Reklama

Reklama

Akta Pentagon: Skrytá válka

  • USA The Post (více)
Trailer 1
USA / Velká Británie, 2017, 116 min

Scénář:

Josh Singer, Liz Hannah

Hudba:

John Williams

Hrají:

Meryl Streep, Tom Hanks, Sarah Paulson, Bob Odenkirk, Tracy Letts, Bradley Whitford, Bruce Greenwood, Matthew Rhys, Alison Brie, Carrie Coon, Jesse Plemons (více)
(další profese)

Film líčí příběh novinářů deníků The Washington Post a The New York Times, kteří zveřejnili tajnou zprávu označovanou jako Pentagon Papers o angažovanosti americké vlády během války ve Vietnamu. Snaha o ututlání skutečností trvající čtyři prezidentská období donutila první americkou vydavatelku Kate Graham (Meryl Streep) a ambiciózního šéfredaktora Bena Bradleeho (Tom Hanks) z deníku The Washington Post vyhlásit vládě bezprecedentní válku o zveřejnění tajné vládní zprávy Pentagon Papers. (Vertical Entertainment)

(více)

Recenze (435)

lemonova 

všechny recenze uživatele

Pri všetkej úcte k môjmu obľúbenému režisérovi, toto ma neskutočne nudilo. Dvakrát som pri filme zaspala, čo sa mi nestalo, ani nepamätám. Výborný námet s hercami de luxe .. toto sa nemalo kde pokašľať.. a predsa. ()

Torpid 

všechny recenze uživatele

Další potvrzení, že nemám rád "vážné" Spielbergovi filmy. První polovina docela chaos a druhá - napínavější zase, jak už bývá u režiséra zvykem, doslovná a tupě manipulující k závěrečné hurá katarzi. Jen pro ty legendární herce v čele s Meryl, dám alespoň ten průměr. Štefane, kup si už konečně ty pruty a odstěhuj se na Floridu. ()

Dm1tr1j 

všechny recenze uživatele

Svižné, odvážne a plné starych princípov a pravidiel, ktoré už sú neplatné. Škoda. Výborní herci, réžia dobrá, scenar mohol byť lepší. ()

PEZ 

všechny recenze uživatele

Netušil som, že Spielberg vlastne natočil prequel k Všetkým prezidentovým mužom. ;) Úvod, resp. prvá hodinka je skutočne pomalá a miestami skoro až nudná, no na základe toho, čo príde následovne je jasné, že režisér to takto natočil naschvál, po starom, aby si divák vybudoval vzťah s postavami a zároveň ukázal, ako celá kauza vznikla, pre Washington Post vlastne nečakane. Skvelá doku-dráma, s ako-vždy geniálnou Meryl Streep a ako-vždy parádnym Tomom Hanksom, so silným presahom do súčasných udalostí na Slovensku (vražda investigatívneho novinára a jeho snúbenice). Jediné, čo ma málinko vyrušovalo bola digitálna kamera, ale v tomto smere už aj Spielberg uhol a je to len môj subjektívny problém, keďže tradicionalisticky stále uprednostňujem fyzický film. Každopádne po dopozeraní je jasné, že si v najbližšie dni opäť oprášim klasiku s Hoffmanom a Redfordom. :) [#12/2018] ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

The Post je hodne americký film, ale nie v zlom zmysle slova. Chce oslavovať investigatívnu novinárčinu, no okolnosti príbehu mu až tak nenahrávajú (novinári dostanú do rúk hotový materiál) v porovnaní so skvelým Spotlight. Spotlight ma chytil oveľa viac, príbeh a postavy boli lepšie napísané. V The Post je možné pochváliť akurát tak Meryl Streep, ktorá nejednoznačnú dámu vydavateľku obklopenú v priestore samých mužov, hrá s prehľadom. Hanksík dal svoj štandard, nuž lepšie jeho postava nebola napísaná. Poteší režijný prvok v zachytení postavy Nixona, ktorú vo filme nevidieť, zato počujeme len jeho diktáty so záberom na Biely dom. Pamätné zostanú zábery na spôsob tlače, ako sa kedysi skladali jednotlivé strany, koľko to dalo námahy, no zároveň aké to bolo pekné. Film tomu vzdáva krásny hold. Hodne americký, čo spomínam v úvode, je pre mňa záver, ktorý sa mohol vyhnúť pátosu, taktiež vsuvkám s hláškami typu "vyhrajte ten súd, lebo môj bráško je tam stále". Najviac úsmevne však vyzerá scéna kedy šéfredaktor volá priamo chlapíkovi do tlačiarne nech spustí mašinu a nech sa to dozvie celá Amerika. Nie všetko vám zožeriem, pán Spielberg :) ()

