Reklama

Reklama

Akta Pentagon: Skrytá válka

  • USA The Post (více)
Trailer 1
USA / Velká Británie, 2017, 116 min

Scénář:

Josh Singer, Liz Hannah

Hudba:

John Williams

Hrají:

Meryl Streep, Tom Hanks, Sarah Paulson, Bob Odenkirk, Tracy Letts, Bradley Whitford, Bruce Greenwood, Matthew Rhys, Alison Brie, Carrie Coon, Jesse Plemons (více)
(další profese)

Film líčí příběh novinářů deníků The Washington Post a The New York Times, kteří zveřejnili tajnou zprávu označovanou jako Pentagon Papers o angažovanosti americké vlády během války ve Vietnamu. Snaha o ututlání skutečností trvající čtyři prezidentská období donutila první americkou vydavatelku Kate Graham (Meryl Streep) a ambiciózního šéfredaktora Bena Bradleeho (Tom Hanks) z deníku The Washington Post vyhlásit vládě bezprecedentní válku o zveřejnění tajné vládní zprávy Pentagon Papers. (Vertical Entertainment)

(více)

Recenze (435)

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

Pro mě víceméně naprosto nezajímavé. Neohromilo mi to ani příběhem, ani hereckými výkony. Film neměl vůbec žádný spád, vůbec to neutíkalo. Bohužel za mě se jedná o velké zklamání, protože jsem čekala o hodně víc. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Myslím, že na plnohodnotné docenenie The Post vás musí prezentovaná téma jednoducho zaujímať. V prípade, že ste sa v obsahu snímky našli, určite budete podobne spokojní ako ja. P.S. záverečný odkaz na kauzu Watergate bol úsmevný. ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Konstantní nuda. "The Post" se BOHUŽEL nese v podobném duchu jako předloňský "Spotlight" (3,5*). Působí plynuleji než hon na zhýralou církev (nenarušují ho de facto žádné časové skoky), postrádá ale jak atmosféru, tak napětí, tak emoce. Další nadějná spielbergovina, která se vůbec nepovedla, a která nemá mezi oscarovými snímky, co dělat. Nevěřím, že ještě zvládne natočit dobrý film.:-( P.S.: Rozvinutí nastoleného tématu? 0. P.P.S.: Film jsem viděla před necelým rokem a už si z něj nepamatuju jedinou scénu. ()

liskam 

všechny recenze uživatele

Pozvolný rozjezd a velmi slušné finále. Třičtvrťe filmu mě štvala naprosto nevýrazná M.Streep a až ke konci filmu jsem si uvědomil že to takhle hrála záměrně, takže za mě perfektní výkon.!!! Bohužel filmu chybělo konstantní napětí. Takže za mě "jen" 74% ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

(13%) Tak tohle se opravdu nepovedlo. Ne, Ne a ještě jednou NE! Obdobná nuda jako při Lincolnovi, který mě taktéž vůbec nebavil, ale přesto byl minimálně o třídu lepší. Zde mě nebavilo snad vůbec nic. Nějaké to zvýšené tempo snímku jsem pocítil někdy v poslední půlhodince. Téma mě absolutně nezajímalo, jenže což o to, bylo to tak nudné a nezáživné, že jsem málem usnul. Třeba když hodně odbočím, tak takový MOST ŠPIONŮ, to byl kvalitní film. Téma mě rovněž nechalo zcela chladným, ale bylo to podané zábavně a udrželo si to mou pozornost. Mám rád dialogové filmy, ale toto šlo naprosto nejen mimo mě, ale i mimo mísu. Ani nevím, proč jsem tu 1* dal. Nejspíš za jména Hanks, Spileberg, Williams atd. Mimochodem Meryl Streep mi zde vůbec neseděla. Ze začátku se chovala jak nějaká pipka. V takovém muzikálu Mamma Mia (má srdcovka) se hodí mnohem víc. No, dál to už shazovat nebudu. Musel jsem si po skončení dát panáka. Málem mě to nudou odrovnalo. Konec hlášení. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Spielberg točit umí, to mu nelze upřít, ale proč každý svůj film musí zacákat kýblem sentimentu? Vzhledem ke zpracovanému tématu je snímek poměrně nudný. Ale tak hlavně že si v redakci zatleskali. Konečně jsem pochopila, proč mají Američané tak v oblibě open space kanceláře, potlesk klaky se v nich lépe nese. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

