen mě to nutí k přemýšlení. Jsem ráda, že toto téma dostalo tolik prostoru a Tom Hanks s Meryl Streep byli úžasní jako obvykle. Záběry u novinářského stroje pro mne byly naprosto fascinující. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Velká událost to bezpochyby byla, film jí určitě ale není. Spielberg už jede jen tak na neutrál, takže v žánru novinářské drama je tohle spíš z toho slabšího soudku. Ale stejně jako u ve stejný den viděné Niti od PTA je tohle herecky a hudebně hodně ok. ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

A woman preaching is like a dog walking on its hind legs. It's not done well and you're surprised to see it's done at all. (Samuel Johnson) Spielberg nejspíš zamýšlel nastavit zrcadlo politické kultuře (realitivně zanedbatelné rozměry lhaní a špízlování), destruktivním vztahům mezi demokraty a republikány (korektní spolupráce majitelky s šéfredaktorem) a frontálnímu politickému útoku na média v éře Trumpova prezidentství (Nixonovy spády). Když Pakula točil v roce 1976 Všechny prezidentovy muže, jednalo se o aktuální, relevantní počin. Šlo se domnívat, že tisk hraje jistou pozitivní a společensky konstruktivní roli a jednalo se o její udržení. Spielbergova legenda o proměně The Washington Post z tradičního regionálního deníku ve vlivné médium s celostátním dosahem v situaci těsně před Watergate je něco jiného. V lepším případě projev autentického sentimentu po zašlých časech, které mají se současnými poměry pramálo společného, v horším promyšlený kýč se vším patologickým, co k tomu angažovaném dílu patří. Evropskému divákovi, který je zvyklý na značný vliv veřejnoprávních médií, navíc může připadat řada zobrazených skutečností podezřelá, přestože je americký divák tak asi nevnímá. Vliv osvícené majitelky, váhající a zprvu nerozhodné, jak naložit s informacemi o veřejně činných osobách, s nimiž jezdí na dovolenou a chodí na večeře, je bezděčnou ukázkovou ilustrací problému soukromých médií. Tento problém Spielbergův film nereflektuje buď proto, že USA je koncept ne-soukromých médií téměř cizí, nebo je ignoruje záměrně, aby mohl co nejvíce vytřískat ze schematického stroječku na patos, jak si jej do scénáře napískal s kolegy scénáristy. The Post tak představuje úspěch vlastně jen na poli technicky bezchybné filmařiny a výpravy, což je s přihlédnutím k potenciálu a zjevným ambicím málo. ()

filipvrbik 

všechny recenze uživatele

Steven Spielberg nám naservíroval..............................kupu obrovské nudy. Film není ani hloupý ani špatně zahraný, je však neuvěřitelně nudný- praktický celý se odehrává v redakci novin The Washington Post a neděje se nic , jen se pořád mluví...nemůžu jít výš, než za dvě....40% (jediné, co mi přišlo zajímavé, byla vlastní výroba novin :-)) ()

Paldiny 

všechny recenze uživatele

Ako neznalec tematiky Post vs. Times mi chvíľu trvalo, než som si jednotlivé tváre potriedil do skupiniek a ku každej aj vytvoril názor. S faktom "byť v obraze" ako keby film počítal, takže malý handicap pre ostatných. Keď už sú ale kontúry príbehu jasnejšie, postavy a politické dianie tiež, začína tá pravá jazda. Rázom hltáte každý jeden dialóg, každú tajnú správu v rukách hladného novinára a periférne vnímate malé detaily ovešané po stenách, trefne zvolenú farebnosť záberov či s chuťou hrajúcich velikánov plátna. Prakticky až do konca "par excellence“. Záverečné minúty už predsa len začali upúšťať od objektivity, došlo na silné preslovy, vzpriamené udieranie sa päsťou do hrude a toľko typické oslavné tóny. Všetko skrátka tak, aby sa tvorcovia uistili, že každý pochopil, čo sa nám snažili celú tú dobu odovzdať. Po väčšine času ale excelentný film. ()

orkadimenza 

všechny recenze uživatele

Steven Spielberg se po Lincolnovi a Mostu špionů vrhá na další milník americké historie. A i tentokrát sahá v samotné hierarchii amerických mocností po těch nejvyšších příčkách. Námět divákovi nabízí myšlenku, že by se mohl dočkat dalšího skvělého novinářského dramatu od Spotlightu nebo dokonce novinářského majstrštyku typu Zodiac. Opak je ale pravdou. Spielberg není Fincher, aby si uměl pohrát s tajemnou atmosférou, první polovina filmu je tak velmi nudná a diváka přiková k sedačce spíš spánkem než napětím. Chvílemi to připomíná Big Short, když spousta neznámých postav mezi sebou promlouvá o neznámých věcech, jež nezasvěcený člověk nemá šanci pochytit všechny. Ve druhé polovině se konečně případ Pentagonu dostává ke své ústřední myšlence, pořád je ale ve vzduchu cítit, že to není úplně ono. Jedná se totiž o nafouknutou bublinu, protože celé dvě hodiny filmu jdou shrnout do věty "Dostaneme desítky let utajované státní tajemství a zveřejníme je nebo ne?" Plytký příběh tak nemůžou vytáhnout ani herecká esa jako Tom Hanks a Meryl Streep. Ta přitom nepředvedla vůbec nic navíc a k nominaci na Oscara jí už vážně stačí jen její obličej na plakátu. Samotný příběh z historie není vůbec špatný, ba naopak, v českých zemích by mělo být v současné době téma novinářské cenzury velmi aktuální, ovšem jeho zpracování mě zklamalo podobně jako Most špionů. Spielberg mě tak stále utvrzuje v tom, že už přes 10 let nenatočil žádný vyloženě skvělý film, nezbývá mi doufat, že Ready Player One to dokáže prolomit. ()

