Reklama

Reklama

Tiché místo

  • USA A Quiet Place (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Lee (John Krasinski) a Evelyn (jeho životní partnerka Emily Blunt) Abbottovi vychovávají tři děti. Všichni jsou zatím naživu. Velmi rychle si totiž osvojili pravidla, která začala platit po Jejich příchodu na Zemi. Kdo jsou ti Oni? Nikdo neví. Ví se jen to, že mají mimořádně vyvinutý sluch a každičký zvuk přiláká jejich pozornost. A jejich pozornost pro lidi znamená jistou smrt, což záhy na vlastní kůži poznají i Abbottovi. Ti dosud jako jedni z mála přežívali i díky tomu, že je jejich nejstarší dcera Regan neslyšící, a tak pro ně byla znalost znakové řeči absolutní nutností i v „normálních dobách“. Kromě toho vyvinuli na odlehlé farmě, kde žijí, celou řadu bezpečnostních opatření, jež je mají chránit, počínaje zvukově izolovaným sklepem a konče molitanem obalenými kostkami k Monopolům. Bude to ale k bezpečí stačit? Takový život totiž připomíná tanec v minovém poli a čekání na jednu jedinou, leč osudovou chybu. Evelyn je navíc těhotná a termín porodu se kvapem blíží. A některé životní události se bez křiku jednoduše neobejdou. (CinemArt)

(více)

Recenze (1 253)

Ant 

všechny recenze uživatele

Musím přiznat, že A Quiet Place pro mě bylo spíš thrillerem než hororem. Film je to velmi Shyamalanský, takže se zaměřuje spíše na budování napětí a pocitu nepříjemna, než na klasické lekačky nebo gore. A to je samozřejmě dobře. Je super, že kvalitní film má takový úspěch, ale je paradoxem, že vidět tenhle film v plném kině, kde vám někdo za krkem požírá chipsy, v podstatě ničí efekt a účel Krasinskiho filmu. Je mi jasné, že v temném obýváku nebo prázdném kinosále bude efekt mnohem umocněnější a hororový pocit se dostaví. Je třeba říct, že filmu jde a pomalu budované napětí a na plné obrátky se film rozjede ke konci. Poslední půl hodina je skutečně perfektní po všech stránkách a hlavně nepředvídatelná. Jen pár věcí, co měl při sledování otravovaly. Za prvé ty děcka byly od začátku na facku a zasloužili se nechat sežrat. Tečka. Další věc je, že jsem chtěla bít hlavou o sedadlo při myšlence, že v takovém světě je někdo takový blázen, aby si pořídil další dítě, které rozhodně nezůstane zticha. Ale to jsou klasické hororové výtky. Krasinski a Blunt byli vynikající a doufám, že Jim z The Office si takový čich na projekty udrží i nadále. ()

Eawy 

všechny recenze uživatele

Tento film by som nedefinovala ako horor. Napriek mnohým "jump" momentom nepôsobí ako horor. Jedná sa skôr o výborný psychologický film s neuveriteľnou atmosférou, ktorú dodáva najmä úžasné ozvučenie a hra s farbami. Postavy sa správajú pomerne rozumne, až na pár výnimiek. Emily Blunt je vo filme úžasná, rovnako ako i John Krasinski. Chválim i jeho prácu ako režiséra. Počas príbehu nás sprevádza vynikajúci soundtrack. 85% ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

A tu bůh křikl do toho kraválu: "TICHO, kurva!" ..a bylo ticho. A už se nikdo nehádal, vše se řešilo jen jemnými posunky a gesty a muž měl konečně klid od nasraných manželek a ječící droboty, neboť to vše jen tiše našlapovalo okolo. Chodil rybařit, doma v garáži si něco kutil a nikdo mu do toho nekecal. Ženy rodily potichu v ústraní a řvoucí novorozeňata byla ihned umlčena. A tak zavládl ráj na zemi. A bůh shledal, že je to dobré. Složitých dialogů prost je tento horror jedním z nejlepších, jaké jsem v poslední době viděl. Snad tomu velkou měrou dopomohla i Emilka, ale nebýt vcelku originálního nápadu, zřejmě by to taková pecka nebyla. Zklamáním byl tak trochu konec, ale i tak velmi dobrý počin, který mohu jen vřele doporučit. 80% ()