Torgal 

všechny recenze uživatele

Za dávkovanie informácii divákovi (resp. jeho absenciu) by si Spielberg zaslúžil prefackať. Priemerný Američan možno pozná tieto udalosti z histórie a tak mu nerobí problém orientovať sa v postavách a príbehu, ja som mal ale minimálne prvú polovicu filmu totálny guláš v tom kto je kto a čo sa deje. Režijne ma film tiež nijak neupútal a nestrhol, je proste typické remeslo cielené na pozlátené sošky, ktoré ničím originálnym nezaujme. Z tejto šedi už tradične výrazne vyčieva Meryl Streep, ktorá to inak ako Oskarovo snáď ani nevie zahrať. 5-/10 ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Sílou vyprávění je to opět starý, dobrý Spielberg. Že je to "pan vypravěč" dokazuje, že z naprosto neakčního scénáře umí vytvořit dramatickou a zajímavou podívanou. Přes množství postav je film přehledný a srozumitelný a v mnohém poučný. Například v tom, že i v tak zavedené demokracii, jakou USA bezesporu jsou (byly?) je třeba o tuto bojovat s těmi, kteří si myslí, že oni to dokážou lépe a nejlépe bez vědomí obyčejných lidí. Byl bych moc zvědav, jak by podobná causa dopadla u našich soudů. ()

dalziel 

všechny recenze uživatele

Po vynikajúcom Moste špiónov pôsobia Akta Pentagonu len priemerne až podpriemerne. Sorry Štefan , ale u teba sme zvyknutí na lepšie. ()

HenryIvan 

všechny recenze uživatele

Povedal by som, že slušné a vkusné, ale ničím nevýnimočné. Rutina tu nachádza svoju pravú tvár od hercov až k režisérovi ( povedať, že Meryl Streep a Tom Hanks hrali rutinne znamená, že hrali ako vždy fantasticky ). Niektorí z nás, jednoducho sledujú film a nemusia pozorovať kompozíciu hercov, kulís a priestoru v každej scéne. Nie každý je predsa nerd, že ?? 80 %. ()

DAPDO 

všechny recenze uživatele

Ne ne ne, filmy o novinářích prostě nejsou pro mě, doslova jsem to přetrpěl. V prvních 30 minutách jsem se nechytal ani za mák a chtěl to ukončit. Vydat-nevydat-vydat-nevydat a pořád dokola, pro mě hrozná nuda. Nemám tyhle filmy plný kecání rád a druhou hvězdu dávám jen za obsazení, který se vydařilo. ()

tomik99 

všechny recenze uživatele

K tomuto filmu jsem se zrovna náhodou dostal, když probíhaly prezidentské volby v USA v roce 2020. Úplně skvělé načasování, kdy si člověk uvědomí, že téměř každičký člověk, který kdy v Oválné pracovně seděl, tak svým způsobem to byl padouch a lhář. Nikdy jsem nevěděl, že válka ve Vietnamu byla tak zmanipulovaná, ale o to smutnější je, že mě to s ohledem na dnešní politické dění nepřekvapuje. Ostatně těch politických kauz v průběhu posledního století je stále více a více. A možná stejnou pozornost dostávají i filmy s touto tématikou. Ať už to byl film „The Report“ s Adamem Driverem či „Státní Tajemství“ s Keirou Knightley, tak to vždy stálo za to, protože se jedná o příběh inspirovaný skutečnými událostmi. A stejně silné je to i s Tomem Hanksem a jeho bandou odhodlaných novinářů odhalit pravdu. Je smutné, že se válčilo jenom kvůli tomu, aby si USA nepošpinilo pověst ve světě, zatímco jejich muži nasazovali životy za ztracenou věc. Bolestivá pravda, kdy navíc za tyto ohavné rozhodnutí nikdo nenese následky. Politika vždy byla, je a bude politickou hrou, ale zřejmě je to menší zlo, které musíme akceptovat, než kdyby otěže zákonu vzali do rukou obyčejní lidé. To by to bylo ještě horší. ()

geek.ondra 

všechny recenze uživatele

Skvěle natočeno, zahráno i napsáno. Jenom velká škoda že Spielberg při svoji mistrovské filmařině zapomněl přidat nějakou opravdu dechberoucí scénu která by donutila diváka přestat přemýšlet nad tím že je to celé vlastně jenom omáčka na dojení Oscarů a ty neustálé nepřerušované záběry už mě po delší době taky přestali bavit :) ale je to super a rozhodně nejlepší Spielberg za dlouhou dobu 7/10 ()

