Reklama

Reklama

Akta Pentagon: Skrytá válka

  • USA The Post (více)
Trailer 1
USA / Velká Británie, 2017, 116 min

Scénář:

Josh Singer, Liz Hannah

Hudba:

John Williams

Hrají:

Meryl Streep, Tom Hanks, Sarah Paulson, Bob Odenkirk, Tracy Letts, Bradley Whitford, Bruce Greenwood, Matthew Rhys, Alison Brie, Carrie Coon, Jesse Plemons (více)
(další profese)

Film líčí příběh novinářů deníků The Washington Post a The New York Times, kteří zveřejnili tajnou zprávu označovanou jako Pentagon Papers o angažovanosti americké vlády během války ve Vietnamu. Snaha o ututlání skutečností trvající čtyři prezidentská období donutila první americkou vydavatelku Kate Graham (Meryl Streep) a ambiciózního šéfredaktora Bena Bradleeho (Tom Hanks) z deníku The Washington Post vyhlásit vládě bezprecedentní válku o zveřejnění tajné vládní zprávy Pentagon Papers. (Vertical Entertainment)

(více)

Recenze (435)

Terminer 

všechny recenze uživatele

(Zlaté glóby/ Oscar 2018) Na začátek to samé co u Nejtemnější hodiny. První čtvrtina filmu byla nudná a pomalá. Poté se to proměnilo v poutavou podívanou, i když ne tak, jak bychom si to představovali u mistra jako je Spielberg. Přesto to bylo dobré, i herci byli dobří, Tom Hanks sice občas působil trochu prkenně, ale i přesto podali s Meryl Streep dobré herecké výkony. Škoda jen, že tento film nebyl opravdu tak skvělý jako Spielbergovy starší filmy tohoto typu. ()

existimi 

všechny recenze uživatele

The Post je velmi špatný film, což je opravdu škoda vzhledem k tomu jak silný potenciál tenhle příběh má. Se Spotlightem naprosto nesrovnatelné. ()

pushover 

všechny recenze uživatele

Takový normální film z novinářského prostředí plný jokoby dramatických dialogů. Chvílema jsem měl problémy to dokoukat. A teď jsem navíc zaregistroval, že to režíroval Spielberg, takže chápu... ()

Rimland 

všechny recenze uživatele

"Otisknout, či neotisknout? To je ta otázka." Kdo stejně jako já čeká film z ranku Všech prezidentových mužů (kterým to zároveň slouží jako slušný prequel, protože se závěrečnými titulky budete mít neodbytnou chuť se na ně, a potažmo i na Nixona, hned podívat) či Spotlightu, může být lehce zklamán. V The Post nejde tolik o postupné rozkrývání nemilé pravdy a její následné odtajnění, jako spíš jen o to odtajnění, zatímco velkou část rozkrývaní - dá-li se tomu v tomto případě vůbec tak říkat - provedou šmahem hoši z Times. Což ovšem filmu nijak neubírá na zajímavosti či napínavosti. Jedinou výtku mám k těm scénám typu "skupina žen obdivně vzhlíží ke Grahamové odcházející ze soudní budovy", kde Spielberg možná až moc zbytečně podlézá soudobým trendům (zdravím del Torra). S tím pak souvisí i pro mě jistá otravnost celé té linie s Grahamovou, ale to je spíš mou namlsaností výše zmíněnými filmy a slabostí pro ty scény/postavy reportérů (či reportérek) v propocených košilích trávících celé noci sháněním informací a prohrabáváním se v materiálech, s věčně zapálenou cigaretou v hubě a rozpitým kafem na stole, které to tu trochu narušuje... (což snad bude problém jen u první projekce) Nicméně ta hlavní nosná myšlenka o svobodě slova a vzepření se omezující/represivní autoritě by mi bohatě stačila - ona sice taky vlastně podlézá soudobému dění, ale nepůsobí jako pěst na oko. No a jinak je to Spielberg se vším všudy (včetně právě vytčeného). Řemeslně precizní (s Kaminskim zvládají retro atmosféru/vizuál opětovně na jedničku s hvězdičkou), zábavný a takříkajíc pro všechny. Což je zase na jednu stranu škoda, protože od Mnichova tu zkrátka nebyl film, kterým by Steven diváka (ehm, mě...) něčím vyloženě překvapil či rovnou "odrovnal" - a že na to nepochybně ještě má... Přičtěte si herecké výkony kvartetu Hanks-Odenkirk-Streepová-Stuhlbarg, no a není moc co řešit. P.S. Je fajn vidět po dlouhé době v nějakém popkulturním díle scénu z Vietnamu, kde mají američtí vojáci ještě M-14ku. P.P.S. Je vůbec možné vidět v současné době v nějakém popkulturním díle scénu z Vietnamu, u které nehraje song od CCR? ()

