Reklama

Reklama

Akta Pentagon: Skrytá válka

  • USA The Post (více)
Trailer 1
USA / Velká Británie, 2017, 116 min

Scénář:

Josh Singer, Liz Hannah

Hudba:

John Williams

Hrají:

Meryl Streep, Tom Hanks, Sarah Paulson, Bob Odenkirk, Tracy Letts, Bradley Whitford, Bruce Greenwood, Matthew Rhys, Alison Brie, Carrie Coon, Jesse Plemons (více)
(další profese)

Film líčí příběh novinářů deníků The Washington Post a The New York Times, kteří zveřejnili tajnou zprávu označovanou jako Pentagon Papers o angažovanosti americké vlády během války ve Vietnamu. Snaha o ututlání skutečností trvající čtyři prezidentská období donutila první americkou vydavatelku Kate Graham (Meryl Streep) a ambiciózního šéfredaktora Bena Bradleeho (Tom Hanks) z deníku The Washington Post vyhlásit vládě bezprecedentní válku o zveřejnění tajné vládní zprávy Pentagon Papers. (Vertical Entertainment)

(více)

Recenze (435)

Vitow 

všechny recenze uživatele

Příběh o ženě které narostli koule (no spíše tedy takové malé kuličky na jedno použití). Nejsem zrovna cílovka a kdybych to neviděl na velkém plátně, tak by mě to snad ani nedonutilo odkoukat, ale má to světlé momenty na začátku (Vietnam) a na konci. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Kdo se tom vyznal ať zvedne ruku, nicméně i kdybych se v tom neztratil je to nuda... Politika je svinstvo a politici jsou svině, sem z filmu pochopil...takže vše při starém... 😎 ()

CinemaRanger 

všechny recenze uživatele

Spojení Spielberg/Hanks jako vždy funguje. Výborná kamera a hudba Johna Williamse, která je tedy vyraznější až ve finále. Téma je zajímavé, film baví, ale myslím, že se z toho dalo vytěžit víc. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Tisk má sloužit lidu, ne vládě..." Spielbergovy filmy podle skutečných událostí mě dost baví. Oproti Mostu špionů má tento film poněkud pomalejší rozjezd, ale v jeho druhé polovině, v níž se novináři The Washongton Post dostávají k informacím z Pentagon Papers a pod vedením svého šéfredaktora (Tom Hanks) se je snaží co nejrychleji zpracovat ke zveřejnění, už to má pěkné grády. Konečné rozhodnutí zda vše "zveřejnit či nezveřejnit" je však na jedné ženě, statečné ženě Kate Graham v podání jako vždy výborné Maryl Streep. Její dilema muselo být opravu silné. Je proto úžasné, že se dokázala rozhodnout tak, jak se rozhodla. Film tak lze chápat mj. jako oslavu novinářské práce ve Spojených státech, a lidí, kteří za touto prací stály a stojí. Trošku si kladu otázkou, zda v dnešní době "fake news" tento film ještě něco vypovídá o současném působení médií, nebo zda už jde výhradně o historickou výpověď. Ale i coby ryze historická výpověď představuje tento film moc dobrý počin. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Tragédie. Má averze vůči Meryl začíná bobtnat jako rýže v rýžovaru. Naprosto nezáživných 116 minut nesnese srovnání s tituly jako All the President’s Men či Spotlight. Spousta tlachání v kombinaci s předvídatelným vyvrcholením budí u diváka rozpaky a nasranost. 32% Celosvětový příjem k 23. 4. 2018: $174,449,132, což je 3,49 násobek rozpočtu ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Načo sa chcel hrať? Na Spotlight? Nemastné, neslané, ukrutné dlhé, neustále čosi kecajú, čosi riešia a pritom nikoho nezaujíma že čo a ani ako to dopadne. Nezasiahlo ma to ani najmenej a na top film je to nominované asi iba preto, že sa to zaoberá USA a ich temou, zlou, škaredou minulosťou. Streep naj herečka? Vážne? Začo? Absolútne nič mi ten film nedal. Slabučké 2 z 5 ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Spielberg ukazuje, že mu v poslední době nejde skoro nic jiného, než filmy podobného typu jako tenhle (naposledy Most špionů, který ale není tak dobrý jako The Post, alespoň z mého pohledu). Novinářské filmy patří k těm nejlepším, obzvlášť, když jsou podle skutečné události a nabízejí takhle nesmírně atraktivní téma. The Post vlastně překvapil, protože je opravdu lepší, než by se mohlo zdát. Velmi sympatická konverzačka s výborným Hanksem a fenomenální Meryl a výbornou atmosférou, která postupem času houstne. A jak atmosféra (nejen výborně zachycená dobová) houstne, fantasticky graduje i děj, který na sympaticky otevřeném konci dojde až k Watergate. John Williams tentokrát moc nehraje, ale když už hraje (opět hlavně ke konci), je to opět naprosto výborné k poslechu. The Post je skutečně výborný film, který sice Postlight nepřekonal, ale o to tady stejně vůbec nejde. Výborná záležitost, která není jen povinnou položkou na Oscary, ale jde i opravdu výbornou filmovou podívanou se skvělým scénářem, výbornou hudbou a režií a fenomenálními herci. Za mně tedy obrovská spokojenost, u které je s podivem, že opravdu vznikla tak narychlo a za krátkou dobu. 80%. ()

