Reklama

Reklama

Akta Pentagon: Skrytá válka

  • USA The Post (více)
Trailer 1
USA / Velká Británie, 2017, 116 min

Scénář:

Josh Singer, Liz Hannah

Hudba:

John Williams

Hrají:

Meryl Streep, Tom Hanks, Sarah Paulson, Bob Odenkirk, Tracy Letts, Bradley Whitford, Bruce Greenwood, Matthew Rhys, Alison Brie, Carrie Coon, Jesse Plemons (více)
(další profese)

Film líčí příběh novinářů deníků The Washington Post a The New York Times, kteří zveřejnili tajnou zprávu označovanou jako Pentagon Papers o angažovanosti americké vlády během války ve Vietnamu. Snaha o ututlání skutečností trvající čtyři prezidentská období donutila první americkou vydavatelku Kate Graham (Meryl Streep) a ambiciózního šéfredaktora Bena Bradleeho (Tom Hanks) z deníku The Washington Post vyhlásit vládě bezprecedentní válku o zveřejnění tajné vládní zprávy Pentagon Papers. (Vertical Entertainment)

(více)

Recenze (435)

Streeper 

všechny recenze uživatele

Film natočený na rychlo a docela to tomu odpovídá. Scény z Vietnamu jsou skvělé, následně se příběh přesouvá do vydavatelství The Washington Post a tam už to tak skvělé není. Dokud nezískají ty tak moc chtěné dokumenty, tak je to příliš ukecané a zdlouhavé. Jakmile získají ty cenné papíry, tak už se příběh krásně rozjíždí, začíná to být zajímavé, krásně to utíká, naštěstí tyhle scény ve filmu převažují. Na mě je to možná až moc politické, takže to rozhodně není pravidelný film na zkouknutí, ale Spielberg do hlavních rolí získal Meryl Streep, která je jako vždy skvělá, ale se vší úctou nominace na Oscara měla jít spíše pro Toma Hankse, který se ve filmu objevuje častěji a má tam daleko více prostoru než samotná Meryl. Nicméně společně jim to skvěle fungovalo, tak doufám, že se v budoucnu ještě někde po boku objeví. ()

Rocky88 

všechny recenze uživatele

Řemeslně precizní, jak bývá u Spielberga ostatně zvykem. Herecky jakbysmet. A ačkoliv je film kromě úvodní pětiminutovky ve Vietnamu ("výstřely z džungle" jsou parádní, Spielberg by si zase mohl střihnout něco z WWII) zaměřený jen na dialogy, stále je díky kameře a všem možným detailům na co se dívat. Malou nevýhodou je, že film je zacílený na americké obecenstvo plus pár historiků. Pozitivně zasáhnout by mohl ještě feministky (chtěl jsem napsat hloupé feministky, ale to by byl zbytečný pleonasmus), protože hlavní hrdinka se musí postavit mužským protějškům a dokázat, že není jenom přestárlá zásobárna spermatu. Když už měla Akademie nařízeno obdarovat Oscary film zaměřený na ženskou hlavní hrdinku, měli to dát Postu a ne del Torově mezidruhově smilnící romanci. ()