Pedestrian 

všechny recenze uživatele

Tak koukám, že A Quiet Place nemá se Sicariem společnou jen hlavní herečku, ale i velice podobný hudební motiv. :) Nadšením do stropu úplně neskáču, protože to nemá tolik dobrých nápadů (zvratů) co třeba loňské Get Out a vlastně nebýt opravdu velmi kvalitních efektů (těch 17 milionů dolarů je na tom sakra vidět), mohlo se jednat o nadprůměrné indíčko. Poslední půl hodina už je ale jízda a poslední záběr lahůdka. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Bohuvďaka, že som na to nešla do kina. Ak by niekto chrúmal vedľa mňa pukance, tak by bolo po nás. Tentokrát kritizovať nemám chuť, takže ... zaujímavý nápad, výborná atmosféra a hudba, herecky vydarené a Krasinski s bradou môže byť. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Může v dnešní době vzniknout originální horor, který se z větší části soustředí na zvuky a strach z neviděného, oproti filmům, kde se hraje pouze s hektolitry krve nebo lacinými lekačkami? Díky bohu ano a John Krasinski velice mile překvapil. Ve filmu by se určitě našla řada logických lapsů a může vadit postupný převod k akčnější poloze, ale za mě film funguje prakticky celou dobu. Film mě držel v příjemném napětí prakticky po celou dobu, hra se zvuky byla znamenitá a mnohými vyčítaná akčnější druhá polovina, mi naopak sedla a její gradace byla výborná. Od dob "V zajetí démonů" nejlepší horor, co jsem viděl. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Kto by to bol povedal na toho Johna Krasinskiho, že je taký vizionársky režisér, lebo predtým by som to sotva prehlásil ? Sympatický herec, ktorého som voľakedy videl v Mariňákovi, alebo v taktiež extra akčnom filme 13 hodín: Tajní vojaci v Bengázi, ktorý pre zaujímavosť režíroval popcornový kráľ - Michael Bay, tak tentokrát mu na oplátku produkoval jeho výrazný vzostup, lebo ani nie je potrebné zaregistrovať to, že nie je žiadny nováčik na režisérskej stoličke, ale koho úprimnne interesujú snímky, ako sú : The Hollars, či trebárs jeho prvotina - Brief Interviews with Hideous Men ? Až s Tichým miestom zabodoval na celej čiare ! V tomto malom-veľkom horrorovom filme vystupujú iba štyria herci a úplne to stačí na to, aby bol divák v neustálom infarktovom stave. Najprv by som chcel zdôrazniť fakt, že John a Emily Blunt sú skutočnými manželmi, a to len podtrhuje emotívnu atmosféru, alebo tá dievčina, ich dcéra s výčitkami svedomia, je aj v reálnom živote - hluchonemá, a tak nemusí absolútne nič predstierať, hrať sa na niečo, čím nie je. To sú predovšetkým hlavné atribúty, kde sa dbalo na to, že sa to myslí vážne. Všetci podávajú vierohodné, strhujúce výkony, par excellence ! Naopak i práca so ZVUKOM je majstrovská, unikátna, prelomová a nadčasová. Najmä z pohľadu dievčaťa. Pochválil by som taktiež kameru kameramanky Charlote a strih Christophera. Trochu ma nahneval záver, ktorý je až príliš okatý, hollywoodsky + klišé tehotnej postavy, pretože bábätko je samo o sebe hlučné, čo priťahuje tieto beštiálne príšery ! „A pritom TICHO tak milujú” . I napriek tomu - PALEC HORE, ale s odobratou hviezdičkou dolu. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Skvěle zrežírovaný a odehraný horor - to jsme tu dlouho neměli. Sice by bylo fajn poodkrýt alespoň trochu okolní kašičku, jako kde je kdo, odkud se monstra vzala atd. ale nevadí. Rozhodně povedené dílko a Krasinski zaslouží velkou pochvalu. 80% ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Toto post-apokalyptické scifi drama s hororovými prvky je mnohými považováno za jeden z nejlepších filmů tohoto roku a já musím konstatovat, že snad i zcela oprávněně. V mých očích se totiž roku 2018 moc opravdu kvalitních filmů neurodilo (zvláště pak hororů) a tak samozřejmě musíme brát s povděkem i tímto kouskem, který se o hororový žánr částečně otírá. John Krasinski byl velmi dobrou volbou nejen pro obsazení režisérského křesla, ale i coby představitel hlavní role. Společně se svou skutečnou manželkou Emily Blunt se jim podařilo vytvořit vcelku obstojné drama, které divákům nabídne nejen slušný příběh plný emocí, ale i mrazivou atmosféru a nadprůměrné herecké výkony. Jasně, logika v tomto případě dostává občas tvrdé direkty, ovšem to mi nějak závratně nevadilo. Líbilo se mi vykreslení liduprázdného místa, kde se děj odehrával, stejně jako vychytávky v obydlí naší rodinky, která se musela vypořádat se svízelnou situací. To že „dupali“ jak králíci a vědomě tak své děti i sami sebe vystavovali riziku – to je jejich věc, každopádně baráček i přilehlou farmu měli zařízenou vcelku útulně. Ona první polovina se stejně točí hlavně okolo rodinných zvyklostí a spíš na diváka útočí pomocí emocí, zatímco v té druhé začne pěkně přituhovat. Popravdě ale měli někteří členové Abbottovic familie víc štěstí než rozumu. Tajemná monstra konečně dostanou více prostoru pro sebe, což sebou samozřejmě přineslo i mrazivější a napínavější pasáže. Boj o holé přežití tak mohl konečně vypuknout. A nebudu lhát, že oni tvorové nevypadali z blízka zas až tak špatně. John Krasinski zvolil poněkud decentnější způsob, takže na nějaké gejzíry krve a přehršel gore rovnou zapomeňte. To ale bylo svým způsobem jen a jen dobře. Slzy dojetím mi sice neukáply, ale i tak jsem si tuto nadprůměrnou podívanou dokázal užít pěkně po svém. 70% ()