derryl 

všechny recenze uživatele

Další film Stevena Spielberga, který od začátku, až do konce nedá divákovi vydechnout, zpracovává závažné téma americké historie a přesto je zpracovaný lehce a s vytříbeností, která je Stevenu Spielbergovi vlastní. ()

bobstock 

všechny recenze uživatele

Skvělá novinařina protkaná osobními životy píšících legend největších amerických vydavatelů. Jeden ze způsobů jak může vyhrát pravda, bohužel za předpokladu, že si vláda opatří nové lži, které jen lépe zamaskuje. Věřím, že už nyní tají věci, které se lidstvo dozví třeba za 80let nebo možná nikdy. Další z dobrých Spielbergových rutin. 75% ()

Ollie235 

všechny recenze uživatele

,,Do you know what my husband said about the news? He called it the first rough draft of history." Dle popisu mě The Post zaujalo už docela dávno, ale nějak jsem se k projekci nemohl odhodlat. I přes všechna ta hvězdná jména jsem se obával, že to bude příliš nudné, příliš americké. Opak je pravdou. Příběh je vyprávěn velice poutavě, místy i napínavě a hltal jsem takřka každou scénu. Pořád si myslím, že je to film zejména pro americké publikum (či fanoušky jejich dějin a politiky), kdy místy zaznívají jména, která českým divákům nemusí být známa, ale celkový dojem to příliš nenarušuje. Skvělé po technické stránce, výborné obsazení, silné 4*. ()

Nolanofil 

všechny recenze uživatele

Zaujimavy prequel k Všetci prezidentovy muzi, ktory ale postrada po obsahovej stranke ich pribehovu osudovost a spletitost investigativnej zurnalistiky. ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

Sorry jako, ale mě to zkrátka nebavilo. Renomovaný režisér, stejně tak herci a přesto z toho vznikl nudný film o možná pro amíky zajímavých faktech. Za mě 65% ()

majec4 

všechny recenze uživatele

Film z novinarskeho prostredia mam rad, hlavne filmy z 90tych rokov. Toto je tiez velmi kvalitny film, ktory ma bavil od zaciatku do konca. Herci boli skveli, zapletka a finale tiez.  Velmi sa mi pacilo ako sa v deji casto poukazovalo na stred roznych svetov, zenskeho a muzskeho, rodinneho a pracovneho, a pod. Uplne ma dostalo ako Streep kraca k dveram burzy a cakaju ju tam zenske zamestnankyne. Nemam rad ked sa privelmi tlaci na tieto temy, no toto bolo brilantne. Nebolo potrebne ani slovo v tej scene a vsetkym je jasne o co ide. Podobnych scen je tam viac. Necakane ma to v tomto filme velmi oslovilo. Ostava nam len dufat, ze podobne zazranych ludi je v tomto novinarskom biznise stale dostatocne mnozstvo. ()

Fifer 

všechny recenze uživatele

Spielbergovi se nepodařilo rozvinout kolem postav takové zápeltky, aby to udrželo divákovu pozornost. Je to významný moment historie USA, ale to samo o sobě nestačí. Otisknout tajnou zprávu, nebo ne - to je ústřední motiv. Film stojí za zhlédnutí, abyste se dovzdělali o americké historii a vygůglili si pár jmen. A za láskyplné a nostalgické zobrazení éry papírových novin, sazečů, pouličních telefonů na mince atd. Bylo to milé, ale Spielberg umí mnohem víc. Dodatek: Myslím, že nedávný Spotlight se povedl lépe právě proto, že téma pedofilů je mnohem silnější drama, než jestli se bohatá panička dokáže vzepřít akcionářům Washington Post. ()

Související novinky

Spielberg, DiCaprio a generál Grant

Spielberg, DiCaprio a generál Grant

20.05.2018

Steven Spielberg se rozhodně nefláká. Loni vytasil novinářské drama Akta Pentagon, letos dorazila jeho sci-fi Ready Player One a příští rok se pochlubí Indiana Jonesem 5. Co režisérská legenda chystá… (více)

75. Zlaté glóby - výsledky

75. Zlaté glóby - výsledky

08.01.2018

V losangeleském hotelu Beverly Hilton byly uděleny 75. Zlaté glóby, kterými Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu oceňuje každý rok nejlepší filmové a televizní počiny. Nejúspěšnějším filmem… (více)

PF 2018

PF 2018

24.12.2017

Začíná se nám finalizovat žebříček TOP 10 nejlepších celovečerních filmů, uvedených v české a slovenské distribuci v roce 2017: 1. Thor: Ragnarok, 2. Wind River, 3. Logan, 4. Paddington 2, 5. Dunkirk… (více)

Na Zlaté glóby vyrazí Spielberg i Nolan

Na Zlaté glóby vyrazí Spielberg i Nolan

11.12.2017

Jak určitě víte, filmové ceny většinou není zas tak těžké předpovídat. Letošek ale bude jiný, jelikož zatím nemáme žádného velkého favorita, což názorně předvádějí nominace na 75. Zlaté glóby. Kdo se… (více)

Reklama

Reklama