Reklama

Reklama

Akta Pentagon: Skrytá válka

  • USA The Post (více)
Trailer 1
USA / Velká Británie, 2017, 116 min

Scénář:

Josh Singer, Liz Hannah

Hudba:

John Williams

Hrají:

Meryl Streep, Tom Hanks, Sarah Paulson, Bob Odenkirk, Tracy Letts, Bradley Whitford, Bruce Greenwood, Matthew Rhys, Alison Brie, Carrie Coon, Jesse Plemons (více)
(další profese)

Film líčí příběh novinářů deníků The Washington Post a The New York Times, kteří zveřejnili tajnou zprávu označovanou jako Pentagon Papers o angažovanosti americké vlády během války ve Vietnamu. Snaha o ututlání skutečností trvající čtyři prezidentská období donutila první americkou vydavatelku Kate Graham (Meryl Streep) a ambiciózního šéfredaktora Bena Bradleeho (Tom Hanks) z deníku The Washington Post vyhlásit vládě bezprecedentní válku o zveřejnění tajné vládní zprávy Pentagon Papers. (Vertical Entertainment)

(více)

Recenze (435)

GeusX 

všechny recenze uživatele

Skvělí, ba vynikající herci, působivé dobové reálie, krásná filmařská práce proti které se snad nedá vůbec nic namítat. I nádhera má však své proti: docela dost se tu konverzuje a je tu velké množství postav. A za chvíli pořádně nevím, kdo je přesně kdo a kom se to baví. Ano, časem to docvakne i mojí palici a vše se ujasní, ale trvá to. Je to jeden z těch výborných filmů, ve kterých Tom Hanks poslední léta hraje, u kterých uznale pokýváte hlavou, jak je to zručně zfilmováno, objeví se při udělování nějakých filmových cen, ale vám to jednou vidět stačilo. 70% (viděl jsem: 1x cz dabing) ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Jedno se Spielbergovi musí nechat, jeho režijní práce nestárne. Jak dokáže sedmdesátiletý chlap chrlit filmy v tak závratném tempu a přitom s tak obdivuhodnou dynamikou filmové řeči, to je mi záhadou. Slabinou The Post je ovšem scénář. Citelně tu chybí dobrý příběh, který by ospravedlňoval dvouhodinovou délku, a především napětí, které divák cítí asi tak deset minut. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Chaotickou nudu plnou nejasných dialogů a mizerně představených postav v první polovině naštěstí zachraňuje polovina druhá, která se již naplno zaměřuje na hlavní téma filmu. Na Spielberga je to ale těžká rutina plná kvalitních, ale též poměrně rutinních hereckých výkonu. Pár let starý Spotlight byl o něco záživnější. ()

villon17 

všechny recenze uživatele

Klišé příběh s klišé záběry, ani ta Meryl mě nepřesvědčila. Nejzajímavější byly scény z tiskárny - za mě celý film mohl být spíš o tom. ()

joehot 

všechny recenze uživatele

Tyvoe, na to, že tam bude trocha patosu a kýče, na to jsem byl připravenej. Ale Meryl Streepová opouštějící soud uličkou v davu žen, které se na ni obdivně dívají, to už bylo celkem moc i na mě. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Aj napriek hodnoteniu, to bude skôr kritika. Steven vie točiť filmy, o tom žiadna. Vlastne som to vôbec ani nemal brať ako úvahu. Ale Steven starne a s ním aj jeho emočný prejav. A tak na množstvo ( iba ) dobre natočených scén, pripadá pár excelentne podaných sekvencií, kde sa pero režiséra otlačí tak, až spraví machuľu. Ale Steven je Steven. Steven je proste macher. A či kočíruje nováčikov, alebo legendy americkej kinematografie. Rukopis ostáva. Je len škoda, že už to nieje rukopis geniálny. ()