K písaniu komentu sa dostávam až na šiesty deň po zhliadnutí filmu. Celkom slušne ma totiž The Post nažhavil na podobné snímky , ktoré sa zaoberali škandálom Watergate a ilegálneho financovania vojny vo Vietname počas vlády prezidenta Nixona. Najprv som si šupol na náladu Platoon, ktorý som dovtedy ešte nevidel. Potom prišiel na radu Frost/Nixon, ktorý mi čo to osvetlil a dal do súvislosti s týmto filmom, no a pred chvíľou som dopozeral All the President's Men, kde bola k dispozícii kompletne celá redakcia The Post na čele s Benom Bradleem. Tu, pre zmenu, Redford s Hoffmanom vyšetrujú tajné fondy Nixonovej vlády, pričom ich mega prísne utajeným zdrojom je chlapík známy pod prezývkou "Deep Throat" , o ktorom pojednáva zase táto snímka: Mark Felt: The Man Who Brought the White House Down , a ktorú zrovná ťahám. Výborne sa to všetko dokopy doplňa. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Hezky natočená óda na svobodu tisku a poctivou investigativní žurnalistiku. V první půli jsem s tím trochu bojoval, ale kombinace skvělých herců, rychlého tempa, precizní gradace, přehledného dávkování informací (ze začátku se divák může kapku ztrácet, ale i při průměrné míře koncentrace je posléze vše podstatné jasné a smysluplné) a dobře p(r)odaného ústředního morálního dilematu u mě filmu tu čtvrtou hvězdu přeci jen zajistila (stylová tečka taktéž potěšila). Sice to určitě není nová "instantní" spielbergovská klasika, ale Steven si i tak může s klidem odškrtnout další úspěšně splněný (sub)žánr (novinářské drama). 70 % ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Prequel k Všetkým prezidentovým mužom alebo čo bolo krátko, či skôr desaťročia predtým utajované pred verejnosťou. Spielberg prináša ukecanú drámu z novinárskej branže, pričom paradoxne ihneď a potom až do konca zaujme Kaminskeho vynaliezavá kamera. Cítime sa ako novinári v akcii, ako členovia tímu, alebo ako sliediči. Žiadne nudné zábery a protizábery, ak to nie je nevyhnutné. Sloboda tlače sa zároveň rovná aj sloboda prejavu v kinematografii, čoho The Post sú jasným dôkazom. Aktualizácia v rámci súčasnosti? No môžete si vybrať z čoho len chcete... ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Steven se zřejmě až příliš spoléhal na úžasného Toma a snad ještě úžasnější Meryl. K tomu měl navíc domluveného mistra Johna Williamse pro soundtrack a polský šikula dřímal v rukou kameru. Navíc měl Steven v rukou divácky nesmírně vděčné a atraktivní téma. Neubráním se pocitu, že těžce usl na vavřínech a nabral dojmu, že se úspěch dostaví jaksi automaticky. Byla z toho sice nominace na Oscara, ale mám pocit, že proběhla čistě jen z úcty a respektu k dílu všech výše zmíněných. Není to vůbec dobře zpracované. Člověk nedostane možnost se jakkoli sblížit s jednotlivými postavami a tak zhlédne celý snímek s naprostou absencí jediného náznaku emocí. V podstatě mi bylo naprosto ukradnuté, jak dopadne soudní jednání, které se mimochodem také odehrálo snad ještě rychleji než začalo. Dívat se na to dalo, ale snímek nenaplnil ani část mých takřka neexistujících očekávání. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Nápad super, nicméně realizace trochu zklamala. Poslední půl hodinka byla naprosto skvělá! Jen škoda toho před ní. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"The Post" ma úprimne sklamalo. Čakal som od filmu oveľa viac. Téma bola zaujímavá, režisér bol kvalitný, herecké obsadenie bolo skvelé a všetky karty boli poskladané správne. Osobne si myslím, že je to zrežírované celkom dobre. Má to dobré momentky, najmä v druhej polke filmu. Prvá polka ma však veľmi nudila a čakal som neustále, kedy sa začne niečo diať. A to nie je dobrý signál. Neustále som na niečo čakal, no nemohol som sa toho dočkať. V tom tkvie práve najväčší problém tohto filmu. Jeho tempo je veľmi pomalé a častokrát sa vlečie a mám pocit, že sa nikam