Othello 

všechny recenze uživatele

A jaktože nikoho nenapadlo na ty mimozemšťany zaútočit zvukem, když všichni ví, že ho mají tak citlivýýýý? A proč jednou slyšej ty potvory každej prd, když o scénu dřív se postavy chovaj jak na cikánský svatbě a je to nevzrušujeeee? Atd atd. Zdejší znalecká hororová hovna jedoucí z povinnosti rychloposuvem šest filmů tejdně, aby se mohla sama označit za fanoušky, znalce či experty, jsou jako vždy nešťastná, protože je sere, že se z povinnosti musela zase dívat na nějakej film, akorát si myslí, že problém je v tom filmu. Nebrat je pochopitelně vážně, Quiet Place je výborné žánrové cvičení a dokud zůstanete u tohoto vnímání až do konce, je prakticky bezchybný. Samozřejmě premisa nabádá k tomu, aby měli diváci neustále potřebu upozorňovat na to, kdy z ní odbočí, ale to je zkrátka riziko povolání, se kterým se budou potýkat například filmy o cestování v čase navěky. U mě v tomto vítězí, pravda, rozhodnutí pořídit si potomka, což z mého pohledu je přibližně stejně kvalitní rozhodnutí, jako pořídit si kolem statku obklíčeného hypersenzitivními vetřelci, kteří při upuštění špendlíku jsou do tří sekund na prahu, zámkovou dlažbu. Nicméně ono to pravděpodobně sedí onomu dalšímu čtení příběhu, kdy si rozhodně nedokážeme představit, že ústřední rodina by za jakýchkoli okolností byla zastánkyní hnutí pro-choice. Film totiž využije mimozemské invaze k sestavení té nejtradičnější představy americké rodiny, jež od 50. let prakticky neprodělala žádný vývoj. Starostlivý, ale silný otec (udržovaný plnovous a zkrabatělé čelo), je lovec, technik, opravář a budovatel. Znavená matka má pochopitelně další buben a zatímco muž obstarává potravu, ona připravuje pokojík na příchod potomka a věší prádlo. Že jejich společná oblíbená hudba je country je samozřejmě nabíledni. To vše na odlehlé, široké a soběstačné farmě, připravené na veškeré hrozby a nebezpečí. Nejvlhčí ze snů každého survivalisty, sektáře a obecně mužů, kteří v životě hledají účel. Mimoto je zajímavým (tentokrát v dobrém) aspektem to, že film v zásadě celou dobu nikam nesměřuje a od druhé třetiny do konce je to vlastně akorát damage management, která až v úplném konci přijde z nějakým finálním rozhřešením. Do té doby lze film obdivovat za neústupnost ze své premisy (až na dva případy) a výborné uchopení výzvy expozice jiného světa beze slov, pouze skrze zobrazování rutiny postav a druhým plánem. Něco mi říká, že podobné zápletky (lidé izolovaní ve svých sídlech a bunkrech, kdy ostatní lidé znamenají jen hrozbu) budeme vídat stále častěji, viz Cloverfield Lane či Survivalist. Doba je zlá. ()