DjangoDoe 

všechny recenze uživatele

Amerika by mala ďakovať Nixnovi, lebo toľko afériek koľko sa odohralo alebo spôsobilo za jeho vlády je až vtipne zarážajúce. Možno to je tým, že ako ne-američan beriem tieto udalosti trocha ľahkomyselne a preto podľa mňa ide o veľmi priemernú drámu, vhodnú tak na daždivé nedeľné popoludnie niekde na miestnej TV stanici. Je to profesionálne zrežírované a aj zahrané, ale na tom nemôže Spielberg stavať celých 116 minút. Chýba tomu iskra, mystickosť a hlavne protipólové zobrazenie udalosti. Film rozoberá len jednú podstatnú vec, ktorá príde tak v 20 minút pred koncom, ale keby si po úvodnej scénke "úniku informácií" odskočíte na pol hodinu doslova o nič neprídete. Rovnaký problém som mal aj u Všetkých prezidentových mužov. Zatiaľ je mojím jediným kráľom JFK. Stone je len jeden, sorry Štefan. ()

ANTYCHRYST 

všechny recenze uživatele

Svoboda tisku..to je to oč Tu běží.. pro jednou novináři udělají něco pro lidi a zveřejní přes velkou nevůli USA státu.. tajné dokumenty ..jak se všemi prezidenti jebali... A válku ve Vietnamu si řídili sami.. Nějak jsem se nemohl do příběhu dostat.. spousty dlouhých dialogů.. spád skoro žádný.. rozhodně mě to nenadchlo.. spíše nudilo.. herecké obsazení dobré.. ovšem český dabing Hankse!! Nechápu proč to dabuje někdo jiný... 40% za hudbu a silnou myšlenku filmu ()

Maniik88 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý príbeh z veľmi zaujímavej doby. Film je dosť dlhý a uznávam, že miestami aj nudný. Najmä prvá polovica. Potom ale prichádza to odhalovanie, to strašne ťažké rozhodovanie majiteľky Washington post a jej zamestnancov. A práve ten záver, tých posledných 30 min ma definitívne presvedčilo, že sa to oplatilo vidieť a že je to nadpriemerný počin. Štavu tomu dodali skvelý Tom Hanks a tak isto skvelá Meryl Streep. Proste doba nedávna a pri tom tak vzdialená. Novinári mali vtedy ešte nejakú česť a našli sa aj takí, u ktorých bola pravda až na prvom mieste. Budeme sa ešte čudovať čo všetko ušáci odtajnia. Konšpirácie sa budú meniť za realitu. ()

Brooks 

všechny recenze uživatele

Spielberg z ranku tematicky závažného, angažovaného (Amistad, Most špiónov). Historickými súvislosťami zaujímavá, divácky vďačná oslava serióznej žurnalistiky i jej nenápadných hrdinov, ktorí to nevzdali, aj keď stáli proti najmocnejšej inštitúcii sveta. Prvá polovica je pomalšia a trochu neprehľadná, ale druhá ju precíznou dramatizáciou udalostí a spielbergovsky rýdzimi emóciami vynahrádza. Trio Spielberg/Kaminski/Williams tentokrát rutinnejšie, remeselne suverénne, ale bez výraznejšieho exhibovania. Pekná, dôstojná úloha pre Meryl Streep, Hanks je "len" spoľahlivým sekundantom. Osobne ma potešila aj plejáda roličiek na telo pre ostrieľaných seriálových matadorov (Odenkirk, Paulson, Whitford). ()

Shitonit 

všechny recenze uživatele

Stárnoucí Hanks a Nestárnoucí Meryl, oba brilantně zářící, a příběh tisíckrát ohraný. Přes to, nebo snad právě proto o čem To je, to má smysl dokoukat do konce. Nutno dodat, že je to chvílemi neeeeeeeeeeekonečně nudný, ale ten Hanks s Meryl..Ty takový ty vyčudlý chvilky lehce vyvažujou. ()

elimS 

všechny recenze uživatele

25% - komentář 20ti slovy: 2 hodiny o tom, jak novináři pišou články, které vydají/nevydají/vydají a nebo nevydají? Téma zajimavé, ale víc spiš pro Američany. ()

