Reklama

Reklama

Akta Pentagon: Skrytá válka

  • USA The Post (více)
Trailer 1
USA / Velká Británie, 2017, 116 min

Scénář:

Josh Singer, Liz Hannah

Hudba:

John Williams

Hrají:

Meryl Streep, Tom Hanks, Sarah Paulson, Bob Odenkirk, Tracy Letts, Bradley Whitford, Bruce Greenwood, Matthew Rhys, Alison Brie, Carrie Coon, Jesse Plemons (více)
(další profese)

Film líčí příběh novinářů deníků The Washington Post a The New York Times, kteří zveřejnili tajnou zprávu označovanou jako Pentagon Papers o angažovanosti americké vlády během války ve Vietnamu. Snaha o ututlání skutečností trvající čtyři prezidentská období donutila první americkou vydavatelku Kate Graham (Meryl Streep) a ambiciózního šéfredaktora Bena Bradleeho (Tom Hanks) z deníku The Washington Post vyhlásit vládě bezprecedentní válku o zveřejnění tajné vládní zprávy Pentagon Papers. (Vertical Entertainment)

(více)

Recenze (435)

VanTom 

všechny recenze uživatele

Dlouho nezajímavá a akademická, jednostranná "agitka" za svobodu tisku přeci jen chytne dramatičtější nádech při tom zásadním rozhodnutí, které musí protagonisté učinit (kdy dávají v sázku své kariéry i celé noviny); jejich osobní rozmýšlení a nejistota tu však stejně spíš zabírají místo a oni nepřekročí role názorových figurek. Jasné poselství pak Spielberg hlásá sice hlasitě, ale význam události (i sám sebe) dost "důležitě" nadhodnocuje. ()

Mishqo 

všechny recenze uživatele

75% ... Som vďačný za to, že vždy existovali ľudia, ktorí sa nepodvolovali mocenským záujmom a verejnosti odhaľovali všetky kalé i nekalé praktiky vládnucej vrstvy. Pracovať v novinárskom biznise je veľká zodpovednosť a zároveň veľké previlégium... Herectvo Streepovej a Hanksa spochybňovať snáď nemusím. Ale záver bol až príliš sterilný a patetický. ()

ZeroCZ1233 

všechny recenze uživatele

Klasický Spielberg dávající noblesou své filmařiny hlavně do popředí zajímavost příběhu, jež se se stává stavebním kamenem celého snímku. A ten je neuvěřitelný, je obdivuhodné, že se Spielberg pustil do zobrazovaní ošklivé pravdy na svou vlast i s předtuchou, že to bude jistě kapánek kontroverzní, protože je všeobecně známo, že Amerika je hrdý národ, jenž své prohřešky rád schovává, přičemž zrovna tohle je jen smítko z té hromady špíny, se kterou se může Amerika pyšnit. Bohužel na ten zmíněný kámen se postaví poměrně málo, nejvíce viditelná je uvěřitelnost prostředí a výprava následována klasickými výkony ústřední Streep a Hankse s doplněním charismatického Odenkirka. Krásná pocta pro investigativní novináře, díky níž si člověk uvědomí důležitost tisku, jehož svoboda slova by měla být celosvětovou samozřejmostí, řemeslně však nepřekvapivý počin. 7,5/10. ()

mkubalikova 

všechny recenze uživatele

Já mám tyhle malé velké příběhy ráda, pokud jsou vyprávěny zručným filmařem. Což Spielberg bezesporu je. Navíc má k ruce spolehlivého Toma Hankse a fantastickou Meryl Streep. Ještě před zhlédnutím jsem si myslela, že tu oscarovou nominaci dostala za zásluhy. Nedostala! Čestně prohlašuji, že bez ní by ten film byl poloviční. Spotlight měl větší spád a emocionální dopad, ale Akta Pentagon dělají žánru čest a s ohledem na aktuální dění v USA i jasné poselství. 📞 80% ()