Sfinkter 

všechny recenze uživatele

Z hlediska novinářské práce Post zaostává například za oscarovým Spotlight. Na druhou stranu dobře mapuje další aféru pro mandát Nixona, kterého dohnala Watergate, skvěle zahraná ve Všech prezidentových mužích. Spielbergova režie však stále zárukou kvality. Český distribuční název příšerný. ()

viperDavid 

všechny recenze uživatele

Možná, že to je spíš film o ženě podnikatelce v době, kdy ženy obvykle stály jen u plotny. The post není špatný a rozhodně není špatný i můj obtloustlý oblíbenec Tom. Ale těžko se dá považovat za best movie in the world for amarican freedoom. Tím, že to ukončili watergatem tomu moc nepomohli. ()

plechulka 

všechny recenze uživatele

Kdybych byla Američanka, asi by to bylo za plný počet, protože by se mne ten námět více týkal. Takhle jsem si to jen užila, jako každý film od Spielberga. Jak tvrdí starý známý citát - tenhle chlap by dokázal natočit i telefonní seznam tak, že by si všichni napětím okusovali nehty.... ()

Stegman 

všechny recenze uživatele

Zda měly noviny odložit zveřejnění zprávy, je stejně zásadní otázka, jako ta, zda měla vláda odložit zveřejnění analýzy války. Dokdy? Než to bude bezpředmětné? U takové imperiální války, jako byla vietnamská, je utajování dat před veřejností zcela neobhajitelné, ale co v případě jiných válek? Co kdyby šlo v té válce o přežití národa? Např. zimní válka mezi Finy a Sověty: bylo by v jejich situaci správné zveřejnit informace o ohromných ztrátách a podlomit tak morálku vlastních vojáků (a v důsledku tak značně uškodit obraně vlastní země)? Těžko na takové otázky odpovědět, ale dokud si je naše společnost klade, tak to s ní není zas tak špatné. :) Pro zájemce o témata tohoto druhu doporučuju ještě: 32 utajovaných stran, Pan Jones, Občan Snowden. ()

Packal13 

všechny recenze uživatele

Mám tyhle filmy o "poctivý novinařině" rád. The Post nemá sice tak emotivní příběh jako Spotlight a nemá to ani takovou atmosféru a politický napětí jako All the President's Men, na druhou stranu je to pořád perfektně natočený a s ohledem na současnou dobu i s jasným poselstvím. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Neznám historii této záležitosti a nemám s tím vůbec zkušenost. Ano - nečekala jsem, že film bude takto "veliký", ale bohužel mě to nějak nechytlo - mám pocit, že k tomu budu muset ještě dospět. Rozumím o co se snažili a že to byl veliký krok, ale mě to tempo a vlastně i ty herecké výkony přišli nějaké nevýrazné až nudné. Je tam ohromné množství skvělých herců, ale pro mě to byl jen další "novinářský", vlastenecký, ameriku oslavující film. Co se mi líbilo nejvíc byly záběru jakože z Bílého domu, kde byl Nixon a telefonoval a dával instrukce. Myslím si, že Akademii film hraje dost na city tím, že je silně "americký" a já doufám, že je to tolik neovlivní, jelikož bych velice nerada viděla, jak tento film sbírá Oscarová ocenění. ()