salisbury 

všechny recenze uživatele

Steven Spielberg rozevřel složku s označením Top secret a Pentagonská akta spatřila, díky pevně rozprostřenému filmovému plátnu, divákovo oko. Dialogová smršť provázející celý film rozkmitala verbální ústrojí hereckého ensemble v čele s Tomem Hanksem a Meryl Streep. Z počátku jsem lapal po stále ještě nezažehnuté svíci v myslitelně, neb mi chvíli trvalo sesoustředit mozek na patřičnou úroveň. Film je pln slov, třepotajících se neustále ve větru, jak čerstvě otištěný novinový papír a já po nějaké chvilce byl zahlcen akty obnažující zcela válečný konflikt ve Vietnamu. Spielberg určitě má lepší filmy než tento, ale vzhledem k zajímavosti probíraného tématu nemohu říct, že bych byl zneradostněn stráveným časem v kinosálovém lóži. Ba naopak mohu s poklidem v duši poděkovat za danou možnost zapojení mozkového aparátu. ()

berny2468 

všechny recenze uživatele

Spielberg opět natočil skvělý film o tom, co uznává demokracii a svobodu slova. Velmi neotřele, ale o to více uderněji natočený film jemuž vévodí výborní herci a hlavně opět neskutečný Kaminski. 70. léta se povedla navodit bezchybně a práce novinářů též. Ukazuje různé úhly pohledů a polemizuje mezi nimi. Již od začátku mi film uchvátil a dokonce jsem se nenudil. Spielberg prostě umí. Zrovna u tohoto filmu se nabízí srovnání s jiným filmem od Spielberga a to Lincoln. Jenž jsem shodou okolností viděl před par hodinami. Ten mi tak úplně nesedl, ale tohle ano. Spielberg má opravdu dar navodit atmosféru a hlavně poskládat scénu, tak jak to jde nejlépe. Prostě mistr, ale i mistr tesař se někdy utne, ovšem tohle ten případ rozhodně není. Znovu si Steven svět idealizuje, ale tak stylově a řemeslně čistě, že tomu není prostě co vytknout.....85%. ()

Kryton 

všechny recenze uživatele

Ryze US only téma. Pokud se více nezajímáte o americkou historii, tak Vietnam je pro vás jen tržnice v Praze. Rád jsem chtěl vidět opět Spielberga jak se popasuje s historickou události. Poslední Most spionu mě hodně bavil, ale to bude tím, že tato éra a reálie jsou mě blíž. Stále však díky Januszovi kouzlí s kamerou a scény tisku jsou tak vizuálně poutavé. Po celou dobu filmu jsou dialogy. Dialogy dvou postav, tří postav anebo prostě jen někdo telefonuje. Přitom je herecké osazení prvoligové. Mám však problém, že všichni herci hrají divně anebo divné postavy. Dokonce i Hanks se Meryl. Nudných míst je až moc. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Ukážková definícia pojmu "akademická nuda". Na prvý pohľad bezchybná filmárčina ako je u Spielberga zvykom, doplnená o prvotriedne herecké výkony Meryl Streep a Toma Hanksa, ale vo všetkých iných oblastiach až nepríjemne neriskante natočený film, ktorý sa absolútne nedokáže dostať pod kožu, vyvolať záujem o postavy, dovoliť s nimi prežívať (skutočný) príbeh alebo akokoľvek emočne zasiahnuť. Keď si to porovnám s tri roky starou, obdobne novinárskou oscarovkou Spotlight, tak je The Post iba chudým bratríčkom. Tak bezpečne natočený film, ktorý nechce vážnou témou nikoho pobúriť, ani uraziť, že tým pádom nemá (odhliadnuc od hereckých výkonov) ani koho a čím akokoľvek výrazne zaujať. Tá najtypickejšia, najrutinnejšia oscarovka, ktorá musí vzniknúť každý rok, aby vyplnila povinné škatulky nominácii na najlepší herecký výkon, film a pod., no inak iba obyčajná stávka na istotu, ktorá je natočená s takou presnosťou, že tu nie je priestor na akékoľvek napätie. To platilo už pri Bridge of Spies a bohužiaľ odvtedy sa u Spielberga príliš nezmenilo. CELKOVO: 3* (6/10) ()

Adasin 

všechny recenze uživatele

Počáteční nedůvěra a očekávání nudného táhnoucího se dramatu byla - což je jedině dobře - neopodstatněná. Na začátku to sice trochu drhlo, zvlášť, než se člověk zorientuje v tom, o co půjde, ale pak to pěkně odsýpalo až do konce a stopáž 116 minut je tak akorát k tomu všemu, co se ve filmu odehraje. Jelikož jsem si předtím o kauze Pentagon Papers nic podrobného nehledala, bylo to pro mě celkem napínavé až do konce. P.S.: Vždycky mě bude bavit pohled do redakce nějakých novin. 7/10 ()