v podstate nehýbeme. Tom Hanks je vynikajúci a rovnako aj Meryl Streep podáva dobrý herecký výkon. To sú ale často veci, ktoré očakávame. Film vyzerá dobre a obdobie 70-tych rokov je spracované autenticky. Kauza, ktorej sa film venuje je síce zaujímavá, no na druhú stranu nemám pocit, že by sme to mali dobre podané. Chcel by som sa asi niektoré informácie dozvedieť viac postupne, pomaly a nechať film viac dýchať. Miesto toho máme veľké množstvo dokumentov, ktoré to odhaľujú a my ako diváci už s tým len ideme. Osobne som bol asi viac nadšený zo spracovania filmu "Spotlight", než z tohto. Je to dobré, ale nemá to ten potrebný náboj, ktorý by ma pri tom držal. Takže nemôžem zakryť, že som ostal sklamaný. Hodnotenie: B- ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Příběh z doby, kdy ještě byly noviny nezávislé a odhodlané zveřejnit pravdu i kdyby je to mělo zruinovat nebo poslat za mříže. Jeho aktéři tak dnes působí jako pohádkové bytosti, když se rozhodují a jednají na základě svědomí a pravdy, bez ohledu na vnější tlak. Napínavé, přestože tu nikdo neběhá, nestřílí a nikomu nejde o život, strhující řadou dokonale vygradovaných scén (telefonická diskuse o tom, jestli začít tisknout) i tím nenápadným všudypřítomným napětím, které vzniká třením mezi pravdou a zákonem, rodinou a prací, ženou a muži. Spielberg jako dokonalý virtuos ovládá do posledního detailu vše, co je v záběru, a dvojka Streepová-Hanks nezklame, byť pozornost na sebe strhává spíš Meryl, bojující nejen o své noviny, ale také o svou pozici ve světě ovládaném výhradně muži. Silný příběh, dechberoucí napětí a skvělá filmařina, které mi jako divákovi nedaly vydechnout. ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Akta Pentagon: Skrytá válka - to je překlad úrovně: pojďme prodat film, který se obsahem prodat neumí. Film stojí a padá na Hanksovi a Streepové. Jejich kouzelné dialogy nabité tou klasickou filmařinou jsou k sežrání - děj samotný moc ne. Film se snaží v první polovině unudit diváka k smrti a vtáhnout ho do světa nakladatelství, aby ve druhé polovině řešil existencionální otázku novinařiny a upřímnosti se špetkou špionáže, což záživné není, pokud nejste kompost, ale ve srovnání s první polovinou, kde se člověk příjemně prospí, je to takové milé probuzení. Řeklo by se kafe po ránu, ale ne. Spíš Jihlavanka. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Zručne natočené, výborný vizuál, slušná hudba, štandardné herecké výkony ... ale že by ma príbeh a atmosféra snímku posadili na zadok .. to veru nie. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Ak by tento film bol formou eutanazie, tak by si ju nikto smrteľne chorý nikdy nevybral. Ide o pomalú a veľmi bolestivú smrť. Spielberg siaha v poslednom čase po nezaujímavých amerických politických drámach a v našim končinách nikomu nič nehovoriacim témam. Neverím však, že by tento dej zaujal i amerického vidláka. Nejaký pseudo boj novinárov proti americkej vláde je tu každému ukradnutý. Film je zbytočný a nudný. Natočený len pre oscarové pozlátko. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Spielbergovsky, technicky precizní od kamery, hudby, střihu až po kostýmy, ale podobně jako u Lincolna, nic pro diváky, které nezajímá, politická americká minulost. Pro všechny zúčastněné to samozřejmě muselo být ohromné, ale určitě se nejedná o tak zásadní věc, aby to dokázala strhnout. Pro milovníky historie se jedná o další výborný kousek, pro komerčního diváka, hezky vypadající nudu. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Vzrušující novinový retro příběh. Vzkaz je jasný: tisk slouží těm komu je vládnuto, ne těm kdo vládnou. A nakonec Washington Post je báječně úspěšný. Film je dost předvídatelný. Dlouho se řeší finance, právní důsledky , vztahy novinářů s politiky apod. Pár vzrušujících okamžiků se najde jako třeba výroba kopií tajné zprávy. ()