joker.george 

všechny recenze uživatele

Přijde mi, že jsem od Spielberga podobně zpracovaný snímek viděl už před třemi lety. Ale tohle dílo jsem nevnímal tak, že se dívám na to samé jen v jiných kulisách. Tenhle dojem nebyl kvůli tomu, že mám k žurnalistickému prostředí přeci jen blíž. Film nemohl nabídnout jiné než komorní scény, ale stejně u mě vyvolávaly napětí, propadal jsem se čím dál hlouběji do děje a ani na chvíli jsem se nenudil. A těší mě, že mám jednou za čas šanci se na podobný film, který se navíc povedl, dostat. (Brno, Velký Špalíček) ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Výborný herecký klenot, který by byl o stupeň horší, kdyby tam ústřední dvojici netvořili Meryl Streep a Tom Hanks. Co si Steven Spielberg jako bokovku vedle Ready Player One natočil je ale pro mě daleko kvalitnější filmový klenot, než oscarový Spotlight (2015). Proč? Inu Spielberg dokáže správně dávkovat napětí, podávat záživněji důležité informace a vytěžit z herců maximum (což zde šlo s tímto ansáblem snadno). Takže s chutí tomuto novinářskému dramatu dávám čtyři slunce a doufám, že náš Spielberg ještě mnohokrát potěší podobnou kvalitou. 80% ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Slušná podívaná v podání Stevena Spielberga,kterej by snad i z letícího papíru z desátýho patra udělal poutavou podívanou.70%. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Nebýt desítek postav, díky kterým byl velký problém se vyznat v ději, určitě bych hodnotil plným počtem, ale takhle zůstala pachuť nepřehlednosti. Spielberg ale každopádně natočil hodně zajímavý příběh o skupině odvážných lidí. Nicméně si myslím, že v letošní slušné konkurenci nemá na Oscara nárok. 75% ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Nejdřív dlouhá nuda, pak to mělo chvíli dynamiku, pak to zase zpomalilo. Námět dobrý a podle mě měl by odkazovat i na dnešní dobu. Takže to skončilo někde mezi 70. léty a současností. Hanks jako herec v poslední době hraje dost na jedno brdo a moc mě nepřesvědčil. Jediné, co jsem si tak užil bylo novinářské prostředí a hlavně tiskárna. Takováhle se už dnes moc nevidí. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Druhý Spotlight to určitě není. The Post jsou díky Spielbergovu stylu a obsazení Toma Hankse a Meryl Streep strašně uhlazené a skoro až pohádkové, i když vezmeme v potaz, že je všechno založeno na skutečných událostech. Událostech, které předznamenali aféru Watergate, která stála místo Richarda Nixona, což bylo v té době nevídané. Pokud bychom to nazvali problémem, tak hlavní problém je, že je tu všechno na správném místě a působí to velice uhlazeně. Nic co by Vás dokázalo zvednout ze židle tu nenajdete, ale na druhou stranu není moc co vytknout. K The Post jsem přistupoval s poměrně velkými obavami, ale všichni výše zmínění prokázali, že jsou světovou extratřidou. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Tento film z hľadiska demokracie je dôležitý. Tempo je dobré a film uteká rýchlo, divák si ani nevšimne že má skoro 2 hodiny. Kto má rád politické filmy bude sa mu určite páčiť. Po zhliadnutí odporúčam pozrieť si film Všetci prezidentovi muži. 7,5/10 ()

PROCESOR 

všechny recenze uživatele

Říkal jsem si to bude asi zase pitomina. Jejich problémy s demokracii a ústavou a otcové zakladatelé na mou hlavu. Půjde o svobodu slova a k tomu tam hraje Tom Hanks, kterého nemůžete obsadit do role vraha, protože je charakter a každej ho má rád. Takže karty jsou rozdaný a doufám, že na konci bude vlát vlaječka, jinak budu zklamaný. Ale, jak jsem se mýlil. Po vykreslení situace, měla asi nejhorší úlohu, co se týká rozhodování Meryl Streep, která ztvárnila bravurně roli majitelky novin. To dilema by asi nechtěl řešit nikdo. Myslím ale, že v okamžiku každého člověka nastane podobná chvíle, kdy je jenom na něm, jak se má rozhodnout a měl by to udělat tak, aby se za to nemusel, po zbytek života stydět. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Škoda, že celý film není napínavý jako závěrečná půlhodinka,to by pak jistě i hodnocení bylo o něco lepší. A přitom nemůžete nic vytýkat. Herecká extraliga v čele s Tomem Hanksem a Meryl Streep odvádí svoje stabilní výkony a Steven Spielberg nic špatného netočí. Takže mě nepřekvapuje, že se k tomu kritika vyjadřuje pochvalně, jenže mě tam v tom chybělo trochu víc života. ()