JustMeeKatie 

všechny recenze uživatele

Nakonec dávám čtyři hvězdičky, ale není to úplně bez výhrad. První polovina filmu mě vůbec nebavila. Člověk slyší spoustu nových jmen a musí si rychle zapamatovat kdo je kdo, aby se v tom neztratil. Navíc se tam ani nic moc neděje. Zvrat nastává až v okamžiku, kdy se novinářům z Washington Post dostanou pod ruku ony důležité dokumenty. Pak děj nabere spád a už to hezky rychle utíká. Plusové body jsou samozřejmě i za dobře zvolené obsazení a hlavní dvojici - Tom Hanks a Meryl Streep (vážně se mi nechce věřit, že tohle byl jejich první společný film!). Kdyby ten začátek byl zpracovaný trochu jinak nebo byl kratší, možná bych z filmu byla stejně tak vyplesklá jako před třemi roky ze "Spotlight". Ale zatímco "Spotlight" dokázal otřást diváky po celém světě svým příběhem, "The Post" mi přišel cílený spíše na americké diváky, kterých se téma války ve Vietnamu týká nejvíc. Neameričani podle mě ví už hezky dlouho, že tohle celé byla jen jedna velká fraška, takže se z filmu ani nic moc nového nedozvíme. Ale asi neuškodí se na něj, i třeba jen tak ze zvědavosti, podívat. ()

svobik 

všechny recenze uživatele

Esence akademické nudy. Když srovnám The Post se Spotlightem, prohrává snad na všech frontách kromě řemeslné stránky. Ta je samozřejmě v podání Spielberga a jeho bandy naprosto brilantní. Jinak ale hra na jistotu, které navíc dost škodí celá expozice, která snad nemůže být víc zmatená. Po reakcích ze zámoří značné zklamání. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Zvučná jména nejsou vždy zárukou úspěchu, to se ví. Nečekal jsem, že toto někdy napíšu v případě takové trojice jako je Spielberg, Hanks a Streep. Technicky je tohle retro pěkně natočené, ale je to nuda, chybí naprosto napětí a postavy, které hrají Hanks a Streep nejsou ani trochu sympatické,takže není důvod jim držet palce. Neubráním se srovnání s jiným filmem na podobné téma a to Insiderem od Manna. Tady Spielbergův film naprosto propadá. Víc než nějaké investigativní novinaření se tu řeší jen to, zda The Washington Post přežije nebo ne, co by na to řekli předci majitelé atd. Prostě to co mělo být na prvním místě je odsunuto na místy souběžnou a místy dokonce vedlejší kolej. Škoda, kdyby byl snímek zaměřený na New York Times a na to, jak k informacím přišli, bylo by to rozhodně zajímavější. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Hodně zvláštní film. Už kvůli tomu, že se napůl tváří jako paskvil a napůl jako veledílo. Paskvil hlavně kvůli tomu, že dialogy mezi postavy a celkově scénář psal asi někdo s ADHD a někdo kdo nemá moc kamarádů, protože by jim skákal neustále do řeči. Tento vrtoch bych chápal v nějaké dramaticky až akčně vypjaté scéně, ale ne vyloženě v normální konverzaci, která kvůli tomu zní nicotně a divně. Krom toho nevím co Meryl Streep přelétlo přes nos, ale přišlo mi, že celý film hraje jako na drogách a nebo s Alzheimerem. Její herecký výkon absolutně nejde ruku v ruce s tím jak by normálně hrála a vypadá to dost divně. Ten se poté rozjede. Jako všechno v tomhle díle. V moment, kdy už začíná jít do tuhého přichází část veledílo. V ní začínáte opět obdivovat skvělou práci pana Kamiński a i hudební doprovod pana Williamse. Ten film vlastně hezky dokáže, že Spielberg dokáže dělat dramatické divy i nyní po letech. S tím, že fanoušci budou ukojeni první sekvencí, kde Spielberg ukazuje konečně i válku. Všemu nádherně sekunduje i Bob Odenkirk, který ukazuje své nejlepší i v jiné podobě než seriálové. Nakonec to relativně všechno dobře dopadlo. ()