Jolee 

všechny recenze uživatele

V dnešní České republice plné fake news a politiků "napadající" investigativní novináře obzvláště aktuální film. Mezi Streep a Hanksem to perfektně funguje, snímek se dotýká i ženské otázky raných 70. let, ale je zároveň natočen s lehkostí a místy i vtipem. Závěrečný vtípek s Watergatem pobavil. ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Prvního zívnutí jsem se dočkal asi po dvaceti minutách a pak jsem ze zívání nevyšel až do konce filmu. Poslední třetina docela dobrá ale ty zbývající dvě jsou nepředstavitelně nudné. A to i přesto, že jsem věděl, že jdu na novinářskou konverzačku a nečekal buhvíjaké akční veletoče. On i takový film se totiž dá udělat zajímavě a poutavě - třeba Spotlightu se to povedlo na jedničku. Spielberg ale u mě v tomto žánru naprosto selhal a to i přes velice lákavé obsazení ... Souhlasím s Cheeterem, že jediné, co bylo opravdu dechberoucí, byly záběry z analogové sazby a klasického tisku novin. Úžasné, ale celý film to spasit opravdu nedokáže ... ()

Boris. 

všechny recenze uživatele

V první třetině filmu jsem měl co dělat abych se zorientoval ve všech těch jménech a postavách a moc mě tahle část nebavila. Pak ale přišel zbytek filmu, kterej byl fakt úžasnej. Silný drama o vztazích novinářů a nejvyšších politických představitelů a o investigativní novinařině a odhalování lží o podle mě jednom z největších americkejch průserů a to válce ve Vietnamu. A navíc skvělě tu zafungovala ústřední dvojice Meryl Streep a Tom Hanks. Za mě tady Spielberg opět zabodoval. ()

Franc1s 

všechny recenze uživatele

Tak tu máme další novinářské drama, tři legendy na place, Nixon, válka ve Vietnamu,peníze a otázka jestli můžou noviny volně odkrývat tajné vládní dokumenty. Vyprávění na mě, někdy až moc pomalé a klasicky "americké".. Zase jsem o něco chytřejší, ale zajímavější a lepší je pro mě Spotlight (2015). 7/10 ()

Forty- 

všechny recenze uživatele

Mám veľmi rád filmy z novinárskeho prostredia a takisto sa zaujímam o vietnamskú vojnu a na toto som sa vyslovene tešil. Bohužiaľ väčšinu filmu som sa strašne nudil. Dokopal som sa k tomu to nejako doraziť ale musím to označiť za sklamanie. ()

Související novinky

Spielberg, DiCaprio a generál Grant

Spielberg, DiCaprio a generál Grant

20.05.2018

Steven Spielberg se rozhodně nefláká. Loni vytasil novinářské drama Akta Pentagon, letos dorazila jeho sci-fi Ready Player One a příští rok se pochlubí Indiana Jonesem 5. Co režisérská legenda chystá… (více)

75. Zlaté glóby - výsledky

75. Zlaté glóby - výsledky

08.01.2018

V losangeleském hotelu Beverly Hilton byly uděleny 75. Zlaté glóby, kterými Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu oceňuje každý rok nejlepší filmové a televizní počiny. Nejúspěšnějším filmem… (více)

PF 2018

PF 2018

24.12.2017

Začíná se nám finalizovat žebříček TOP 10 nejlepších celovečerních filmů, uvedených v české a slovenské distribuci v roce 2017: 1. Thor: Ragnarok, 2. Wind River, 3. Logan, 4. Paddington 2, 5. Dunkirk… (více)

Na Zlaté glóby vyrazí Spielberg i Nolan

Na Zlaté glóby vyrazí Spielberg i Nolan

11.12.2017

Jak určitě víte, filmové ceny většinou není zas tak těžké předpovídat. Letošek ale bude jiný, jelikož zatím nemáme žádného velkého favorita, což názorně předvádějí nominace na 75. Zlaté glóby. Kdo se… (více)

Reklama

Reklama