necisty 

všechny recenze uživatele

Já nevím. On to byl asi dost dobrý film o nějakém brutálním podvodu americké vlády na svůj lid. Pravda, že se mi moc nechtělo přemýšlet, ale začátek byl podle mě dost zmateční. A taky mě to jako Čecha tolik nešokovalo. Natočeno dobře, ale opravdu mě bavilo jen zhruba posledních 30 minut a stejně si myslím, že to nakonec nemělo takový vliv na média, nebo novinařinu jako takovou, jak se snaží tento film prezentovat. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Velice atmosférický ... a především velice aktuální příběh - třebaže se vrací do minulosti, když odkrývá pozadí války ve Vietnamu. Vychází ze skutečnosti - a vyzdvihuje samotnou podstatu žurnalistiky, která jakoby se v zajetí mantinelů jedenadvacátého století a podmínek našeho "západního" světa (prostého válečných konfliktů a opravdového nedostatku základních životních potřeb) stávala povrchnější, tudíž méně seriózní a více bulvární, i když její pracovní nástroje jsou neporovnatelně komfortnější. Jistěže jí vždycky šlo i o senzaci, která odedávna přitahovala čtenáře stejně jako světlo lampy noční motýly, ale taky měla svou stavovskou čest - a někdy i odvahu riskovat. Ale dost možná se pletu, protože naštěstí i v poměrně blahobytných společnostech pořád existují novináři s velkým N, pro které jejich profese ani zdaleka není jen způsobem obživy. Takže se snažím věřit v její (a jejich) životaschopnost a nezdolnost a nadhled ... v boji s pokryteckou korektností, všudypřítomnou korupcí - a třeba i s pokřivenou ideologií a ekonomickou, politickou i jinou mafií ... se světem mocných, který je většině "obyčejných" smrtelníků vzdálený. Ale zároveň si nedělám žádné iluze, takže nesním o žádném velkém a trvalém vítězství. Možná i proto, že lidstvo je ve své podstatě nepoučitelné. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Příběhy se dají vyprávět různě. V tom tkví jejich síla, ale i slabina, pokud dáváte přednost faktům před názory a postoji třetích stran. Tvůrci se rozhodli vyzdvihnout odvahu Kate Graham, lehce zabrnkali na feministickou strunku a nenechali nit suchou na tehdejší vládě a především Nixonovi, žábě sedící na prameni svobody. Je to uhlazený, i neamerickému publiku vcelku srozumitelný příběh. Je ale také zajímavý? Je pro nás Evropany padesát let staré vítězství svobody tisku v USA téma, u kterého chcete dvě hodiny sedět? Je v něčem povědomé zjištění, že vláda veřejnosti mnoho let lhala a vědomě posílala lidi do prohrané války? Že se pokoušela ovlivňovat nejen volby v jiných zemích, ale především názory svých občanů? Že USA nejsou kolébkou demokracie, ale jedna z prvních zemí, která z lidí začala dělat ovce? Vyvolat takové otázky, jistě nebylo tvůrčím záměrem. Tady šlo především o Oscary a snahu stvořit velký příběh o svobodě, natočený jedním z nejlepších režisérů a v hlavních rolích s hvězdami z nejtřpytivějších. To je ale spousta záře, přes kterou pravdu nezahlédnete. Ale nevadí, je to jen film... . Komu to stačí, ať si k mému hodnocení 5% přidá. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

"Noviny majú slúžiť národu a nie vláde". Hmm, troška to vo mne evokovalo smutné udalosti spojené s novinárom na Slovensku. Inak na filme bola veľmi dobre stvárnená novinárska činnosť, priamo v redakciách, na pozadí skutočných politických udalostí. Zdá sa , že sa pán Spielberg v vyžíva dejinných udalostiach. :) Hanks a Streepova zahrali štandard. Napriek tomu hodnotím film len tromi bodmi, a kladiem si otázku, kto z divákov by sa dal zavrieť ak by to slúžilo k ukončeniu vojny. ()