Marrdaa 

všechny recenze uživatele

O vraždě investigativního novináře Jána Kuciaka jste asi slyšeli žejo ? A o Babišovo neustálém napadání novinářů jakbysmet žejo ? A co takhle výroky pana prezidenta o tom, že by se měl počet novinářů omezit? To jste slyšeli stopro žejo ? (mimochodem řekl to v Rusku, kde funguje cenzura médií a novináři jsou pronásledováni). Tenhle film má teď nesmírnou váhu. V dobách kdy je u nás slovo "novinář" nadávka, ukazuje jak jsou novináři důležití pro chod demokracie. Jak se pomalu zvrhává každý režim, když mu nikdo nešlape na paty. A hlavně jak jsou schopni vám lhát i ty zdánlivě nejslušnější lidé jen aby profitovali. Steven Spielberg to pravděpodobně nenačasoval jen tak náhodně, demokracie ve světě je dnes opravdu v ohrožení. Nemůžeme dovolit, aby někdo omezoval nezávislé novináře, to jsou totiž jediní lidé, kteří nám i za cenu ohrožení života otvírají oči. ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

Spielberg na autopilota. Celé to budí dojem krapet uspěchaného projektu, šup šup, ať už tady tu "seriózní" práci máme za sebou a můžeme se pustit do něčeho zábavného... Jinak Streepová klasicky výborná, Hanks mi tam kupodivu moc nepasoval. A nad čím jsem fakt kroutil hlavou, tak ta série okatě vystavěných momentů v závěru, kdy je divákovi profesorsky naznačeno, kde se má správně dojmout a kde inspirovat. 60% ()

Herzeleid 

všechny recenze uživatele

Bylo to sice zajímavé, poučné, pěkně natočené, vcelku i zahrané, ale nemohu se ubránit pocitu, že to byla tak trochu nuda a chybělo tam něco, co by mě do děje více vtáhlo. Určitě jsem si z toho nesedl na zadek. A čekal jsem víc.. ()

Sany33 

všechny recenze uživatele

Čo predchádzalo kauze WaterGate kedy sa prezident Nixon musel predčasne porúčať zo svojho teplého prezidentsného kresla, aj o tom nám porozpráva filmové spracovanie "The Post". Jedná so o pohľad najrelevantnejší a to síce prostrednístvom očí vydavateľstva Washingotn Post a pohľadom investigatívnych novinárov, ktorý v tom čase vo vydavateľstve pracovali. Od Stevena som už videl kadečo, ale dokáže ma stále prekvapiť a jeho rozprávanie príbehu je pútavé a dokáže zaujať diváka, ktorý nie je vo veci vôbec zainteresovaný a dokonca z neho dokáže vylúdiť tú potrebnú emóciu aby si film vychutnal naplno. Aj takto sa pozná špičkový majster svojho remesla. Samozrejme mal túto úlohu zjednodušenú nakoľko mu na kasting prišli naozaj zvučné mená, zavše spomeňme Meryl Streep alebo Toma Hanksa, ktorých prítomnosť sľubuje zážitok na vysokej úrovni. Ja osobne, keď sa ďalšie noviny pridávali k "The Post" som mal také zimomriavky ako som už dávno nemal a aj to je dôvod prečo hodnotím film veľmi kladne. na druhej strane je to téma, ktorá ma z ďaleka obchádza a pre to si film nepustím asi znova ale na jedno pozretie prípadne ak vás americké kauzy bavia tak aj na viac. 78% ()