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Nepamatuji si, kdy naposled se lidi v kině báli jíst nahlas popkorn a u toho srkat kolu. Svým způsobem unikátní koncept filmu, ve kterém se drtivou času nemluví nahlas, totiž buduje atmosféru právě přes ticho a díky tomu není nouze o opravdu infarktové momenty. Dalo by se diskutovat nad několika logickými nesrovnalostmi, ale celkově velmi pozitivní dojem z filmu to momentálně přebíjí. A nejsem asi sám, komu Tiché místo evokuje dřívější Shyamalanovu tvorbu. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Páči sa mi v žánrových popiskoch slovo psychologický. Každopádne je A Quiet Place skvelá žánrovka. Minimalistická, pekne natočená a s dobrými postavami. Malé drámy sú vykreslené decentne a bez pátosu, čo v zásade pri dĺžke nie je žiadna veda. Krasinski ako herec a režisér netlačí na pílu. Rozvetvuje nám príbeh postupne, s ľahkosťou, dokonca na začiatku určí veľmi trefnú motiváciu a od 40 minuty až po koniec do nás systematicky buší jeden nápad za druhým. A až do finále v zásade toto tempo nepustí. Jediné čo skazilo inak tento podľa mňa vydarený filmík bola scéna s autom. Po tom všetkom čo monštrá dokážu, mi prišla táto jediná scéna ako výrazný a nelogický konštrukt. Inak je to chuťovka. ()

Caszidy 

všechny recenze uživatele

Skvělý nápad a celkové zpracování, podtržené hereckými výkony. Pokud prominete fakt, že při hlubším zkoumání logického fungování načrtnutého světa (armády jednotlivých států byly tak snadno zlikvidovány, nebo se většina lidí skutečně přesunula do podzemí, jak hlásaly některé novinové titulky? Proč pak Abbottovi zůstávali na povrchu? Kvůli slunci a čerstvému vzduchu výměnou za permanentní hrozbu smrti? Proč si tedy rovnou nenašli útočiště někde za zvukovou kulisou, jak napovídá scéna s vodopádem? A proč Oni vlastně zabíjeli? Kvůli potravě to očividně nebylo, jelikož své oběti ponechávali na místech úmrtí) se řada věcí začne sypat, jako domeček z karet, tak se budete skvěle bavit. Já to snímku odpustil a užil si ho dosyta (byť některé hororové "lekačky" a dějové linky - hřebík! - jsou až moc očividné a "na sílu) a to hlavně díky skvělé atmosféře, kterou dokázal vybudovat. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Horor nie. Napínavý sci-fi boj o život určite áno. Úvodná scéna skvelo navnadí. Film si vystačí s minimom vyslovených viet, vďaka čomu bežné zvuky nahrádzajú hudbu, ako dotvárač atmosféry. Na jednej strane šikovne využitý princíp Musím byť ticho. Na druhej strane občas nerozumne riešené situácie vzhľadom na spomínaný princíp. Casting vyšiel výborne. Samozrejme vrátane mojej veľkej obľúbenkyne Emily Blunt. Páčil sa mi aj vizuál monstra. Nadpriemerný zážitok. Poskytuje pocit neokukaného prístupu, ale pritom zároveň pôsobí ako už x-krát natočená zápletka, ktorej sa dostalo áčkového spracovania. Jeden z top filmov roka 2018. ()