elanius 

všechny recenze uživatele

(18/2018) / No konečne poriadny film. Od začiatku do konca, scéna za scénou, všetko do detailu premyslené, pripravené a natočené. Iba na dialógy Hanksa a Streep by som sa dokázal pozerať hodinu. Paradoxne sa mi tá prvá pomalšia časť asi aj páčila viac. Myslím, že film by zniesol ešte tých 30 minút navyše s prehľadom. Spielberovi sa majstrovsky podarilo spojiť zaujímavý príbeh so silnými postavami. A to si dovolil natočiť The Post za pár mesiacov. (9/10) ()

venison 

všechny recenze uživatele

"The Post" je hvězdně nadopován - Meryl Streep, Tom Hanks, Steven Spielberg aj. - a přesto vzniklo poměrně nenápadné a nevýrazné dílko o kousku americké novinářské historie.. Silných dějových linií je tu poměrně k rozehrání parádní hry více než dost a to je možná ten problém.. Kontroverze tématu, který zároveň odhaluje a zároveň poškozuje vysokou politiku USA.. Boj v soudní síni ohledně svobody projevu.. Rozhodnutí ženy - majitelky novin - ve světě mužů.. Loajalita ke zdroji atd. Pomalý začátek mne málem odradil, ale pozvolný nástup napětí si mne nakonec získal.. Především mě ale vyděsila podobnost se současnou českou politickou situací a vlastnictvím (potažmo ovlivňování) médií.. Vlažné, ale pěkné a silné.. ()

mikestiff 

všechny recenze uživatele

Takové poctivé suché novinářské drama ze staré, hodně ukecané školy. Technicky ani herecky tomu nelze nic vytknout. Jen ten obsah je takový epizodní. ()

drake31 

všechny recenze uživatele

The Post je filmom ktorému bude ľahké vyčítať, že sa snaží pozbierať toľko Oscarov koľko sa len bude dať. Maryl Streep toho je tu asi najväčším dôkazom. No réžia, scenár, kamera, hudba a výkony ostatných hereckých mien nijako nezaháľajú. The Post je tak vysoko kvalitným filmom, ktorý ponúka náhľad do sveta novín, aké to bolo šéfovať novinám, a akú dôležitú úlohu zohrávali. V tomto tiež tkvie to pomyselné čaro filmu. Je cítiť súčasnosťou, a udalosti ktoré sú tu zobrazené sme mohli vidieť častejšie a častejšie v uplynulých mesiacoch. Prvá polovica filmu môže byť trošku pomalšia, čo však je skôr otázkou osobných preferencií; no druhá polovica ponúka strhujúcu a nezastaviteľnú jazdu za spravodlivosťou a tým čo je správne. The Post je technicky vynikajúci film, s bezchybnými hereckými výkonmi, ktorý padne vhod počas chladných zimných popoludní. 4.5* P.S. Michael Stuhlbarg sa tento rok upísal trom výnimočným Oscarovým projektom - niekto má veľmi dobrý čuch na úlohy a skvelého agenta. ()

Eleanor05 

všechny recenze uživatele

Dobrý námět o svobodě slova a vládě, v našich zemích navíc snad ještě aktuálnější, než v USA (Babiš - Mafra), výborní herci, ale také docela hodně nudná první hodina snímku a docela hodně hollywoodsky osvědčená druhá polovina snímku. Meryl Streep a Tom Hanks jako tým jsou velmi sympatičtí, ačkoli nemohou naplno ukázat hloubku svého hereckého talentu, je rovněž dobré vidět méně "okoukané" talenty jako je Sarah Paulson nebo Bob Odenkirk ve filmu od Spielberga. Jenomže nenapadá mě, proč by se na The Post někdo měl dívat opakovaně a nevzpomenu si na žádnou fakt silnou scénu, která by ze snímku dělala něco víc, než výborně obsazené, nepříliš zábavné novinářské drama, které vsází na jistotu bez jediného náznaku čehokoli výjimečného. Pro mě je to za 2,5*, ale to tu není jako možnost a 3* dávám lepším filmům. PS: Michael Stuhlbarg je zřejmě nejobsazovanější herec současnosti - letos hraje ve třech (!) filmech nominovaných na Oscara. Docela by mě zajímalo, jestli se to v historii kinematografie ještě někomu povedlo, vypadá to na rekord. :) ()