Lokutus 

všechny recenze uživatele

Celkem potěší, že se Jesse Plemons, Bruce Greenwood a Bob Odenkirk objeví i v podobně atraktivním projektu. Škoda, že je film opět silně utlachaná agitka, která díky svýmu střihovýmu tempu i celkem odsýpá, ale ani tak bohužel nestačí zamaskovat, že jde o podobnou zbytečnost a banalitu jako nedávný Bridge of Spies - stejně jako v jeho případě na závěr OPĚT nechybí ani pro Spielberga bohužel už celkem typická dávka uslintanýho patosu, ze kterýho by se poblil i takovej Michael Bay. ()

SaNcHeZ_cz 

všechny recenze uživatele

Vábnička na ocenění, která vyšla. Tom Hanks je skvělý coby šéfredaktor Ben Bradlee v jinak jen lehce nadprůměrném dramatu o jedné z mediálně nejdůležitějších afér minulého století. I se Spielbergem za kamerou se filmu nedaří vyždímat nějak zajímavější nebo nápaditější podívanou než jen vykonstruovanou odpověď na daleko zajímavější a nápaditější dramata podobného charakteru. Část zkrátka funguje, část ne a ve výsledku tak Akta Pentagon: Skrytá válka působí spíše rozpačitě než jako něco, co zkrátka musíte vidět. [65%] ()

Bakllazaan 

všechny recenze uživatele

Kdyz se clovek v tom novinovem prostredi pohybuje, tak musi samou radosti na gauci poskakovat. Pro lidi mimo obor je to podle recenzi nuda, ale presto je nedokazu pochopit. Prestoze jde jen o pehrabovani  stohama papiru, je film narvany dalsimi zajimavymi tematy, jako role zen v 70letech a uvahy o demokracii. Vsechno je navic zastreseno skvelou kamerou a herci. Pro me je tohle definice bezchybneho filmu. ()

ArsenalEagle 

všechny recenze uživatele

Našlapané herecké obsazení a Spielberg na režisérské stoličce, člověk by hned čekal záruku dobrého filmu. A The Post je dobrý film, kvality se mu nedají upřít, je řemeslně přesný a celkem zvládá pracovat s napětím a skvělými záběry, i když jde "jen" o noviny. Jenže k čemu to je, když dívání místy nudí. Necelé dvě hodiny nejsou tak moc a i když jsou události přímo předcházející kauze Watergate zajímavé, tak to prostě není ono. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Snímek, který je hlavně oslavou novinařiny a svobody slova, což se mi osobně líbí, ale na druhou stranu mám pocit, že je Spielberg až moc patetický a jede až moc na jistotu, což je prezentováno i ve finále scénami, které jsou klasicky podbízivé a chtějí ukázat sílu okamžiku za každou cenu. Tohle jsou prvky, které nemusím. Herecky film ale nezklame. ()

suicide 

všechny recenze uživatele

Na to,že se vlastně během těch dvou hodin filmu až tak zase moc nestalo,aby o tom musel být natočený film, jde o skvělé odvyprávěný příběh. Spielberg stále více, jak budovat napětí. A pochybnost o kvalitách Streepové a Hankse, to snad ani nejde. Přiznávám,že jsem si fakt užil sledovat toho opravdového šéfredaktora, který se žene za pravdou a dobrým příběhem bez ohledu na cokoli,tolik typického pro ty "dřevní" doby novin, kdy i zpráva o čelním politikovi byla prostě zpráva, a ne kampaň nebo antikampaň. ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Jako intro k fantastickým prezidentovým mužům od Pakuly to ještě ujde, jako samostatný snímek to však mimo špičkové řemeslné kvality nemá moc, co nabídnout. Celou dobu se to někam žene a celkem to šlape, ale najednou je konec a zbytek si dostudujte. Streepová je tu skvělá, Hanks jakoby jel na půl plynu. To předloňský Spotlight měl jinačí grády. Slabší čtyři. ()

Maq odpad!