GeusX 

všechny recenze uživatele

Trochu jako Shyamalanovo Znamení (Sign). To mi to lehce připomínalo. Film, který si schválně pustím v českém dabingu, neboť to musela být náročná práce ;-) Ono se tu totiž takřka vůbec nemluví. Zvukový doprovod je tak minimalistický, že jsem byl málem nucen provádět kontrolu zvukové aparatury, zda je vůbec v provozu. Zajímavý nápad, co dodal na dramatičnosti. Samotný "vznik zápletky" byl trošku pochybný, když uvážím, jak komplikovaně perfekcionisticky se rodina snažila uchránit a pak jim to takhle "uklouzne". Ale to by bylo zbytečně moc logiky, která jde proti filmovým zápletkám. Suma sumárum: výborný hororové drama! 80% (viděl jsem: 2x) ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Máš jí pořád rád ??" - "Jistěže ano !!" - "Měl bys jí to říct !!" V tomhle světě se moc mluvit nedá.. Velmi zdatný řemeslník Krasinski přichází s výtečným bijákem, splněným snem hipsterů a noční můrou popcornožroutů, a tak mu předně patří dík, že je zas jednou dokázal v sálech kin umlčet, protože zde je ta spolupráce diváka, to napojení, součástí zážitku, součástí hry nejen s jejich očekáváními.. Biják, z něhož zprvu napětí přímo tryská, o dětech, dětském chování, které zaručeně platí za jasného hybatele děje.. Otázka zní, kdo by chtěl do podobné dystopie přivést vůbec nějaké děti.. ()

kepiash 

všechny recenze uživatele

Oceňuji originální nápad i to, že se tvůrci nesnažili o nějaké vysvětlování situace, do kterého by se chtě nechtě zbytečně zamotali - nebylo potřeba. Záležet si naopak dali na napínavé a stísněné atmosféře, pro kterou divák dokonce rád odpustí i některé zjevné nesmysly, které příběh bohužel zcela nevychytal. Především - nestačilo nalákat všechny Demogorgony (název vypůjčen ze Stranger Things) na nějaké hodně hlasité místo a tam je všechny nějak hromadně zlikvidovat? Ale jelikož to zřejmě nikoho nenapadlo, máme tu další díl mého oblíbeného seriálu: "Nic neuklidí zápraží tak jako opakovací brokovnice" a ten jen tak neomrzí. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Remake Signs s demogorgonem reagujícím na jakýkoli zvuk v hlavní roli? Oh yeah. Oproti netflixáckému Bird Box je to o mnoho napínavější, byť příběhově o cosi jednodušší. Škoda, že si to neudrželo atmosféru první půlky až do konce. Jakmile s to zvrhne v survivalovou honičku, už to nějak není ono... nehledě na kupící se nelogičnosti. Obsazení je ale sympatické, Krasinski si to dává jak režijně, tak herecky a celkově je to napínavé až do konce. Člověk se u toho vyloženě nebojí, ale ta napjatá atmosféra neustálého ohrožení je úžasné nepříjemná. ()

Související novinky

Osmá Mission: Impossible se o rok odkládá

Osmá Mission: Impossible se o rok odkládá

24.10.2023

Mise: Posunuta. Tak by klidně mohl znít název příštího filmu v sérii Mission: Impossible herce a producenta Toma Cruise, který byl studiem Paramount nejenže čerstvě odsunut z června příštího roku až… (více)

Hugh Grant a horor od studia A24?

Hugh Grant a horor od studia A24?

11.06.2023

Scenáristům Scottu Beckovi a Bryanu Woodsovi se v roce 2018 podařilo výrazně prorazit díky úspěšnému a chválenému Tichému místu a letos poslali do kin nejen svůj společný režijní počin pod názvem 65,… (více)

Spin-off Tichého místa nabral hlavní hvězdu

Spin-off Tichého místa nabral hlavní hvězdu

02.11.2022

Jak začala mimozemská invaze, která v původním filmu Tiché místo sloužila coby pozadí pro události okolo přežívající rodiny Johna Krasinskiho a Emily Blunt? To se dozvíme v chystaném spin-offu A… (více)

Reklama

Reklama