Scalpelexis 

všechny recenze uživatele

Idilistická a klasicky happy-endová Spielbergovina, která přesvědčí spíše lidi, kteří se tématicky motají kolem novinařiny. Sám jsem nikdy úplně neporozuměl tomu novinářskému hladu vydat cokoliv, co smrdí tajemstvím, i když by to mohlo poškodit samotný stát a je uvrhnout do vězení. Psaní pravdy? Relativní. Služba lidu? V dnešní době docela výsměch. O to větší zklamání poté je, že vlastně ony celé ty Pentagonské listy nejsou ve filmu nějak odhaleny a víceméně o nich víme jen to, že existovaly. Tak či onak, byl jsem mírně překvapen scénářem a režií, protože politické/žurnalistické drama by mě na první pohled téměř jistě uspalo, ale to tomuto filmu zdárně nepodařilo a udrželo to mou pozornost svou solidní strukturou a flowem až do konce. I přes to málo, co se tam děje, tak se to děje nepřetržitě a Hanksův šéfredaktor je dosti energický a zábavný zvedač telefonů, který přímo ztělesňuje onen novinářský drajv. S dovolením úplně nerozumím nominaci Meryl Streep na sošku, protože, při vší úctě, její postava je holt mdle napsaná, důležitosti skoro pozbývající a její závěrečné rozhodnutí, který se musí oplzle otřít o feminismus, v kontextu předchozího děje je prapodivný. Vůbec celý závěr jsou kilogramy nefalšovaného amerického patosu se snahou i o nějaký ten vtípek, který holt kříví ústa, ale u Stevena jsem si už zvykl. Žádná bída, v rámci možností záživný, ale nikterak dechberoucí snímek s nádechem zajímavé aktuální tématiky. Lepší 3* ()