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Stačí mít jen trochu chuť přemýšlet o tom, co formuje svět, jaký známe, a stačí mít jen trochu rád dobré filmařské řemeslo s dobrými herci, pak se s The Post v dobrém rozpoložení může stát, že z toho bude pekelně dobrý a vydařený zážitek. A taky že jo. Báječný film. Tečka, čárka, vykřičník. 2021: Přibližně od 1:14h do 1:35h je ten film a Meryl Streep na vrcholu možného, co dělá film filmem a tvoří kouzlo filmového plátna. Vždycky se rád nechám dojmout ideály, i když vím, jak jsou vzácné a přitom nedostatečně ceněné. Perfektní prequel (s úctou) k All President´s Men. A opět skvostně hloupý český název pro distribuci v českých kinech, úplně bez vazby na to, co původní název představuje, jakoby chtěl od návštěvy kina odradit, než naopak. Update 2024: Už jsem to dodnes viděl pětkrát, to nejlíp hovoří samo za sebe :) Meryl Streep a Hanks mezi největšími giganty filmového plátna. Spielberg geniální jako vždy. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Kterak se jak Meryl Streep, tak americké noviny emancipovaly, a správní radě a Nixonovi ukázaly, co jsou to pravé hodnoty demokracie. Spielberg už má tyto exkurze do americké historie v malíku, ví, kde nasadit emoce, kde budovat napětí, a kde nechat zaznít vznešená slova o demokracii. Hledání těch správných přísad mu trvalo dlouho - Amistad byl vznešeností přešlechtěný, Lincoln trochu školometský, ale v Mostu špiónů už měl všechno v malíku, a The Post je toho potvrzením. Škoda, že dnešní novináři si zkazili pověst tím, že se rozhodli čtenáře kompletně ideologicky převychovávat, a nikoli "jen" informovat. Snad se jim po shlédnutí tohoto filmu trochu hnulo svědomí. ()

TomPrusik1 

všechny recenze uživatele

Popravdě jsem měl od Spielberga trochu vyšší očekávání, ale ve výsledku jsem zklamaný nebyl. The Post vypráví příběh, který není úplně znám českému divákovi a zahlcuje nás mnoha jmény historických postav, ve kterých je leckdy složité se vyznat (zejména jména různých ministrů, generálů, novinářů). Začátek je navíc trochu pomalejší (ne ale přímo nudný) a nějakou dobu trvá, než se dostane do akce. A rozhodně nečekejte akci v podobě střílení, výbuchů atomových hlavic atd. Hlavní zbraně filmu jsou dialogy (ve filmu se opravdu požehnaně mluví), neustálé bouchání do klávesnice, kopírování zpráv a složitá lidská rozhodování. Celkem mi překvapila postava Meryl Streep, kterou jsem měl za postavu, která k vydavatelství přišla jako slepá k houslím a pro její pozici se vůbec nehodila. V závěru filmu ale právě zmáčkne pomyslné tlačítko, které rozjede kolotoč událostí. Film tak výborně ukazuje, jakou důležitost mají v právním státě média a i když divák tak trochu tuší jak to celé dopadne, určité napětí se mu daří budovat slušně. Dokonce je přítomný i určitý humor a nadsázka, která je často pro Spielberga typická. Ve výsledku jsem zklamaný nebyl, jen jsem čekal trochu víc a nemůžu tento film řadit mezi Standovo nejlepší kousky. 7/10 ()

Související novinky

Spielberg, DiCaprio a generál Grant

Spielberg, DiCaprio a generál Grant

20.05.2018

Steven Spielberg se rozhodně nefláká. Loni vytasil novinářské drama Akta Pentagon, letos dorazila jeho sci-fi Ready Player One a příští rok se pochlubí Indiana Jonesem 5. Co režisérská legenda chystá… (více)

75. Zlaté glóby - výsledky

75. Zlaté glóby - výsledky

08.01.2018

V losangeleském hotelu Beverly Hilton byly uděleny 75. Zlaté glóby, kterými Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu oceňuje každý rok nejlepší filmové a televizní počiny. Nejúspěšnějším filmem… (více)

PF 2018

PF 2018

24.12.2017

Začíná se nám finalizovat žebříček TOP 10 nejlepších celovečerních filmů, uvedených v české a slovenské distribuci v roce 2017: 1. Thor: Ragnarok, 2. Wind River, 3. Logan, 4. Paddington 2, 5. Dunkirk… (více)

Na Zlaté glóby vyrazí Spielberg i Nolan

Na Zlaté glóby vyrazí Spielberg i Nolan

11.12.2017

Jak určitě víte, filmové ceny většinou není zas tak těžké předpovídat. Letošek ale bude jiný, jelikož zatím nemáme žádného velkého favorita, což názorně předvádějí nominace na 75. Zlaté glóby. Kdo se… (více)

Reklama

Reklama