všechny recenze uživatele

Za tenhle film Spielberga nepochválím. Je velmi konformní, hodně se tam nakecá, ale málo řekne. Stavba příběhu jako taková je triviální, což nejlépe vynikne ve srovnání s podobně motivovanými filmy Formanovými. --- Ale to není všechno, co mi vadí. Film není nestranný v zobrazení doby a tehdejších problémů. Papouškuje výmysly, kterými Američanům od 60. let vymývá mozky mediální smetánka východního pobřeží. Která, mimo jiné, kontroluje i názory vyjadřované hlavouny mediálního byznysu západního, tedy filmového. --- Vypíchnu dvě klíčová pochybení: Za prvé, film "samozřejmě" vychází z toho, že Nixon byl zlý, horší než jiní prezidenti. Není to pravda. Nixonovým problémem bylo, že byl prvním republikánem v úřadě od doby, kdy se velká média ve Státech jasně ztotožnila s pozicí demokratů. Média dobře věděla o faulech a blamážích Kennedyů a Johnsona - a bylo jich požehnaně! - ale ani nepípla. Teprve až přišel Nixon, začaly noviny odhalovat "hroznou pravdu" o Vietnamu. Paradoxní na tom je, že po Kennedym a Johnsonovi, kteří do Vietnamu posílali stále více peněz a vojáků, teprve Nixon měl reálný plán, jak věc ukončit! Tenhle dvojí metr od té doby trvá dodnes; jen si srovnejte mediální obrazy republikánských a demokratických prezidentů. Trump by mohl povídat... --- Druhým pochybením je nezodpovědné zacházení s obsahem slov "vyhrát válku" v souvislosti s vietnamským konfliktem. Cílem americké intervence nikdy nebylo dobytí Hanoje. Cílem bylo zastavit rusko-čínskou expanzi tak, jak se to podařilo v Koreji. Trumanova doktrína platila, a ta velela "zadržovat", nikoli vzít Kreml šturmem. Tohle překrucování pojmů dodnes brání Americe a světu pochopit, že Vietnam byl skoro naprostým vítězstvím, završeným Nixonovým (a Kissingerovým) diplomatickým průlomem ve vztazích s Čínou. Saigon sice v epilogu padl, ale nikam dál už "revoluce na hlavni pušky" nepronikla. Stovky miliónů lidí byly komunistické hrůzy ušetřeny. A není vůbec těžké si představit, že Nixon pokládal zveřejnění toho, co si američtí vládní činitelé o Vietnamu mysleli, za podpásovku vzhledem k jeho delikátním vyjednáváním s Maem. Osobně docela věřím tomu, že Saigon padl právě díky tomu: ve vzniklé situaci Nixon nemohl Maa přesvědčit, že Amerika je nadále odhodlaná to nedovolit. --- To jsou skutečnosti, které dnešním Američanům, a nejen jim, zůstávají dodnes skryté. Média jsou požehnáním a Nixon byl vrták a lump. Spielberg si ošklivě přisadil, a až ho potkám, řeknu mu to pěkně od plic. ()

Související novinky

Spielberg, DiCaprio a generál Grant

Spielberg, DiCaprio a generál Grant

20.05.2018

Steven Spielberg se rozhodně nefláká. Loni vytasil novinářské drama Akta Pentagon, letos dorazila jeho sci-fi Ready Player One a příští rok se pochlubí Indiana Jonesem 5. Co režisérská legenda chystá… (více)

75. Zlaté glóby - výsledky

75. Zlaté glóby - výsledky

08.01.2018

V losangeleském hotelu Beverly Hilton byly uděleny 75. Zlaté glóby, kterými Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu oceňuje každý rok nejlepší filmové a televizní počiny. Nejúspěšnějším filmem… (více)

PF 2018

PF 2018

24.12.2017

Začíná se nám finalizovat žebříček TOP 10 nejlepších celovečerních filmů, uvedených v české a slovenské distribuci v roce 2017: 1. Thor: Ragnarok, 2. Wind River, 3. Logan, 4. Paddington 2, 5. Dunkirk… (více)

Na Zlaté glóby vyrazí Spielberg i Nolan

Na Zlaté glóby vyrazí Spielberg i Nolan

11.12.2017

Jak určitě víte, filmové ceny většinou není zas tak těžké předpovídat. Letošek ale bude jiný, jelikož zatím nemáme žádného velkého favorita, což názorně předvádějí nominace na 75. Zlaté glóby. Kdo se… (více)

Reklama

Reklama