classic 

všechny recenze uživatele

Rýchla práca sa nevypláca, aspoň teda podľa môjho najväčšieho svedomia a vedomia. Legendárny americký režisér Steven Spielberg sa nedržal tohto pravidla, aj keď popritom dobre viem, že bol schopný v jednom roku nakrútiť dva navlas rovnocenné snímky, tak ako tomu bolo pred dvadsiatimi piatimi rokmi... Novinárske filmy sú akurát v kurze, len nedávno triumfoval SPOTLIGHT, ktorý po veľmi dlhých rokoch uspel na odovzdávaní Oscarov, a to iba s filmom a scenárom, ale jeho téma pedofilných kňazov bola natoľko aktuálna, že tým pádom zvíťazil. „Rozprávkar” si povedal, že to vyskúša i on. Zvrátených vymenil ešte za zvrátenejší Vietnam, dokumenty o ňom unikli do novinových redakcii, najprv do The New York Times, ktorí ako prví zverejnili tieto tajné, štipľavé informácie, a teraz týchto načas odstavili, pričom následne sa k tomu dostáva redakcia The Washington Post, čiže scenáristi spísali v kdejakej krčme scenár, na ktorého základe režisér nakrútil veľmi podpriemerný film. / K ďalšej spolupráci si opätovne prizval svojich osvedčených pracovníkov, ako sú strihač Kahn, kameraman Kaminski, či hudobný skladateľ Williams. Obsadzuje kamaráta Hanksa, alebo herečka Meryl Streep prichádza so svojou X -tou nomináciou na prestížnu filmovú cenu. Ako režisér, tak aj táto výnimočná nástupkyňa Katharine Hepburn, musia mať v Hollywoode určitý vplyv a samotný LOBING prichádza už akosi automaticky. To by som ani neveril, aký otravný dokáže byť tento miláčik Ameriky, ktorý mi tak neuveriteľne liezol na nervy, že som ho mal počas pozerania totálne v zuboch, a normálne by som ho najradšej roztrhal na franforce, až taký bol neznesiteľný, aký je vlastne tento nepríliš podarený film sám ! Tak neprehľadný, tak chaotický, tak roztržitý, tak filmovým strihom a filmovými scénami televízne pôsobiaci snímok, že by sa skôr hodil do akéhokoľvek NETWORKU, ako na plátna kín, kde v podstate nemá ani čo pohľadávať ! Vôbec najhoršie na filme sú jeho nedobré scény, ktorými sa to tu len tak doslova hemží, a ja som mal počas toho, čo robiť, aby som sa ovládol. Spielberg mal zrejme chvíľu voľného času, a tak narýchlo nakrúca film, ktorý by si zaslúžil väčšiu starostlivosť, akú dostali Všetci prezidentovi muži, a ich Aféra Watergate. Posledný záber tohto filmu nadviaže práve na tento perfektný politický snímok Alana J. Pakulu z roku 1976, ktorému nesiaha ani po členky ! Možno ak by režíroval kvalifikovane odborný Oliver Stone, ešte trebárs niekedy v 90. rokoch, 20. storočia, tak by vznikol minimálne revolučný politický thriller. / Chýbalo mi tu väčšie napätie, lepšia práca s hercami, ktorí sa iba stále prehrávajú, ako obohrané gramofónové platne, alebo aspoň jedna poriadna filmová sekvencia, akú som videl hneď na začiatku vo Vietname. Potom sa to stočí na klasický kolotoč samých kecov, kecov, a ešte raz kecov !!! I Lincoln bol ukecaný, ale mal po ruke majstrovského Lewisa, tuná vskutku nie je vôbec nikto majstrovský. Pozrel som si nový snímok Stevena Spielberga, od ktorého som čakal oveľa VIAC, a pevne verím, že READY PLAYER ONE mi konečne zlepší mienku o ňom... () (méně) (více)

Související novinky

Spielberg, DiCaprio a generál Grant

Spielberg, DiCaprio a generál Grant

20.05.2018

Steven Spielberg se rozhodně nefláká. Loni vytasil novinářské drama Akta Pentagon, letos dorazila jeho sci-fi Ready Player One a příští rok se pochlubí Indiana Jonesem 5. Co režisérská legenda chystá… (více)

75. Zlaté glóby - výsledky

75. Zlaté glóby - výsledky

08.01.2018

V losangeleském hotelu Beverly Hilton byly uděleny 75. Zlaté glóby, kterými Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu oceňuje každý rok nejlepší filmové a televizní počiny. Nejúspěšnějším filmem… (více)

PF 2018

PF 2018

24.12.2017

Začíná se nám finalizovat žebříček TOP 10 nejlepších celovečerních filmů, uvedených v české a slovenské distribuci v roce 2017: 1. Thor: Ragnarok, 2. Wind River, 3. Logan, 4. Paddington 2, 5. Dunkirk… (více)

Na Zlaté glóby vyrazí Spielberg i Nolan

Na Zlaté glóby vyrazí Spielberg i Nolan

11.12.2017

Jak určitě víte, filmové ceny většinou není zas tak těžké předpovídat. Letošek ale bude jiný, jelikož zatím nemáme žádného velkého favorita, což názorně předvádějí nominace na 75. Zlaté glóby. Kdo se… (více)

Reklama

Reklama