Knor 

všechny recenze uživatele

Technicky je tu všechno naprosto v pořádku, herci v čele s Hanksem a Streepovou naprosto perfektní. Ale mě tohle téma absolutně nezaujalo a asi poprvé jsem se nudil u Spielbergovo filmu. ()

Solverino 

všechny recenze uživatele

Tak takhle vypadá naprostá, ale naprostá nuda... NUDA....N.U.D.A.!!!!! P:S. Jedna hvězda za trochu akčnější začátek (Vietnam) a za titulky. ()

boombang 

všechny recenze uživatele

Nejnudnější Spielberg za svou kariéru. A ani švihácký Hanks spolu se závěrečnou gumpovskou připomínkou na tom nic nemění. ()

Mkartaylas56 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí si musím přiznat, že má očekávání byla v podstatě splněna. Dostalo se mi z filmařského hlediska skvělého snímku, doplněného o nejeden kvalitní herecký výkon, v čele s Meryl Streep a Tomem Hanksem nebo o moc příjemné kamerové zpracování. No uvidíme jak dopadne předávání oscarů a zda tento snímek zaboduje. 80% ()

bloody21 

všechny recenze uživatele

Pro mě jeden z opravdu nejpovedenějších filmů, co jsem viděl za poslední dobu, dá se říct, že je povedené úplně všechno, emoce, postavy a hlavně, Meryl Streep, která se na roli jednoznačně hodí, určitě stojí za shlédnutí ()

Joedas 

všechny recenze uživatele

Tohle je prostě čirá radost sledovat. Když se mezi současnými talenty z ničeho nic zjeví Stevie a s neuvěřitelnou lehkostí ukáže, jak to má v malíku, je to jako sledovat Messiho hrát fotbal. Řemeslně to snad nemohlo být přesnější a s něčím jako "skvěle zahraný" se ani nebudu obtěžovat. Bavilo mě to po celou stopáž a rozhodně v tom necítím ten zmiňovanej kalkul. Za Oscara bych se při daný konkurenci vůbec nezlobil (i když to teda přeju Billboardům). ()

Matt1223 

všechny recenze uživatele

V první půl hodině se téměř nic nedělo. Potom se děj ale začínal rozbíhat a byl zajímavější, a na konci to bylo vůbec nejzajímavější. Tom Hanks jako vždy nezklamal, dle mého názoru mu tato role sedla velmi dobře, Meryl Streep už na tom tak dobře nebyla. Po většinu filmu byla pasivní a role jí nesedla až tak dobře, jako Tomu Hanksovi. Myslím že Meryl Streep není špatná herečka, ale do tohoto filmu se prostě nehodila. Film sám o sobě je dobrý a zajímavý ale Steven Spielberg natočil i lepší filmy. ()

Související novinky

Spielberg, DiCaprio a generál Grant

Spielberg, DiCaprio a generál Grant

20.05.2018

Steven Spielberg se rozhodně nefláká. Loni vytasil novinářské drama Akta Pentagon, letos dorazila jeho sci-fi Ready Player One a příští rok se pochlubí Indiana Jonesem 5. Co režisérská legenda chystá… (více)

75. Zlaté glóby - výsledky

75. Zlaté glóby - výsledky

08.01.2018

V losangeleském hotelu Beverly Hilton byly uděleny 75. Zlaté glóby, kterými Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu oceňuje každý rok nejlepší filmové a televizní počiny. Nejúspěšnějším filmem… (více)

PF 2018

PF 2018

24.12.2017

Začíná se nám finalizovat žebříček TOP 10 nejlepších celovečerních filmů, uvedených v české a slovenské distribuci v roce 2017: 1. Thor: Ragnarok, 2. Wind River, 3. Logan, 4. Paddington 2, 5. Dunkirk… (více)

Na Zlaté glóby vyrazí Spielberg i Nolan

Na Zlaté glóby vyrazí Spielberg i Nolan

11.12.2017

Jak určitě víte, filmové ceny většinou není zas tak těžké předpovídat. Letošek ale bude jiný, jelikož zatím nemáme žádného velkého favorita, což názorně předvádějí nominace na 75. Zlaté glóby. Kdo se… (více)

Reklama

Reklama