V.Silver 

všechny recenze uživatele

Neříkejte mi, že tohle točil Spielberg. Vypadá to všechno pěkně, ale Streepová ani Hanks nepodávají bůhvíjaký výkon. Možná to bude kvůli tomu scénáři, který poměrně zajímavou událost zadupe do země svou fádností. Přežít se to dá, ale víckrát si to nepustím. 60 % ()

Hugo01 

všechny recenze uživatele

Velice hutné a pro obyvatele Spojených států kontroverzní téma zpracoval Spielberg podle mě velice poctivě. Není to až takové cílení na Oskara, jak se o tom všude referuje, ale mně to vážně tak nepřijde. Na to je The post až moc koukatelné. Nenudil jsem se ani chvíli, začátek je takový možná vlažnější a až moc faktický (což nemusí být nutně špatně, ale já jsem se občas trošku ve všech těch dialozích ztrácel), ale pak se nastaví solidní tempo, které drží až do konce. Toma Hankse a Meryl Streep asi netřeba komentovat, to jsou Herci s velkým H, ale ten Tom mi přijde, že je čím dál mladší. Z ostatních rolí mě hodně bavil Bob Odenkirk. Myslím, že na to Steven pořád režisérsky určitě má, tak uvidíme, zda to Ready Player One potvrdí. ()

P1tr 

všechny recenze uživatele

Steven Spielberg s tímto snímkem mířil celkem na jistotu a nejedná se tak o nikterak zásadní, ani příliš napínavé dílo, ovšem díky svému tématu a adekvátní režii podpořené hereckými výkony se jedná v dnešní době rozhodně o relevantní dílo, které má co říct k aktuálnímu dění. V jednotlivostech film příliš nevyniká a nabízí jen pár zásadních momentů, ovšem jako celek funguje lépe a jde o poměrně plynulý a kompletní zážitek, který zaujme a donutí k zamyšlení. Jde o jednu z těch povedenějších Oscarových jistot. ()

Lektor 

všechny recenze uživatele

"Bridge of Spies" mě dostal víc, ale vyjímaje ho, tak minimálně od "Munich" je to nejlepší Spielberg. A rozhodně bych to nenazýval nudou, ba naopak. Vzhledem k tématu to má luxusní tempo, je to zajímavé a každý záběr je opět precizně komponovaný. Navíc, Hanks mě v téhle roli fakt bavil. ()

jefff 

všechny recenze uživatele

Řemeslně slušně napsané novinářská drama, přesně podle Spielbergova stylu. Jako obvykle tomu trochu chybí něco "navíc", ale po technické a dramaturgické stránce se tomu nedá příliš vytknout. ()

Související novinky

Spielberg, DiCaprio a generál Grant

Spielberg, DiCaprio a generál Grant

20.05.2018

Steven Spielberg se rozhodně nefláká. Loni vytasil novinářské drama Akta Pentagon, letos dorazila jeho sci-fi Ready Player One a příští rok se pochlubí Indiana Jonesem 5. Co režisérská legenda chystá… (více)

75. Zlaté glóby - výsledky

75. Zlaté glóby - výsledky

08.01.2018

V losangeleském hotelu Beverly Hilton byly uděleny 75. Zlaté glóby, kterými Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu oceňuje každý rok nejlepší filmové a televizní počiny. Nejúspěšnějším filmem… (více)

PF 2018

PF 2018

24.12.2017

Začíná se nám finalizovat žebříček TOP 10 nejlepších celovečerních filmů, uvedených v české a slovenské distribuci v roce 2017: 1. Thor: Ragnarok, 2. Wind River, 3. Logan, 4. Paddington 2, 5. Dunkirk… (více)

Na Zlaté glóby vyrazí Spielberg i Nolan

Na Zlaté glóby vyrazí Spielberg i Nolan

11.12.2017

Jak určitě víte, filmové ceny většinou není zas tak těžké předpovídat. Letošek ale bude jiný, jelikož zatím nemáme žádného velkého favorita, což názorně předvádějí nominace na 75. Zlaté glóby. Kdo se… (více)

Reklama

Reklama