Nyck 

všechny recenze uživatele

Méně šokující, méně strhující, ale přesto poctivý a koukatelný bratříček oscarového Spotlight. ()

hroubek 

všechny recenze uživatele

Jsem dost spokojený a vážně jsem se bavil, ale na druhou stranu jsem viděl mnohem lepší filmy od mistra Spielberga. Film mě udělal radost už při svém oznámení, jelikož jsem v obsazení viděl spoustu svých oblíbených herců v menších rolích a také tím, že jsem, tak nějak netušil o čem to celé bude. A to mě vydrželo i do té doby, než jsem šel do kina. Ohlasy ze zahraničí byly velmi nadšené, zdejší byly mnohem krotší, takže jsem si říkal, jestli mě to sedne nebo ne, protože třeba takový Lincoln mě moc nebavil. Naštěstí jsou Akta Pentagon velmi vděčným snímkem, který má v sobě několik příběhů a rovin, a rozhodně je zajímavější a zábavnější, než jsem po trailerech čekal. Je to velká zásluha scénáře a také Spielbergova uchopení. Spielberg nikam ve vyprávění nespěchá a dá nám dostatek prostoru na to, abychom poznaly většinu postav, a díky tomu nám nebylo jejich morální dilema, tak lhostejné a pochopili jsme důsledky jejich rozhodnutí a postojů. Velkou zásluhu na tom mají samozřejmě herci, a hlavně ty ve vedlejších rolích. Meryl Streep je zde velmi dobrá a její výkon se mi líbil, jen jsem čekal, že se příběh bude točit hlavně kolem novinařiny a odhalování tajný dokumentů, a proto mě ta její linka tolik nebavila, i přestože je skvěle zahraná. Tom Hanks je parádní a já si jeho výkon naprosto užil. Z vedlejších herců jsou naprosto suprový snad všichni, a je radost koukat, jak na menším prostoru září a krásně podporují hlavní hereckou dvojici. Sarah Paulson, Bob Odenkirk, Alison Brie, Matthew Rhys, Jesse Plemons nebo Carrie Coon s Tracy Lettesem. Ty všichni podávají skvělý výkon a i další herci jsou prostě parádní. Potěšilo mě, že film všechno vysvětlí, tak že to pochopí i divák neznající historický kontext této aféry. Líbila se vizuální stránka filmu, která nebyla zbytečně okázalá, umírněná hudba od Williamse, kamera od Kamińskiho a nebo taky odlehčená atmosféra. Osobně jsem čekal, že film bude více novinářský, a některé z vedlejších postav dostanou více prostoru, třeba na úkor linky se Streepovou, která trochu zbytečně tlačí do popředí ženskou sílu. Akta Pentagon je povedený film, který mě udělal radost a bavil mě. ()

Související novinky

Spielberg, DiCaprio a generál Grant

Spielberg, DiCaprio a generál Grant

20.05.2018

Steven Spielberg se rozhodně nefláká. Loni vytasil novinářské drama Akta Pentagon, letos dorazila jeho sci-fi Ready Player One a příští rok se pochlubí Indiana Jonesem 5. Co režisérská legenda chystá… (více)

75. Zlaté glóby - výsledky

75. Zlaté glóby - výsledky

08.01.2018

V losangeleském hotelu Beverly Hilton byly uděleny 75. Zlaté glóby, kterými Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu oceňuje každý rok nejlepší filmové a televizní počiny. Nejúspěšnějším filmem… (více)

PF 2018

PF 2018

24.12.2017

Začíná se nám finalizovat žebříček TOP 10 nejlepších celovečerních filmů, uvedených v české a slovenské distribuci v roce 2017: 1. Thor: Ragnarok, 2. Wind River, 3. Logan, 4. Paddington 2, 5. Dunkirk… (více)

Na Zlaté glóby vyrazí Spielberg i Nolan

Na Zlaté glóby vyrazí Spielberg i Nolan

11.12.2017

Jak určitě víte, filmové ceny většinou není zas tak těžké předpovídat. Letošek ale bude jiný, jelikož zatím nemáme žádného velkého favorita, což názorně předvádějí nominace na 75. Zlaté glóby. Kdo se… (více)

Reklama

Reklama